Bruk kameramoduser på iPhone, iPad og iPod touch

Finn ut mer om kameramodusene på enheten din, for eksempel portrett, panorama og sakte film, og hvordan du bruker dem.

Finn den perfekte modusen for øyeblikket ditt

Med de flotte kameramodusene som er innbygd i iPhone, iPad og iPod touch, får du fantastiske bilder og videoer. Sveip til venstre eller høyre på kameraskjermen for å se og bruke de forskjellige modusene. Du kan velge mellom bilde, kvadrat, panorama, video, tidsforløp og sakte film. Og på iPhone 7 Plus, iPhone 8 Plus og iPhone X ser bildene bedre ut enn noensinne takket være dybdeskarphetseffekten i portrettmodus.

Før du begynner må du sørge for at du har den nyeste versjonen av iOS slik at du har tilgang til de nyeste funksjonene for Kamera-appen.

Bilde

Når du åpner Kamera-appen, er «Bilde» standardmodusen du ser. Du kan bruke denne til å ta tradisjonelle bilder. På iPhone 6s og nyere kan du ta Live Photos også – bilder som våkner til liv når du trykker på dem.

Kameraet fokuserer automatisk på bildet, og det justerer eksponeringen basert på hva du peker det mot. På den måten starter du alltid med et skarpt og lyst bilde.

Du kan endre kamerafokuset og eksponeringen til et bestemt område. Før du tar bildet, trykker du på stedet på skjermen du vil justere. Hvis du vil beholde fokuset og eksponeringen på samme sted, trykker og holder du på skjermen til du ser AE/AF-LÅS.

Portrett

Det er lett å ta praktfulle portretter med iPhone 7 Plus, iPhone 8 Plus og iPhone XI portrettmodus brukes begge kameraene på iPhone til å skape en dybdeskarphetseffekt. På denne måten kan du ta bilder som har motivet i fokus, samtidig som du får en vakker utydelig bakgrunn.

Gå til Kamera-appen, og sveip til portrettmodus. Når du ser den gule boksen for dybdeeffekt, tar du bildet.

Med iPhone 8 Plus og iPhone X kan du gjøre portrettbildene dine enda mer slående med profesjonelle lyseffekter. Trykk på Rediger etter at du har tatt et bilde, og velg mellom Studiolys, Spisslys, Scenelys og Svart-hvitt scenelys.

Portrettlyssetting er for tiden i beta.

Kvadrat

Kvadrat-modus begrenser rammen på kameraskjermen til et kvadrat – den ideelle bildestørrelsen for mange apper for sosiale medier. På den måten kan du ta bilder og raskt dele dem på de sosiale plattformene du liker best.

Panorama

Vil du ta bilde av nydelig natur, men hele utsikten får ikke plass på kameraskjermen? Bruk panoramamodus og få vakre bilder i vidvinkel.

Med panoramamodus får du et veiledningsfelt på midten av skjermen som hjelper deg med å ta bildet. Hvis du vil starte bildet fra venstre side, må du sørge for at pilen peker mot høyre. Hvis du vil starte bildet fra høyre side, trykker du på pilen for å endre retningen.

Trykk på utløserknappen og beveg kameraet sakte fra én side til den andre i en rett linje. Prøv å holde pilen i det gule veiledningsfeltet.

Video

Ta opp filmer av profesjonell kvalitet med det flotte kameraet som er innbygd i hver iPhone, iPad og iPod touch. Når du bruker hvilken som helst videomodus, endrer utløserknappen farge fra hvit til rød. Trykk på utløserknappen én gang for å starte opptaket, og trykk igjen for å stoppe.

Vil du redigere lengden på videoen? Trykk på Rediger eller  og skyv på skyveknappen for å justere start- og stopptidene. Trykk deretter på Ferdig for å lagre endringene.

Vil du øke eller senke farten på videoen? Da passer kanskje sakte film eller tidsforløp bedre.

Sakte

Sørg for at favorittøyeblikkene dine varer enda lenger med videoer i sakte film. Videoen spilles inn som normalt. Men når du spiller den av, ser du sakte film-effekten. Du kan til og med redigere videoen slik at sakte film-effekten starter og stopper når du vil.

Tidsforløp

Ta opptak med forhåndsbestemte tidsintervaller og lag en video i tidsforløp som det er enkelt å dele. Når du bruker modusen for tidsforløp og trykker på utløserknappen, tar kameraet regelmessig bilder til du trykker på utløserknappen igjen.