iOS:n luvattomat muutokset voivat aiheuttaa tietoturvahaavoittuvuuksia, epävakautta, akun käyttöajan lyhenemistä ja muita ongelmia

Tässä artikkelissa käsitellään haittavaikutuksia, joita luvattomien muutosten tekeminen iOS-käyttöjärjestelmään on aiheuttanut (tällaista hakkerointia kutsutaan usein termillä ”jailbreikkaus”).

iOS on suunniteltu luotettavaksi ja turvalliseksi siitä hetkestä lähtien, kun otat laitteen käyttöön. Sisäänrakennetut suojausominaisuudet suojaavat haittaohjelmilta ja viruksilta ja auttavat suojaamaan henkilö- ja yritystietojen käyttöä. iOS:n luvattomat muutokset (eli niin sanottu ”jailbreikkaus”) ohittavat suojausominaisuudet ja voivat aiheuttaa lukuisia ongelmia hakkeroidussa iPhonessa, iPadissa tai iPod touchissa:

• Tietoturvahaavoittuvuudet: Laitteen luvaton muuttaminen poistaa suojauskerrokset, jotka suojaavat henkilötietojasi ja iOS-laitettasi. Kun tämä suojaus on poistettu iOS-laitteestasi, hakkerit voivat varastaa henkilötietosi, vahingoittaa laitettasi, hyökätä verkkoosi tai tuoda laitteeseen haittaohjelmia, vakoiluohjelmia tai viruksia.
  • Epävakaus: Laitteen toistuva ja odottamaton kaatuminen, sisäänrakennettujen ohjelmien ja muun valmistajan ohjelmien kaatumiset ja jähmettymiset sekä tietojen menettäminen.
  • Akun lyhentynyt käyttöaika: Hakkeroitu ohjelmisto nopeuttaa akun tyhjenemistä, mikä lyhentää iPhonen, iPadin tai iPod touchin kertalatauksen toiminta-aikaa.
  • Epäluotettavat puhe- ja tietoliikenneyhteydet: Katkeavat puhelut, hitaat tai epäluotettavat tietoliikenneyhteydet sekä viiveellä tulevat tai epätarkat sijaintitiedot.
  • Palvelukatkot: Esimerkiksi iCloudissa, iMessagessa, FaceTimessa, Apple Payssa, Visual Voicemailissa sekä Sää- ja Pörssi-ohjelmissa on häiriöitä tai ne eivät enää toimi laitteessa. Lisäksi Applen push-ilmoituspalvelua käyttävissä muun valmistajan ohjelmissa on ongelmia ilmoitusten vastaanottamisessa, tai ne vastaanottavat ilmoituksia, jotka on tarkoitettu toiselle hakkeroidulle laitteelle. Muissa push-palveluissa (kuten iCloudissa ja Exchangessa) on havaittu ongelmia tietojen synkronoinnissa palvelimen kanssa.
  • Tulevia ohjelmistopäivityksiä ei voida asentaa: Jotkin luvattomat muutokset ovat aiheuttaneet iOS-käyttöjärjestelmään vaurioita, joita ei voi korjata. Tämä saattaa johtaa siihen, että hakkeroidusta iPhonesta, iPadista tai iPod touchista tulee pysyvästi toimintakelvoton, kun uusi Applen toimittama iOS-päivitys asennetaan.

Apple varoittaa asentamasta mitään iOS-käyttöjärjestelmää hakkeroivia ohjelmistoja. On myös tärkeää huomata, että iOS:n luvaton muokkaaminen rikkoo iOS-ohjelmistolisenssisopimusta. Apple voi evätä iPhonen, iPadin tai iPod touchin huollon, jos siihen on asennettu luvatonta ohjelmistoa.

Muita kuin Applen valmistamia tuotteita sekä itsenäisiä verkkosivustoja (joita Apple ei hallitse tai joita se ei ole testannut) koskevat tiedot on tarkoitettu vain tiedoksi. Apple ei suosittele tai tue niitä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivustojen tai tuotteiden valikoimasta, suorituskyvystä tai käytöstä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivuston oikeellisuudesta tai luotettavuudesta. Internetin käyttöön liittyy riskejä. Pyydä lisätietoja valmistajalta. Muut yritysten ja tuotteiden nimet saattavat olla omistajiensa tavaramerkkejä.