Kom i gang med iBooks

Les og lytt til det personlige biblioteket ditt hjemme eller på farten med iBooks.

Bruk iBooks på iPhone, iPad, iPod touch eller Mac til å kjøpe og laste ned bøker, administrere kjøp, organisere biblioteket med mer. Finn lydbøker i iBooks-appen på iPhone, iPad eller iPod touch, og i iTunes på Mac.

Legge til bøker i biblioteket

Du trenger en gyldig Apple-ID for å laste ned og kjøpe bøker fra iBooks Store. Apple-ID-en er kontoen du bruker for å få tilgang til Apple-tjenester. Hvis du har brukt andre Apple-tjenester som iCloud eller App Store på Mac, må du logge på iBooks Store med samme Apple-ID. Hvis du ikke har en Apple-ID, kan du opprette en.

Du kan også lese DRM-frie filer i iBooks, som for eksempel PDF-filer og ePub-filer, som du finner i andre apper.

Få tak i bøker fra iBooks Store

Når du er i iBooks-appen, kan du bla gjennom bøker under Aktuelt eller Topplister, eller du kan søke etter en bestemt tittel i Søk-fanen. Trykk på en bok for å finne ut mer om den, lese anmeldelser eller se relaterte titler. Hvis et utdrag er tilgjengelig, trykker du på Utdrag på høyre side av skjermen for å lese noen sider.

For å kjøpe en bok trykker du på prisen på høyre side av skjermen, og deretter trykker du på Kjøp. For å hente en kostnadsfri bok trykker du på Hent på høyre side av skjermen, og deretter trykker du på Hent bok.1

For å finne en bok du har kjøpt tidligere, eller for å få den nyeste versjonen av en bok du eier, trykker du på Kjøpt nederst på skjermen.

1 Hvis du bruker Touch ID eller Face ID til kjøp, er det ikke sikkert at du ser Kjøp eller Hent bok.

Lese og lytte

Når du leser bøker i iBooks, kan du stille inn fontstørrelsen, justere skjermlysstyrken på enheten for å kunne lese bøkene i all slags belysning, eller endre fargetemaer for bøkene dine. Du kan også spille av lydbøker som du kjøper fra iBooks Store og iTunes Store, eller som du importerer fra andre kilder.

Lese og lytte på iPhone, iPad eller iPod touch

Trykk på Mine bøker i iBooks-appen for å begynne å lese eller lytte. Når du slutter å lese eller lytte, husker iBooks hvor du stoppet, og starter der neste gang du åpner boken eller lydboken.

Hvis du vil at iBooks skal huske hvor du sluttet på andre enheter, går du til Innstillinger > iBooks og slår på «Synkroniser bokmerker og notater.»

Lese bøker på Mac

Dobbeltklikk på et bokomslag i iBooks for å begynne å lese. Når du slutter å lese, husker iBooks hvor du stoppet, og starter der neste gang du åpner boken.

Hvis du vil at iBooks skal huske hvor du sluttet på andre enheter, velger du iBooks > Valg fra menyen øverst på dataskjermen. Klikk på Generelt-fanen og velg «Synkroniser bokmerker, markeringer og samlinger på tvers av enheter».

Lytte til lydbøker på Mac

Velg Lydbøker fra menyen øverst til venstre i iTunes. Dobbeltklikk på en lydbok for å begynne å lytte. Når du slutter å lytte, husker iTunes hvor du stoppet, og starter der neste gang du åpner lydboken.

Velg iTunes > Valg hvis du vil at iTunes skal huske hvor du sluttet på andre enheter. Klikk på Butikk-fanen og velg «Synkroniser avspillingsinformasjon på tvers av enheter».

Bruke iBooks StoryTime på Apple TV

Med iBooks StoryTime får familien en ny måte å oppleve klassiske barnebøker og finne nye favoritter på. Appens håndplukkede titler med høytlesningsfunksjon og vakre illustrasjoner gjør Apple TV til et engasjerende sted med yndlingshistoriene til de yngste leserne.

Finn ut mer om iBooks StoryTime på Apple TV.

Slå opp definisjoner

Du kan slå opp informasjon om spesifikke ord i bøkene dine, inkludert definisjonen.

• På en iOS-enhet: Trykk og hold på ordet, og velg deretter Slå opp.
  • På en Mac: Dobbeltklikk på ordet.

Endre tema eller tekststørrelse

Trykk på  når du leser en bok for å justere hvordan boken din vises på iPhone, iPad eller iPod touch. I dette panelet kan du justere lysstyrken på skjermen, fontstørrelsen, endre font eller endre fargetema. Ved å aktivere Rullvisning kan du bla gjennom hele boken uten å stoppe for å bla til neste side.

Legge til og vise bokmerker, markeringer og notater

Trykk på  mens du leser på iOS-enheten, eller klikk på  på Mac-maskinen øverst til høyre for å legge til en spesifikk side som et bokmerke. Du kan også utheve et hvilket som helst avsnitt i en bok eller lage et notat ut fra det markerte området.

Slik viser du bokmerker, markeringer og notater:

• På en iOS-enhet: Trykk på  øverst til venstre.
  • På en Mac: Klikk på  øverst til venstre for å se markeringer og notater. Klikk på  ved siden av  øverst til høyre.

Du kan automatisk synkronisere bokmerker, markeringer og notater med andre enheter som er logget på med samme Apple-ID.

• På en iOS-enhet: Gå til Innstillinger > iBooks, og slå på «Synkroniser bokmerker og notater.»
  • På en Mac: Velg iBooks > Valg fra øverst på dataskjermen. Klikk på Generelt-fanen og velg «Synkroniser bokmerker, markeringer og samlinger på tvers av enheter».

Organisere biblioteket

iBooks-biblioteket ditt inkluderer bøker, lydbøker og PDF-filer som du lagrer i iBooks. Du kan oppbevare brukerhåndbøker, forretningsideer, prosjektplaner og mer i iBooks-biblioteket ditt, så er det enkelt å finne dem.

Som standard er iBooks-biblioteket organisert i forhåndsbestemte samlinger: Alle bøker eller etter filtype (Bøker, Lydbøker, PDF-filer). Bøker som du har i iCloud, men som ikke er lastet ned til enheten, vises automatisk i biblioteket ditt. Les om hvordan du skjuler disse bøkene.

Opprette, vise og organisere samlinger

Bruk samlinger til å organisere bøkene i grupper. Trykk på Alle bøker eller menyen for filtyper øverst på skjermen for å opprette tilpassede samlinger på iPhone, iPad eller iPod touch. Trykk deretter på Ny samling. I iBooks på Mac klikker du på Samlinger og deretter på +-symbolet nederst til venstre på skjermen.

Hvis du vil omorganisere objektene i en samling på iPhone, iPad eller iPod touch, trykker og holder du på boken du vil flytte, og drar den til den nye plasseringen. På en Mac må du påse at Sorter manuelt er valgt i Sorter etter-menyen. Deretter klikker du på og drar boken du vil flytte, til den nye plasseringen.

Logg på alle enhetene dine med samme Apple-ID hvis du vil synkronisere samlingene dine med de andre enhetene automatisk. Deretter går du til Innstillinger > iBooks og slår på Synkroniser samlinger på iPhone, iPad eller iPod touch. For å synkronisere fra en Mac velger du iBooks > Valg fra menylinjen øverst på dataskjermen. Klikk på Generelt-fanen og velg «Synkroniser bokmerker, markeringer og samlinger på tvers av enheter».

Få tilgang til bøker på alle enhetene dine

Før du kan få tilgang til bøkene og lydbøkene på alle enhetene dine, må du sørge for at du er logget på alle enhetene med samme Apple-ID.

Bøker du kjøper i iBooks Store, blir automatisk tilgjengelige i iBooks-appen på alle enhetene dine. Lydbøker du kjøper i iBooks Store eller iTunes Store, blir automatisk tilgjengelige i iBooks-appen på iPhone, iPad og iPod touch med iOS 9 eller nyere, og i iTunes på Mac med iTunes 12.4 eller nyere.

Hvis du bruker iCloud Drive, kan du få tilgang til importerte ePub-filer, iBooks Author-bøker og PDF-filer på alle enhetene dine.

Du kan også manuelt synkronisere lydbøker som du ikke har kjøpt i iTunes Store, ved hjelp av iTunes og USB.

Hvis du bruker Familiedeling, kan du dele kjøpt innhold med andre familiemedlemmer.

Slette bøker og lydbøker

Hvis du vil slette en bok eller lydbok, åpner du iBooks på iOS-enheten og trykker på Velg. Rull for å finne objektet du ønsker å slette, og trykk på det. Velg Slett, og trykk på ett av alternativene:

• Trykk på Fjern nedlasting for å slette det bare fra enheten din.
  • Trykk på Slett overalt for å slette objektet fra iCloud og automatisk fjerne det fra alle enhetene dine.

Les mer

• Finn ut mer om hva som er tilgjengelig i landet ditt eller regionen din.
  • iBooks støtter ePub-filformatet, iBooks Author-bøker, PDF-filer, MP3-lydbøker, AAC-lydbøker og Audible.com-lydbøker.
  • Hvis du vil legge til bøker, lydbøker og PDF-filer som du ikke har kjøpt i iBooks Store, iTunes Store eller Audible.com, i iBooks, må de være DRM-frie.
  • Les og lytt til bøker som er lastet ned fra iBooks Store, med de innebygde tilgjengelighetsfunksjonene i iPad, iPhone og iPod touch.
  • Foreldrekontroll er tilgjengelig for bøker du leser i iOS 6 eller nyere og i OS X Mavericks eller nyere.
  • Du kan sende iBooks-gaver via e-post.
  • Det kan hende at du ikke kan laste ned et tidligere kjøp på nytt hvis objektet ikke er tilgjengelig i iBooks Store eller iTunes Store lenger.

Informasjon om produkter som ikke produseres av Apple, eller om uavhengige nettsteder som ikke styres eller testes av Apple, gis uten anbefalinger eller bifall. Apple påtar seg ikke noe ansvar med hensyn til utvalg, ytelse eller bruk av tredjeparts nettsteder eller produkter. Apple har ingen forestillinger angående nøyaktigheten eller påliteligheten til tredjeparts nettsteder. Det finnes en iboende risiko ved bruk av Internett. Ta kontakt med leverandøren for å få mer informasjon. Andre firma- og produktnavn kan være varemerker for de respektive innehaverne.