iPhonen ja iPadin kameratilojen käyttäminen

Lue ohjeet muotokuvatilan, panoraamatilan, hidastustilan ja laitteesi muiden kameratilojen käyttöön.

Oikean kameratilan valinta

iPhonen ja iPadin kameratilat auttavat sinua ottamaan onnistuneita kuvia ja videoita. Voit vaihtaa kameratilojen välillä pyyhkäisemällä kameranäytössä vasemmalle tai oikealle. Voit valita tavallisen valokuvan, videokuvan, nopeutetun kuvan, hidastetun kuvan, neliön muotoisen kuvan, muotokuvan, elokuvatilan ja panoraamatilan välillä. Voit ottaa kuvia samalla kun kuvaat videota. Voit myös kuvata videota QuickTake-toiminnolla ollessasi valokuvatilassa.

Varmista ennen aloittamista, että sinulla on uusin iOS- tai iPadOS-versio.

iPhonen Kamera-apin valokuvatila.

Kuva

Kuvatila on vakiotila, joka on käytössä, kun avaat Kamera-apin. Tässä tilassa voit ottaa tavallisia kuvia ja Live Photo -kuvia.

Kamera tarkentaa kuvan ja säätää valotuksen automaattisesti sen mukaan, mihin suuntaat kameran. Voit muuttaa tarkennusta ja valotusta napauttamalla etsimen eri alueita. Jos haluat pitää tarkennuksen ja valotuksen samassa paikassa, pidä näyttöä painettuna, kunnes näkyviin tulee Autom. valotus/tarkennus lukittu.

QuickTake

Jos sinulla on iPhone XS, iPhone XR tai uudempi, voit kuvata videoita helposti myös ollessasi kuvatilassa QuickTake-toiminnolla. Muissa iPhone-malleissa voit ottaa nopean kuvasarjan pitämällä suljinpainiketta painettuna. Vapauta suljinpainike, kun haluat lopettaa.

iPhonen Kamera-apin muotokuvatila.

Muotokuva

Muotokuvatila tuottaa syväterävyystehosteen, joka pitää etualalla olevan kohteen terävänä mutta pehmentää taustan. Muotokuvatila on käytettävissä iPhone 7 Plussassa, iPhone 8 Plussassa ja uudemmissa. Jos sinulla on iPhone X tai uudempi, voit myös ottaa selfien muotokuvatilassa. Voit käyttää muotokuvatilaa myös 11-tuumaisen iPad Pron (kaikki sukupolvet) ja 12,9-tuumaisen iPad Pron (3. sukupolvi ja uudemmat) etukameralla.

Jos haluat käyttää muotokuvatilaa, avaa Kamera-appi ja siirry muotokuvatilaan pyyhkäisemällä. Siirry kauemmas kohteestasi, jos appi niin ehdottaa. Ota kuva, kun syvyystehostelaatikko muuttuu keltaiseksi.

iPhone X:ssä ja uudemmissa sekä iPhone 8 Plussassa saat muotokuvatilassa otetuista kuvista vielä upeampia studiotasoisten valotehosteiden avulla. Otettuasi kuvan napauta Muokkaa ja valitse joko Studiovalo, Korostusvalo, Lavavalo tai Lavavalo mono. iPhone XS:ssä ja uudemmissa voit myös luoda kuvaan kauniin klassisen ilmeen Yläsävyvalo mono -tehosteella.

iPhone XR:ssä Lavavalo, Lavavalo mono sekä Yläsävyvalo mono eivät ole käytettävissä takakameralla.

Neliö

Neliötila rajoittaa kameran näytön neliöksi, joka on optimoitu kuvakoko useille sosiaalisen median apeille. Joten kun otat kuvan, voit jakaa sen nopeasti mieleisissäsi sosiaalisen median alustoissa.

iPhone 11:ssa ja uudemmissa voit valita neliön muotoisen kuvan ja muita kameratiloja napauttamalla nuolta .

iPhonen Kamera-apin panoraamatila

Panoraama

Panoraamatilassa voit kuvata ympäristön laajakulmalla liikuttamalla laitetta hitaasti. Panoraamatilassa näytön keskellä on ohjauspalkki, joka auttaa kuvan ottamisessa. Jos haluat aloittaa kuvaamisen vasemmasta reunasta, varmista, että nuoli osoittaa oikealle. Jos haluat aloittaa oikeasta reunasta, vaihda nuolen suuntaa napauttamalla sitä.

Napauta laukaisinta ja siirrä kameraa suorassa linjassa halutun kuvan reunasta toiseen. Yritä pitää nuoli keltaisella ohjauspalkilla, kun liikutat kameraa.

Videon kuvaaminen iPhonen Kamera-apilla

Video

Kun siirryt mihin tahansa videotilaan, laukaisin vaihtuu valkoisesta punaiseksi. Aloita tallennus napauttamalla suljinta ja lopeta tallennus napauttamalla sitä uudelleen. Voit ottaa kuvia samalla kun kuvaat videota napauttamalla valkoista suljinpainiketta.

Haluatko muokata videon pituutta? Voit muuttaa videon alkamis- ja päättymiskohtaa napauttamalla Muokkaa-valintaa tai muokkauspainiketta Muokkauspainike ja käyttämällä liukusäädintä. Tallenna muutokset napauttamalla Valmis.

Elokuvallinen tila

Elokuvallinen-tilassa voit kuvata iPhonen kameralla lyhyen terävyysalueen videoita ja lisätä videoihin kauniita tarkennuksen siirtymiä, joilla saat videoihin elokuvan tuntua.

Elokuvallinen-tila on käytettävissä iPhone 13:ssa ja uudemmissa. Lue lisää Elokuvallisen tilan käyttämisestä iPhonessa.

Toiminta-tila

Toiminta-tilassa voit kuvata laadukkaita videoita käsivaralta myös silloin, kun liikut paljon. Voit ottaa Toiminta-tilan käyttöön napauttamalla .

Toiminta-tila on käytettävissä iPhone 14:ssa. Lue lisää iPhonen Toiminta-tilasta.

Hidastettu

Jos kuvaat hidastettua videota, video tallennetaan normaalisti. Toiston aikana siinä näkyy hidastustehoste. Voit muokata videota siten, että hidastus alkaa ja loppuu haluamissasi kohdissa.

Nopeutettu

Luo nopeasti ja helposti jaettava nopeutettu video tallentamalla materiaalia valituin väliajoin. Kun siirryt Nopeutettu-tilaan ja napautat laukaisinta, kamera ottaa kuvia tietyin väliajoin, kunnes napautat laukaisinta uudelleen.