Lue kirjoja ja paljon muuta Kirjat-apin avulla

Lue ja kuuntele sisältöä henkilökohtaisesta kirjastostasi ja tutustu uusiin kirjailijoihin iPhonen, iPadin, iPod touchin ja Macin Kirjat-apilla.

Kirjat-apin iOS-version kuvake

Tutustu uusiin lempikirjoihin ja kasvata kokoelmaasi Kirjat-apilla. Voit käyttää Kirjat-appia iPhonella, iPadilla ja iPod touchilla, kun käytössäsi on uusin iOS-versio tai Mac, jossa on uusin macOS-versio.

Et voi ehkä ostaa kirjoja tai äänikirjoja maassasi tai alueellasi, mutta voit käyttää ilmaisia julkisia kirjoja. Lue lisätietoja maassasi tai alueellasi saatavilla olevista ominaisuuksista ja palveluista.

Tutustu Kirjat-appiin

Navigoi iPhonen, iPadin tai iPod touchin Kirjat-apissa näytön alareunassa olevien välilehtien avulla.

Macilla voit selata kirjastoasi käyttämällä ikkunan yläosassa olevia painikkeita. Voit ostaa kirjoja klikkaamalla Book Store vasemmassa yläkulmassa.

Luettavana-välilehti

Luettavana

Tässä välilehdessä pääset nopeasti viimeisimpään kirjaan tai äänikirjaan, jota olit lukemassa. Näet myös kohteet, jotka lisäät Lukutoiveet-luetteloosi, sekä suosituksia lukuhistoriasi perusteella.

Tämä välilehti ei ole saatavilla Macin Kirjoissa.

Kirjasto

Kirjastosi sisältää kaikki kirjat, kirjasarjat, PDF-tiedostot ja äänikirjat, jotka ostat Book Storesta tai lisäät kokoelmaasi. Napauta Kokoelmat tarkastellaksesi vain tiettyä mediatyyppiä. Jos haluat järjestää kirjasi manuaalisesti, napauta Uusi kokoelma ja lisää siihen kirjoja kirjastostasi.

Macilla löydät äänikirjat iTunesista.

Book Store

Osta uusia kirjoja Book Storesta. Voit selata uutuuksia ja suosittuja kirjoja tai tarkistaa Kirjojen tai New York Timesin myydyimpien tilastot. Voit myös selata kirjoja genren mukaan, kuten nuoret aikuiset, tietokirjat tai sarjakuvat ja graafiset romaanit, napauttamalla oikeassa yläkulmassa olevaa Selaa osiota-painiketta.

Äänikirjat

Tästä välilehdestä löydät Book Storessa saatavilla olevat äänikirjat. Selaa uutuuksia ja suosittuja teoksia tai tarkista Kirjojen top-listat. Voit myös selata kirjoja genren mukaan, kuten lapset ja nuoret aikuiset tai oman itsensä kehittäminen, napauttamalla oikeassa yläkulmassa olevaa Selaa osioita-painiketta. Lisäksi voit tarkastella äänikirjoja, joissa tarinan esittävät useat näyttelijät tai julkisuuden henkilöt, napauttamalla suurten kertojien kohtaa. Lue lisätietoja äänikirjoista.

Macilla löydät äänikirjat iTunesista.

Äänikirjat eivät ole saatavilla kaikissa maissa tai kaikilla alueilla. Lue lisätietoja siitä, mitä maassasi tai alueellasi on saatavilla.

Haku

Käytä tätä välilehteä, kun etsit esimerkiksi tiettyjä nimikkeitä, kirjailijoita ja kertojia. Haun jälkeen näet tulokset, jotka ovat jo kirjastossasi, sekä kirjat ja äänikirjat, jotka voit ostaa Book Storesta.

iPhone X, jossa on kirja avoinna Kirjat-apissa ja Ulkoasu-valikko avoinna oikeassa yläkulmassa.

Kirjojen lukeminen

Voit avata minkä tahansa kirjan napauttamalla sitä ja alkaa lukea. Jos haluat lukea kirjanäytteen, mene kyseisen kirjan tuotesivulle Book Storessa ja napauta Näyte. Kirjat-appi muistaa, mihin jäit, ja se palaa samaan kohtaan, kun alat taas lukea.

Kun luet, voit tuoda esiin navigointivalikon napauttamalla sivua.

• Voit sulkea kirjan ja palata kirjastoon napauttamalla Kirjasto-painike.
  • Lisäksi voit tarkastella sisällysluetteloa napauttamalla Sisällysluettelo-painike. Tästä voit myös hypätä mihin tahansa kirjanmerkkiin tai merkintään.
  • Voit muuttaa sivun ulkoasua napauttamalla Ulkoasu-painike. Voit suurentaa tai pienentää fonttikokoa, muuttaa taustan tummaksi tai poistaa vieritysnäkymän käytöstä, jotta voit vaihtaa sivuja pyyhkäisemällä.
  • Napauttamalla Hae-painike voit etsiä kirjasta tiettyä sanaa tai sivunumeroa.
  • Napauttamalla Sivun kirjanmerkki pois päältä -painike voit tallentaa kohdan myöhempää lukemista varten.

Merkintöjen tekeminen

Saat kirjastasi entistä enemmän irti poistumatta Kirjat-apista. Avaa tekstinvalintatyökalu pitämällä mitä tahansa kirjan sanaa painettuna. Napauttamalla Katso lisää voit nähdä sanan määritelmän ja muita ehdotuksia verkosta. Löydät valintasi helposti myöhemmin napauttamalla Korosta. Voit myös korostaa valinnan ja lisätä siihen merkintöjä napauttamalla Merkintä.

Jotta löydät merkintäsi myöhemmin, sinun on ehkä siirryttävä eri kohtiin kirjasta riippuen. Useimmissa kirjoissa löydät ne napauttamalla Sisällysluettelo-painike ja sitten Merkinnät. Joissakin kirjoissa löydät ne napauttamalla Merkinnät-painike.

Enemmän tapoja lukea

Sisällön lataaminen tai poistaminen

Jos haluat lukea kirjaa tai kuunnella äänikirjaa, kun et ole yhteydessä Wi-Fiin tai internetiin, voit ladata sen iOS-laitteellesi tai tietokoneellesi. Voit myös poistaa kohteita laitteiltasi.

iPhone X, jossa on Kirjat-apin Kirjasto-välilehti avoinna ja selite pilvikuvakkeessa

Kirjojen ja äänikirjojen lataaminen

Voit ladata kirjan näiden vaiheiden avulla:

• iOS-laite: Etsi kohde kirjastostasi ja napauta pilvipainike kirjan kansikuvan alla. Jos kirja on osa sarjaa, avaa ensin sarja ja lataa sitten tietty kirja.
  • Mac: etsi kohde kirjastostasi ja klikkaa sitten pilvilatauspainike oikeassa yläkulmassa.

Jos et näe kuvaketta pilvipainike tai pilvilatauspainike, kirja on jo ladattu laitteellesi.

Voit ladata äänikirjan näiden vaiheiden avulla:

Kirjojen, äänikirjojen tai PDF-tiedostojen poistaminen

• Napauta iOS-laitteellasi kohteen alla Lisää-painike, valitse Poista ja sitten Poista lataus.
  • Jos käytät Macia, ctrl-klikkaa tai klikkaa hiiren oikealla painikkeella kohdetta, valitse Poista ja sitten Poista lataus.

Jos kohde on osa sarjaa, sinun on mahdollisesti avattava sarja, ennen kuin voit poistaa sen. Saatat myös nähdä vaihtoehdon Poista kaikkialta, jos kyseessä on PDF tai muu kohde, jonka olet lisännyt kirjastoosi muusta lähteestä kuin Book Storesta.

Asetusten muuttaminen

Jotta voit hallita joitakin Kirjat-apin asetuksia iOS-laitteellasi, iCloud Driven on oltava päällä: Siirry kohtaan Asetukset > [nimesi] > iCloud ja ota sekä iCloud Drive että Kirjat käyttöön. Siirry sitten kohtaan Asetukset > Kirjat.

Synkronoinnin alla voit muuttaa seuraavanlaisia asetuksia:

• Ottamalla Luettavana-toiminnon käyttöön voit synkronoida lukemisen edistymisen, nykyisen kirjasi, merkintäsi sekä kirjanmerkkisi iCloud-tiliäsi käyttäen. Luettavana synkronoituu vain muiden iOS-laitteiden kanssa, ei Macin kanssa.
  • Ottamalla iCloud Driven käyttöön voit synkronoida kaikissa laitteissasi kirjastoosi lisätyt PDF- ja EPUB-tiedostot sekä iBooks Authorilla luodut kirjat, joita et ostanut Book Storesta.

Voit ottaa mobiilidatan käyttöön kohdassa Salli kirjojen käyttää, jotta voit toistaa kirjoja silloin, kun iPhonesi tai iPadisi on liitetty internetiin mobiiliverkkoyhteydellä ja käyttää mobiilidataa.

Voit muuttaa asetuksia myös Kirjat-apissa. Napauta Luettavana ja sitten profiilipainike tai oikeassa yläkulmassa olevaa kuvaasi. Tästä voit ladata ostoksiasi uudelleen, käyttää Perheostoja ja lunastaa lahjakortteja tai sisältökoodeja.

Ota ensin Macilla käyttöön iCloud Drive: Siirry kohtaan Omenavalikko () > Järjestelmäasetukset. Klikkaa iCloud ja valitse iCloud Drive. Avaa sitten Kirjat-appi ja valitse tietokoneen näytön yläreunassa olevasta valikosta Kirjat > Asetukset. Synkronoi sisältösi muiden laitteiden kanssa valitsemalla Synkronoi kokoelmat, kirjanmerkit ja korostukset laitteiden välillä.

Lisätietoja

Muita kuin Applen valmistamia tuotteita sekä itsenäisiä verkkosivustoja (joita Apple ei hallitse tai joita se ei ole testannut) koskevat tiedot on tarkoitettu vain tiedoksi. Apple ei suosittele tai tue niitä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivustojen tai tuotteiden valikoimasta, suorituskyvystä tai käytöstä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivuston oikeellisuudesta tai luotettavuudesta. Internetin käyttöön liittyy riskejä. Pyydä lisätietoja valmistajalta. Muut yritysten ja tuotteiden nimet saattavat olla omistajiensa tavaramerkkejä.