Kirjojen ja muun sisällön lukeminen iPhonen, iPadin tai iPod touchin Apple Booksissa

iOS-laitteen Kirjat-apissa voit lukea ja kuunnella oman kirjastosi sisältöä ja tutustua uusiin kirjailijoihin.

Kirjat-apin iOS-version kuvake

Tutustu uusiin lempikirjoihin ja kasvata kokoelmaasi Apple Booksin avulla. Voit käyttää Kirjat-appia iPhonessa, iPadissa ja iPod touchissa, jos käytössäsi on iOS:n uusin versio.

Voit myös lukea kirjoja Macin Kirjat-ohjelmassa.

Et voi ehkä ostaa kirjoja tai äänikirjoja maassasi tai alueellasi, mutta voit käyttää ilmaisia julkisia kirjoja. Lue, mitä maassasi tai alueellasi on saatavilla.

Kirjat-appiin tutustuminen

Liiku Kirjat-apissa sen alaosassa olevien välilehtien avulla. Lue kuvaukset siitä, mitä kustakin välilehdestä löytyy.

Jos haluat palata näihin välilehtiin lukemisen aikana, avaa näytön yläosassa olevat säätimet napauttamalla laitteesi keskiosaa, ja napauta sitten Kirjasto-painike, niin kirja sulkeutuu ja palaat kirjastoon.

Luettavana-välilehti

Luettavana

Tässä välilehdessä pääset nopeasti viimeisimpään kirjaan tai äänikirjaan, jota olit lukemassa. Näet myös kohteet, jotka lisäät Lukutoiveet-luetteloosi, sekä suosituksia lukuhistoriasi perusteella.

Kirjasto

Kirjastosi sisältää kaikki kirjat, kirjasarjat, PDF-tiedostot ja äänikirjat, jotka ostat Book Storesta tai lisäät kokoelmaasi käsin.

Jos haluat tarkastella vain tiettyjä mediatyyppejä, napauta Kokoelmat. Jos haluat järjestellä sisältösi eri tavalla tai luoda räätälöidyn kokoelman, napauta Uusi kokoelma, anna kokoelmalle nimi ja lisää sitten kirjoja kirjastostasi.

Kirjaston järjestäminen

Jos haluat järjestää kirjastoasi, napauta Kokoelmat-kohdassa Järjestys. Voit järjestää sisältösi uusimpien ostojen, nimikkeen tai kirjailijan mukaan tai käsin. Vaihda luettelonäkymään napauttamalla Luettelo-kuvake. Voit myös järjestää minkä tahansa muun kokoelman näin. Jos esimerkiksi haluat järjestää PDF-tiedostosi kirjailijan mukaan, siirry kohtaan kokoelmat > PDF:t.

Jos haluat nähdä vain kohteet, jotka olet ladannut laitteeseesi, siirry kohtaan Kokoelmat > Ladatut. Et näe Ladatut-kohtaa, jos et ole ladannut mitään.

Book Store

Osta uusia kirjoja Book Storesta. Voit selata uutuuksia ja suosittuja kirjoja tai tarkistaa Kirjojen tai New York Timesin myydyimpien tilastot. Voit myös selata kirjoja genren mukaan, kuten nuoret aikuiset, tietokirjat tai sarjakuvat ja graafiset romaanit, napauttamalla oikeassa yläkulmassa Selaa osiota -kuvake.

Näytteen lukeminen

Jos haluat lukea näytteen kirjasta (jos saatavilla), avaa kirjan tuotesivu napauttamalla kirjaa, ja napauta sitten NÄYTE kirjan hintapainikkeen alapuolelta.

Voit myös kuunnella näytteitä äänikirjoista: napauta äänikirjaa ja sitten ESIKATSELU äänikirjan hintapainikkeen alapuolelta.

Äänikirjat

Tästä välilehdestä löydät Book Storessa saatavilla olevat äänikirjat. Selaa uutuuksia ja suosittuja teoksia tai tarkista Kirjojen top-listat. Voit myös selata kirjoja genren mukaan, kuten lapset ja nuoret aikuiset tai oman itsensä kehittäminen, napauttamalla oikeassa yläkulmassa Selaa osioita -kuvake. Lisäksi voit tarkastella äänikirjoja, joissa tarinan esittävät useat näyttelijät tai julkisuuden henkilöt, napauttamalla suurten kertojien kohtaa. Lue lisätietoja äänikirjoista.

Äänikirjat eivät ole saatavilla kaikissa maissa tai kaikilla alueilla. Lue, mitä maassasi tai alueellasi on saatavilla.

Haku

Käytä tätä välilehteä, kun etsit esimerkiksi tiettyjä nimikkeitä, kirjailijoita ja kertojia. Haun jälkeen näet tulokset, jotka ovat jo kirjastossasi, sekä kirjat ja äänikirjat, jotka voit ostaa Book Storesta.

iPhone X, jossa on kirja avoinna Kirjat-apissa ja Ulkoasu-valikko avoinna oikeassa yläkulmassa.

Kirjojen lukeminen

Voit avata minkä tahansa kirjan napauttamalla sitä ja alkaa lukea. Jos suljet kirjan, Apple Books muistaa kohdan, johon jäit, ja avaa sen, kun jatkat kirjan lukemista.

Voit lukea näytteitä kirjoista Book Storessa.

Säätimien näyttäminen ja kätkeminen

Voit avata näytön yläosassa olevat säätimet lukemisen aikana napauttamalla laitteen keskiosaa.

• Napauta Kirjasto-kuvake, kun haluat sulkea kirjan ja palata kirjastoosi.
  • Tarkastele sisällysluetteloa napauttamalla Sisällysluettelo-kuvake. Tästä voit myös hypätä mihin tahansa kirjanmerkkiin tai merkintään.
  • Napauta Ulkoasu-kuvake, kun haluat muuttaa sivun ulkoasua. Voit suurentaa tai pienentää fonttikokoa, muuttaa taustan väriä (myös tummaksi), ottaa automaattisen yötilan* käyttöön tai poistaa vieritysnäkymän käytöstä, jotta voit pyyhkäistä sivulta toiselle.
  • Napauttamalla Hae-kuvake voit etsiä kirjasta tiettyä sanaa tai sivunumeroa.
  • Napauta Sivun kirjanmerkki pois päältä -kuvake, kun haluat tallentaa kohdan myöhempää lukemista varten. Joissakin kirjoissa voit myös tuoda kirjanmerkkiluettelosi näkyviin napauttamalla Sivun kirjanmerkki pois päältä -kuvake.

* Kun otat automaattisen yötilan käyttöön ja käytät Kirjat-appia heikossa valaistuksessa, kirjahylly, sivun väri ja kirkkaus muuttuvat automaattisesti. (Kaikki kirjat eivät tue automaattista yötilaa.)

Merkintöjen tekeminen

Saat kirjastasi entistä enemmän irti poistumatta Kirjat-apista. Avaa tekstinvalintatyökalu pitämällä mitä tahansa kirjan sanaa painettuna. Napauttamalla Katso lisää voit nähdä sanan määritelmän ja muita ehdotuksia verkosta. Löydät valintasi helposti myöhemmin napauttamalla Korosta. Voit myös korostaa valinnan ja lisätä siihen merkintöjä napauttamalla Merkintä.

Jotta löydät merkintäsi myöhemmin, sinun on ehkä siirryttävä eri kohtiin kirjasta riippuen. Useimmissa kirjoissa löydät ne napauttamalla Sisällysluettelo-kuvake ja sitten Merkinnät. Joissakin kirjoissa löydät ne napauttamalla vain Merkinnät-kuvake.

Enemmän tapoja lukea

Sisällön lataaminen tai poistaminen

Jos haluat lukea kirjaa tai kuunnella äänikirjaa, kun et ole yhteydessä Wi-Fiin tai internetiin, voit ladata sen iOS-laitteellesi tai tietokoneellesi. Voit myös poistaa kohteita laitteiltasi.

iPhone X, jossa on Kirjat-apin Kirjasto-välilehti avoinna ja selite pilvikuvakkeessa

Kirjojen ja äänikirjojen lataaminen

Jos haluat ladata kirjan, etsi se kirjastostasi ja napauta Pilvi-kuvake kirjan kansikuvan alta. Jos kirja on osa sarjaa, avaa ensin sarja ja lataa sitten tietty kirja.

Jos et näe kuvaketta Pilvi-kuvake tai Pilvilataus-kuvake, kirja on jo ladattu laitteeseesi.

Jos haluat ladata äänikirjan, napauta Luettavana, ja napauta sitten profiilikuvakettasi. Napauta Omat ostot -kohdassa Äänikirjat ja hae äänikirja, jonka haluat ladata. Napauta Pilvilataus-kuvake, niin voit ladata aiemman oston uudelleen.

Kirjojen, äänikirjojen tai PDF-tiedostojen poistaminen

Napauta Lisää-kuvake kohteen alapuolelta, valitse Poista ja sitten Poista lataus. Jos haluat poistaa ostetun kirjan kirjastostasi kokonaan, napauta Kätke kirja.

Jos kohde on osa sarjaa, sinun on mahdollisesti avattava sarja, ennen kuin voit poistaa sen. Saatat myös nähdä vaihtoehdon Poista kaikkialta, jos kyseessä on PDF tai muu kohde, jonka olet lisännyt kirjastoosi muusta lähteestä kuin Book Storesta.

Asetusten muuttaminen

Jotta voit hallita joitakin Kirjat-apin asetuksia iOS-laitteellasi, iCloud Driven on oltava päällä: Siirry kohtaan Asetukset > [nimesi] > iCloud ja ota sekä iCloud Drive että Kirjat käyttöön. Siirry sitten kohtaan Asetukset > Kirjat.

Synkronoinnin alla voit muuttaa seuraavanlaisia asetuksia:

• Ottamalla Luettavana-toiminnon käyttöön voit synkronoida lukemisen edistymisen, nykyisen kirjasi, merkintäsi sekä kirjanmerkkisi iCloud-tiliäsi käyttäen. Luettavana synkronoituu vain muiden iOS-laitteiden kanssa, ei Macin kanssa.
  • Ota iCloud Drive käyttöön, niin voit synkronoida kirjastoosi lisätyt PDF- ja EPUB-tiedostot sekä iBooks Authorilla luodut kirjat, joita et ostanut Book Storesta, kaikkiin laitteisiisi.

Voit ottaa mobiilidatan käyttöön kohdassa Salli kirjojen käyttää, jotta voit toistaa kirjoja silloin, kun iPhonesi tai iPadisi on liitetty internetiin mobiiliverkkoyhteydellä ja käyttää mobiilidataa.

Voit muuttaa asetuksia myös Kirjat-apissa. Napauta Luettavana, ja napauta sitten Profiili-kuvake tai oikeassa yläkulmassa olevaa kuvaasi. Tästä voit ladata ostoksiasi uudelleen, käyttää perheen ostoja ja lunastaa lahjakortteja tai sisältökoodeja.

Lisätietoja

Muita kuin Applen valmistamia tuotteita sekä itsenäisiä verkkosivustoja (joita Apple ei hallitse tai joita se ei ole testannut) koskevat tiedot on tarkoitettu vain tiedoksi. Apple ei suosittele tai tue niitä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivustojen tai tuotteiden valikoimasta, suorituskyvystä tai käytöstä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivuston oikeellisuudesta tai luotettavuudesta. Internetin käyttöön liittyy riskejä. Pyydä lisätietoja valmistajalta. Muut yritysten ja tuotteiden nimet saattavat olla omistajiensa tavaramerkkejä.