Cameramodi op een iPhone, iPad of iPod touch gebruiken

Lees hier hoe u de verschillende cameramodi, zoals 'Portret', 'Panorama' en 'Slowmotion', op uw apparaat gebruikt.

De perfecte modus voor het perfecte moment

Dankzij de cameramodi die zijn ingebouwd in de iPhone, iPad en iPod touch, kunt u de ideale foto of video maken. Veeg naar links of naar rechts over het camerascherm om een andere modus te kiezen. U kunt kiezen uit 'Foto', 'Video', 'Timelapse', 'Slowmotion', 'Vierkant', 'Portret' en 'Panorama'.

Voordat u begint, zorgt u ervoor dat u de nieuwste versie van iOS of iPadOS gebruikt.

Foto

'Foto' is de standaardmodus die u ziet wanneer u de Camera-app opent. Deze modus gebruikt u voor het maken van foto's en Live Photos.

De camera past de scherpstelling en belichting automatisch aan op basis van waarop u de camera richt. U kunt tikken op een ander gebied in de zoeker om de scherpstelling en belichting te wijzigen. Als u de scherpstelling en belichting voor die plek wilt vasthouden, houdt u het scherm ingedrukt tot u 'AE/AF-vergrendeling' ziet.

Met iPhone XS, iPhone XR en hoger kunt u QuickTake gebruiken om eenvoudig video's op te nemen in de fotomodus. Bij andere iPhone-modellen kunt u de sluiterknop ingedrukt houden om snel achterelkaar een reeks foto's te maken. Laat de sluiterknop los om te stoppen.

Portret

In de portretmodus wordt de scherptediepte aangepast zodat uw onderwerp scherp wordt weergegeven, maar de achtergrond wazig. De portretmodus is beschikbaar op iPhone 13, iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro, iPhone 13 Pro Max, iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max, iPhone SE (2e generatie), iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max, iPhone XR, iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone X, iPhone 8 Plus en iPhone 7 Plus. Als u een iPhone X of nieuwer hebt, kunt u ook een selfie maken in de portretmodus. U kunt de portretmodus ook gebruiken met de camera aan de voorzijde van iPad Pro 11-inch (alle generaties) en iPad Pro 12,9-inch (3e generatie en nieuwer).

Om de portretmodus te gebruiken, opent u de Camera-app en veegt u naar de portretmodus. Als de app dit voorstelt, beweegt u verder uit de buurt van het onderwerp. Maak de foto wanneer het vak 'Diepte-effect' geel wordt.

Met iPhone X en nieuwer en iPhone 8 Plus kunt u de foto's die u in portretmodus hebt gemaakt, nog mooier maken met professionele belichtingseffecten. Nadat u de foto hebt gemaakt, tikt u op 'Wijzig' en kiest u uit 'Studiolicht', 'Contourlicht', 'Toneellicht' of 'Toneellicht mono'. En met iPhone 13, iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro, iPhone 13 Pro Max, iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max, iPhone SE (2e generatie), iPhone XR, iPhone XS en iPhone XS Max kunt u een mooie, klassieke look creëren met 'High-key licht mono'.

Op de iPhone XR zijn de effecten 'Toneellicht', 'Toneellicht mono' en 'High-key licht mono' niet beschikbaar met de camera aan de achterkant.

Square

De modus 'Vierkant' beperkt het frame van het camerascherm tot een vierkant. Dit is het optimale fotoformaat voor veel sociale-media-apps. In deze modus kunt u een foto maken en deze snel delen op uw favoriete sociale platforms.

Tik op iPhone 13, iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro, iPhone 13 Pro Max, iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max, iPhone SE (2e generatie), iPhone 11 of iPhone 11 Pro op de pijl  om toegang te krijgen tot de modus 'Vierkant' en andere opties.

Panorama

In de modus 'Panorama' kunt u een wijds landschap vastleggen door uw apparaat langzaam te bewegen. In de modus 'Panorama' ziet u in het midden van het scherm een geleidebalk die u helpt de foto te maken. Als u de foto vanaf links wilt beginnen, controleert u of de pijl naar rechts wijst. Als u vanaf rechts wilt beginnen, tikt u op de pijl om de richting ervan te veranderen.

Tik op de sluiterknop en beweeg de camera vervolgens in een rechte lijn rustig van de ene kant van de opname naar de andere. Probeer de pijl tijdens het bewegen op de gele geleidebalk te houden.

Video

Wanneer u naar een van de videomodi gaat, verandert de sluiterknop van wit in rood. Tik één keer op de sluiterknop om de opname te starten en tik er opnieuw op om de opname te stoppen.

Wilt u de lengte van de video wijzigen? Tik op 'Wijzig' of op de knop 'Wijzig' de knop 'Wijzig' en verplaats vervolgens de schuifregelaar om de begin- en eindtijd aan te passen. Tik op 'Gereed' om de wijzigingen te bewaren.

Als u een iPhone 13-model hebt, kunt u de scherptediepte van uw video's aanpassen in de filmmodus. En u kunt uw video op alle apparaten versnellen of vertragen met de modus 'Slowmotion' of 'Timelapse'.

Filmmodus

Met de filmmodus kan de iPhone 13-camera video's opnemen met een lage scherptediepte en prachtige focusovergangen toevoegen voor een filmische look.

Voor de filmmodus hebt u een iPhone 13, iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro of iPhone 13 Pro Max nodig. Lees meer over het gebruik van de filmmodus op uw iPhone.

Slowmotion

Laat uw favoriete momenten langer duren met slowmotionvideo's. De video wordt op de gebruikelijke manier opgenomen. Maar wanneer u deze afspeelt, ziet u het slowmotioneffect. U kunt uw video zodanig bewerken dat de slowmotionactie begint en eindigt op een door u gekozen moment.

Timelapse

Door op vaste intervallen een foto te maken, kunt u een timelapsevideo maken die u snel en gemakkelijk kunt delen. Wanneer u de modus 'Timelapse' kiest en op de sluiterknop tikt, neemt de camera periodiek foto's totdat u opnieuw op de sluiterknop tikt.