Aan de slag met iBooks

Lees en beluister thuis of onderweg boeken uit uw persoonlijke bibliotheek met iBooks.

Gebruik iBooks op uw iPhone, iPad, iPod touch of Mac om boeken te kopen en downloaden, uw aankopen te beheren, uw bibliotheek te organiseren en meer. Zoek audioboeken in de iBooks-app op uw iPhone, iPad of iPod touch, en in iTunes op een Mac.

Boeken toevoegen aan uw bibliotheek

Als u boeken wilt downloaden en kopen in de iBooks Store, hebt u een Apple ID nodig. Uw Apple ID is de account waarmee u toegang hebt tot Apple voorzieningen. Als u andere Apple voorzieningen als iCloud of de App Store hebt gebruikt op uw Mac, moet u inloggen bij de iBooks Store met dezelfde Apple ID. Als u geen Apple ID hebt, kunt u er een aanmaken.

In iBooks kunt u ook DRM-vrije bestanden lezen die u in andere apps vindt, zoals pdf's en ePubs.

Boeken downloaden uit de iBooks Store

Wanneer u in de iBooks-app bent, kunt u zoeken naar boeken op de tabbladen 'Uitgelicht' of 'Hitlijsten', of kunt u zoeken naar een specifieke titel op het tabblad 'Zoek'. Tik op een boek voor meer informatie erover, om recensies te lezen of om verwante titels te zien. Als er een voorbeeld beschikbaar is, tikt u op 'Fragment' aan de rechterkant van het scherm om een paar pagina's te lezen.

Als u een boek wilt kopen, tikt u rechts in het scherm op de prijs en vervolgens op 'Koop'. Als u een gratis boek wilt downloaden, tikt u rechts in het scherm op 'Download' en vervolgens weer op 'Download'.1

Om een boek te vinden dat u in het verleden hebt gekocht, of om de nieuwste versie te krijgen van een boek dat u hebt, tikt u op 'Aankopen' onder in het scherm.

1 Als u Touch ID of Face ID gebruikt voor aankopen, ziet u 'Koop' of 'Download' mogelijk niet.

Lezen en beluisteren

Wanneer u boeken leest in iBooks, kunt u de lettergrootte instellen, de helderheid van het beeldscherm van het apparaat aanpassen zodat u uw boeken bij elke verlichting kunt lezen, of uw boeken een ander kleurthema geven. U kunt ook audioboeken afspelen die u koopt in de iBooks Store, iTunes Store of die u importeert van andere bronnen.

Boeken lezen en beluisteren op uw iPhone, iPad, of iPod touch

Tik in de iBooks-app op 'Mijn boeken' en tik vervolgens op een boekomslag om te beginnen met lezen of luisteren. Als u stopt met lezen of luisteren, onthoudt iBooks waar u gebleven bent, en kunt u daar verdergaan wanneer u het boek of audioboek weer opent.

Als u wilt dat iBooks onthoudt waar u op uw andere apparaten bent gestopt, gaat u naar 'Instellingen' > 'iBooks' en schakelt u 'Synchr. bladwijzers en notities' in.

Boeken lezen op een Mac

Dubbelklik in iBooks op een boekomslag om te beginnen met lezen. Wanneer u stopt met lezen, onthoudt iBooks waar u bent gestopt en start daar de volgende keer dat u naar het boek terugkeert.

Als u wilt dat iBooks onthoudt waar u op uw andere apparaten bent gestopt, kiest u 'iBooks' > 'Voorkeuren' in het menu boven in het computerscherm. Klik op het tabblad 'Algemeen' en selecteer 'Synchroniseer bladwijzers, markeringen en verzamelingen met apparaten'.

Naar audioboeken luisteren op een Mac

Kies in iTunes in het menu in de linkerbovenhoek de optie 'Audioboeken'. Dubbelklik op een audioboek om te beginnen met luisteren. Als u stopt met luisteren, onthoudt iTunes waar u gebleven was, en begint u start daar wanneer u het audioboek weer opent.

Als u wilt dat iTunes onthoudt waar u op uw andere apparaten bent gestopt, kiest u 'iTunes' > 'Voorkeuren'. Klik op de tab 'Store' en selecteer vervolgens 'Synchroniseer afspeelinformatie met apparaten'.

Leesplezier met iBooks StoryTime op Apple TV

Met iBooks StoryTime kan uw gezin op een andere manier genieten van klassieke kinderboeken en nieuwe favoriete boeken ontdekken. Met de voorleesverhalen en mooie illustraties van deze zorgvuldig geselecteerde boeken in de app verandert Apple TV in een aantrekkelijke plek waar jonge lezers kunnen genieten van de verhalen die ze leuk vinden.

Meer informatie over iBooks StoryTime op Apple TV.

Definities opzoeken

U kunt informatie over specifieke woorden, inclusief hun definitie, opzoeken in uw boeken.

• Op een iOS-apparaat: houd uw vinger op het woord en kies 'Zoek op'.
  • Op uw Mac: dubbelklik op het woord.

Het thema of de tekstgrootte wijzigen

Als u een boek leest, tikt u op  om aan te passen hoe het boek wordt weergegeven op uw iPhone, iPad of iPod touch. In dit paneel kunt u de helderheid van het scherm, de lettergrootte, het lettertype of het kleurthema wijzigen. Als u 'Schuifweergave' inschakelt, kunt u doorlopend door uw boek scrollen zonder dat u de pagina hoeft om te slaan.

Bladwijzers, markeringen en notities toevoegen en weergeven

Tijdens het lezen tikt u op  op uw iOS-apparaat of klikt u op  op uw Mac rechts boven in de hoek om een bladwijzer te maken van een specifieke pagina. U kunt ook tekst in een boek markeren of een notitie maken van de gemarkeerde selectie.

Zo bekijkt u uw bladwijzers, markeringen en notities:

• Op uw iOS-apparaat: tik op  links boven in de hoek.
  • Klik op uw Mac op  links boven in de hoek om markeringen en notities te zien. Klik op  naast  rechts boven in de hoek.

U kunt uw bladwijzers, markeringen en notities automatisch synchroniseren met uw andere apparaten die zijn ingelogd met dezelfde Apple ID.

• Op uw iOS-apparaat: ga naar 'Instellingen' > 'iBooks' en schakel 'Synchr. bladwijzers en notities' in.
  • Op een Mac: kies 'iBooks' > 'Voorkeuren' boven aan uw computerscherm. Klik op de tab 'Algemeen' en selecteer 'Synchroniseer bladwijzers, markeringen en verzamelingen met apparaten'.

Uw bibliotheek ordenen

Uw iBooks-bibliotheek bevat boeken, audioboeken en pdf-bestanden die u bewaart in iBooks. U kunt onder andere gebruikershandleidingen, voorstellen en projectplannen in uw iBooks-bibliotheek bewaren zodat u er gemakkelijk bij kunt.

Uw iBooks-bibliotheek is standaard geordend in vooraf gedefinieerde verzamelingen: 'Alle boeken' of op bestandstype (boeken, audioboeken, pdf-bestanden). Boeken die u in iCloud hebt staan, maar die niet zijn gedownload naar uw apparaat, worden automatisch weergegeven in uw bibliotheek. Lees hoe u deze boeken kunt verbergen.

Verzamelingen maken, weergeven en ordenen

Gebruik verzamelingen om uw boeken te ordenen in groepen. Als u aangepaste verzamelingen wilt maken op uw iPhone, iPad of iPod touch, tikt u op 'Alle boeken' of op het bestandstypemenu boven in het scherm en tikt u op 'Nieuwe verzameling'. Klik in iBooks op de Mac op 'Verzamelingen' en vervolgens op het plusteken (+) in de linkerbenedenhoek van het scherm.

Als u de items in een verzameling anders wilt organiseren op een iPhone, iPad of iPod touch, houdt u uw vinger op het boek dat u wilt verplaatsen en sleept u het naar de nieuwe locatie. Op een Mac controleert u of 'Sorteer handmatig' is geselecteerd in het menu 'Sorteer op'. Klik vervolgens op het boek dat u wilt verplaatsen en sleep het naar de nieuwe locatie.

Als u automatisch uw verzamelingen wilt synchroniseren met uw andere apparaten, logt u bij alle apparaten in met dezelfde Apple ID. Op uw iPhone, iPad of iPod touch gaat u vervolgens naar 'Instellingen' > 'iBooks' en schakelt u 'Synchr. verzamelingen' in. Als u wilt synchroniseren vanaf uw Mac, kiest u 'iBooks' > 'Voorkeuren' in de menubalk boven in het computerscherm. Klik op de tab 'Algemeen' en selecteer 'Synchroniseer bladwijzers, markeringen en verzamelingen met apparaten'.

Toegang tot uw boeken op al uw apparaten

Als u op al uw apparaten toegang wilt hebben tot uw boeken en audioboeken, moet u ervoor zorgen dat u bij al deze apparaten bent ingelogd met dezelfde Apple ID.

Boeken die u in de iBooks Store koopt, zijn automatisch beschikbaar in de iBooks-app op al uw apparaten. Audioboeken die u koopt in de iBooks Store of iTunes Store, zijn automatisch beschikbaar in de iBooks-app op iPhone, iPad en iPod touch met iOS 9 en hoger, en in iTunes op een Mac met iTunes 12.4 of hoger.

Als u iCloud Drive gebruikt, hebt u toegang tot de geïmporteerde ePub-, iBooks Author-boeken en pdf-bestanden op al uw apparaten.

U kunt ook handmatig audioboeken synchroniseren die u niet in de iTunes Store hebt gekocht. Dit doet u met behulp van iTunes en USB.

Als u deel uitmaakt van 'Delen met gezin', kunt u gekocht materiaal delen met andere leden van uw gezin.

Boeken en audioboeken verwijderen

Als u een boek of audioboek wilt verwijderen, opent u iBooks op uw iOS-apparaat en tikt u op 'Selecteer. Scrol om het item te vinden dat u wilt verwijderen en tik erop. Kies 'Verwijder' en tik vervolgens op een van de opties:

• Tik op 'Verwijder download' om het item alleen van uw apparaat te verwijderen.
  • Tik op 'Verwijder overal' om het item te verwijderen uit iCloud en automatisch te verwijderen van al uw andere apparaten.

Meer informatie

• Lees meer over wat in uw land of regio beschikbaar is.
  • iBooks ondersteunt de ePub-bestandsindeling, iBooks Author-boeken, pdf-bestanden, MP3-audioboeken, AAC-audioboeken en audioboeken van audible.com.
  • Als u boeken, audioboeken en pdf-bestanden aan iBooks wilt toevoegen die u niet in de iBooks Store of iTunes Store of op audible.com hebt gekocht, mogen deze niet voorzien zijn van DRM.
  • Geniet van boeken uit de iBooks Store dankzij de ingebouwde toegankelijkheidsfuncties van een iPad, iPhone of iPod touch.
  • Ouderlijk toezicht is beschikbaar voor boeken die u op een apparaat met iOS 6 of hoger en OS X Mavericks of hoger leest.
  • U kunt boeken uit iBooks als cadeau verzenden via e-mail.
  • U kunt een eerdere aankoop mogelijk niet opnieuw downloaden als het item niet meer beschikbaar is in de iBooks Store of iTunes Store.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Aan het gebruik van internet zijn risico’s verbonden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie. Andere bedrijfs- en productnamen zijn mogelijk handelsmerken van de respectievelijke eigenaars.

Publicatiedatum:Mon Apr 09 15:19:47 GMT 2018