Cameramodi op een iPhone, iPad of iPod touch gebruiken

Lees hier hoe u de verschillende cameramodi, zoals 'Portret', 'Panorama' en 'Slowmotion', op uw apparaat gebruikt.

De perfecte modus voor het perfecte moment

Dankzij de cameramodi die zijn ingebouwd in de iPhone, iPad en iPod touch, kunt u de ideale foto of video maken. Veeg naar links of naar rechts over het camerascherm om een andere modus te kiezen. U kunt kiezen uit 'Foto', 'Video', 'Timelapse', 'Slowmotion', 'Vierkant', 'Portret' en 'Panorama'.

Controleer voordat u begint of u de nieuwste versie van iOS hebt.

Foto

'Foto' is de standaardmodus die u ziet wanneer u de Camera-app opent. Deze modus gebruikt u voor het maken van foto's en Live Photos, die tot leven komen wanneer u ze aanraakt.

De camera stelt automatisch scherp en past de belichting aan op basis van waarop u richt. Zo begint u altijd met een perfect belichte foto.

U kunt de scherpstelling en belichting instellen op een specifiek gebied. Voordat u de foto maakt, tikt u op het scherm op de plek die u wilt aanpassen. Als u de scherpstelling en belichting voor die plek wilt vasthouden, houdt u het scherm ingedrukt tot u 'AE/AF-vergrendeling' ziet.

Om snel achterelkaar een reeks foto's te maken (een zogeheten 'burst'), houdt u uw vinger op de sluiterknop zolang u foto's wilt maken. Laat de knop los om te stoppen.

Als u een iPhone 11 of iPhone 11 Pro hebt, kunt u QuickTake gebruiken om in de fotomodus snel een video te maken.

Portret

De modus 'Portret', beschikbaar op de iPhone 7 Plus en nieuwere modellen, gebruikt twee camera's om scherptediepte te creëren. Zo kunt u een foto componeren met een scherp onderwerp afgezet tegen een wazige achtergrond. Als u een iPhone X of nieuwer hebt, kunt u ook een selfie maken in de portretmodus dankzij de TrueDepth-camera aan de voorzijde.

Open de Camera-app en veeg naar de modus 'Portret'. Als de app dit voorstelt, beweegt u verder uit de buurt van het onderwerp. Maak de foto wanneer het vak 'Diepte-effect' geel wordt.

Met iPhone 8 Plus en nieuwer kunt u de foto's die u in de modus 'Portret' hebt gemaakt, nog mooier maken met professionele belichtingseffecten. Nadat u de foto hebt gemaakt, tikt u op 'Wijzig' en kiest u uit 'Studiolicht', 'Contourlicht', 'Toneellicht', 'Toneellicht mono' of 'High-key Light Mono'.*

* Op de iPhone XR zijn 'Toneellicht', 'Toneellicht mono' en 'High-key Light Mono' niet beschikbaar met de camera aan de achterkant.

Vierkant

De modus 'Vierkant' beperkt het frame van het camerascherm tot een vierkant. Dit is het optimale fotoformaat voor veel social-media-apps. In deze modus kunt u een foto maken en deze snel delen op uw favoriete sociale platforms.

Op de iPhone 11 en iPhone 11 Pro tikt u op de pijl  om meer opties te zien, inclusief de modus 'Vierkant'.

Panorama

Wilt u een adembenemend landschap vastleggen, maar past het niet helemaal op uw camerascherm? Gebruik dan de modus 'Panorama' om een prachtige groothoekfoto te maken.

In de modus 'Panorama' ziet u in het midden van het scherm een geleidebalk die u helpt de foto te maken. Als u de foto vanaf links wilt beginnen, controleert u of de pijl naar rechts wijst. Als u vanaf rechts wilt beginnen, tikt u op de pijl om de richting ervan te veranderen.

Tik op de sluiterknop en beweeg de camera in een rechte lijn rustig van de ene kant van de opname naar de andere. Probeer de pijl op de gele geleidebalk te houden.

Video

Wanneer u naar een van de videomodi gaat, verandert de sluiterknop van wit in rood. Tik één keer op de sluiterknop om de opname te starten en tik er opnieuw op om de opname te stoppen.

Wilt u de lengte van de video wijzigen? Tik op 'Wijzig' of op de knop 'Wijzig' en verplaats de schuifknop om de begin- en eindtijd aan te passen. Tik op 'Gereed' om de wijzigingen te bewaren.

Wilt u de video sneller of langzamer maken? Probeer dan de modus 'Slowmotion' of 'Timelapse'.

Slowmotion

Laat uw favoriete momenten langer duren met slowmotionvideo's. De video wordt op de gebruikelijke manier opgenomen. Maar wanneer u deze afspeelt, ziet u het slowmotioneffect. U kunt uw video bewerken zodat de slowmotionactie begint en eindigt op een door u gekozen moment.

Timelapse

Door op vaste intervallen een foto te maken, kunt u een timelapsevideo maken die u snel en gemakkelijk kunt delen. Wanneer u de modus 'Timelapse' kiest en op de sluiterknop tikt, neemt de camera periodiek foto's totdat u opnieuw op de sluiterknop tikt.