Brug Siri på Mac

Siri på din Mac kan hjælpe dig med hverdagsopgaver, få hurtige svar og oplysninger, afspille musik m.m. Siri kan f.eks. åbne arkiver og programmer, sende en besked eller foretage et FaceTime-opkald. Du kan bede Siri om alt – fra “Indstil et møde til kl. 9” til “What was the score for last night’s game?” eller “Spil noget afslappende musik”. Siri er klar til at hjælpe.

Øverst til højre på Mac-skrivebordet med symbolet for Siri på menulinjen og Siri-vinduet med spørgsmålet “Hvor mange centimeter går der på en tomme” og svaret (konverteringen fra Lommeregner). Klik på symbolet nederst i midten af Siri-vinduet for at fremsætte en ny anmodning.

Hvis du vil spørge Siri, skal du klikke på symbolet for Siri på menulinjen eller i Dock eller bruge tastaturgenvejen (standardgenvejen er at trykke på og holde Kommandotasten og mellemrumstasten nede). Hvis din Mac har en Touch Bar, kan du trykke på symbolet for Siri der.

Hvis du er i tvivl om, hvad du skal sige, når Siri-vinduet vises, kan du spørge Siri “Hvad kan du?” eller klikke på knappen Hjælp i Siri-vinduet.

Hvis Siri-vinduet ikke lukkes automatisk, kan du lukke det selv. Du skal bare skubbe til højre eller klikke på lukkeknappen .

Tip: Siri kender dit navn fra dit kontaktkort (også kaldet for Mit kort) i programmet Kontakter. Hvis du har føjet et kælenavn til dit kort, bruger Siri det. Afprøv det ved at spørge “Hvad hedder jeg?”

Måder, du kan bruge Siri på

Du kan bruge Siri til at få hurtige svar (sig noget i retning af “Hvordan bliver vejret i morgen?”) eller til at udføre en opgave for dig, f.eks. at sende en e-mail.

Siri-vinduet med en e-mailbesked, der dikteres.
  • Åbn et program: Siri åbner med det samme et program for dig. Sig f.eks.: “Åbn Noter”.

• Dikter tekst: Få Siri til at skrive en note eller e-mail for dig. Sig f.eks.: “Opret en note”, og dikter derefter det, du vil skrive.

• Planlæg et møde: Få Siri til at arrangere et møde for dig. Sig f.eks.: “Opret et møde i dag kl. 3”.

• Afspil musik: Når du lytter til Apple Music, lærer Siri din musiksmag og kan anbefale sange eller afspille en spilleliste. Sig f.eks.: “Sæt en spilleliste på med glade sange”.

• Hent musikoplysninger: Siri kan fortælle dig om sange, album og kunstnere eller læse albumnoter om emner i dit musikbibliotek. Sig f.eks.: “Spil det største hit fra 1991”.

• Find en lokalitet: Når Lokalitetstjenester er slået til i vinduet Anonymitet, kan Siri give dig oplysninger baseret på din aktuelle lokalitet eller inkludere kort, der giver dig flere oplysninger. Sig f.eks.: “Hvor er det nærmeste supermarked?”

• Find arkiver: Du kan foretage søgninger efter arkiver – bare bed Siri om at finde arkiver, der er oprettet på et bestemt tidspunkt eller indeholder en bestemt formulering. Sig f.eks.: “Find filer, som jeg oprettede i sidste uge, der indeholder ‘konference’.”

• Skift en systemindstilling: Siri kan automatisk ændre nogle indstillinger eller åbne et indstillingsvindue for dig. Sig f.eks.: “Forøg lysstyrken på min skærm” eller “Åbn Night Shift-indstillinger”.

Tip: Siri gør det nemt at komme i gang med at bruge tilgængelighedsfunktioner på din Mac – du kan f.eks. bruge Siri til at slå VoiceOver til og fra.

Siri kan give forslag i nogle programmer, endda før du beder om det. Når du modtager invitationer i Mail eller bestiller flyrejser i Safari, foreslår Siri f.eks., at du føjer dem til din kalender. Når du gennemser websider, kan Siri også foreslå beslægtede websider.

Brug Siri-resultater

Du kan opbevare Siri-resultater i Meddelelsescenter, så du har nem adgang til dem, eller du kan bruge dem i e-mails eller dokumenter.

• Fastgør resultater til Meddelelsescenter: Hvis knappen Tilføj vises i øverste højre hjørne af resultaterne, kan du klikke på den for at føje resultaterne til oversigten I dag i Meddelelsescenter.

Resultaterne er fastgjort og opdateret, indtil du fjerner dem. Du kan fastgøre mange typer resultater, f.eks. aktiekurser, tidsplaner for sportsbegivenheder m.m.

• Åbn et resultat: Dobbeltklik på en webside for at åbne den i Safari, eller dobbeltklik på et arkiv eller dokument for at åbne det i det relevante program på din Mac. Du kan også klikke hårdt på et resultat for at se et eksempel på det i et Vis-vindue.

• Brug eller arkiver et resultat: Træk og anbring for at tilføje billeder eller lokaliteter i en e-mail, et dokument eller på skrivebordet. Du kan også kopiere eller indsætte tekst.

Siri-vinduet med Siri-resultater for anmodningen “Søg på nettet efter billeder af strande i Jylland”. Du kan fastgøre resultaterne til Meddelelsescenter, dobbeltklikke på et billede for at åbne den webside, der indeholder billedet, eller trække et billede til en e-mail eller et dokument eller til skrivebordet.

Fejlfinding af problemer med Siri

Prøv følgende løsninger, hvis du har problemer med at bruge Siri:

• Sørg for, at din Mac har forbindelse til internettet. Vælg Apple > Systemindstillinger, og klik derefter på Netværk.

Åbn Netværk for mig

• Sørg for, at Siri er slået til. Vælg Apple > Systemindstillinger, og klik på Siri.

Åbn indstillinger til Siri for mig

• Sørg for, at din Mac har en mikrofon, og at den ikke er dækket af tøj eller andet.

• Hvis du bruger en ekstern mikrofon, skal du kontrollere, at den har forbindelse til din Mac, og at den er valgt under Mikrofonindgang i Siri-vinduet.

Kontroller også, at styrken på indgående lyd er tilstrækkelig, i vinduet Lyd ind. Vælg Apple > Systemindstillinger, klik på Lyd, og klik derefter på Lyd ind.

Åbn vinduet Lyd ind for mig

Du kan tilpasse Siri. Du kan f.eks. ændre den stemme, Siri bruger, eller det sprog, Siri taler. Du kan få flere oplysninger i Indstillinger til Siri.

Siri bruger Lokalitetstjenester til at levere oplysninger, tjenester og funktioner, der er relevante for det sted, du er. Du kan ændre den indstilling, der tillader, at Siri gør dette. Du kan få flere oplysninger i Administrer, hvilke programmer der må registrere din lokalitet.