Missä on...? -apin käyttäminen ihmisten etsimiseen ja sijainnin jakamiseen

Tässä artikkelissa kerrotaan, miten voit jakaa sijaintisi ystävien ja perheenjäsenten kanssa Etsi-apin avulla. Voit jopa ottaa käyttöön sijaintiin perustuvia ilmoituksia, jotta tiedät, onko joku poistunut sijainnista tai saapunut juuri kotiin, tai löytää ystävän tarkan sijainnin, kun olet lähellä.

Sijainnin jakaminen

Kun Jaa oma sijainti on käytössä, voit jakaa sijaintisi ystäviesi, perheesi sekä iPhonen ja iPadin yhteyshenkilöiden kanssa Etsi-apin avulla. Voit jakaa sijaintisi Etsi ystäväni -apin avulla myös watchOS 6:ssa tai uudemmassa Apple Watch -malleissa, joissa on käytössä GPS ja mobiilidata ja jotka ovat muodostaneet laiteparin iPhonesi kanssa.

Jos sinulla ja henkilöllä, jolle jaat sijaintisi, on molemmilla iPhone, jossa on iOS 15 tai uudempi, jaat live-sijaintisi, jolloin ystäväsi tai perheenjäsenesi näkee sijaintisi reaaliajassa. Jos olet liikkeellä, hän saa käsityksen siitä, mihin suuntaan liikut ja kuinka nopeasti.

Jos olet jo ottanut Perhejaon käyttöön ja käytät sijainnin jakamista, perheenjäsenesi näkyvät automaattisesti Etsi-apissa.

Voit myös jakaa sijaintisi Viestit- ja Kartat-apeissa

Sijainnin jakamista ei tueta Etelä-Koreassa, ja ominaisuus ei ehkä ole saatavilla muilla alueilla paikallisesta lainsäädännöstä johtuen.

Ihmisten kanssa jakaminen

1. Avaa Etsi-appi ja valitse Käyttäjät-välilehti.

2. Napauta Lisää-painikettaLisää-painike.

Jaa sijaintisi ystäväsi kanssa iPhonen Etsi-apin avulla
  3. Valitse Jaa oma sijainti.

4. Kirjoita sen henkilön puhelinnumero, jonka kanssa haluat jakaa sijaintisi.

5. Valitse Lähetä.

6. Valitse sijainnin jakaminen tunnin ajaksi, loppupäivän ajaksi tai toistaiseksi.

Kun jaat sijaintisi jonkun kanssa, hän voi jakaa vastineeksi oman sijaintinsa sinulle.

Sijainnin nimeäminen

Voit halutessasi nimetä sijainnit, joissa käyt usein:

1. Avaa Etsi-appi ja valitse sitten Minä-välilehti.

2. Selaa alas ja napauta Sijainti.

3. Valitse Koti, Työpaikka, Koulu, Kuntosali, Ei mitään tai napauta Lisää muokattu paikka ja luo oma sijainnin nimi.

Jakamislaitteen vaihtaminen

Jos haluat vaihtaa laitetta, jonka kautta jaat sijaintisi, avaa Etsi-appi siinä laitteessa, jonka kautta haluat jakaa sijaintisi. Valitse Minä-välilehti ja valitse sitten Käytä tätä [laitetta] sijaintinani.

Sijainnin jakaminen satelliitin kautta

iPhone 14:ssä (jossa on iOS 16.1 tai uudempi) tai iPhone 15 -malleissa voit myös jakaa sijaintisi satelliitin kautta, kun mobiiliverkko tai Wi-Fi-yhteys eivät ole käytettävissä. Jotta voit jakaa sijaintisi satelliitin kautta jonkun kanssa, sinun on jaettava sijaintisi kyseisen henkilön kanssa Etsi-apissa jo ennen kuin olet mobiiliverkon ja Wi-Fi-yhteyden ulkopuolella. Sinun on myös oltava paikassa, jossa sijainnin jakaminen satelliitin kautta on käytettävissä.

Voit päivittää sijaintisi satelliitin välityksellä 15 minuutin välein.

Katso, miten voit jakaa sijainnin satelliitin kautta

Ystävän jaetun sijainnin seuraaminen

Jos joku jakaa sijaintinsa kanssasi tai pyydät heitä jakamaan sijaintinsa ja he suostuvat pyyntöösi, voit seurata heidän sijaintiaan.

Toisen henkilön sijainnin seuraamisen pyytäminen

Jotta voit alkaa seurata toista henkilöä, sinun on ensin jaettava sijaintisi heidän kanssaan. Noudata sen jälkeen seuraavia ohjeita:

1. Avaa Etsi-appi ja valitse Käyttäjät-välilehti.

2. Valitse henkilö, jonka kanssa jaoit sijaintisi.

3. Selaa alas ja valitse Pyydä seurata sijaintia.

Sijainnin jakamispyyntöön vastaaminen

Kun joku jakaa sijaintisi kanssasi, voit valita oman sijaintisi jakamisen hänelle:

1. Avaa Etsi-appi ja valitse Käyttäjät-välilehti.

2. Valitse sinulle sijaintinsa lähettäneen henkilön nimen alta Jaa, niin hän voi seurata sijaintiasi.

Jaa sijaintisi ystäväsi kanssa iPhonen Etsi-apin avulla
  3. Jos et halua jakaa sijaintiasi kyseisen henkilön kanssa, valitse Älä jaa (tai Peruuta).

Sijaintipohjaisten ilmoitusten jakaminen

Ota käyttöön toistuvat sijaintipohjaiset ilmoitukset, niin tiedät, kun joku saapuu tiettyyn sijaintiin tai poistuu sieltä, tai kun joku ei ole paikalla tiettynä aikana.

Ilmoituksen vastaanottaminen, kun ystävä saapuu tiettyyn sijaintiin, poistuu sieltä tai ei ole paikalla

1. Avaa Etsi-appi ja valitse Käyttäjät-välilehti.

2. Valitse henkilö, jonka kanssa haluat jakaa ilmoituksia.

3. Vieritä alas ja napauta Ilmoitukset-kohdassa Lisää.

4. Napauta Ilmoita minulle, jos haluat saada ilmoituksen ystävän sijainnin muutoksesta.* Napauta Ilmoita ystävälle, jos haluat ilmoittaa ystävälle sijainnin muutoksesta.

5. Valitse Milloin-kohdasta Saapuu, Lähtee tai Ei ole paikassa. Jos olet ilmoittamassa sijaintisi muutoksesta, valitse Saavun tai Lähden.

6. Valitse nykyinen sijaintisi napauttamalla Sijainti-kohdassa tai valitse toinen sijainti napauttamalla Uusi sijainti.

Luo ystävällesi sijaintipohjainen ilmoitus iPhonessa
  7. Valitse Tiheys-kohdasta Vain kerran tai Joka kerta.

* Ystävällesi ilmoitetaan, kun asetat sijaintipohjaisen ilmoituksen. Toistuvien sijaintipohjaisten ilmoitusten tapauksessa ystäväsi on hyväksyttävä kutsu.

Ystävän paikantaminen

1. Avaa Etsi-appi ja valitse Käyttäjät-välilehti.

2. Valitse Ihmiset-kohdasta sen ystävän nimi, joka jakaa sijaintinsa kanssasi.

3. Valitse Reittiohjeet, niin Kartat tulee näkyviin. Noudata sitten reittiohjeita nykyiseen sijaintiin.

Löydä ystäväsi iPhonen Etsi-apin avulla

Jos sijaintisi näkyy ystäväsi nimen alla, et seuraa häntä. Jos näet Sijaintia ei löytynyt, kyseistä henkilöä ei voi paikantaa.

Muita toimintoja

Kun avaat Etsi-apin, valitse Ihmiset-välilehti ja valitse sitten henkilön nimi. Voit tehdä seuraavaa:

• Voit katsoa kyseisen henkilön yhteystietokorttia.

• Voit valita Reittiohjeet ja nähdä ohjeet henkilön luokse Kartoissa.

• Valitse Ilmoitukset, jos haluat nähdä, kun henkilön sijainti muuttuu tai ilmoittaa ihmisille, että sijaintisi on muuttunut.

• Voit lisätä henkilön Suosikkeihin tai poistaa henkilön Suosikeista. Perhejaon jäseniä ei voi poistaa Suosikeista.

• Valitse Muokkaa sijainnin nimeä, niin voit nimetä sijainnin.

Jos sinulla sekä sinulla että ystävälläsi tai perheenjäsenelläsi on iPhone 15 tai iPhone 15 Pro, voitte saada ohjeet toistenne tarkkaan sijaintiin ollessanne lähellä toisianne.

Lue, miten voit käyttää tarkkaa sijaintia kavereiden tapaamiseen

Vain yksi henkilö kerrallaan voi käyttää tarkkaa sijaintia saadakseen reittiohjeet toisen henkilön sijaintiin. Jos et näe Etsi lähistöltä -valintaa sellaiselle henkilölle, jonka kanssa jaat sijainnin, joku muu saattaa etsiä häntä parhaillaan. Tällöin kannattaa odottaa hetki ja yrittää sitten uudelleen.

Sijainnin jakamisen lopettaminen

Jos haluat lopettaa sijaintisi jakamisen kaikkien kanssa, toimi seuraavien ohjeiden mukaan. Voit lopettaa jakamisen myös tietyn henkilön kanssa tai poistaa Salli ystäväpyynnöt -toiminnon käytöstä.

1. Avaa Etsi-appi.

2. Valitse Minä-välilehti.

3. Poista Jaa oma sijainti -asetus käytöstä.

Jakamisen lopettaminen yhden henkilön kanssa

1. Avaa Etsi-appi ja valitse Käyttäjät-välilehti.

2. Valitse henkilö, jonka kanssa haluat lopettaa sijainnin jakamisen.

3. Vieritä alaspäin ja valitse Lopeta oman sijainnin jako.

Ystäväpyyntöjen laittaminen pois päältä

1. Avaa Etsi-appi.

2. Valitse Minä-välilehti.

3. Laita pois päältä Salli ystäväpyynnöt.

Sijaintisi jaetaan edelleen, vaikka poistaisit Etsi-apin. Henkilöt, joiden kanssa olet aiemmin jakanut sijaintisi, voivat edelleen nähdä sijaintisi. Jos haluat lopettaa sijaintisi jakamisen, asenna Etsi-appi uudelleen ja noudata sijainnin jakamisen lopettamisohjeita.