Grundlæggende om Mac: Skrivebord

Skrivebordet er det område på skærmen, hvor du kan se arkiv-, mappe- og programvinduer. Læs om skrivebordet og om, hvordan du tilpasser det.

Elementer på skrivebordet

1. Apple-menuen () – Adgang til Softwareopdatering, Systemindstillinger, Vågeblus, Luk ned og meget mere.
  2. Menuen Program – Indeholder menuer for det program, du bruger i øjeblikket. Navnet på programmet vises med fed skrift ved siden af Apple-menuen.
  3. Menulinje – indeholder Apple-menuen, menuen med aktive programmer, statusmenuer, menulinjetilføjelser og Spotlight-symbol og symbol for Meddelelsescenter (OS X Mountain Lion).
  4. Statusmenu – viser dato og klokkeslæt, computerens status og giver dig hurtig adgang til bestemte funktioner. F.eks. kan du hurtigt slå Wi-Fi til, slå Bluetooth fra eller slå computerens lyde fra.
  5. Spotlight-symbolet – klik på dette symbol for at få vist Spotlight-søgefeltet, hvor du kan søge efter alt på Mac-computeren.
  6. Symbolet for Meddelelsescenter – klik på det for at få vist Meddelelsescenter, som samler alle meddelelser fra Beskeder, Kalender, Mail, Påmindelser og programmer fra andre producenter.
  7. Skrivebord – her vises programvinduerne. Du har mulighed for at oprette flere skriveborde ved hjælp af Mission Control. I Mac OS X v10.6 og nyere versioner kan du bruge Spaces.
  8. Dock – Hurtig adgang til de programmer, mapper og arkiver, du bruger mest. Programmet, mappen eller arkivet åbnes med et enkelt klik.

Organiser mapper og arkiver på skrivebordet

Hvis du henter og opretter mange arkiver på skrivebordet, kan skrivebordet blive overfyldt. Du kan organisere skrivebordsarkiverne ved at samle dem i mapper på skrivebordet. Du skal bare vælge de emner, du vil samle, ctrl-klikke på et af de valgte emner, og derefter vælge "Ny mappe med det valgte" på genvejsmenuen. Skriv derefter et navn til mappen. Alle de valgte arkiver samles i den nye mappe.

Tilpasning af skrivebordet

Vis vinduet Oversigtsvalg

Du kan ændre størrelsen på symboler, arrangere dem i et system og angive andre indstillinger for emner på skrivebordet ved at ændre oversigtsvalgene. Du kan ændre oversigtsvalgene på skrivebordet ved at klikke på skrivebordet og derefter vælge Oversigt > Vis oversigtsvalg på menulinjen. Du kan prøve de forskellige indstillinger for at se, hvad du bedst kan lide – du kan se ændringerne med det samme.

Skift baggrunden

Du kan ændre det billede, der vises på Mac-computerens skrivebord. Du kan vælge et af skrivebordsbillederne, der følger med Mac-computeren, en ensartet farve eller et af dine egne billeder.

Skrivebordsindstillinger i Systemindstillinger

1. Klik på Launchpad-symbolet i Dock, og klik på Systemindstillinger. I Mac OS X v10.6 og ældre versioner skal du klikke på symbolet for Systemindstillinger.
  2. Klik på Skrivebord & skærmskåner, og klik derefter på Skrivebord.
  3. Du kan vælge typen af skrivebordsbillede ved at gøre et af følgende:
    • Hvis du vil bruge et billede, der følger med Mac-computeren, skal du vælge en mappe i afsnittet Apple.
    • Hvis du vil bruge en ensartet farve, skal du vælge "Farver" i afsnittet Apple.
    • Hvis du vil bruge dit eget billede, skal du vælge Billeder i "Mapper," hvis det ønskede billede findes i mappen Billeder. Hvis dit billede findes i en anden mappe, skal du klikke på knappen Tilføj (+) og derefter finde samt vælge den mappe, som billedet ligger i. Klik derefter på Vælg.
  4. Vælg det ønskede billede i feltet til højre.

Vælg, hvad der skal vises på skrivebordet

Du skal bruge Finder-indstillinger til at vælge typen af emner, der skal vises på skrivebordet.

Finder-indstillinger

1. Klik på skrivebordet.
  2. Vælg Finder > Indstillinger, og klik derefter på Generelt.
  3. I afsnittet "Vis disse emner på skrivebordet" skal du vælge de emner, der skal vises på skrivebordet, f.eks. harddiske og eksterne diske.