Tietoja iPhonesi Kamera-apin ominaisuuksista

Lue valokuvatyyleistä, QuickTake-toiminnosta, Toiminta-tilasta, ultralaajakulmakamerasta ja muista iPhonen kameran ominaisuuksista.

Ulkoasun ottaminen haltuun Valokuvatyyleillä

iPhone 13 -mallien, iPhone SE:n (3. sukupolvi) ja uudempien Valokuvatyyleillä voit mukauttaa kuviesi ulkoasua Kamera-apissa. Valitse esiasetus – Runsas kontrasti, Kirkas, Lämmin tai Viileä – ja hienosäädä sitä halutessasi muuttamalla sävy- ja lämpöasetuksia. Kun olet määrittänyt tyylin kerran, voit käyttää haluamaasi tyyliä aina, kun otat valokuvia Valokuva-tilassa.

iPhone, jossa näkyy Kamera-appi ja etsimessä neljä ihmistä

Valokuvatyylin määrittäminen

Valitse valokuvatyyli napauttamalla Ota käyttöön, kun avaat Kamera-apin ensimmäisen kerran. Selaa tyylejä ja napauta haluamassasi esiasetuksessa Käytä [Tyylin nimi].

Muista määrittää tyyli ennen kuvien ottamista. Et voi lisätä valokuvatyyliä kuvaan jälkikäteen.

Valokuvatyylin vaihtaminen

Haluatko muuttaa valitsemaasi valokuvatyyliä? Avaa Kamera-appi, napauta nuolta  ja napauta sitten Valokuvatyylit . Oletustyyli Normaali on tasapainoinen tyyliasetus, jota ei voi muokata. Voit nähdä muut muokattavissa olevat esiasetetut tyylit pyyhkäisemällä vasemmalle. Napauta Muokkaa  ja säädä valitsemasi tyylin sävyä ja lämpöä.

Lähikuvien ottaminen makrokuvaus- ja makrovideotoiminnoilla

iPhone 13 Pro ja iPhone 13 Pro Max sisältävät makrokuvaustoiminnon: uusi ultralaajakulmakamera, edistykselliset linssit ja automaattinen tarkennusjärjestelmä tuottavat upeita lähikuvia, joiden terävyysalue alkaa jo kahden senttimetrin etäisyydellä linssistä. iPhone 13 Pro- ja iPhone 13 Pro Max -malleilla voit kuvata myös makrovideoita ja käyttää niissä hidastettua ja nopeutettua kuvaa.

Makrokuvaus toimii automaattisesti sekä valokuva- että videotilassa. Jos toiminto ei ole valittuna valmiiksi, kamera ottaa ultralaajakulman käyttöön automaattisesti, kun viet iPhonen lähelle kohdetta, mutta säilyttää kuitenkin kuvan rajauksen. Jos haluat käyttää makrotoimintoa hidastetussa tai nopeutetussa videokuvassa, valitse ultralaajakulmakamera (0,5x) ja vie kamera kohteen lähelle.

Voit nähdä Kamera-apin vaihtavan ultralaajakulmakameraan, kun viet iPhonen kohteen lähelle tai kauemmas kohteesta. Voit hallita automaattista makrokuvaukseen vaihtoa valitsemalla Asetukset > Kamera ja laittamalla sitten Makrosäätimen päälle. Makrosäädintä käytettäessä Kamera-apissa näkyy makropainike , kun iPhone on makroetäisyydellä kohteesta. Napauta makropainiketta, jos haluat poistaa automaattisen makrokuvaukseen vaihdon käytöstä, ja napauta painiketta uudelleen, jos haluat ottaa vaihdon uudelleen käyttöön.

Jos otat Makrosäätimen käyttöön, automaattinen makrokuvaukseen vaihto otetaan käyttöön, kun seuraavan kerran käytät kameraa makroetäisyydellä. Jos haluat pitää Makrosäätimen käytössä kameran käyttökertojen välillä, valitse Asetukset > Kamera > Säilytä asetukset ja ota Makrosäädin käyttöön.

Videon kuvaaminen QuickTaken avulla

QuickTakella voit kuvata videoita valokuvaustilasta poistumatta. QuickTake on käytettävissä iPhone XS:ssä, iPhone XR:ssä ja uudemmissa.

iPhone, jossa näkyy QuickTakella kuvattava video

Videon kuvaaminen pitämällä suljinta painettuna

Kun avaat Kamera-apin, näet oletusvalokuvaustilan. Ota kuva napauttamalla suljinpainiketta . Napauttamalla nuolta  voit sen jälkeen säätää asetuksia, esimerkiksi salamaa, Live Photos -kuvia ja ajastinta.

Jos haluat kuvata QuickTake-videon nopeasti, paina vain suljinpainiketta ja pidä sitä painettuna .* Lopeta kuvaaminen vapauttamalla painike.

iOS 14:ssä ja uudemmissa voit kuvata QuickTake-videon pitämällä jompaakumpaa äänenvoimakkuuspainiketta painettuna. Jos Ota kuvasarja äänenvoimakkuuspainikkeella -toiminto on käytössä, voit kuvata QuickTake-videon äänenvoimakkuuden vähennyspainikkeella.

Tallennuksen lukitus liu’uttamalla oikealle

Jos haluat jatkaa videon kuvaamista ilman, että painiketta täytyy pitää painettuna, liu’uta suljinpainiketta oikealle ja vapauta se. Kun videotallennus lukitaan, oikealle ilmestyy suljinpainike. Voit ottaa still-kuvan videotallennuksen aikana napauttamalla suljinpainiketta . Kun haluat lopettaa kuvaamisen, napauta tallennuspainiketta.

Sarjakuvaustilaan siirtyminen liu'uttamalla vasemmalle

Liu’uta suljinpainiketta vasemmalle, ota kuvasarja pitämällä suljinpainiketta painettuna ja vapauta suljinpainike, kun haluat lopettaa kuvaamisen.

iOS 14:ssä ja uudemmissa voit ottaa kuvia sarjakuvaustilassa painamalla äänenvoimakkuuden lisäyspainiketta. Valitse Asetukset > Kamera ja laita Ota kuvasarja äänenvoimakkuuspainikkeella -toiminto päälle.

* Jos haluat kuvata videoita muokattavalla tarkkuudella, stereoäänillä ja äänitarkennuksella, vaihda Video-tilaan.

Toiminta-tila on käytössä Kamera-apissa.

Tallenna vakaampia videoita Toiminta-tilan avulla

iPhone 14- ja iPhone 14 Pro -mallien Toiminta-tilassa voit kuvata sujuvia videoita pitäen puhelinta kädessäsi – jopa silloin, kun liikut paljon.

1. Avaa Kamera-appi ja pyyhkäise Video-tilaan.
  2. Napauta -painiketta toimintotilan käyttöönottoa varten.
  3. Napauta laukaisinta ja tallenna video.

Toiminta-tila toimii parhaiten runsaassa valossa. Jos ympäristö on liian pimeä, Kamerassa näkyy viesti ”Tarvitaan lisää valoa”. Voit muuttaa asetuksia ja käyttää Toiminta-tilaa hämärässä.

1. Napauta Asetukset-apista Kamera.
  2. Napauta Tallenna video.
  3. Laita Toiminta-tilan heikompi valo päälle.

Toiminta-tila voi tallentaa videoita joko 1080 p- tai 2,8 K-tarkkuudella jopa 60 kuvaa sekunnissa. Se tukee Dolby Vision HDR:ää ja iPhone 14 Pro -malleissa Apple ProRes -videomuotoa.

Tarkennuksen ja valotuksen säätäminen

Kamera asettaa tarkennuksen ja valotuksen automaattisesti ennen kuvan ottamista, ja kasvojentunnistus tasapainottaa valotuksen monien kasvojen perusteella. Voit asettaa ja lukita seuraavien kuvien valotuksen tarkasti valotuksen korjauksen hallintatoiminnolla.

Napauta nuolta , napauta sitten  ja säädä valotustasoa. Valotus lukittuu Kamera-apin seuraavaan avauskertaan asti.

Valotuksen korjauksen hallintatoiminto on käytettävissä iPhone 11:ssä, iPhone 11 Prossa ja uudemmissa, joissa on iOS 14 tai uudempi.

Peilatun selfien ottaminen

iOS 14:ssä ja uudemmissa voit ottaa peilatun selfien, jossa kuva tallennetaan niin kuin se näkyy kameran etsimessä. Jos haluat ottaa Peilaa etukamera -toiminnon käyttöön, valitse Asetukset > Kamera ja laita asetus päälle.

Kuville ja videoille tarkoitettu Peilaa etukamera -toiminto on käytettävissä iPhone XS:ssä, iPhone XR:ssä ja uudemmissa, joissa on iOS 14 tai uudempi. Jos käytössäsi on jokin malli iPhone 6s:n ja iPhone X:n väliltä, asetuksen nimi on Peilaa etukameran kuvat ja sillä voi tallentaa vain kuvia.

Kuvien ottaminen entistä nopeammin

Muokkaamalla kuvien käsittelytapaa Priorisoi nopeampi valokuvaus -toiminnolla voit ottaa enemmän kuvia, kun napautat suljinpainiketta nopeasti . Voit poistaa toiminnon käytöstä valitsemalla Asetukset > Kamera ja poistamalla Priorisoi nopeampi valokuvaus -toiminnon käytöstä.

Priorisoi nopeampi valokuvaus -toiminto on käytettävissä iPhone XS:ssä, iPhone XR:ssä ja uudemmissa, joissa on iOS 14 tai uudempi.

Selfieiden ja ultralaajakuvien parantaminen

Kun otat selfien etukameralla tai kuvan Ultralaajakulma (0,5x) -linssillä, Linssikorjaus-toiminto parantelee kuvia automaattisesti, jotta ne näyttävät luonnollisemmilta. Voit poistaa toiminnon käytöstä valitsemalla Asetukset > Kamera ja poistamalla Linssikorjaus-toiminnon käytöstä.

Linssinkorjaus on käytettävissä iPhone 12 -malleissa ja uudemmissa.

iPhonen kameran tehokas käyttö