Cameramodi op een iPhone, iPad of iPod touch gebruiken

Lees meer over hoe u de cameramodi op uw apparaat, zoals Portret, Panorama en Slowmotion, gebruikt.

De perfecte modus voor het perfecte moment

Dankzij de cameramodi die standaard zijn ingebouwd in de iPhone, iPad en iPod touch, kunt u de ideale foto of video maken. Veeg naar links of rechts op het camerascherm om de verschillende modi te gebruiken. U kunt kiezen uit Foto, Vierkant, Panorama, Video, Tijdsverloop en Slowmotion. En op uw iPhone 7 Plus en nieuwer zien foto's er nog beter uit dan ooit dankzij het scherptediepte-effect in Portretmodus.

Voordat u begint, controleert u of u de nieuwste iOS-versie hebt zodat u toegang hebt tot de functies van de Camera-app.

een foto maken met de Camera-app op een iPhone

Foto

'Foto' is de standaardmodus die u ziet wanneer u de Camera-app opent. U gebruikt deze om foto's te maken. Met de iPhone 6s en nieuwer kunt u Live Photos maken: beelden die tot leven komen wanneer u ze aanraakt.

De camera stelt automatisch scherp en past de belichting aan op basis van waarop u richt. Zo begint u altijd met een perfect belichte foto.

U kunt de scherpstelling en belichting instellen op een specifiek gebied. Voordat u de foto maakt, tikt u op het scherm op de plek die u wilt aanpassen. Als u de scherpstelling en belichting voor die plek wilt vasthouden, houdt u het scherm ingedrukt tot u 'AE/AF-vergrendeling' ziet.

een foto maken met Portretmodus

Portret

Op iPhone 7 Plus en nieuwer gebruikt Portretmodus de twee camera's op uw iPhone om een scherptediepte-effect te creëren. Zo kunt u een foto componeren met een scherp onderwerp afgezet tegen een wazige achtergrond. Als u een iPhone X of nieuwer hebt, kunt u ook een selfie maken in Portretmodus dankzij de TrueDepth-camera aan de voorzijde.

Open de Camera-app en veeg naar Portretmodus. Als de app dit voorstelt, beweegt u verder uit de buurt van het onderwerp. Maak de foto wanneer het vak 'Diepte-effect' geel wordt.

Met iPhone 8 Plus en nieuwer kunt u de foto's die u in Portretmodus hebt gemaakt, nog mooier maken met professionele belichtingseffecten. Nadat u de foto hebt gemaakt, tikt u op 'Wijzig' en kiest u uit 'Studiolicht', 'Contourlicht', 'Toneellicht'* of 'Toneellicht mono'*.

Op iPhone XR zijn 'Toneellicht' en 'Toneellicht mono' niet beschikbaar met de camera op de achterzijde.

Vierkant

De modus 'Vierkant' beperkt het frame van het camerascherm tot een vierkant. Dit is het optimale fotoformaat voor veel sociale-media-apps. In deze modus kunt u een foto maken en deze snel delen op uw favoriete sociale platforms.

een foto maken met Panoramamodus

Panorama

Wilt u een adembenemend landschap vastleggen, maar past het niet helemaal op uw camerascherm? Gebruik dan de modus 'Panorama' om een prachtige breedbeeldfoto te maken.

In de modus 'Panorama' ziet u in het midden van het scherm een geleidebalk die u helpt de foto te maken. Als u de foto vanaf links wilt beginnen, controleert u of de pijl naar rechts wijst. Als u vanaf rechts wilt beginnen, tikt u op de pijl en verandert u de richting ervan.

Tik op de sluiterknop en beweeg de camera in een rechte lijn rustig van de ene kant van de opname naar de andere. Probeer de pijl op de gele geleidebalk te houden.

een video opnemen op een iPhone

Video

Met de geweldige camera die standaard is ingebouwd in elke iPhone, iPad en iPod touch, maakt u kwaliteitsfilms. Wanneer u naar een van de videomodi gaat, verandert de sluiterknop van wit in rood. Tik eenmaal op de sluiterknop om de opname te starten en tik er nogmaals op om de opname te stoppen.

Wilt u de lengte van de video wijzigen? Tik op 'Wijzig' of op de knop 'Wijzig' en verplaats de schuifknop om de begin- en eindtijd aan te passen. Tik op 'Gereed' om de wijzigingen te bewaren.

Wilt u de video sneller of langzamer maken? Dan kunt u Slowmotion of Tijdsverloop gebruiken.

Slowmotion

Laat uw favoriete momenten langer duren met slowmotionvideo's. De video wordt op de gebruikelijke manier opgenomen. Maar wanneer u deze afspeelt, ziet u het slowmotioneffect. U kunt uw video bewerken zodat de slowmotionactie begint en eindigt op een door u gekozen moment.

Tijdsverloop

Door op vaste intervallen een foto te maken, kunt u een tijdsverloopvideo maken die u snel en gemakkelijk kunt delen. Wanneer u de modus 'Tijdsverloop' kiest en op de sluiterknop tikt, neemt de camera periodiek foto's totdat u nogmaals op de sluiterknop tikt.