Komma igång med iBooks

Läs och lyssna på ditt personliga bibliotek hemma eller på resa med iBooks.

Använd iBooks på iPhone, iPad, iPod touch eller en Mac för att köpa och hämta böcker, hantera dina köp, ordna ditt bibliotek och mer. Hitta ljudböcker i iBooks-appen på iPhone, iPad eller iPod touch och i iTunes på en Mac.

Lägga till böcker i ditt bibliotek

Du behöver ett Apple-ID för att hämta och köpa böcker från iBooks Store. Ditt Apple-ID är det konto du använder för att få tillgång till Apples tjänster. Om du har använt andra Apple-tjänster som iCloud eller Apple Store på Mac kan du logga in i iBooks Store med samma Apple-ID. Om du inte har ett Apple-ID kan du skapa ett.

Du kan även läsa DRM-fria filer som du hittar i andra appar, till exempel PDF- och ePub-filer, i iBooks.

Hämta böcker från iBooks Store

När du är i appen iBooks kan du bläddra bland böcker i flikarna I blickfånget eller Topplistor, eller söka efter en viss titel i fliken Sök. Tryck på en bok så du kan läsa mer om den, läsa recensioner eller visa relaterade titlar. Om det finns ett utdrag tillgängligt kan du trycka på Utdrag till höger på skärmen och läsa några sidor.

Tryck på priset på höger sida av skärmen och sedan på Köp för att köpa boken. Tryck på Hämta till höger på skärmen och sedan på Hämta bok för att hämta en kostnadsfri bok.1

För att hitta en bok som du köpt tidigare eller för att få senaste versionen av en bok du äger trycker du på Köpt längst ned på skärmen.

1 Om du använder Touch ID eller Face ID för inköp kanske du inte ser Köp or Hämta bok.

Läsa och lyssna

När du läser böcker i iBooks kan du ställa in typsnittsstorlek, justera ljusstyrkan på enhetens bildskärm så att du kan läsa böckerna i all slags belysning eller byta färgteman för böckerna. Du kan spela upp ljudböcker som du köper från iBooks Store, iTunes Store eller som du importerar från andra källor.

Läsa och lyssna på iPhone, iPad eller iPod touch

Tryck på ett bokomslag i appen iBooks och tryck på Mina böcker för att börja läsa eller lyssna. När du slutar läsa eller lyssna kommer iBooks ihåg var du slutade och börjar där nästa gång du går tillbaka till boken eller ljudboken.

Om du vill att iBooks ska komma ihåg var du slutade läsa på någon av dina andra enheter går du till Inställningar > iBooks och slår på Synka bokmärken och anteckningar.

Läsa böcker på en Mac

Dubbelklicka på ett bokomslag i iBooks när du vill börja läsa. När du slutar läsa kommer iBooks ihåg var du slutade och börjar där nästa gång du går tillbaka till boken.

Om du vill att iBooks ska komma ihåg var du slutade på dina andra enheter väljer du iBooks > Inställningar i menyn överst på din datorskärm. Klicka på fliken Allmänt och välj sedan ”Synkronisera bokmärken, markeringar och samlingar mellan enheter”.

Lyssna på ljudböcker på en Mac

Välj Ljudböcker från menyn i det övre vänstra hörnet i iTunes. Dubbelklicka på en ljudbok när du vill börja lyssna. När du slutar lyssna kommer iTunes ihåg var du slutade och börjar där nästa gång du går tillbaka till ljudboken.

Om du vill att iTunes ska komma ihåg var du slutade mellan olika enheter väljer du iTunes > Inställningar. Klicka på fliken Affär och välj sedan Synkronisera uppspelningsinformation mellan enheter.

Uppleva iBooks StoryTime på Apple TV

iBooks StoryTime är ett nytt sätt för hela familjen att uppleva klassiska barnböcker och upptäcka nya favoriter. Appens funktion för högläsning och de vackra illustrationerna gör Apple TV till en spännande plats för små läsare som vill uppleva sina favoritberättelser i det omsorgsfullt gjorda urvalet.

Läs mer om iBooks StoryTime på Apple TV.

Slå upp definitioner

Du kan slå upp information om särskilda ord i dina böcker, inklusive definitionen av dem.

• På din iOS-enhet: Tryck och håll på ordet och välj sedan Slå upp.
  • På din Mac: Dubbelklicka på ordet.

Ändra tema eller textstorlek

Tryck på  om du vill justera hur boken visas på iPhone, iPad eller iPod touch. Från den här panelen kan du justera skärmens ljusstyrka, typsnittsstorleken, byta typsnitt eller ändra färgtema. Om du slår på Rullningsvy kan du rulla genom boken kontinuerligt utan att behöva vända blad.

Lägg till och visa bokmärken, markeringar och anteckningar

När du läser kan du trycka  på din iOS-enhet eller klicka  på din Mac i det övre högra hörnet för att lägga in ett bokmärke på en viss sida. Du kan även markera text i en bok eller skapa en anteckning av det markerade avsnittet.

Så här visar du dina bokmärken, markeringar och anteckningar:

• På din iOS-enhet: Tryck på   i det övre vänstra hörnet.
  • På din Mac klickar du på  i det övre högra hörnet för att se markeringar och anteckningar. Klicka på  bredvid  i det övre högra hörnet.

Du kan automatiskt synkronisera dina bokmärken, markeringar och anteckningar med dina andra enheter som är inloggade med samma Apple-ID.

• På din iOS-enhet: Gå till Inställningar > iBooks och slå på Synkronisera bokmärken och anteckningar.
  • På en Mac: Välj iBooks > Inställningar från överst på datorskärmen. Klicka på fliken Allmänt och välj sedan ”Synkronisera bokmärken, markeringar och samlingar mellan enheter”.

Ordna biblioteket

Ditt iBooks-bibliotek innehåller böcker, ljudböcker och PDF-filer som du sparar i iBooks. Du kan låta användarhandböcker, förslag, projektplaner och annat ligga i ditt iBooks-bibliotek så att de blir lättare att komma åt.

Som förval är iBooks-biblioteket ordnat i förinställda samlingar: Alla böcker eller efter filtyp (Böcker, Ljudböcker, PDF-filer). Böcker du har i iCloud men som inte hämtats till din enhet visas automatiskt i ditt bibliotek. Läs om hur du följer dessa böcker.

Skapa, visa och ordna samlingar

Med hjälp av samlingar kan du ordna dina böcker i grupper. De skapar egna samlingar på iPhone, iPad eller iPod touch genom att trycka på Alla böcker eller menyn för filtypen överst på skärmen och sedan trycka på Ny samling. Klicka på Samlingar i iBooks på din Mac och sedan på plussymbolen (+) längst ned till vänster på skärmen.

Om du vill ordna om objekten i en samling på iPhone, iPad och iPod touch trycker du och håller på boken som du vill flytta och drar den till den nya platsen. Se till att Sortera manuellt är valt i menyn Sortera efter på din Mac och klicka och dra sedan boken som du vill flytta till sin nya plats.

Om du vill synkronisera dina samlingar med dina andra enheter automatiskt loggar du in på alla dina enheter med samma Apple-ID. Gå sedan till Inställningar > iBooks på iPhone, iPad eller iPod touch och slå på Synka samlingar. Om du vill synkronisera på Mac väljer du iBooks > Inställningar från menyraden överst på datorskärmen. Klicka på fliken Allmänt och välj sedan ”Synkronisera bokmärken, markeringar och samlingar mellan enheter”.

Komma åt böcker på alla dina enheter

Innan du kan komma åt dina böcker och ljudböcker på alla dina enheter ser du till att du är inloggad på dem alla med samma Apple-ID.

Böcker som du köper från iBooks Store blir automatiskt tillgängliga i iBooks-appen på alla dina enheter. Ljudböcker som du köper från iBooks Store eller iTunes Store blir automatiskt tillgängliga i iBooks-appen på iPhone, iPad och iPod touch som har iOS 9 och senare, och i iTunes på en mac som har iTunes 12.4 eller senare.

Om du använder iCloud Drive kan du komma åt importerade ePub-filer, iBooks Author-böcker samt PDF-filer på alla dina enheter.

Du kan också manuellt synkronisera ljudböcker som du inte har köpt från iTunes Store med iTunes och USB.

Om du ingår i Familjedelning kan du dela köpt innehåll med andra medlemmar i familjen.

Radera böcker och ljudböcker

Om du vill radera en bok eller ljudbok öppnar du iBooks på din iOS-enhet och trycker på Välj. Leta upp det objekt som du vill radera och tryck på det. Välj Radera och tryck sedan på ett av alternativen:

• Tryck på Ta bort hämtning för att endast ta bort objektet från din enhet.
  • Tryck på Radera överallt för att ta bort objektet från iCloud och automatiskt ta bort det från alla dina andra enheter.

Läs mer

• Läs mer om vad som är tillgängligt i ditt land eller din region.
  • iBooks stöder filformatet ePub, iBooks Author-böcker, PDF-filer, MP3-ljudböcker, AAC-ljudböcker och ljudböcker från Audible.com.
  • Om du vill lägga till böcker, ljudböcker och PDF-filer som du inte köper från iBooks Store, iTunes Store eller Audible.com till iBooks måste de vara DRM-fria.
  • Läs böcker från iBooks Store med hjälpmedelsfunktionerna som finns inbyggda i din iPad, iPhone eller iPod touch.
  • Föräldrakontroller är tillgängliga för böcker som du läser i iOS 6 eller senare och i OS X Mavericks eller senare.
  • Du kan skicka iBooks-böcker som presenter med e-post.
  • Du kanske inte kan hämta om ett tidigare köp om objektet inte längre är tillgängligt från iBooks Store eller iTunes Store.

Information om produkter som inte tillverkas av Apple eller som finns på oberoende webbplatser som inte står under Apples kontroll eller testats av Apple anges endast i informationssyfte och är inte att betrakta som rekommendationer av eller stöd för produkterna. Apple tar inget ansvar för valet eller nyttjandet av webbplatser eller produkter från tredje part och inte heller för produkternas prestanda. Apple garanterar inte att informationen på webbplatser från tredje part är korrekt eller tillförlitlig. Det finns konkreta risker med att använda internet. Kontakta leverantören om du vill veta mer. Andra företags- och produktnamn kan vara varumärken som tillhör respektive ägare.