Boeken en meer lezen met Apple Books op een iPhone, iPad of iPod touch

Lees en beluister boeken uit uw persoonlijke bibliotheek en ontdek nieuwe auteurs in de Boeken-app op uw iOS-apparaat.

het symbool van de Boeken-app voor iOS

Ontdek nieuwe favoriete boeken en breid uw verzameling uit met Apple Books. U kunt de Boeken-app gebruiken op uw iPhone, iPad en iPod touch met de nieuwste iOS-versie.

U kunt ook boeken lezen in de Boeken-app op een Mac.

Mogelijk kunt u geen boeken of audioboeken kopen in uw land of regio, maar hebt u wel toegang tot gratis boeken in het publieke domein. Lees hier wat er in uw land of regio beschikbaar is.

Kennismaking met de Boeken-app

Navigeer met behulp van de tabbladen onderaan de app door de Boeken-app. Lees verder voor uitleg over wat er op elk tabblad te vinden is.

Als u tijdens het lezen naar deze tabbladen wilt terugkeren, tikt u op het midden van uw apparaat om de regelaars bovenaan het scherm te openen. Tik vervolgens op de knop 'Bibliotheek' om het boek te sluiten en naar de bibliotheek terug te keren.

het tabblad 'Lees ik nu'

Lees ik nu

In dit tabblad hebt u snelle toegang tot het laatste boek of audioboek dat u hebt gelezen. Ook kunt u de items zien die u toevoegt aan uw leeslijst en de aanbevelingen die worden gedaan op basis van uw leesgeschiedenis.

Bibliotheek

Uw bibliotheek bevat alle boeken, boekenreeksen, pdf's en audioboeken die u in de Book Store koopt of die u handmatig aan uw bibliotheek toevoegt.

Tik op 'Verzamelingen' om een bepaald mediatype te bekijken. Als u uw materiaal anders wilt organiseren, kunt u een aangepaste verzameling aanmaken: tik op 'Nieuwe verzameling', voer een titel in en voeg vervolgens boeken uit uw bibliotheek toe.

Uw bibliotheek ordenen

Tik op 'Sorteer' onder 'Verzamelingen', om uw bibliotheek te ordenen. U kunt ervoor kiezen om uw materiaal handmatig te sorteren of op recente aankopen, titel of auteur. Tik op het Lijst-symbool om naar de lijstweergave te gaan. U kunt elke verzameling op deze manier sorteren. Ga bijvoorbeeld naar 'Verzamelingen' > 'Pdf's' en sorteer uw pdf's op auteur.

Ga naar 'Verzamelingen' > 'Gedownload' om alleen te zien wat u naar uw apparaat hebt gedownload. U ziet 'Gedownload' niet als u niets hebt gedownload.

Book Store

Nieuwe boeken koopt u in de Book Store. U kunt bladeren door de categorie 'Nieuw en trending' of de hitlijsten van Apple Books bekijken. Ook kunt u in de rechterbovenhoek tikken op het symbool 'Blader door secties' om te bladeren op basis van genre, zoals 'Kinderen en jeugd', 'Non-fictie' of 'Strips en beeldromans'.

Een fragment lezen

Als u een boekfragment wilt lezen (indien beschikbaar), tikt u op een boek om naar de productpagina te gaan en tikt u vervolgens op 'FRAGMENT' onder de knop met de prijs.

U kunt ook een voorbeeld van audioboeken beluisteren: tik op een audioboek, tik vervolgens op 'PREVIEW' onder de knop met de prijs.

Audioboeken

Op dit tabblad vindt u de audioboeken die beschikbaar zijn in de Book Store. Blader door de categorie 'Nieuw en trending' of bekijk de hitlijsten van Apple Books. U kunt ook in de rechterbovenhoek tikken op het symbool 'Blader door secties' om te bladeren op basis van genres, zoals 'Kinderen en jeugd' of 'Zelfontplooiing'. Of tik op 'Geweldige vertellers' om audioboeken in hoorspelvorm te bekijken, of audioboeken die zijn ingesproken door bekende vertellers. Lees meer over audioboeken.

Audioboeken zijn niet in alle landen en regio's beschikbaar. Lees hier wat er in uw land of regio beschikbaar is.

Zoek

Op dit tabblad kunt u zoeken naar bepaalde titels, auteurs, vertellers en meer. Na uw zoekopdracht ziet u de resultaten die al in uw bibliotheek staan en boeken en audioboeken die u in de Book Store kunt kopen.

De Boeken-app op een iPhone X met een geopend boek en rechtsboven het geopende menu 'Weergave'

Boeken lezen

Tik op een boek om het te openen en te beginnen met lezen. Wanneer u een boek sluit, onthoudt Apple Books waar u bent gestopt en begint u op diezelfde plek wanneer u weer verder wilt lezen.

Boekfragmenten kunt u lezen in de Book Store.

Regelaars weergeven en verbergen

Tik tijdens het lezen op het midden van uw apparaat om de regelaars bovenaan het scherm te openen.

• Tik op het Bibliotheek-symbool om het boek te sluiten en terug te gaan naar de bibliotheek.
  • Tik op het Inhoudsopgave-symbool om de inhoudsopgave te bekijken. Hiervandaan kunt u ook naar bladwijzers of notities gaan.
  • Tik op het Weergave-symbool om de weergave van de pagina te wijzigen. U kunt de lettergrootte vergroten of verkleinen, een andere kleur achtergrond kiezen (inclusief een donkere), 'Automatisch nachtthema' inschakelen* of de schuifweergave uitschakelen om tussen pagina's te kunnen vegen.
  • Tik op het Zoek-symbool om het boek te doorzoeken op een bepaald woord of paginanummer.
  • Tik op symbool 'Paginabladwijzer uit' om later terug te gaan naar waar u gebleven was. Bij sommige boeken kunt u ook tikken op symbool 'Paginabladwijzer uit' om een lijst met bladwijzers weer te geven.

* Schakel 'Automatisch nachtthema' in om bij weinig licht automatisch de boekenplank, paginakleur en helderheid van Books aan te passen. (Niet alle boeken ondersteunen 'Automatisch nachtthema'.)

Notities maken

Haal meer uit uw boek zonder de Boeken-app te verlaten. Houd uw vinger op een woord in een boek om het hulpmiddel voor tekstselectie te openen. Tik op 'Zoek op' om de definitie van een woord en andere suggesties van internet te bekijken. Tik op 'Markering' om uw selectie later terug te vinden of op 'Notitie' om de selectie te markeren en notities toe te voegen.

Als u de notities later wilt terugvinden, moet u, afhankelijk van het boek, naar verschillende plekken gaan. Bij de meeste boeken moet u tikken op Inhoudsopgave-symbool en vervolgens op 'Notities'. Bij sommige boeken kunt u tikken op Notities-symbool.

Andere manieren om te lezen

Materiaal downloaden of verwijderen

Als u een boek wilt lezen of naar een audioboek wilt luisteren terwijl u niet bent verbonden met wifi of internet, kunt u het downloaden naar uw iOS-apparaat of computer. U kunt ook items verwijderen van uw apparaten.

Apple Books op een iPhone X met het tabblad 'Bibliotheek' en een callout bij het cloudsymbool

Boeken en audioboeken downloaden

Als u een boek wilt downloaden, zoekt u het item in uw bibliotheek en tikt u vervolgens op het Cloud-symbool onder de afbeelding van de boekomslag. Als het boek deel uitmaakt van een serie, opent u eerst de serie en downloadt u vervolgens een bepaald boek.

Als u het Cloud-symbool of het Cloud-downloadsymbool niet ziet, is het boek al gedownload naar uw apparaat.

Als u een audioboek wilt downloaden, tikt u op 'Lees ik nu' en vervolgens op uw profielsymbool. Tik onder 'Mijn aankopen' op 'Audioboeken' en zoek het audioboek dat u wilt downloaden. Tik op het Cloud-downloadsymbool om uw eerder gedane aankoop opnieuw te downloaden.

Boeken, audioboeken of pdf's verwijderen

Tik op het symbool 'Meer' onder het item. Kies 'Verwijder' en vervolgens 'Verwijder download'. Als u een aangeschaft boek volledig uit uw bibliotheek wilt verwijderen, tikt u op 'Verberg boek'.

Als het item deel uitmaakt van een serie, moet u mogelijk eerst de serie openen voordat u het item kunt verwijderen. Mogelijk ziet u ook een optie 'Verwijder overal' als het een pdf of ander item betreft dat u vanuit een andere bron dan de Book Store aan uw bibliotheek hebt toegevoegd.

De instellingen wijzigen

Voor het beheren van bepaalde instellingen van Apple Books op uw iOS-apparaat moet u iCloud Drive hebben ingeschakeld: ga naar 'Instellingen' > [uw naam] > 'iCloud' en schakel zowel 'iCloud Drive' als 'Boeken' in. Ga vervolgens naar 'Instellingen' > 'Boeken'.

Onder 'Synchroniseren' kunt u onder andere de volgende instellingen wijzigen:

• Schakel 'Lees ik nu' in om uw leesvoortgang, huidige boek, notities en bladwijzers te synchroniseren met behulp van uw iCloud-account. 'Lees ik nu' synchroniseert alleen met andere iOS-apparaten, niet met uw Mac.
  • Schakel 'iCloud Drive' in om pdf's, EPUB-boeken en met iBooks Author aangemaakte boeken die u hebt toegevoegd aan uw bibliotheek, maar die u niet hebt gekocht in de Book Store, te synchroniseren op al uw apparaten.

Schakel onder 'Geef Boeken toegang tot' de optie 'Mobiele data' in om boeken te streamen wanneer uw iPhone of iPad een mobiele netwerkverbinding heeft en mobiele data gebruikt.

U kunt ook instellingen wijzigen in de Boeken-app. Tik op 'Lees ik nu' en vervolgens op het Profiel-symbool of op uw foto in de rechterbovenhoek. Hiervandaan kunt u uw aankopen opnieuw downloaden, toegang krijgen tot gezinsaankopen en uw cadeaubonnen of contentcodes inwisselen.

Meer informatie

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Aan het gebruik van internet zijn risico’s verbonden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie. Andere bedrijfs- en productnamen zijn mogelijk handelsmerken van de respectievelijke eigenaars.