Een onbevoegde wijziging aan iOS kan kwetsbaarheden in de beveiliging, onstabiliteit, kortere gebruiksduur van de batterij en andere problemen veroorzaken

Dit artikel gaat over de ongewenste problemen die klanten ondervinden wanneer zij onbevoegde wijzigingen aanbrengen in iOS (dit hackingproces wordt vaak 'jailbreaking' genoemd).

iOS is ontworpen om betrouwbaar en veilig te zijn vanaf het ogenblik dat het apparaat wordt ingeschakeld. Ingebouwde beveiligingsfuncties bieden bescherming tegen malware en virussen en helpen de toegang tot persoonlijke en bedrijfsgegevens te beveiligen. Onbevoegde wijzigingen aan iOS (ook bekend als 'jailbreaking') omzeilen de beveiligingsfuncties en kunnen meerdere problemen veroorzaken voor de gehackte iPhone, iPad of iPod touch, waaronder:

• Kwetsbaarheden in de beveiliging: door de onbevoegde wijzigingen aan een apparaat neemt de beveiliging af en zijn de persoonlijke gegevens en het iOS-apparaat niet meer volledig beveiligd. Vanwege deze verminderde beveiliging van het iOS-apparaat kunnen hackers persoonlijke gegevens stelen, het apparaat beschadigen, het netwerk aanvallen of malware, spyware of virussen binnenbrengen.
  • Onstabiliteit: periodieke en onverwachte crashes van het apparaat, crashes en vastlopen van ingebouwde apps en apps van andere fabrikanten en gegevensverlies.
  • Kortere gebruiksduur van de batterij: de gehackte software leidt tot een versneld verbruik van de batterij waardoor de gebruiksduur van een iPhone, iPad of iPod touch voor een enkele oplaadbeurt van de batterij wordt verkort.
  • Onbetrouwbare oproepen en gegevens: afgebroken gesprekken, trage of onbetrouwbare gegevensverbindingen, en vertraagde of onnauwkeurige locatiegegevens.
  • Onderbreking van services: services zoals iCloud, iMessage, FaceTime, Apple Pay, Visual Voicemail, Weer en Aandelen worden verstoord of werken niet langer op het apparaat. Bovendien hebben apps van andere fabrikanten die Apple Push Notification Service gebruiken problemen om meldingen te ontvangen, of ze ontvangen meldingen die bestemd waren voor een ander gehackt apparaat. Andere op push gebaseerde services zoals iCloud en Exchange ondervinden problemen bij de synchronisatie van gegevens met hun respectieve servers.
  • Toekomstige software-updates kunnen niet worden geïnstalleerd: sommige onbevoegde wijzigingen hebben onherstelbare schade aan iOS veroorzaakt. De gehackte iPhone, iPad of iPod touch kan hierdoor definitief onbruikbaar worden wanneer later een door Apple geleverde iOS-update wordt geïnstalleerd.

Apple waarschuwt krachtig tegen de installatie van software die bedoeld is om iOS te hacken. Het is eveneens belangrijk op te merken dat onbevoegde wijzigingen aan iOS een schending van de softwarelicentieovereenkomst voor iOS-eindgebruikers inhoudt en dat Apple daarom onderhoud aan een iPhone, iPad of iPod touch met onbevoegde software mag weigeren.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Aan het gebruik van internet zijn risico’s verbonden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie. Andere bedrijfs- en productnamen zijn mogelijk handelsmerken van de respectievelijke eigenaars.