Använda Kartor på iPhone, iPad eller iPod touch

Använd Kartor om du vill få vägbeskrivningar med trafikinformation i realtid, utforska nya platser, dela beräknad ankomsttid, spara favoritplatser och annat.

Få färdbeskrivningar

1. Öppna Kartor och ange destinationen.
  2. Tryck på Färdbeskrivning och välj sedan Bil, Gång, Kollektivtrafik eller Skjuts.
  3. Välj önskad rutt. Kartor visar den snabbaste rutten först baserat på trafikförhållandena.
  4. Tryck på OK. Om du vill se en översikt över rutten trycker du på Tryck för översikt i banderollen. Du kan också dela din plats med någon genom att trycka på Dela beräknad ankomsttid.
  5. Om du vill avsluta navigeringen trycker du på Avsluta och sedan på Avsluta rutt. Du kan också be Siri att ”Stoppa navigeringen” om du har aktiverat Handsfree.

När du förflyttar dig uppdaterar Kartor sin position så att du får en tydligare bild av riktningen. Du kan också rulla framåt med fingret om du vill se om det finns några hinder på vägen. Kartor föreslår också vilken fil du ska ligga i när du kör så att du inte missar någon sväng eller avfart.

Gå till Inställningar > Kartor och tryck sedan på Körning och navigering om du vill undvika vägtullar eller motorvägar. Tryck på reglagen för Vägtullar eller Motorvägar.

Lägga till en avstickare och justera inställningarna

Måste du tanka på väg till middagen? Lägg till en avstickare till resan:

1. Öppna menyn genom att trycka på den grå linjen grå linje för att öppna menyn medan du navigerar.
  2. Välj ett alternativ, till exempel Bensinstationer. Kartor visar dig en lista över platser i närheten.
  3. Tryck på OK. Kartor lägger till en avstickare till originalrutten.
  4. Tryck på den blå banderollen längst upp på skärmen om du vill återgå till rutten.

Svep upp på menyn när du navigerar och tryck på Detaljer om du vill få en detaljerad färdbeskrivning. Du kan se en översikt över resan och justera inställningarna för navigeringsrösten i samma menyfält.

Om du har parkopplat enheten med Bluetooth i bilen kan du hantera inställningarna för Navigeringsröst. Lär dig hur du använder Kartor med Bluetooth.

Dela beräknad ankomsttid i Meddelanden

Behöver du dela beräknad ankomsttid med någon? Nu kan du dela plats, rutt och destination med alla som finns i din kontaktlista. Gör så här:

1. Öppna menyn genom att trycka på den grå linjen grå linje för att öppna menyn medan du navigerar.
  2. Tryck på knappen Dela beräknad ankomsttid knappen Dela beräknad ankomsttid
  3. Välj en av dina senaste kontakter eller tryck på Kontakter om du vill välja någon från listan. Kartor skickar automatiskt beräknad ankomsttid via Meddelanden.

Lägga till eller ta bort favoriter

Vill du ha snabb åtkomst till dina vanliga platser? Oavsett om du vill att Kartor ska komma ihåg ditt hem eller kontor är det enkelt att lägga till favoriter. Gör så här:

1. Öppna Kartor och välj en plats.
  2. Rulla ned och tryck på Lägg till som favorit.

Om du vill namnge, dela eller ta bort en favorit:

1. Öppna Kartor och tryck på Visa alla.
  2. Svep åt vänster över favoriten och tryck på Dela eller Ta bort. Du kan också trycka på informationsknappen informationssymbol bredvid favoriten om du till exempel vill ändra etikett eller dela beräknad ankomsttid.

Skapa en samling

Vill du hålla reda på dina favoritrestauranger eller parker? Du kan skapa en samling så att du kan komma åt hela listan samtidigt. Gör så här:

1. Öppna Kartor, tryck på Ny samling och lägg sedan till ett namn.
  2. Välj en plats och tryck sedan på knappen Lägg till .
  3. Välj samlingen där du vill lägga till den.

Om du vill se en samling som du har skapat öppnar du Kartor och trycker på samlingens namn så att du ser listan över platser. Du kan skapa så många samlingar du vill och lägga till så många platser du vill i varje samling. Du kan också dela samlingar med vänner och familj. Du behöver bara trycka på samlingen, rulla ned och sedan trycka på dela-symbolen

Få resevarningar

Kartor ger dig reseinformation i realtid som avbrott, avbokningar eller serviceavbrott. Du kan också lägga till kollektivtrafikslinjer som du använder ofta i samlingen Kollektivtrafikslinjer om du vill se eventuella serviceavbrott i realtid med hjälp av widgeten i vyn Idag.

Lägga till en kollektivtrafikslinje i samlingen Kollektivtrafikslinjer:

1. I Kartor väljer du en kollektivtrafikslinje som du vill ha varningar om.
  2. Svep upp på busskortet.
  3. Tryck på knappen Lägg till
  4. Välj sedan den samling där du vill lägga till den eller skapa en ny samling.

Markera avståndet mellan två platser

Du kan använda markörer om du vill markera din befintliga plats. Du kan också placera en markör om du vill visa avståndet mellan två platser.

Markera en plats:

1. Tryck på informationsknappen  i övre högra hörnet i Kartor.
  2. Tryck sedan på Markera min plats. Du kan också trycka och hålla ned fingret på ett specifikt område om du vill markera platsen.

Om du vill ha färdbeskrivning mellan två andra platser än din befintliga plats:

1. Tryck på en landmärkessymbol eller lägg ut en markör.
  2. Tryck på Färdbeskrivning. Tryck sedan på Min plats och ange en annan intressant plats.
  3. Ändra startpunkt genom att trycka på nästa fält. Du kan även trycka på  om du vill växla start- och slutpunkt.
  4. Tryck på Rutt. Kartor visar dig den snabbaste rutten.

Om du vill ta bort en markör trycker du på den. Tryck sedan på Ändra plats och Ta bort markör.

Söka efter platser i närheten

Du kan använda I närheten om du vill söka efter sådant som finns i närheten, till exempel mat och underhållning. Så här hittar du platser i närheten:

1. Öppna Kartor.
  2. Visa kategorierna i ditt område genom att trycka på sökfältet.
  3. Välj en kategori och sedan en plats.
  4. Tryck på Färdbeskrivning när du har valt en plats.
  5. Tryck på OK.

Ta reda på om I närheten är tillgängligt i ditt område

Läs om hur du raderar senaste destinationer och sökhistorik från Kartor och redigerar viktiga platser.

Göra mer med Kartor

Information om produkter som inte tillverkas av Apple eller som finns på oberoende webbplatser som inte står under Apples kontroll eller testats av Apple anges endast i informationssyfte och är inte att betrakta som rekommendationer av eller stöd för produkterna. Apple tar inget ansvar för valet eller nyttjandet av webbplatser eller produkter från tredje part och inte heller för produkternas prestanda. Apple garanterar inte att informationen på webbplatser från tredje part är korrekt eller tillförlitlig. Det finns konkreta risker med att använda internet. Kontakta leverantören om du vill veta mer. Andra företags- och produktnamn kan vara varumärken som tillhör respektive ägare.