iBooksin käytön aloittaminen

iBooksin avulla voit lukea ja kuunnella oman kirjastosi sisältöä sekä kotona että liikkeellä ollessasi.

iPhonessa, iPadissa, iPod touchissa tai Macissa olevan iBooksin avulla voit esimerkiksi ostaa ja ladata kirjoja, hallita ostoksiasi ja järjestää kirjastosi. Äänikirjat ovat iPhonessa, iPadissa ja iPod touchissa iBooks-apissa, Macissa taas iTunesissa.

Kirjojen lisääminen kirjastoon

Kirjojen lataamiseen ja ostamiseen iBooks Storesta tarvitaan Apple ID. Apple ID on tili, jolla käytät Applen palveluita. Jos olet käyttänyt muita Applen palveluita, esimerkiksi iCloudia tai App Storea Macissa, kirjaudu iBooks Storeen samalla Apple ID:llä. Jos sinulla ei ole Apple ID:tä, voit luoda sellaisen.

iBooksissa voit lukea myös muiden appien DRM-suojaamattomia tiedostoja, kuten PDF- ja ePubs-tiedostoja.

Kirjojen hankkiminen iBooks Storesta

iBooks-apissa voi selata kirjoja Esittelyssä- tai Top-listat-välilehdissä tai etsiä tiettyä nimikettä Haku-välilehdessä. Napauttamalla mitä tahansa kirjaa voit saada siitä lisätietoja, lukea arvosteluita tai tarkastella kirjaan liittyviä nimikkeitä. Jos nimikkeestä on olemassa näyte, voit lukea muutaman sivun napauttamalla näytön oikeassa reunassa Näyte.

Jos haluat ostaa kirjan, napauta sen hintaa näytön oikeassa reunassa ja napauta sitten Osta. Voit hankkia ilmaisen kirjan napauttamalla näytön oikeassa reunassa Hae ja napauttamalla sitten Hae kirja.1

Voit hakea aiemmin ostamasi kirjan tai omistamasi kirjan uusimman version napauttamalla näytön alalaidassa Ostetut.

1 Jos käytät Touch ID:tä tai Face ID:tä nimikkeiden ostamiseen, Osta- tai Hae kirja -vaihtoehtoa ei ehkä näy.

Lukeminen ja kuunteleminen

Kun luet kirjoja iBooksissa, voit määrittää fonttikoon, säätää laitteen näytön kirkkautta valaistusolosuhteiden mukaan sekä muuttaa kirjojesi väriteemoja. Voit myös toistaa äänikirjoja, jotka olet ostanut iBooks Storesta tai iTunes Storesta, tai jotka olet tuonut muista lähteistä.

Lukeminen ja kuunteleminen iPhonen, iPadin tai iPod touchin avulla

Aloita lukeminen tai kuunteleminen napauttamalla Omat kirjat ja sitten napauttamalla kirjan kantta iBooks-apissa. Kun lopetat lukemisen tai kuuntelemisen, iBooks muistaa lopetuskohdan ja aloittaa siitä, kun palaat kirjan tai äänikirjan pariin.

Jos haluat iBooksin muistavan lopetuspaikan muissa laitteissa, valitse Asetukset > iBooks ja laita Synkronoi kirjanmerkit ja merkinnät päälle.

Kirjojen lukeminen Macin avulla

Aloita kirjan lukeminen iBooksissa kaksoisklikkaamalla sen kantta. Kun lopetat lukemisen, iBooks muistaa lopetuskohdan ja aloittaa siitä, kun palaat kirjan pariin.

Jos haluat iBooksin muistavan lopetuspaikan muissa laitteissa, valitse näytön ylälaidassa olevasta valikosta iBooks > Asetukset. Klikkaa Yleiset-välilehteä ja valitse sitten Synkronoi kirjanmerkit, korostukset ja kokoelmat laitteiden välillä.

Äänikirjojen kuuntelu Macin avulla

Valitse iTunesin vasemman ylänurkan valikosta Äänikirjat. Aloita kuuntelu kaksoisklikkaamalla äänikirjaa. Kun lopetat kuuntelun, iTunes muistaa lopetuskohdan ja aloittaa siitä, kun palaat äänikirjan pariin.

Jos haluat iBooksin muistavan lopetuspaikan muissa laitteissa, valitse iTunes > Asetukset. Klikkaa Store-välilehteä ja valitse Synkronoi toistotiedot laitteiden välillä.

iBooks StoryTimen käyttäminen Apple TV:ssä

iBooks StoryTimen avulla perheesi saa erilaisen tavan nauttia klassisista lastenkirjoista ja keinon löytää uusia suosikkeja. Ääneenlukuominaisuuden ja upeiden kuvien ansiosta jokainen apin tarkoin valituista nimikkeistä muuttaa Apple TV:n maagiseksi paikaksi, jossa nuoret lukijat voivat nauttia rakkaista tarinoista.

Lue lisätietoja iBooks StoryTimesta Apple TV:ssä.

Määritelmien hakeminen

Voit hakea tietoja kirjoissa esiintyvistä sanoista ja tarkistaa muun muassa niiden määritelmän.

• iOS-laitteessa: pidä sanaa painettuna ja valitse sitten Katso lisää.
  • Macissa: kaksoisklikkaa sanaa.

Teeman tai tekstin koon muuttaminen

Voit kirjaa lukiessasi napauttaa  ja säätää kirjan näyttötapaa iPhonessa, iPadissa tai iPod touchissa. Tässä paneelissa voit säätää näytön kirkkautta ja fonttikokoa sekä vaihtaa fontin tai väriteeman. Jos otat vieritysnäkymän käyttöön, voit lukea kirjaa vierittämällä jatkuvasti ilman sivujen kääntämistä.

Kirjanmerkkien, korostusten ja merkintöjen lisääminen ja tarkasteleminen

Voit lukiessasi merkitä haluamasi sivun napauttamalla iOS-laitteessa tai klikkaamalla Macissa oikeassa yläkulmassa. Voit myös korostaa mitä tahansa kirjassa olevaa tekstiä tai luoda merkinnän korostetusta valinnasta.

Voit näyttää kirjanmerkit, korostukset ja merkinnät seuraavasti:

• iOS-laitteessa: napauta vasemmassa yläkulmassa .
  • Macissa: tuo korostukset ja merkinnät näkyviin klikkaamalla vasemmassa yläkulmassa . Klikkaa oikeassa yläkulmassa -kohdan vieressä .

Voit synkronoida kirjanmerkit, korostukset ja merkinnät automaattisesti muissa laitteissa, joilla olet kirjautunut samalla Apple ID:llä.

• iOS-laitteessa: valitse Asetukset > iBooks ja laita Synkronoi kirjanmerkit ja merkinnät päälle.
  • Macissa: valitse näytön ylälaidasta iBooks > Asetukset. Klikkaa Yleiset-välilehteä ja valitse sitten Synkronoi kirjanmerkit, korostukset ja kokoelmat laitteiden välillä.

Kirjaston järjestäminen

iBooks-kirjastosi sisältää iBooksiin tallentamasi kirjat, äänikirjat ja PDF-tiedostot. Voit säilyttää esimerkiksi käyttöoppaita, ehdotuksia ja projektisuunnitelmia iBooks-kirjastossasi, jossa ne ovat helposti saatavilla.

iBooks-kirjastosi on oletusarvoisesti järjestetty ennalta määriteltyihin kokoelmiin: Kaikki kirjat tai tiedostotyypin perusteella (kirjat, äänikirjat, PDF:t). iCloudissa olevat kirjasi, joita ei ole ladattu laitteeseesi, näkyvät kirjastossa automaattisesti. Lue, miten voit kätkeä nämä kirjat.

Kokoelmien luominen, tarkastelu ja järjestäminen

Kokoelmien avulla voit järjestää kirjasi ryhmiin. Luo muokattuja kokoelmia iPhonessa, iPadissa tai iPod touchissa napauttamalla näytön yläosassa Kaikki kirjat- tai tiedostotyyppivalikkokohtaa ja napauta sitten Uusi kokoelma. Klikkaa Macin iBooksissa Kokoelmat ja sitten näytön vasemmassa alakulmassa olevaa +-kuvaketta.

Jos haluat järjestää uudelleen kokoelman nimikkeitä iPhonessa, iPadissa tai iPod touchissa, napauta siirrettävää kirjaa, pidä sitä painettuna ja vedä se uuteen sijaintiin. Varmista Macissa, että Järjestä käsin on valittuna Järjestämisperuste-valikossa. Klikkaa sitten siirrettävää kirjaa ja vedä se uuteen sijaintiin.

Jos haluat synkronoida kokoelmasi automaattisesti muiden laitteiden kanssa, kirjaudu kaikkiin laitteisiin samalla Apple ID:llä. Valitse sitten iPhonessa, iPadissa tai iPod touchissa Asetukset > iBooks ja laita Synkronoi kokoelmat päälle. Jos haluat synkronoida Macista, valitse näytön ylälaidassa olevalta valikkoriviltä iBooks > Asetukset. Klikkaa Yleiset-välilehteä ja valitse sitten Synkronoi kirjanmerkit, korostukset ja kokoelmat laitteiden välillä.

Kirjojen käyttäminen kaikilla laitteilla

Jos haluat käyttää kirjojasi ja äänikirjojasi kaikilla laitteillasi, sinun pitää olla kirjautunut niihin kaikkiin samalla Apple ID:llä.

iBooks Storesta ostamasi kirjat ovat automaattisesti käytettävissä kaikkien laitteiden iBooks-apissa. iBooks Storesta tai iTunes Storesta ostamasi äänikirjat ovat automaattisesti käytettävissä iPhonen, iPadin ja iPod touchin (iOS 9 ja uudemmat) iBooks-apissa ja Macin iTunesissa (iTunes 12.4 tai uudempi).

Jos käytät iCloud Drivea, voit käyttää tuotuja ePub- ja iBooks Author -kirjoja sekä PDF-tiedostoja kaikissa laitteissasi.

iTunesin ja USB-aseman avulla voit myös manuaalisesti synkronoida äänikirjasi, joita et ole ostanut iTunes Storesta.

Jos käytät Perhejakoa, voit jakaa ostettua sisältöä muiden perheenjäsenten kanssa.

Kirjojen ja äänikirjojen poistaminen

Jos haluat poistaa kirjan tai äänikirjan, avaa iBooks iOS-laitteessa ja napauta Valitse. Etsi poistettava kohde vierittämällä ja napauta sitä. Valitse Poista ja napauta sitten jotain valinnoista:

• Poista kohde vain laitteestasi napauttamalla Poista lataus.
  • Poista kohde iCloudista ja automaattisesti kaikista muista laitteistasi napauttamalla Poista kaikkialta.

Lisätietoja

• Lue lisätietoja maassasi tai alueellasi saatavilla olevista ominaisuuksista ja palveluista.
  • iBooks tukee ePub-tiedostomuotoa, iBooks Author -kirjoja, PDF-tiedostoja, MP3-äänikirjoja, AAC-äänikirjoja ja audible.com-äänikirjoja.
  • Jos haluat lisätä kirjoja, äänikirjoja ja PDF-tiedostoja, joita et ole ostanut iBooks Storesta, iTunes Storesta tai Audible.com-osoitteesta, niiden on oltava DRM-suojaamattomia.
  • iBooks Storesta ladattuja kirjoja voi lukea käyttämällä iPadin, iPhonen tai iPod touchin sisäänrakennettuja käyttöapuominaisuuksia.
  • Käyttörajoitukset ovat saatavilla kirjoihin, joita luet iOS 6:ssa ja OS X Mavericksissa tai niitä uudemmissa käyttöjärjestelmäversioissa.
  • Voit lähettää iBooks-lahjoja sähköpostitse.
  • Et voi ehkä ladata uudelleen aiempaa ostosta, jos nimike ei ole enää saatavilla iBooks Storessa tai iTunes Storessa.

Muita kuin Applen valmistamia tuotteita sekä itsenäisiä verkkosivustoja (joita Apple ei hallitse tai joita se ei ole testannut) koskevat tiedot on tarkoitettu vain tiedoksi. Apple ei suosittele tai tue niitä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivustojen tai tuotteiden valikoimasta, suorituskyvystä tai käytöstä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivuston oikeellisuudesta tai luotettavuudesta. Internetin käyttöön liittyy riskejä. Pyydä lisätietoja valmistajalta. Muut yritysten ja tuotteiden nimet saattavat olla omistajiensa tavaramerkkejä.