Bruk kameramoduser på iPhone, iPad og iPod touch

Finn ut hvordan du bruker portrett, panorama, sakte film og andre kameramoduser på enheten.

Finn den perfekte modusen for øyeblikket ditt

Kameramodusene som er innebygd i iPhone, iPad og iPod touch, hjelper deg med å ta perfekte bilder og videoer. Sveip til venstre eller høyre på kameraskjermen for å bytte til andre moduser. Du kan velge mellom modus for bilde, video, tidsforløp, sakte film, kvadratisk, portrett og panorama.

Før du begynner, må du sørge for at du har den nyeste versjonen av iOS eller iPadOS.

Bilde

Bilde er standardmodusen du ser når du åpner Kamera-appen. Du bruker denne til å ta stillbilder og Live Photos, som våkner til liv når du berører dem.

Kameraet fokuserer automatisk på bildet og justerer eksponeringen basert på hva du peker det mot. På den måten starter du alltid med et lyst bilde.

Du kan endre kamerafokuset og eksponeringen til et bestemt område. Trykk på stedet på skjermen du vil justere, før du tar bildet. Hvis du vil beholde fokuset og eksponeringen på samme sted, trykker du på skjermen og holder inne til du ser AE/AF-LÅS.

Med iPhone XS, iPhone XR og nyere kan du bruke QuickTake til å ta opp videoer i bildemodus på en enkel måte. Med andre iPhone-modeller kan du trykke og holde på lukkerknappen for å ta en rask serie med bilder. Slipp lukkerknappen for å stoppe.

Portrett

Portrettmodus skaper en dybdeskarphetseffekt. Med denne effekten kan du ta et bilde der motivet er i fokus, mens bakgrunnen er uklar. Du kan bruke Portrettmodus på iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max, iPhone SE (2. generasjon), iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max, iPhone XR, iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone X, iPhone 8 Plus og iPhone 7 Plus. Hvis du har iPhone X eller nyere, kan du også ta en selfie i Portrettmodus. Finn ut hvordan du identifiserer hvilken iPhone du har.

For å bruke Portrettmodus åpner du Kamera-appen og sveiper til Portrettmodus. Flytt deg lenger unna motivet hvis appen foreslår det. Når Dybdeeffekt-boksen blir gul, tar du bildet.

Med iPhone X og nyere samt iPhone 8 Plus kan du ta enda flottere bilder i Portrettmodus med lyseffekter på profesjonelt studionivå. Trykk på Rediger etter at du har tatt et bilde, og velg mellom Studiolys, Spisslys, Scenelys eller Svart-hvitt scenelys. Og med iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max, iPhone SE (2. generasjon), iPhone XR, iPhone XS og iPhone XS Max og nyere kan du lage en vakker, klassisk stil med Svart-hvitt high-key-lys.

På iPhone XR er ikke effektene Scenelys, Svart-hvitt scenelys og Svart-hvitt high-key-lys tilgjengelige med kameraet på baksiden.

Kvadrat

Kvadratisk modus begrenser rammen på kameraskjermen til et kvadrat – den ideelle bildestørrelsen for mange apper for sosiale medier. Så når du tar et bilde, kan du raskt dele det på de sosiale plattformene du ønsker.

På iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max, iPhone SE (2. generasjon), iPhone 11 eller iPhone 11 Pro trykker du på pilen  for å se flere valg, blant annet kvadratisk modus.

Panorama

Vil du ta bilde av nydelig natur, men hele utsikten får ikke plass på kameraskjermen? Bruk panoramamodus for å få vakre bilder i vidvinkel.

Med panoramamodus får du et veiledningsfelt midt på skjermen som hjelper deg med å ta bildet. Hvis du vil starte bildet fra venstre side, må du sørge for at pilen peker mot høyre. Hvis du vil starte bildet fra høyre side, trykker du på pilen for å endre retningen.

Trykk på utløserknappen, og beveg kameraet langsomt i en rett linje fra den ene siden av motivet til den andre. Prøv å holde pilen i det gule veiledningsfeltet.

Video

Når du bruker en videomodus, endrer utløserknappen farge fra hvit til rød. Trykk én gang på utløseren for å begynne å spille inn. Trykk på nytt for å stoppe.

Vil du redigere lengden på videoen? Trykk på Rediger eller redigeringsknappen, og beveg skyveknappen for å justere start- og stopptiden. Trykk på Ferdig for å lagre endringene.

Vil du øke eller senke farten på videoen? Prøv moduser for sakte film eller tidsforløp.

Sakte film

Sørg for at favorittøyeblikkene dine varer lenger, med videoer i sakte film. Videoen spilles inn som normalt. Men når du spiller den av, ser du sakte film-effekten. Du kan til og med redigere videoen slik at sakte film-effekten starter og stopper når du vil.

Tidsforløp

Ta opptak med bestemte tidsintervaller, og lag en video i tidsforløp som det er enkelt å dele. Når du bruker modusen for tidsforløp og trykker på utløserknappen, tar kameraet regelmessig bilder til du trykker på utløserknappen igjen.