Boeken lezen en meer met Apple Books

Koop boeken en download ze om offline te lezen. Pas de helderheid en lettergrootte aan tijdens het lezen. En houd uw boeken geordend. Het kan allemaal met Apple Books.

Een MacBook waarop boeken in de Boeken-app worden getoond en een iPhone waarop het tabblad 'Lees ik nu' met het dagelijkse leesdoel bereikt wordt getoond.

symbool van de Boeken-app

Gebruik de Boeken-app op een iPhone, iPad en iPod touch met de nieuwste versie van iOS of iPadOS of op een Mac met de nieuwste versie van macOS.

Mogelijk kunt u geen boeken of audioboeken kopen in uw land of regio, maar u hebt wel toegang tot boeken in het publieke domein. Lees hier wat er in uw land of regio beschikbaar is.

Kennismaking met de Boeken-app

iPhone met secties uit de Book Store, zoals 'Binnenkort beschikbaar' en 'Favoriete boeken', en genres zoals biografieën en memoires.

Boeken zoeken en kopen

• Op een iPhone, iPad of iPod touch opent u de Boeken-app en tikt u op 'Book Store' onderaan het scherm. Bekijk de hitlijsten of blader door de boeken die voor u worden aanbevolen. Of tik op de knop  'Blader door secties' om secties uit de Book Store zoals 'Binnenkort beschikbaar' of genres als 'Young adult' of 'Non-fictie' te zien.
  • Open een Mac opent u de Boeken-app en klikt u op 'Book Store' bovenaan het venster. Klik in de navigatiekolom op 'Hitlijsten' of 'Topauteurs'. Of klik op 'Categorieën' om genres zoals 'Strips en stripromans', 'Kinderen' of 'Detectives en thrillers' te zien.
  • Lees hier hoe u audioboeken kunt zoeken en kopen.

Uw bibliotheek ordenen

Sorteer uw boeken en pdf's op alfabetische volgorde. Of sleep items om ze te ordenen zoals u wilt.

• Tik op een iPhone, iPad of iPod touch op 'Bibliotheek'. Tik onder 'Verzamelingen' op het woord naast 'Sorteer'. Kies 'Recent', 'Titel', 'Auteur' of 'Handmatig' in het menu dat verschijnt. U kunt elke verzameling op deze manier sorteren. Ga bijvoorbeeld naar 'Verzamelingen' > 'Pdf's' en sorteer pdf's op auteur.
  • Klik op een Mac op 'Sorteer op' in de rechterbovenhoek. Kies 'Meest recente', 'Titel' of 'Sorteer handmatig'.

Tik of klik op de knop 'Lijst'  om naar de lijstweergave te gaan.

De regelaars gebruiken om bladwijzers aan te maken, het lettertype of de helderheid te wijzigen en meer

• Om de regelaars weer te geven tijdens het lezen op een iOS- of iPadOS-apparaat, tikt u op het midden van het scherm.
  • Om de regelaars weer te geven tijdens het lezen op een Mac, beweegt u de muisaanwijzer naar de bovenkant van het boek.

knop 'Bibliotheek'

Sluit het boek en ga terug naar uw bibliotheek.

knop 'Inhoudsopgave'

Bekijk de inhoudsopgave. Op een iOS- of iPadOS-apparaat kunt u hiervandaan ook naar bladwijzers of notities gaan.

knop 'Weergave'

Wijzig het lettertype, de grootte van het lettertype, de helderheid of de achtergrondkleur. Op een iOS- of iPadOS-apparaat kunt u ook 'Automatisch nachtthema' inschakelen, wat de kleur en helderheid aanpast wanneer u leest bij weinig licht. Schakel 'Schuifweergave' in als u wilt scrollen in plaats van vegen om naar de volgende pagina te gaan.

Niet alle boeken ondersteunen 'Automatisch nachtthema'.

knop 'Zoek'

Zoek naar een specifiek woord of paginanummer.

knop 'Bladwijzer'

Maak een bladwijzer aan. Om uw bladwijzers op een Mac weer te geven, klikt u op de pijl omlaag naast deze knop.

Tekst markeren en notities maken

• Op een iPhone, iPad of iPod touch houdt u uw vinger op een woord in het boek. Houd uw vinger op de cursors cursors en sleep ze om uw selectie aan te passen. Tik op 'Markering' of 'Notitie'. Om uw notities later terug te vinden, tikt u op de knop 'Inhoudsopgave'  en vervolgens op 'Notities'. Voor sommige boeken tikt u op  om uw notities te vinden.
  • Op een Mac klikt u en sleept u de aanwijzer om tekst te selecteren. Kies vervolgens een kleur voor markeringen of klik op 'Voeg notitie toe'. Om uw notities later terug te vinden, klikt u op de knop 'Notities' .

Een boek downloaden

Om een boek dat u hebt gekocht te lezen zonder een wifi- of internetverbinding, kunt u het downloaden voordat u offline gaat.

Een boek downloaden op een iPhone, iPad of iPod touch

1. Zoek het item in uw bibliotheek. Ziet u het boek dat u wilt niet?
  2. Tik op de downloadknop  onder de omslagafbeelding van het boek. Als u de downloadknop  niet ziet, is het boek al gedownload naar het apparaat.
    Als het boek deel uitmaakt van een serie, tikt u eerst om de serie te openen en tikt u vervolgens op de downloadknop onder het boek dat u wilt.

Een boek downloaden op een Mac

1. Zoek het item in uw bibliotheek. Ziet u het boek dat u wilt niet?
  2. Klik op de downloadknop  in de rechterbovenhoek. Als u de downloadknop niet ziet, is het boek al gedownload naar het apparaat.
    Als het boek deel uitmaakt van een serie, klikt u eerst dubbel om de serie te openen en klikt u vervolgens op de downloadknop voor het boek dat u wilt.

Een boek verwijderen

Nadat u een boek hebt verwijderd, staat het niet meer op uw apparaat bewaard maar kunt u het wel nog vinden in uw bibliotheek op andere apparaten. Als u het boek uit uw bibliotheek wilt verwijderen, kunt u het verbergen.

Boeken, audioboeken of pdf's verwijderen van een iPhone, iPad of iPod touch

1. Tik op 'Bibliotheek' en zoek naar het artikel.
  2. Tik op de knop 'Meer'  onder het item. Als het item deel uitmaakt van een serie, opent u de serie eerst en tikt u vervolgens op de knop 'Meer' .
  3. Kies 'Verwijder'.
  4. Om het item van uw apparaat te verwijderen, kiest u 'Verwijder download'. (Als het om een pdf gaat of het item niet uit de Book Store afkomstig is, tikt u op 'Verwijder overal' om het uit uw bibliotheek te verwijderen.)

Boeken, audioboeken of pdf's van uw Mac verwijderen

1. Klik op 'Bibliotheek' bovenaan het venster en vervolgens op 'Alle boeken' in de navigatiekolom.
  2. Control-klik of klik met de rechtermuisknop op het item.
    Als het item deel uitmaakt van een serie, opent u eerst de serie en control-klikt of klikt u met de rechtermuisknop op het boek.
  3. Kies 'Verwijder'.
  4. Wanneer u dit wordt gevraagd kiest u 'Verwijder' in het venster dat nu wordt weergegeven.

Als 'Verwijder' niet wordt weergegeven nadat u met de rechtermuisknop hebt geklikt of met control op een item hebt geklikt, is het item niet op het apparaat gedownload.

Als een boek niet wordt weergegeven

Als een boek dat u in de Book Store hebt gekocht, niet wordt weergegeven in uw bibliotheek, kunt u een aantal dingen proberen.

• Op een Mac klikt u op de knop 'Book Store' bovenaan het venster. Klik in de navigatiekolom op 'Uitgelicht'. Klik onder 'Direct naar' op 'Aankopen'. Klik op de knop 'Download alles' in de rechterbenedenhoek.
  • Op een iPhone, iPad of iPod touch opent u de Instellingen-app, tikt u op '[uw naam]' > 'iCloud' en schakelt u zowel 'iCloud Drive' als 'Boeken' in. Ga vervolgens naar 'Instellingen' > 'Boeken'. Schakel 'iCloud Drive' in onder 'Synchroniseren'.
  • U kunt boeken die u hebt gekocht ook opnieuw downloaden of weer zichtbaar maken.

Nieuwe manieren van lezen ontdekken

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Aan het gebruik van internet zijn risico’s verbonden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie. Andere bedrijfs- en productnamen zijn mogelijk handelsmerken van de respectievelijke eigenaars.