Brug tilgængelighedsfunktioner

Tilgængelighed er standardudstyr på en Mac. Hvad enten du har nedsat syn, hørelse eller fysisk mobilitet, inkluderer macOS forskellige funktioner, der hjælper dig med at arbejde på alternative måder – og gør din Mac endnu nemmere at bruge.

Brug den indbyggede skærmlæser VoiceOver

VoiceOver er den indbyggede skærmlæser, der læser op, hvad der vises på skærmen, og læser teksten i dokumenter, på websider og i vinduer op. Med VoiceOver kan du betjene din Mac vha. tastaturet eller bevægelser på pegefeltet. Du kan også tilslutte et punktdisplay, der kan opdateres, og bruge det med VoiceOver.

• Du slår VoiceOver til eller fra ved trykke på Kommando-F5 (eller ved at holde Kommandotasten nede og hurtigt trykke tre gange på Touch ID, hvis din Mac har en Touch Bar).

• Du tilpasser VoiceOver vha. Hjælpeprogrammet VoiceOver ved at trykke på ctrl-Alternativ-F8 (når VoiceOver er slået til).

Åbn Hjælpeprogrammet VoiceOver for mig

• Du kan lære at bruge VoiceOver, hvis du vælger Apple > Systemindstillinger, klikker på Tilgængelighed, klikker på VoiceOver og derefter klikker på Åbn øvelser til VoiceOver.

Åbn vinduet VoiceOver for mig

Du får hjælp til VoiceOver ved at vælge Hjælp > Hjælp til VoiceOver, mens hjælpeprogrammet VoiceOver er åbent.

Zoom ind på indhold på skærmen

Hvis emner på skærmen er for små, kan du zoome ind for at forstørre indholdet, så det er nemmere at se. Du kan zoome ind på hele skærmen eller en del af skærmen.

• Du indstiller zoom ved at vælge Apple > Systemindstillinger, klikke på Tilgængelighed og derefter klikke på Zoom.

Åbn vinduet Zoom for mig

Formindsk bevægelse på skærmen

Hvis bevægelse på skærmen er problematisk, kan du indstille, at bevægelse skal formindskes, når du bruger visse funktioner som Spaces, meddelelsescenter eller Dock.

• Du vælger indstillingen til formindsket bevægelse ved at vælge Apple > Systemindstillinger, klikke på Tilgængelighed og derefter klikke på Skærm.

Åbn vinduet Skærm for mig

Brug et fysisk tastatur eller et tastatur på skærmen

Du kan slå klæbetaster og langsomme taster til for at gøre det lettere at trykke på tasterne på et fysisk tastatur. Eller du kan bruge tilgængelighedstastaturet på skærmen til at navigere i macOS og bruge avancerede indtastningsfunktioner (f.eks. indtastningsforslag), så du helt kan undgå at bruge et fysisk tastatur.

• Du indstiller disse muligheder ved at vælge Apple > Systemindstillinger, klikke på Tilgængelighed og derefter klikke på Tastatur.

Åbn vinduet Tastatur for mig

Flyt markøren vha. tastaturet

Hvis du har svært ved at bruge en mus, kan du slå mustaster til og derefter bruge tastaturet eller en numerisk blok til at flytte musens markør og trykke på musens knap.

Brug dikteringskommandoer og tekst til tale

• Når Forbedret diktering er slået til, kan du bruge dikteringskommandoer til at åbne programmer, vælge menukommandoer m.m. macOS indeholder en lang række kommandoer, og du kan også oprette dine egne dikteringskommandoer.

Betjen Mac og programmer vha. dikteringskommandoer

Med indstillinger til tale kan Mac læse teksten i dialoger og advarsler op og underrette dig, når et program vil have dig til at udføre en handling, f.eks. acceptere en invitation i Beskeder.

Hør Mac læse tekst op

Vælg, hvordan tastatur, mus og pegefelt virker

Du kan vælge forskellige indstillinger til, hvordan tastaturet, musen og pegefeltet skal virke. Du kan f.eks. justere, hvor hurtigt markøren skal flyttes hen over skærmen, når du bevæger en finger hen over pegefeltet.

• Du vælger indstillinger til tastaturet ved at vælge Apple > Systemindstillinger og derefter klikke på Tastatur.

Åbn Tastatur for mig

• Du vælger indstillinger til musen ved at vælge Apple > Systemindstillinger og derefter klikke på Mus.

Åbn Mus for mig

• Du vælger indstillinger til pegefeltet ved at vælge Apple > Systemindstillinger og derefter klikke på Pegefelt.

Åbn Pegefelt for mig

Betjen din Mac med hjælpemiddelenheder

• Med Knapbetjening kan du bruge et eller flere adaptive tilbehør til at indtaste tekst, interagere med emner på skærmen og styre din Mac. Knapbetjening søger i et panel eller en brugergrænseflade, indtil der bruges en knap til at vælge et emne eller udføre en handling.

Brug Knapbetjening

• Når du bruger tilgængelighedstastaturet, kan du bruge Pause sammen med en sporingsenhed til at styre markøren, så det er nemmere at indtaste tekst, interagere med emner på skærmen og styre din Mac. Med Pause kan du holde pause i en anført periode på en sporingsenhed for at udføre en handling med musen.

Styr markøren vha. Pause

Du kan let kontrollere, hvilke tilgængelighedsfunktioner der er slået til direkte på menulinjen: Vælg afkrydsningsfeltet nederst i vinduet Tilgængelighed for at vise status for tilgængelighed på menulinjen.

Du kan bruge genvejspanelet Tilgængelighedsindstillinger til hurtigt at slå indstillinger til eller fra. Du vælger de indstillinger, der skal inkluderes i panelet, ved at vælge Apple > Systemindstillinger, klikke på Tilgængelighed og derefter klikke på Generelt.

Åbn vinduet Generelt for mig

I nogle programmer kan du få Mac til at læse tekst op ved at vælge Rediger > Tale > Start oplæsning. Denne funktion er ikke tilgængelige på alle sprog.