Brug Dock

Dock er et praktisk sted til de emner, du ofte bruger. Du kan tilføje eller fjerne emner fra Dock, gøre den større eller mindre og endda skjule den helt.

Dock med programsymboler, symbolet for stakken Overførsler og symbolet for papirkurven.

Mapper i Dock kaldes stakke. Dock leveres som standard med stakken Overførsler. Du kan finde flere oplysninger i Åbn dokumenter og overførsler fra stakke.

En rød etiket på et symbol i Dock betyder, at du skal udføre en eller flere handlinger i et program eller i Systemindstillinger. En rød etiket på symbolet for Mail betyder f.eks., at du har ny e-mail, du skal læse.

Åbn emner fra Dock

• Åbn et program, en stak eller et arkiv: Klik på den i Dock.

Du kan også åbne et arkiv ved at trække det til symbolet for programmet i Dock. Hvis du f.eks. vil åbne et dokument, du har oprettet i Pages, skal du trække det til symbolet for Pages i Dock.

• Åbn et Findervindue: Klik på symbolet for Finder (smilende ansigt). Der er flere oplysninger om Finder i Se dine arkiver i Finder.

Du kan også udføre flere programhandlinger ved at trykke på og holde symbolet for et program nede i Dock eller ved at ctrl-klikke på et symbol.

Føj emner til eller fjern emner fra Dock

• Tilføj et emne: Træk det til Dock. Træk arkiver og mapper til højre for skillelinjen i Dock, og programmer til venstre. Hvis du har flyttet Dock til siden af skrivebordet, skal du trække arkiver og mapper under skillelinjen og programmer over.

Skillelinje mellem programmer og arkiver og mapper i Dock.

Når du trækker et emne til Dock, anbringes der en henvisning til emnet i Dock. Det originale emne flyttes ikke.

• Fjern et emne: Træk emnet ud af Dock, indtil du ser Fjern.

Det er kun henvisningen, der fjernes fra Dock; det originale emne fjernes ikke fra Mac.

Slet emner fra din Mac

• Træk emnet til papirkurven for enden af Dock. Du tømmer papirkurven ved at klikke på den og derefter klikke på Tøm. Du kan finde flere oplysninger i Slet arkiver og mapper.

Symbolet for papirkurv i Dock.

Vælg indstillinger til Dock

1. Vælg Apple > Systemindstillinger, og klik derefter på Dock.

Åbn Dock for mig

2. Vælg de ønskede indstillinger. Du kan finde flere oplysninger i Vinduet Dock.

Genveje til Dock

• Skift størrelse på Dock: Anbring markøren over skillelinjen, indtil der vises en dobbeltpil, og træk derefter Dock for at gøre den større eller mindre

• Flyt et emne: Træk det til en ny placering.

• Se genvejsmenuen til et emne: Ctrl-klik på emnet.

• Se genvejsmenuen til Dock: Ctrl-klik på skillelinjen.

• Se et programs åbne vinduer: Ctrl-klik på programmets symbol, og vælg derefter Vis alle vinduer.

• Føje et åbent program til Dock: Ctrl-klik på programmets symbol, og vælg derefter Indstillinger > Behold i Dock.

• Åbn et emne i Finder: Kommando-klik på emnets symbol, eller ctrl-klik på symbolet og vælg derefter Indstillinger > Vis i Finder.

• Skift til det forrige program, og skjul det aktuelle program: Alternativ-klik på det aktuelle programs symbol.

• Skift til et andet program, og skjul alle andre programmer: Alternativ-Kommando-klik på symbolet for det program, du vil skifte til.

• Slut et åbent program: Ctrl-klik på programmets symbol, og vælg derefter Slut.

• Tving et program til at slutte: Ctrl-Alternativ-klik på programmets symbol, og vælg Afbryd.

• Brug tastaturet til at få adgang til Dock: Tryk på ctrl-F3 (ctrl-Fn-F3 på en bærbar) for at flytte til Dock. Brug derefter venstre- og højrepilen til at flytte fra symbol til symbol. Tryk på Retur for at åbne et emne.

• Tøm papirkurven: Ctrl-klik på papirkurven, og vælg derefter Tøm papirkurv.

Tip: Har du ved en fejl fjernet et programsymbol fra Dock? Det er ikke noget problem. Programmet er stadig på din Mac. Brug Launchpad eller Spotlight til at åbne programmet, ctrl-klik på programmets symbol i Dock, og vælg derefter Indstillinger > Behold i Dock.

Du får hurtigt adgang til alle dine programmer, inklusive dem, der ikke findes i Dock, ved at bruge Launchpad.