Bruk kameramoduser på iPhone, iPad og iPod touch

Finn ut hvordan du bruker portrett, panorama, sakte film og andre kameramoduser på enheten.

Finn den perfekte modusen for øyeblikket ditt

Kameramodusene som er innebygd i iPhone, iPad og iPod touch, hjelper deg med å ta perfekte bilder og videoer. Sveip til venstre eller høyre på kameraskjermen for å bytte til andre moduser. Du kan velge mellom modus for bilde, video, tidsforløp, sakte film, kvadratisk, portrett og panorama.

Før du begynner, må du sørge for å ha den nyeste versjonen av iOS.

Bilde

Bilde er standardmodusen du ser når du åpner Kamera-appen. Du bruker denne til å ta stillbilder og Live Photos, som våkner til liv når du berører dem.

Kameraet fokuserer automatisk på bildet og justerer eksponeringen basert på hva du peker det mot. På den måten starter du alltid med et lyst bilde.

Du kan endre kamerafokuset og eksponeringen til et bestemt område. Trykk på stedet på skjermen du vil justere, før du tar bildet. Hvis du vil beholde fokuset og eksponeringen på samme sted, trykker du på skjermen og holder inne til du ser AE/AF-LÅS.

Hvis du vil ta en rask serie med bilder, trykker du på utløserknappen og holder den inne. Slipp den for å stoppe.

Hvis du har iPhone 11 eller iPhone 11 Pro, kan du bruke QuickTake for å enkelt spille inn videoer i bildemodus.

Portrett

Portrettmodus, som er tilgjengelig på iPhone 7 Plus og nyere, bruker begge kameraene til å skape en dybdeskarphetseffekt. Slik kan du ta bilder som har motivet i fokus, samtidig som du får en utydelig bakgrunn. Hvis du har en iPhone X eller nyere, kan du også ta en selfie i portrettmodus med TrueDepth-kameraet på fremsiden.

Åpne Kamera-appen, og sveip til Portrettmodus. Flytt deg lenger unna motivet hvis appen foreslår det. Når Dybdeeffekt-boksen blir gul, tar du bildet.

Med iPhone 8 Plus og nyere kan du gjøre portrettbildene dine enda mer slående med profesjonelle lyseffekter. Etter at du har tatt et bilde, trykker du på Rediger og velger mellom Studiolys, Spisslys, Scenelys, Svart-hvitt scenelys eller Svart-hvitt high-key-lys.*

* På iPhone XR er Scenelys, Svart-hvitt scenelys og Svart-hvitt high-key-lys ikke tilgjengelig med kameraet på baksiden.

Kvadrat

Kvadratisk modus begrenser rammen på kameraskjermen til et kvadrat – som er den optimale bildestørrelsen i mange apper for sosiale medier. Så når du tar et blide, kan du raskt dele det på de sosiale plattformene du ønsker.

På iPhone 11 og iPhone 11 Pro trykker du på pilen  for å se flere alternativer, inkludert kvadratisk modus.

Panorama

Vil du ta bilde av nydelig natur, men hele utsikten får ikke plass på kameraskjermen? Bruk panoramamodus for å få vakre bilder i vidvinkel.

Med panoramamodus får du et veiledningsfelt midt på skjermen som hjelper deg med å ta bildet. Hvis du vil starte bildet fra venstre side, må du sørge for at pilen peker mot høyre. Hvis du vil starte bildet fra høyre side, trykker du på pilen for å endre retningen.

Trykk på utløserknappen, og beveg kameraet langsomt i en rett linje fra den ene siden av motivet til den andre. Prøv å holde pilen i det gule veiledningsfeltet.

Video

Når du bruker en videomodus, endrer utløserknappen farge fra hvit til rød. Trykk én gang på utløseren for å begynne å spille inn. Trykk på nytt for å stoppe.

Vil du redigere lengden på videoen? Trykk på Rediger eller redigeringsknappen, og beveg skyveknappen for å justere start- og stopptiden. Trykk på Ferdig for å lagre endringene.

Vil du øke eller senke farten på videoen? Prøv moduser for sakte film eller tidsforløp.

Sakte film

Sørg for at favorittøyeblikkene dine varer lenger, med videoer i sakte film. Videoen spilles inn som normalt. Men når du spiller den av, ser du sakte film-effekten. Du kan til og med redigere videoen slik at sakte film-effekten starter og stopper når du vil.

Tidsforløp

Ta opptak med bestemte tidsintervaller, og lag en video i tidsforløp som det er enkelt å dele. Når du bruker modusen for tidsforløp og trykker på utløserknappen, tar kameraet regelmessig bilder til du trykker på utløserknappen igjen.