Bruk kameramoduser på iPhone eller iPad

Finn ut hvordan du bruker portrett, panorama, sakte film og andre kameramoduser på enheten.

Finn den perfekte modusen for øyeblikket ditt

Kameramodusene som er innebygd i iPhone og iPad, hjelper deg med å ta perfekte bilder og videoer. Sveip til venstre eller høyre på kameraskjermen for å bytte til andre moduser. Du kan velge mellom modus for bilde, video, tidsforløp, sakte film, kvadratisk, portrett, filmatisk og panorama. Du kan også ta et bilde mens du spiller inn en video eller bruke QuickTake til å spille inn videoer når du er i bildemodus.

Før du begynner, må du sørge for at du har den nyeste versjonen av iOS eller iPadOS.

Modusen Bilde i Kamera-appen på iPhone.

Bilde

Bilde er standardmodusen du ser når du åpner Kamera-appen. Du bruker denne modusen til å ta stillbilder og Live Photos.

Kameraet fokuserer og justerer eksponeringen automatisk basert på hva du peker det mot. Du kan trykke på et annet område i søkeren for å endre fokus og eksponering. Hvis du vil beholde fokuset og eksponeringen på samme sted, trykker du på skjermen og holder inne til du ser AE/AF-LÅS.

QuickTake

Med iPhone XS, iPhone XR og nyere kan du bruke QuickTake til å ta opp videoer i bildemodus på en enkel måte. Med andre iPhone-modeller kan du trykke og holde på lukkerknappen for å ta en rask serie med bilder. Slipp lukkerknappen for å stoppe.

Modusen Portrett i Kamera-appen på iPhone.

Portrett

Med modusen Portrett skaper kameraet en dybdeskarphetseffekt, der motivet er i fokus, mens bakgrunnen er uskarp. Du kan bruke portrettmodusen på iPhone 7 Plus, iPhone 8 Plus og nyere. Hvis du har iPhone X eller nyere, kan du også ta en selfie i Portrettmodus. Du kan også bruke Portrettmodus med frontkameraet på 11-tommers iPad Pro (alle generasjoner) og 12,9-tommers iPad Pro (3. generasjon og nyere).

For å bruke Portrettmodus åpner du Kamera-appen og sveiper til Portrettmodus. Flytt deg lenger unna motivet hvis appen foreslår det. Når Dybdeeffekt-boksen blir gul, tar du bildet.

Med iPhone X og nyere samt iPhone 8 Plus kan du ta enda flottere bilder i Portrettmodus med lyseffekter på profesjonelt studionivå. Trykk på Rediger etter at du har tatt et bilde, og velg mellom Studiolys, Spisslys, Scenelys eller Svart-hvitt scenelys. Og med iPhone XS og nyere kan du skape et vakkert, klassisk utseende med Svart-hvitt High‑Key-lys.

På iPhone XR er ikke effektene Scenelys, Svart-hvitt scenelys og Svart-hvitt high-key-lys tilgjengelige med kameraet på baksiden.

Square

Kvadratisk modus begrenser rammen på kameraskjermen til et kvadrat – den ideelle bildestørrelsen for mange apper for sosiale medier. Så når du tar et bilde, kan du raskt dele det på de sosiale plattformene du ønsker.

På iPhone 11 og nyere trykker du på pilen for å få tilgang til kvadratisk modus og andre alternativer.

Modusen Panorama i Kamera-appen på iPhone

Panorama

Bruk panoramamodus for å ta bilde av et landskap med vidvinkel ved å bevege enheten sakte. Med panoramamodus får du et veiledningsfelt midt på skjermen som hjelper deg med å ta bildet. Hvis du vil starte bildet fra venstre side, må du sørge for at pilen peker mot høyre. Hvis du vil starte bildet fra høyre side, trykker du på pilen for å endre retningen.

Trykk på utløserknappen, og beveg deretter kameraet sakte fra den ene siden av motivet til den andre. Prøv å holde pilen i det gule veiledningsfeltet underveis.

Ta opp en video med Kamera-appen på iPhone

Video

Når du bruker en videomodus, endrer utløserknappen farge fra hvit til rød. Trykk én gang på utløseren for å begynne å spille inn. Trykk på nytt for å stoppe. Mens du spiller inn videoen kan du trykke på den hvite lukkerknappen for å ta et stillbilde.

Vil du redigere lengden på videoen? Trykk på Rediger eller redigeringsknappen redigeringsknappen, og flytt på skyveknappen for å justere start- og stopptiden. Trykk på Ferdig for å lagre endringene.

Filmatisk modus

Med filmatisk modus kan iPhone-kameraet ta opp videoer med lav dybdeskarphet og legge til vakre fokusoverganger for et kinoaktig utseende.

Filmatisk modus krever iPhone 13 eller nyere. Finn ut mer om bruk av filmatisk modus på iPhone.

Handlingsmodus

Med handlingsmodusen kan du spille inn stabile håndholdte videoer selv når du beveger deg mye. For å slå på handlingsmodusen trykker du på knappen .

Handlingsmodus krever iPhone 14. Finn ut mer om Handlingsmodus på iPhone.

Sakte film

Videoer i sakte film tas opp som normalt. Men når du spiller den av, ser du sakte film-effekten. Du kan redigere videoen slik at sakte film-effekten starter og stopper når du vil.

Tidsforløp

Ta opptak med bestemte tidsintervaller, og lag en video i tidsforløp som det er enkelt å dele. Når du bruker modusen for tidsforløp og trykker på utløserknappen, tar kameraet regelmessig bilder til du trykker på utløserknappen igjen.