Pdf's bewaren en wijzigen op uw iPhone, iPad of iPod touch met de Boeken-app

Met Apple Books kunt u pdf's opslaan, markeren en meer.

symbool van iOS-app van Apple Books

U kunt pdf's toevoegen aan uw Apple Books-bibliotheek op uw iPhone, iPad, iPod touch of Mac en vervolgens uw bestanden openen op een van uw andere apparaten met behulp van iCloud Drive. Lees meer over het gebruik van Apple Books.

Een pdf bewaren of importeren

U kunt een pdf die afkomstig is van een e-mail of website, bewaren in de Boeken-app. Ook kunt u een e-mail of webpagina als pdf bewaren, pdf's uit andere apps importeren of pdf's toevoegen aan de Apple Books-bibliotheek op uw Mac.

Een pdf bewaren die als bijlage bij een e-mail of website zit

Tik op uw iOS-apparaat op de pdf om deze te openen en tik vervolgens op de knop 'Deel'.  Veeg door de middelste rij en tik vervolgens op 'Kopieer naar Apple Books'.

Een e-mail of webpagina bewaren als pdf

• Tik in de Mail-app op een e-mail en tik dan achtereenvolgens op knop 'Antwoord' en 'Druk af'.1 Druk stevig op de voorvertoning om deze te openen. Tik vervolgens op de knop 'Deel' in de rechterbovenhoek. Veeg door de middelste rij en kies 'Kopieer naar Apple Books'.
  • Open in Safari een webpagina en tik op de knop 'Deel'. Veeg door de middelste rij en kies 'Bewaar pdf in Boeken'.2

Een pdf importeren vanuit een andere app

Alle apps van derden zijn verschillend. De stappen kunnen variëren.

Ga op zoek naar een deeloptie of naar de knop 'Deel'. Kies vervolgens 'Kopieer naar Apple Books'. Mogelijk ziet u ook de optie 'Open in'. Kies dan 'Kopieer naar Apple Books'.

Als u geen van bovenstaande opties kunt vinden, zoek dan naar een optie voor afdrukken of afdrukken via AirPrint. Volg daarna de stappen voor het bewaren van de pdf zoals u bij een e-mail of webpagina zou doen.

Pdf's toevoegen aan uw bibliotheek op de Mac

Open Apple Books en zoek vervolgens uw pdf-bestand in Finder of op uw bureaublad en sleep het bestand naar de bibliotheek.

Uw pdf is beschikbaar in de Boeken-app op elke iPhone, iPad, iPod touch of Mac zolang u bent ingelogd met dezelfde Apple ID en iCloud Drive hebt ingeschakeld voor Boeken.

1. In een berichtenreeks kunt u ook tikken op 'Toon meer' onder aan elk bericht en daarna achtereenvolgens op de knop 'Antwoord' en 'Druk af'. Zo kunt u een oudere e-mail in de reeks bewaren als pdf.

2. Als de Reader-weergave beschikbaar is op de webpagina, kunt u ook tikken op de knop 'Reader-weergave' in de adresbalk om de webpagina op te ruimen en te vereenvoudigen voordat u deze bewaart in Boeken.

Een iPhone X met de app Apple Books geopend op een pdf waarin het menu 'Markering' actief is.

Een pdf bekijken, markeren of ondertekenen

Zoek in het onderdeel 'Bibliotheek' van de Boeken-app de pdf op die u wilt bekijken of markeren. Tik op de pdf om deze te openen. U kunt door pagina's vegen of scrollen om het document te lezen.

Tik op de pdf om het menu 'Options' te openen.

• Tik op de knop 'Bibliotheek' om de pdf te sluiten en naar de bibliotheek terug te keren.
  • Tik op de knop 'Inhoudsopgave' om alle pagina's in de pdf te bekijken. Hiervandaan kunt u ook naar elke willekeurige bladwijzer gaan.
  • Tik op de knop 'Deel'om uw deel- of afdrukopties te bekijken.
  • Tik op de knop 'Markeer' om op uw pdf te tekenen en te schrijven. Als u de pdf afdrukt of e-mailt, bevat deze alle handtekeningen en markeringen die u eraan hebt toegevoegd. Lees meer over het gebruik van Markeringen.
  • Tik op de knop 'Zoek' om het document te doorzoeken op een woord of zin of een bepaald paginanummer.
  • Tik op de knop 'Paginabladwijzer uit' om later terug te gaan naar waar u gebleven was.

Een GIF van een iPhone X met de app Apple Books geopend en het menu met deelopties actief.

Een pdf afdrukken of e-mailen

Zoek in het onderdeel 'Bibliotheek' van de Boeken-app de pdf op die u wilt afdrukken of e-mailen. Tik op de knop 'Meer opties' in de rechterbenedenhoek onder de pdf en tik vervolgens op 'Deel pdf'. Kies 'Mail' of 'Druk af' en volg de instructies op het scherm.

In het Deel-menu kunt u de pdf ook kopiëren en deze elders plakken, de pdf versturen via Berichten, bewaren in bestanden of de pdf importeren in andere apps die worden getoond.

Een pdf verwijderen

Zoek in het onderdeel 'Bibliotheek' van de Boeken-app de pdf op die u wilt verwijderen en tik vervolgens op de knop 'Meer opties' in de rechterbenedenhoek onder het omslagsymbool van de pdf. U ziet mogelijk een van de onderstaande twee opties:

• Verwijder: de pdf wordt op dit moment gedownload naar uw apparaat. Tik op 'Verwijder' en kies 'Verwijder uit 'Lees ik nu'', 'Verwijder download' of 'Verwijder overal'.
  • Verwijder overal: uw pdf wordt opgeslagen in iCloud Drive en neemt op dit moment geen ruimte in op uw apparaat.

Kies 'Verwijder overal' om de pdf op al uw apparaten van iCloud Drive te verwijderen.