Les bøker med mer med Apple Books

Kjøp bøker og last dem ned for å lese dem uten nett. Juster lysstyrken og fontstørrelsen mens du leser. Og hold bøkene dine organisert – alt med Apple Books.

En MacBook viser utvalgte bøker i Nettbokhandel, og en iPhone viser Leses nå-fanen der Dagens lesemål er oppnådd.

Bøker-appsymbolet

Bruk Bøker-appen på iPhone, iPad eller iPod touch med den nyeste versjonen av iOS eller iPadOS eller på Mac med den nyeste versjonen av macOS.

Det er kanskje ikke mulig å kjøpe bøker eller lydbøker i landet eller regionen du bor i, men du har gratis tilgang til bøker som er offentlig eiendom. Finn ut hva som er tilgjengelig i landet ditt eller regionen din.

Utforsk Bøker-appen

iPhone som viser delene i nettbokhandelen, som Kommer snart og Bøker vi liker, samt sjangere som biografier og memoarer.

Finn og kjøp bøker

• På iPhone, iPad eller iPod touch åpner du Bøker-appen og trykker på Nettbokhandel nederst på skjermen. Bla gjennom topplistene eller bøker som anbefales for deg. Eller trykk på  Bla gjennom deler-knappen for å se delene i nettbokhandelen, som Kommer snart, eller sjangere som Ungdom eller Faglitteratur.
  • På Mac åpner du Bøker-appen og klikker på Nettbokhandel øverst i vinduet. I sidepanelet velger du Topplister, NYTimes eller Populære forfattere. Eller klikk på Kategorier for å se sjangere som Tegneserier og grafiske romaner, Barn eller Mysterier og thrillere.
  • Finn ut hvordan du finner og kjøper lydbøker.

Organisere biblioteket

Sorter bøkene og PDF-filene dine alfabetisk. Eller dra elementer for å ordne dem i den rekkefølgen du ønsker.

• På iPhone, iPad eller iPod touch trykker du på Bibliotek. Under Samlinger trykker du på ordet ved siden av Sorter. Fra menyen som vises, velger du Nylige, Tittel, Forfatter eller Manuelt. Du kan sortere alle samlinger på denne måten. Du kan for eksempel gå til Samlinger > PDF-filer for å sortere PDF-filer etter forfatter.
  • På Mac klikker du på Sorter etter i øvre høyre hjørne. Velg Nyeste, Tittel eller Sorter manuelt.

For å bytte til listevisning trykker eller klikker du på Liste-knappen .

Bruk kontrollene for å opprette bokmerker, endre skrifttype eller lysstyrke med mer

• For å se kontrollene når du leser på iOS- eller iPadOS-enheten din, trykker du midt på skjermen.
  • For å se kontrollene når du leser på Mac, beveger du markøren til toppen av boken.

Biblioteksknapp

Lukk boken og gå tilbake til biblioteket.

Innholdsfortegnelse-knapp

Se innholdsfortegnelsen. På iOS- eller iPadOS-enheter kan du også hoppe herfra til eventuelle bokmerker og notater.

Utseende-knappen

Endre font, fontstørrelse, lysstyrke eller bakgrunnsfarge. På iOS- og iPadOS-enheter kan du også slå på Automatisk nattmodus, som justerer farge og lysstyrke når du leser i omgivelser med dårlig belysning, eller slå på Rullevisning hvis du vil rulle i stedet for å sveipe for å komme til neste side.

Ikke alle bøker støtter Automatisk nattmodus.

Søk-knapp

Søk etter et bestemt ord eller sidetall.

Bokmerkeknapp

Opprett et bokmerke. For å se bokmerkene dine på Mac klikker du på ned-pilen ved siden av denne knappen.

Marker og ta notater

• På iPhone, iPad eller iPod touch trykker du på hvilket som helst ord i en bok og holder det. Berør og dra markørene markørene for å justere merkingen. Trykk på Marker eller trykk på Notat. For å finne igjen notatene dine senere trykker du på innholdsfortegnelse-knappen  og deretter på Notater. For enkelte bøker kan du trykke på  for å finne notatene dine.
  • På Mac må du klikke og dra for å velge tekst. Deretter velger du en markeringsfarge eller klikker på Legg til notat. For å finne notatene dine senere klikker du på notater-knappen .

Last ned en bok

Hvis du vil lese en bok du har kjøpt selv når du ikke er tilkoblet Wi-Fi eller internett, laster du den ned før du kobler deg fra nettet.

Slik laster du ned en bok på iPhone, iPad eller iPod touch

1. Finn objektet i biblioteket. Ser du ikke boken du vil ha?
  2. Trykk på last ned-knappen  under forsidebildet til boken. Hvis du ikke ser last ned-knappen , er boken allerede lastet ned på enheten.
    Hvis boken er del av en serie, må du først trykke for å åpne serien. Deretter trykker du på last ned-knappen under den boken du vil ha.

Slik laster du ned en bok på Mac

1. Finn objektet i biblioteket. Ser du ikke boken du vil ha?
  2. Klikk på last ned-knappen  i øvre høyre hjørne. Hvis du ikke ser last ned-knappen, er boken allerede lastet ned på enheten.
    Hvis boken er del av en serie, må du først dobbeltklikke for å åpne serien. Deretter klikker du på last ned-knappen på den boken du vil ha.

Slett en bok

Når du har slettet en bok, er den ikke lagret på enheten din, men den er fremdeles tilgjengelig i biblioteket ditt på andre enheter. Hvis du vil fjerne boken fra biblioteket, kan du skjule den.

Slik sletter du bøker, lydbøker eller PDF-filer fra en iPhone, iPad eller iPod touch

1. Trykk på Bibliotek, og finn deretter objektet.
  2. Trykk på Mer-knappen  nedenfor objektet. Hvis objektet er del av en serie, må du åpne serien først. Deretter trykker du på Mer-knappen .
  3. Velg Fjern.
  4. For å fjerne objektet fra enheten velger du Fjern nedlasting. (Hvis objektet er en PDF-fil eller ikke kom fra Nettbokhandel, trykker du på Slett overalt for å slette den fra biblioteket.)

Slik sletter du bøker, lydbøker eller PDF-filer fra en Mac

1. Klikk først på Bibliotek øverst i vinduet, og deretter på Alle bøker i sidepanelet.
  2. Kontrollklikk eller høyreklikk på objektet.
    Hvis objektet er en del av en serie, må du åpne serien først. Deretter kontrollklikker eller høyreklikker du på boken.
  3. Velg Slett.
  4. Når du blir bedt om det, velger du Slett fra vinduet som vises.

Hvis du ikke ser Slett etter å ha høyreklikket eller kontrollklikket på et objekt, er det objektet ikke lastet ned på enheten.

Hvis du ikke ser er bok

Her er noen ting du kan prøve hvis du ikke ser en bok du har lastet ned fra Nettbokhandel, i biblioteket.

• På Mac klikker du på Nettbokhandel-knappen øverst i vinduet. Velg Aktuelt i sidepanelet. Klikk på Kjøpt under Snarveier. Klikk på Last ned alle-knappen nederst til høyre.
  • På iPhone, iPad eller iPod touch åpner du Innstillinger-appen, trykker på [navnet ditt] > iCloud og slår på både iCloud Drive og Bøker. Deretter går du til Innstillinger > Bøker. Slå på iCloud Drive under synkronisering.
  • Du kan også oppheve skjulingen av bøker du har kjøpt eller laste dem ned på nytt.

Oppdag flere måter å lese på

Informasjon om produkter som ikke produseres av Apple, eller om uavhengige nettsteder som ikke styres eller testes av Apple, gis uten anbefalinger eller bifall. Apple påtar seg ikke noe ansvar med hensyn til utvalg, ytelse eller bruk av tredjeparts nettsteder eller produkter. Apple har ingen forestillinger angående nøyaktigheten eller påliteligheten til tredjeparts nettsteder. Det finnes en iboende risiko ved bruk av Internett. Ta kontakt med leverandøren for å få mer informasjon. Andre firma- og produktnavn kan være varemerker for de respektive innehaverne.