Om kamerafunksjonene på iPhone

Finn ut mer om Fotostiler, QuickTake, Handlingsmodus, Ultravidvinkelkamera og andre kamerafunksjoner på iPhone.

Velg stemninger med Fotostiler

Med Fotostiler på iPhone 13, iPhone SE (3. generasjon) og nyere kan du tilpasse utseendet til bildene dine i Kamera-appen. Velg en forhåndsinnstilling – Kontrastrik, Mettet, Varm eller Kald – og hvis du vil, kan du finjustere enda mer ved å justere innstillingene for Tone og Temperatur. Angi stilen én gang for å bruke den foretrukne stilinnstillingen hver gang du tar et bilde i fotomodus.

iPhone som viser Kamera-appen med fire personer i søkeren

Konfigurer en fotostil

Når du åpner Kamera-appen for første gang, trykker du på Konfigurer for å velge Fotostiler. Sveip gjennom de forskjellige stilene, og trykk på Bruk [Stilnavn] på forhåndsinnstillingen du liker.

Sørg for å angi stilen før du begynner å ta bilder – du kan ikke legge til fotostil på et bilde etter at du har tatt det.

Endre fotostil

Vil du endre fotostilen du har angitt? Bare åpne Kamera-appen, trykk på pilen , og trykk på Fotostiler . Standardinnstillingen er en balansert stil som er tro mot virkeligheten og ikke kan tilpasses, men du kan sveipe til venstre for å se andre forhåndsinnstilte stiler som kan tilpasses. Trykk på Tilpass for å justere tonen og temperaturen for stilen du har valgt.

Ta nærbilder med makrofotografering og -videoopptak

Med iPhone 13 Pro og iPhone 13 Pro Max blir makrofotografering tilgjengelig. Du kan bruke det nye ultravidvinkelkameraet med avansert linse- og autofokussystem til å ta fantastiske nærbilder med skarpt fokus helt ned til to centimeter avstand. Med iPhone 13 Pro og iPhone 13 Pro Max kan du også gjøre makrovideoopptak, inkludert sakte film og tidsforløp.

Makroopptak i foto- og videomodus er automatisk – bare flytt iPhone nær motivet, så bytter kameraet automatisk til ultravidvinkelkameraet hvis det ikke er valgt, samtidig som du beholder innrammingen. Hvis du vil gjøre makrovideoopptak i sakte film eller tidsforløp, velger du ultravidvinkelkameraet (0,5 x) og går nær motivet.

Du kan se Kamera-appen gå over til ultravidvinkelkameraet når du flytter iPhone mot eller bort fra et motiv. Du kan kontrollere automatisk makrobytte ved å gå til Innstillinger > Kamera, og deretter slå på Makrokontroll. Når Makrokontroll er aktivert, viser Kamera-appen en makroknapp  når iPhone er innenfor makroavstanden til et motiv. Trykk på makroknappen for å slå av automatisk makrobytte, og trykk på den på nytt for å slå på makrobytte igjen.

Hvis du slår på Makrokontroll, aktiveres makrobytte automatisk neste gang du bruker kameraet innenfor makroavstand. Hvis du vil beholde Makrokontroll-innstillingen mellom kameraøkter, går du til Innstillinger > Kamera > Husk innstillinger, og slår på Makrokontroll.

Ta en rask video med QuickTake

Du kan bruke QuickTake til å spille inn videoer uten å forlate fotomodus. QuickTake er tilgjengelig på iPhone XS, iPhone XR og nyere.

iPhone som viser en video som tas med QuickTake

Hold på lukkerknappen for å ta opp video

Kamera-appen åpnes i standard fotomodus. Trykk på lukkerknappen  for å ta et bilde. Deretter trykker du på pilen  for å justere innstillinger som for eksempel blits, Live Photos, nedtelling og mer.

Hvis du vil ta opp en QuickTake-video, kan du bare trykke og holde på lukkerknappen .* Slipp knappen for å stoppe opptaket.

Med iOS 14 og nyere kan du holde nede en av volumknappene for å ta en QuickTake-video. Hvis du har aktivert Bruk volum opp for bildesekvens, kan du bruke Volum ned-knappen for å ta en QuickTake-video.

Sveip til høyre for å låse opptak

Du kan ta opp video uten å holde nede knappen ved å sveipe lukkerknappen  til høyre og deretter slippe den. Når videoopptak er låst, vises en lukkerknapp til høyre. Trykk på lukkerknappen  for å ta et stillbilde mens videoopptaket pågår. Når du ønsker å avslutte opptaket, trykker du på opptaksknappen.

Sveip til venstre for bildesekvenser

Skyv lukkerknappen  til venstre og hold den inne for å ta en bildeserie, og slipp knappen for å stoppe opptaket.

Med iOS 14 og nyere kan du ta bilder i bildesekvensmodus ved å trykke på Volum opp-knappen. Bare gå til Innstillinger > Kamera og slå på Bruk volum opp for bildesekvens.

* Hvis du vil ta videoer med justerbar oppløsning, stereolyd og automatisk zoom, bytter du til videomodus.

Handlingsmodus er på i Kamera-appen.

Spill inn stødigere videoer med Handlingsmodus

Med Handlingsmodus på iPhone 14- og iPhone 14 Pro-modeller kan du spille inn stødigere håndholdte videoer selv når du beveger deg mye.

1. Åpne Kamera-appen, og sveip til Videomodus.
  2. Trykk på -knappen for å slå på Handlingsmodus.
  3. Trykk på lukkerknappen og ta opp videoen.

Handlingsmodus fungerer best med mye lys, og kameraet viser «Trenger mer lys» hvis det er for mørkt. Du kan endre innstillingene dine for å bruke Handlingsmodus i svakt lys.

1. I Innstillinger-appen trykker du på Kamera.
  2. Trykk på Ta opp video.
  3. Slå på Handlingsmodus ved svakt lys.

Handlingsmodus kan ta opp video ved en oppløsning på 1080p eller 2,8k og opptil 60 bilder per sekund. Den støtter Dolby Vision HDR eller på iPhone 14 Pro-modeller, Apple ProRes-videoformater.

Juster fokus og eksponering

Før du tar et bilde, stiller kameraet automatisk fokus og eksponering, og ansiktsgjenkjenning balanserer eksponeringen over mange ansikter. Du kan bruke Kontrollen for eksponeringskompensering for å stille inn og låse eksponeringen nøyaktig for kommende bilder.

Bare trykk på pilen . Deretter trykker du på og justerer eksponeringsnivået. Eksponeringen låses til neste gang du åpner Kamera-appen.

Kontrollen for eksponeringskompensering er tilgjengelig på iPhone 11, iPhone 11 Pro og nyere med iOS 14 eller nyere.

Ta en speilet selfie

Med iOS 14 og nyere kan du ta en speilet selfie som tar bildet slik du ser det i kamerarammen. Hvis du vil slå på Speil visningen til kamera foran, går du til Innstillinger > Kamera, og deretter slår du på innstillingen.

Speil visningen til kamera foran for foto og video er tilgjengelig på iPhone XS, iPhone XR og nyere med iOS 14 eller nyere. Hvis du har en iPhone 6s til iPhone X, kalles innstillingen Speil bilder tatt med kamera foran. Den gjelder kun for bilder.

Ta bilder enda raskere

Du kan bruke Prioriter raskere bildetagning for å endre hvordan bilder blir behandlet – slik at du kan ta flere bilder når du trykker raskt på lukkerknappen . For å slå dette av går du til Innstillinger > Kamera, og deretter slår du av Prioriter raskere bildetagning.

Prioriter raskere bildetagning er tilgjengelig på iPhone XS, iPhone XR og nyere med iOS 14 eller nyere.

Ta bedre selfier og ultravidvinkelbilder

Når du tar en selfie med det fremovervendte kameraet eller et bilde med ultravidvinkelobjektiv (0,5x) og bruker Korrigering av objektiv, forbedres bildene automatisk så de blir mer naturlige. For å slå dette av går du til Innstillinger > Kamera, og deretter slår du av Korrigering av objektiv.

Korrigering av objektiv er tilgjengelig på iPhone 12-modeller og nyere.

Gjør mer med kameraet på iPhone