Bruk kameramoduser på iPhone, iPad og iPod touch

Finn ut hvordan du bruker kameramodusene på enheten din – som portrettmodus, panorama og sakte film.

Finn den perfekte modusen for øyeblikket ditt

Med kameramodusene som er innbygd i iPhone, iPad og iPod touch, får du fantastiske bilder og videoer. Sveip til venstre eller høyre på kameraskjermen for å bruke de forskjellige modusene. Du kan velge mellom bilde, kvadrat, panorama, video, tidsforløp og sakte film. Og på iPhone 7 Plus og nyere ser bildene bedre ut en noensinne, takket være dybdeskarphetseffekten i portrettmodus.

Sørg for at du har den nyeste versjonen av iOS før du starter, slik at du kan få tilgang til Kamera-appfunksjonene.

ta et bilde i Kamera-appen på iPhone

Bilde

Bilde er standardmoduset du ser når du åpner Kamera-appen. Du bruker dette til åta stilbilder. På iPhone 6s og nyere kan du ta Live Photos, som er bilder som våkner til liv når du trykker på dem.

Kameraet fokuserer automatisk på bildet, og det justerer eksponeringen basert på hva du peker det mot. På den måten starter du alltid med et lyst bilde.

Du kan endre kamerafokuset og eksponeringen til et bestemt område. Trykk på stedet på skjermen du vil justere før du tar bildet. Hvis du vil beholde fokuset og eksponeringen på samme sted, trykker og holder du på skjermen til du ser AE/AF Lock.

ta et bilde i Stående-modus

Portrett

Portrettmodus bruker dobbelt kamera til å lage en dybdeskarphetseffekt på iPhone 7 Plus og nyere. Slik kan du ta bilder som har motivet i fokus, samtidig som du får en utydelig bakgrunn. Hvis du har en iPhone X eller nyere, kan du også ta en selfie i Stående-modus med TrueDepth-kameraet på framsiden.

Åpne Kamera-appen, og sveip til portrettmodus. Flytt deg lenger unna motivet hvis appen foreslår det. Når Dybdeeffekt-boksen blir gul, tar du bildet.

Med iPhone 8 Plus og nyere kan du gjøre portrettbildene dine enda mer slående med profesjonelle lyseffekter. Trykk på Rediger etter at du har tatt et bilde, og velg mellom Studiolys, Spisslys, Scenelys* eller Svart-hvitt scenelys*.

* På iPhone XR er ikke Scenelys og Svart-hvitt scenelys tilgjengelig på kameraet bak.

Kvadrat

Kvadratisk modus begrenser rammen på kameraskjermen til et kvadrat – den ideelle bildestørrelsen for mange apper for sosiale medier. Så når du tar et blide, kan du raskt dele det på de sosiale plattformene du ønsker.

tar et bilde i panoramamodus

Panorama

Vil du ta bilde av nydelig natur, men hele utsikten får ikke plass på kameraskjermen? Bruk panoramamodus for å få vakre bilder i vidvinkel.

Med panoramamodus får du et veiledningsfelt på midten av skjermen som hjelper deg med å ta bildet. Hvis du vil starte bildet fra venstre side, må du sørge for at pilen peker mot høyre. Hvis du vil starte bildet fra høyre side, trykker du på pilen for å endre retningen.

Trykk på utløserknappen og beveg kameraet sakte fra én side til den andre i en rett linje. Prøv å holde pilen i det gule veiledningsfeltet.

tar opp en video på iPhone

Video

Ta opp filmer med god kvalitet med det flotte kameraet som er innbygd i hver iPhone, iPad og iPod touch. Når du bruker hvilken som helst videomodus, endrer utløserknappen farge fra hvit til rød. Trykk på utløserknappen én gang for å starte opptaket, og trykk igjen for å stoppe.

Vil du redigere lengden på videoen? Trykk på Rediger eller Rediger-knappen, og skyv på skyveknappen for å justere start- og stopptidene. Trykk på Ferdig for å lagre endringene.

Vil du øke eller senke farten på videoen? Da passer kanskje sakte film eller tidsforløp bedre.

Sakte

Sørg for at favorittøyeblikkene dine varer lenger med videoer i sakte film. Videoen spilles inn som normalt. Men når du spiller den av, ser du sakte film-effekten. Du kan til og med redigere videoen slik at sakte film-effekten starter og stopper når du vil.

Tidsforløp

Ta opptak med bestemte tidsintervaller, og lag en video i tidsforløp som det er enkelt å dele. Når du bruker modusen for tidsforløp og trykker på utløserknappen, tar kameraet regelmessig bilder til du trykker på utløserknappen igjen.