Boeken lezen en meer met de Boeken-app

Lees en beluister boeken uit uw persoonlijke bibliotheek en ontdek nieuwe auteurs in de Boeken-app op uw iPhone, iPad, iPod touch en Mac.

het symbool van de Boeken-app voor iOS

Ontdek nieuwe favoriete boeken en breid uw verzameling uit met Apple Books. U kunt de Boeken-app gebruiken op uw iPhone, iPad en iPod touch met de nieuwste iOS-versie of op uw Mac met de nieuwste macOS-versie.

Mogelijk kunt u geen boeken of audioboeken kopen in uw land of regio, maar hebt u wel toegang tot gratis boeken in het publieke domein. Lees hier wat er in uw land of regio beschikbaar is.

Kennismaking met de Boeken-app

Op de iPhone, iPad en iPod touch navigeert u in de Boeken-app door middel van de tabbladen onderaan het scherm.

Op een Mac bladert u in uw bibliotheek met behulp van de knoppen bovenaan het scherm. Als u boeken wilt kopen, klikt u op 'Book Store' in de linkerbovenhoek.

het tabblad 'Lees ik nu'

Lees ik nu

In dit tabblad hebt u snelle toegang tot het laatste boek of audioboek dat u hebt gelezen. Ook kunt u de items zien die u toevoegt aan uw leeslijst en de aanbevelingen die worden gedaan op basis van uw leesgeschiedenis.

Dit tabblad is niet beschikbaar in Boeken op de Mac.

Bibliotheek

Uw bibliotheek bevat alle boeken, boekenreeksen, pdf's en audioboeken die u in de Book Store koopt of die u aan uw verzameling toevoegt. Tik op 'Verzamelingen' om een bepaald mediatype weer te geven. Als u uw boeken handmatig wilt ordenen, tikt u op 'Nieuwe verzameling' en voegt u hier boeken uit uw bibliotheek aan toe.

Op een Mac vindt u audioboeken in iTunes.

Book Store

Nieuwe boeken koopt u in de Book Store. U kunt bladeren door de categorie 'Nieuw en trending' of de hitlijsten van Apple Books bekijken. Ook kunt u in de rechterbovenhoek tikken op de knop 'Blader door secties' om te bladeren op basis van genre, zoals 'Kinderen en jeugd', 'Non-fictie' of 'Strips en beeldromans'.

Audioboeken

Op dit tabblad vindt u de audioboeken die beschikbaar zijn in de Book Store. Blader door de categorie 'Nieuw en trending' of bekijk de hitlijsten van Apple Books. U kunt ook in de rechterbovenhoek tikken op de knop 'Blader door secties' om te bladeren op basis van genres, zoals 'Kinderen en jeugd' of 'Zelfontplooiing'. Of tik op 'Geweldige vertellers' om audioboeken in hoorspelvorm te bekijken, of audioboeken die zijn ingesproken door bekende vertellers. Lees meer over audioboeken.

Op een Mac vindt u audioboeken in iTunes.

Audioboeken zijn niet in alle landen en regio's beschikbaar. Lees hier wat er in uw land of regio beschikbaar is.

Zoek

Op dit tabblad kunt u zoeken naar bepaalde titels, auteurs, vertellers en meer. Na uw zoekopdracht ziet u de resultaten die al in uw bibliotheek staan en boeken en audioboeken die u in de Book Store kunt kopen.

De Boeken-app op een iPhone X met een geopend boek en rechtsboven het geopende menu 'Weergave'

Boeken lezen

Tik op een boek om het te openen en te beginnen met lezen. Als u een fragment van een boek wilt lezen, gaat u naar de productpagina in de Book Store en tikt u op 'Fragment'. Apple Books onthoudt waar u bent gestopt en begint op diezelfde plek wanneer u weer verder wilt lezen.

Tik tijdens het lezen op de pagina om het navigatiemenu te openen.

• Tik op de Bibliotheek-knop om het boek te sluiten en terug te gaan naar de bibliotheek.
  • Tik op de Inhoudsopgave-knop om de inhoudsopgave te bekijken. Hiervandaan kunt u ook naar bladwijzers of notities gaan.
  • Tik op de Weergave-knop om de weergave van de pagina te wijzigen. U kunt de lettergrootte vergroten of verkleinen, de achtergrond donkerder maken of de schuifweergave uitschakelen om tussen pagina's te kunnen vegen.
  • Tik op de Zoek-knop om het boek te doorzoeken op een bepaald woord of paginanummer.
  • Tik op de knop 'Paginabladwijzer uit' om later terug te gaan naar een locatie.

Notities maken

Haal meer uit uw boek zonder de Boeken-app te verlaten. Houd uw vinger op een woord in een boek om het hulpmiddel voor tekstselectie te openen. Tik op 'Zoek op' om de definitie van een woord en andere suggesties van internet te bekijken. Tik op 'Markering' om uw selectie later terug te vinden of op 'Notitie' om de selectie te markeren en notities toe te voegen.

Als u de notities later wilt terugvinden, moet u, afhankelijk van het boek, naar verschillende plekken gaan. Bij de meeste boeken moet u tikken op de Inhoudsopgave-knop en vervolgens op 'Notities'. Bij sommige boeken kunt u tikken op de Notities-knop.

Andere manieren om te lezen

Materiaal downloaden of verwijderen

Als u een boek wilt lezen of naar een audioboek wilt luisteren terwijl u niet bent verbonden met wifi of internet, kunt u het downloaden naar uw iOS-apparaat of computer. U kunt ook items verwijderen van uw apparaten.

Apple Books op een iPhone X met het tabblad 'Bibliotheek' en een callout bij het cloudsymbool

Boeken en audioboeken downloaden

Volg deze stappen om een boek te downloaden:

• Op een iOS-apparaat: zoek het item in uw bibliotheek en tik vervolgens op de cloud-knop onder de afbeelding op de boekomslag. Als het boek deel uitmaakt van een serie, opent u eerst de serie en downloadt u vervolgens een bepaald boek.
  • Op een Mac: zoek het item in uw bibliotheek en klik vervolgens rechtsboven op de cloud-downloadknop.

Als u de cloud-knop of de cloud-downloadknop niet ziet, is het boek al gedownload naar uw apparaat.

Volg deze stappen om een audioboek te downloaden:

Boeken, audioboeken of pdf's verwijderen

• Op een iOS-apparaat: tik op de Meer-knop onder het item. Kies 'Verwijder' en vervolgens 'Verwijder download'.
  • Op een Mac: Control-klik of klik met de rechtermuisknop op een item, kies 'Verwijder' en vervolgens 'Verwijder download'.

Als het item deel uitmaakt van een serie, moet u mogelijk eerst de serie openen voordat u het item kunt verwijderen. Mogelijk ziet u ook een optie 'Verwijder overal' als het een pdf of ander item betreft dat u vanuit een andere bron dan de Book Store aan uw bibliotheek hebt toegevoegd.

De instellingen wijzigen

Voor het beheren van bepaalde instellingen van Apple Books op uw iOS-apparaat moet u iCloud Drive hebben ingeschakeld: ga naar 'Instellingen' > [uw naam] > 'iCloud' en schakel zowel 'iCloud Drive' als 'Boeken' in. Ga vervolgens naar 'Instellingen' > 'Boeken'.

Onder 'Synchroniseren' kunt u onder andere de volgende instellingen wijzigen:

• Schakel 'Lees ik nu' in om uw leesvoortgang, huidige boek, notities en bladwijzers te synchroniseren met behulp van uw iCloud-account. 'Lees ik nu' synchroniseert alleen met andere iOS-apparaten, niet met uw Mac.
  • Schakel 'iCloud Drive' in om pdf's, EPUB-boeken en met iBooks Author aangemaakte boeken die u hebt toegevoegd aan uw bibliotheek, maar die u niet hebt gekocht in de Book Store, te synchroniseren op al uw apparaten.

Schakel onder 'Geef Boeken toegang tot' de optie 'Mobiele data' in om boeken te streamen wanneer uw iPhone of iPad een mobiele netwerkverbinding heeft en mobiele data gebruikt.

U kunt ook instellingen wijzigen in de Boeken-app. Tik op 'Lees ik nu' en vervolgens op de Profiel-knop of op uw foto in de rechterbovenhoek. Hiervandaan kunt u uw aankopen opnieuw downloaden, toegang krijgen tot gezinsaankopen en uw cadeaubonnen of contentcodes inwisselen.

Schakel op een Mac eerst iCloud Drive in: ga naar het Apple-menu () > 'Systeemvoorkeuren'. Klik op 'iCloud' en selecteer 'iCloud Drive'. Open vervolgens de Boeken-app en kies 'Boeken' > 'Voorkeuren' in het menu bovenaan uw computerscherm. Selecteer 'Synchroniseer verzamelingen, bladwijzers en markeringen met apparaten' om uw content met andere apparaten te synchroniseren.

Meer informatie

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Aan het gebruik van internet zijn risico’s verbonden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie. Andere bedrijfs- en productnamen zijn mogelijk handelsmerken van de respectievelijke eigenaars.