Over de camerafuncties op uw iPhone

Lees hier over fotografische stijlen, QuickTake, de actiemodus, de ultragroothoekcamera en andere camerafuncties op uw iPhone.

Uw camera instellen op uw eigen stijl met fotografische stijlen

Met fotografische stijlen op de iPhone 13 en de iPhone SE (3e generatie) en nieuwer kunt u de stijl van uw foto's personaliseren in de Camera-app. Kies een voorinstelling, zoals rijk contrast, levendig, warm of koel, en pas deze eventueel nog verder aan met de instellingen voor toon en warmte. Stel uw stijl één keer in om uw favoriete stijlinstelling altijd te gebruiken wanneer u een foto maakt in de fotomodus.

iPhone met Camera-app met vier mensen in de zoeker

Een fotografische stijl configureren

Wanneer u de Camera-app voor de eerste keer opent, tikt u op 'Configureer' om uw fotografische stijl te kiezen. Veeg door de verschillende stijlen en tik op 'Gebruik [stijlnaam]' bij de gewenste voorinstelling.

Zorg ervoor dat u uw stijl hebt ingesteld voordat u foto's gaat maken. U kunt uw fotografische stijl niet meer toevoegen aan een foto nadat u deze hebt gemaakt.

Uw fotografische stijl wijzigen

Wilt u de door u ingestelde fotografische stijl wijzigen? Open gewoon de Camera-app, tik op de pijl  en tik op 'Fotografische stijlen' . 'Standaard' is de standaardwaarde, een uitgebalanceerde stijl die levensecht is en niet kan worden aangepast, maar u kunt naar links vegen om andere vooraf ingestelde stijlen te bekijken die u wel kunt aanpassen. Tik op 'Pas aan'  om de toon en warmte van de door u gekozen stijl aan te passen.

Close-ups vastleggen met macrofoto's en -video's

De iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max introduceren macrofotografie. Met de nieuwe ultragroothoekcamera met een geavanceerd lens- en autofocussysteem maakt u verbluffende close-ups met een scherpe focus tot op 2 centimeter. De iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max kunnen ook macrovideo's opnemen, waaronder slowmotion en timelapse.

Het maken van macro's in de foto- en videomodus gaat automatisch - houd de iPhone gewoon dicht bij het onderwerp. De camera schakelt dan automatisch over naar de ultragroothoekcamera als deze niet is geselecteerd, terwijl u uw kadrering behoudt. Om slowmotion- of timelapse-macrovideo's te maken, selecteert u de ultragroothoekcamera (0,5x) en houdt u de iPhone dicht bij het onderwerp.

Mogelijk ziet u de Camera-app overschakelen naar de ultragroothoekcamera wanneer u uw iPhone naar een onderwerp toe of ervandaan beweegt. U kunt automatische overschakeling naar macro instellen door naar 'Instellingen' > 'Camera' te gaan en vervolgens 'Macroregelaar' in te schakelen. Als 'Macroregelaar' is ingeschakeld, is in de Camera-app een macroknop  te zien wanneer uw iPhone zich binnen macroafstand van een onderwerp bevindt. Tik op de macroknop om automatisch overschakelen naar macro uit te schakelen en tik nogmaals op de knop om automatisch overschakelen naar macro weer in te schakelen.

Als u 'Macroregelaar' inschakelt, wordt automatisch overschakelen naar macro ingeschakeld wanneer u de camera de volgende keer binnen macroafstand gebruikt. Als u de instelling voor 'Macroregelaar' tussen camerasessies wilt behouden, gaat u naar 'Instellingen' > 'Camera' > 'Bewaar instellingen' en schakelt u 'Macroregelaar' in.

Snel een video opnemen met QuickTake

U kunt QuickTake gebruiken om video's op te nemen zonder de fotomodus te verlaten. QuickTake is beschikbaar op iPhone XS, iPhone XR en nieuwer.

iPhone waarop een video wordt gemaakt met QuickTake

De sluiterknop ingedrukt houden om een video op te nemen

Als u de Camera-app opent, ziet u de standaardfotomodus. Tik op de sluiterknop  om een foto te maken. Tik dan op de pijl  om opties aan te passen, zoals de flits, Live Photos, de timer en meer.

Als u een QuickTake-video wilt opnemen, hoeft u alleen maar de sluiterknop in te drukken en vast te houden .* Laat de knop los om de opname te stoppen.

In iOS 14 en hoger kunt u een QuickTake-video opnemen door een van de volumeknoppen ingedrukt te houden. Als u 'Gebruik 'Volume omhoog' voor burst' hebt ingeschakeld, kunt u de volume-omlaagknop gebruiken voor het opnemen van een QuickTake-video.

Naar rechts slepen om de opname te vergrendelen

Als u video wilt blijven opnemen zonder de knop ingedrukt te hoeven houden, sleept u de sluiterknop  naar rechts en laat u deze vervolgens los. Als video opnemen is vergrendeld, verschijnt er een sluiterknop aan de rechterkant. Tik op de sluiterknop  om een foto te maken tijdens een video-opname. Tik op de opnameknop wanneer u er klaar voor bent om de opname te stoppen.

Naar links slepen voor de burstmodus

Sleep de sluiterknop naar links en houd deze ingedrukt om achterelkaar een reeks foto's te maken. Laat de knop los om te stoppen.

In iOS 14 en hoger kunt u foto's maken in burstmodus door op de volume-omhoogknop te drukken. Ga naar 'Instellingen' > 'Camera' en schakel de knop 'Gebruik 'Volume omhoog' voor burst' in.

* Schakel over naar de videomodus om video's met aanpasbare resolutie, stereogeluid en audiozoom te maken.

De actiemodus is ingeschakeld in de Camera-app.

Stabielere video vastleggen met de actiemodus

Met de actiemodus op de iPhone 14- en iPhone 14 Pro-modellen kunt u vloeiende video's uit de hand vastleggen, zelfs als u veel beweegt.

1. Open de Camera-app en veeg naar de modus 'Video'.
  2. Tik op de knop  om de actiemodus in te schakelen.
  3. Tik op de sluiterknop en maak de video-opname.

De actiemodus werkt het beste met veel licht. De camera geeft 'Meer licht vereist' weer als het te donker is. U kunt uw instellingen wijzigen om de actiemodus bij weinig licht te gebruiken.

1. Tik in de Instellingen-app op 'Camera'.
  2. Tik op 'Neem video op'.
  3. Schakel 'Actiemodus minder licht' in.

De actiemodus kan video opnemen met een resolutie van 1080p of 2,8k tot 60 frames per seconde. Geschikt voor Dolby Vision HDR- of, op iPhone 14 Pro-modellen, Apple ProRes-videostructuren.

De scherpstelling en belichting aanpassen

Voordat u een foto maakt, worden de scherpstelling en belichting automatisch ingesteld op de camera. De gezichtsherkenningsfunctie verdeelt de belichting over de gezichten. U kunt de regelaar voor belichtingscompensatie gebruiken om de belichting nauwkeurig in te stellen en te vergrendelen voor volgende foto's.

Tik gewoon op de pijl  en tik vervolgens op  om uw belichtingsniveau aan te passen. De belichting wordt vergrendeld tot de volgende keer dat u de Camera-app opent.

De regelaar voor belichtingscompensatie is beschikbaar op iPhone 11, iPhone 11 Pro en nieuwer met iOS 14 of hoger.

Een gespiegelde selfie maken

In iOS 14 en hoger kunt u een gespiegelde selfie maken die de foto vastlegt zoals u deze in het camerakader ziet. Om 'Spiegel camera aan voorzijde' in te schakelen, gaat u naar 'Instellingen' > 'Camera' en schakelt u de functie in.

De optie 'Spiegel camera aan voorzijde' voor foto's en video's is beschikbaar op de iPhone XS, iPhone XR en nieuwer met iOS 14 of hoger. Op de iPhone 6s tot iPhone X wordt de instelling 'Spiegel foto's aan voorzijde' genoemd en kunnen er alleen foto's worden gemaakt.

Nog sneller foto's maken

U kunt 'Geef prioriteit aan snellere opnamen' gebruiken om aan te passen hoe afbeeldingen worden verwerkt. Zo kunt u meer foto's maken wanneer u snel achter elkaar op de sluiterknop  tikt. Om dit uit te schakelen, gaat u naar 'Instellingen' > 'Camera' en schakelt u 'Geef prioriteit aan snellere opnamen' uit.

'Geef prioriteit aan snellere opnamen' is beschikbaar op iPhone XS, iPhone XR en nieuwer met iOS 14 of hoger.

Selfies en ultragroothoekfoto's verbeteren

Lenscorrectie verbetert automatisch selfies die u maakt met de camera aan de voorzijde of foto's die u maakt met de ultragroothoeklens (0,5x), zodat ze er natuurlijker uitzien. Om dit uit te schakelen, gaat u naar 'Instellingen' > 'Camera' en schakelt u 'Lenscorrectie' uit.

Lenscorrectie is beschikbaar op iPhone 12-modellen en nieuwer.

Meer doen met de camera op uw iPhone