'Zoek mijn vrienden' configureren en gebruiken

Met 'Zoek mijn vrienden' kunt u op uw iPhone, iPad, iPod touch, Apple Watch of op iCloud.com eenvoudig zien waar uw vrienden en familieleden zich bevinden.

Voordat u begint

'Zoek mijn vrienden' instellen

Op een iPhone, iPad of iPod touch met iOS 9 of hoger wordt 'Zoek mijn vrienden' automatisch geïnstalleerd. Voor een apparaat met iOS 8 installeert u de gratis app Zoek mijn vrienden. Wanneer u inlogt bij iCloud op een apparaat, logt u automatisch in met uw Apple ID bij 'Zoek mijn vrienden'.

Als u meldingen van 'Zoek mijn vrienden' wilt ontvangen op uw Apple Watch, gaat u naar de Apple Watch-app op de iPhone. Ga vervolgens naar het tabblad 'Mijn Watch', tik op 'Berichtgeving', scrol omlaag, tik op 'Zoek vrienden' en tik om 'Match iPhone-meldingen' in te schakelen. Als u watchOS 4 of hoger gebruikt, kunt u berichtgeving ook inschakelen vanaf uw Apple Watch. Ga naar 'Instellingen' > 'Algemeen' > 'Locatievoorzieningen'. Schakel vervolgens 'Deel mijn locatie' in.

U kunt 'Zoek mijn vrienden' ook gebruiken op iCloud.com of met Delen met gezin om uw locatie te delen met uw gezin.

Een vriend toevoegen

Als u 'Zoek mijn vrienden' wilt gebruiken, moeten uw vrienden eveneens 'Zoek mijn vrienden' op hun apparaat hebben. U kunt alleen vrienden van 'Zoek mijn vrienden' toevoegen op een iPhone, iPad of iPod touch.

1. Open de app 'Zoek vrienden'.
  2. Tik op 'Voeg toe'.
  3. Kies een vriend of voer het e-mailadres van uw vriend in. Tik vervolgens op 'Verstuur' of 'Gereed' om het verzoek te versturen.

Als uw vriend zijn locatie wil delen, kunt u zien waar hij is in een lijst of op een kaart in de app 'Zoek vrienden' of op iCloud.com.

U kunt zelf kiezen welk e-mailadres wordt gebruikt wanneer u verzoeken naar vrienden verstuurt:

• Tik op uw iPhone of iPod touch op 'Ik' > 'Stuur als'.
  • Op een iPad tikt u op 'Lijst' > 'Ik' > 'Info' > 'Stuur als'.

Als u geen verzoeken van vrienden wilt ontvangen:

• Tik op uw iPhone of iPod touch op 'Ik' > en schakel 'Sta vriendverzoeken toe' uit onder 'Uitnodigingen'.
  • Op een iPad tikt u op 'Lijst' > 'Ik' > en schakelt u 'Sta vriendverzoeken toe' uit onder 'Uitnodigingen'.

Met de app 'Zoek mijn vrienden' op iCloud.com kunt u alleen uw vrienden en hun locatie zien of de instellingen voor het delen van uw locatie wijzigen. Als u vrienden wilt toevoegen, moet u een iOS-apparaat gebruiken.

Uw locatie verbergen

U kunt zich verbergen of uw locatie niet meer delen met uw vrienden. Volg deze stappen:

Open 'Zoek mijn vrienden' en tik op 'Ik'. Schakel vervolgens 'Deel mijn locatie' uit.

Tik op 'Gereed'. Onder in het scherm ziet u 'Locatie niet gedeeld' naast 'Ik'.

Stoppen met het delen van uw locatie

Als u niet wilt dat uw vrienden in 'Zoek mijn vrienden' kunnen zien waar u bent, kunt u stoppen met het delen van uw locatie vanuit de app op uw iOS-apparaat of op iCloud.com. U kunt nog steeds de locatie van uw vrienden zien, maar uw vrienden zien 'Locatie niet beschikbaar' wanneer ze u proberen te zoeken.

Op een iPhone, iPad of iPod touch:

1. Ga naar 'Instellingen' > [uw naam].
  2. Als u iOS 12 gebruikt, tikt u op 'Deel mijn locatie'. Als u een eerdere versie van iOS gebruikt, tikt u op 'iCloud' > 'Deel mijn locatie'.
  3. Schakel 'Deel mijn locatie' uit.

Op iCloud.com:

1. Log in bij iCloud.com en open 'Zoek vrienden'.
  2. Selecteer 'Ik'.
  3. Schakel 'Deel mijn locatie' uit.

'Zoek mijn vrienden' gebruiken op meerdere apparaten

U kunt 'Zoek mijn vrienden' gebruiken op elke iPhone, iPad, iPod touch of Apple Watch die u bezit. Slechts één iOS-apparaat kan echter uw locatie versturen naar volgers. U kunt kiezen welk apparaat wordt gebruikt in 'Zoek mijn vrienden':

• Tik op een iPhone of iPod touch op 'Ik' en kies vervolgens een apparaat onder 'Deel mijn locatie van'.
  • Op een iPad tikt u op 'Lijst' > 'Ik' > 'Info' en vervolgens tikt u op een apparaat onder 'Deel mijn locatie van'.

Deze keuze verschijnt alleen wanneer u momenteel op meerdere apparaten bent ingelogd bij 'Zoek mijn vrienden'.

Locatieverzoeken versturen en ontvangen

Uw vrienden kunnen u een verzoek sturen om uw locatie te mogen volgen. Als u een verzoek van iemand accepteert, kan diegene zien waar u bent. Als u de locatie van die persoon wilt zien, moet u deze uitnodigen en moet deze uw uitnodiging aanvaarden.

Als u een verzoek accepteert van een vriend die nog niet door u wordt gevolgd, wordt er automatisch een volgverzoek verstuurd naar die vriend.

Limieten voor vrienden en volgers

• U kunt maximaal 100 vrienden volgen.
  • U kunt door maximaal 100 vrienden worden gevolgd.

Meer informatie

Uw locatie wordt verstuurd vanaf het apparaat wanneer iemand een verzoek verstuurt om deze te mogen zien. Uw locatie wordt dus niet periodiek verstuurd. Meer informatie vindt u in het overzicht van iCloud-beveiliging en -privacy.