Hvad hedder det på min Mac?

Hvis du ikke er sikker på, hvad det er på en Mac, følger her en liste over Windows- og Mac-udtryk, som kan hjælpe dig med at finde det, du leder efter:

Bemærk: På en bærbar Mac skal du trykke på tasten Fn, før du trykker på de andre taster i en genvej. Du skal f.eks. trykke på Fn-ctrl-F2.

Windows

Mac

Brug

Alt-tast

Alternativtast

Du indtaster specialtegn ved trykke på og holde Alternativtasten nede i kombination med bogstavtaster. Du indtaster f.eks. é ved at trykke på Alternativ-e.

Alt-tast

ctrl-F2

Hvis du vil bruge tastaturet til at åbne menuer på menulinjen øverst på skærmen, skal du trykke på ctrl-F2 og derefter bruge piletasterne til at vælge en menu. Tryk på Retur for at åbne den valgte menu, og brug derefter pile- og Returtasten igen til at vælge kommandoer på menuen.

Alt-Tab

Kommando-Tab

Du skifter mellem programmer ved at trykke på Kommando-Tab. Slip tasterne, når det ønskede program er valgt.

Alt-Tab

Exposé

Du ser alle åbne vinduer i det aktuelle program ved at trykke på og holde dets symbol nede i Dock. Slip pegefeltet eller musen, når der vises miniaturebilleder af vinduerne. Tryk på Tab for at se et andet programs vinduer.

Lukkeknap

Lukkeknap

Hvis du vil lukke et vindue, skal du klikke på den røde knap i det øverste venstre hjørne af vinduet.

ctrl-tast

Kommandotast

Brug Kommandotasten med tastaturkombinationer til at udføre handlinger eller genveje. F.eks. kan du som regel arkivere et dokument ved at trykke på Kommando-S.

Kontrolpanel

Systemindstillinger

Du vælger indstillinger som f.eks. skrivebordsbaggrunden ved at vælge Apple > Systemindstillinger.

Enhedshåndtering

Oplysninger om system

Oplysninger om system giver dig detaljerede oplysninger om din Macs hardware og software. Vælg Apple > Om denne Mac.

Skub ud-knap på drev

Skub ud-knap på tastatur

Du åbner og lukker det optiske drev ved at trykke på tasten Skub ud ⏏ på tastaturet. Du skubber diske ud af andre typer drev (eller hvis knappen Skub ud ikke findes på tastaturet) ved at vælge disken i Finder og derefter vælge Arkiv > Skub ud.

Afslut

Slut

Du slutter et program ved at vælge Slut på programmenuen. (Programmenuen har programmets navn, f.eks. Safari eller Mail.)

Spejlvend 3D

Mission Control

Du kan se alle dine åbne vinduer ved at trykke på Mission Control-tasten (eller bruge Control Strip) eller ctrl-pil op.

Du flytter midlertidigt alle vinduer, så du kan se skrivebordet, ved at trykke samtidig på Kommandotasten og Mission Control-tasten.

Dimser

Widgets i Dashboard

Oversigten I dag i Meddelelsescenter

Dashboard indeholder widgets til at gøre ting som f.eks. at tage noter, overvåge aktiekurser og se vejrudsigter.

Du åbner Dashboard ved at klikke på symbolet for Launchpad i Dock (eller trykke på knappen Launchpad på Control Strip).

Du kan også få oplysninger hurtigt i oversigten I dag i Meddelelsescenter. Du åbner Meddelelsescenter ved at klikke på dets symbol på menulinjen.

Microsoft Photo Editor

Fotos

Brug appen Fotos til at importere fotografier (og videoer) fra en iOS-enhed eller et kamera, til at se og redigere dine fotografier, dele dem m.m.

Mus

Mus (en knap)

Hvis du har en mus med en knap og vil åbne genvejsmenuer, skal du holde ctrl-tasten nede, når du klikker.

Mus

Magic Mouse, Mighty Mouse eller Apple Mouse

Hvis du har en Magic Mouse eller en anden mus med flere knapper, kan du indstille knapperne ved at vælge Apple > Systemindstillinger og derefter klikke på Mus.

Åbn Mus for mig

Min computer, Denne pc

Vælg Gå > Computer i Finder.

Du ser diske sluttet til din Mac, cd'er og dvd'er i det optiske drev, netværksenheder, der er oprettet forbindelse til, og evt. diskpartitioner.

Mine dokumenter, mappen Dokumenter

Mappen Dokumenter

Brug mappen Dokumenter til opbevaring af dokumenter. Du ser mappen Dokumenter ved at åbne et Findervindue og klikke på Dokumenter i indholdsoversigten.

Mine billeder, mappen Billeder

Billeder

Mappen Billeder ligger i hjemmemappen. Vælg Gå > Hjem i Finder.

Seneste dokumenter

Seneste emner (på Apple-menuen)

Når du åbner programmer og arkiver, opbevares deres navne på listen Seneste emner på Apple-menuen. Du kan bruge Seneste emner til hurtigt at åbne programmer og dokumenter.

Mange programmer har en kommando på Arkivmenuen, som viser de dokumenter, du har arbejdet på for nylig.

Netværksforbindelser

Netværk, indstillinger

Du konfigurerer netværksindstillinger ved at vælge Apple > Systemindstillinger og derefter klikke på Netværk.

Åbn Netværk for mig

Klik på “Hjælp mig” i vinduet Netværk for at få hjælp til at indstille netværket eller løse netværksproblemer.

Tastatur på skærmen

Tastaturfremviser

Du åbner Tastaturfremviser ved at klikke på Tastaturmenu (kendes på symbolet for Vis emoji og symboler eller tegnet til en indtastningsmetode) på menulinjen og derefter vælge Vis Tastaturfremviser.

Hvis du ikke kan se menuen, skal du vælge Apple > Systemindstillinger, klikke på Tastatur, klikke på Tastatur og derefter vælge “Vis tastatur- og emojifremviser på menulinje”.

Åbn vinduet Tastatur for mig

Ydelsesmåler

Aktivitetsovervågning

Hvis du vil se, hvordan Mac virker, og hvilke processer den afvikler, skal du åbne Aktivitetsovervågning (ligger i mappen Hjælpeprogrammer i mappen Programmer).

Printere & scannere

Printere & scannere

Du vælger og indstiller printere ved at vælge Apple > Systemindstillinger og derefter klikke på Printere & scannere.

Åbn Printere & scannere for mig

Print Screen

Skift-Kommando-3

Skift-Kommando-4

Du tager et billede af hele skærmen ved at trykke på Skift-Kommando-3. Du tager et billede af en del af skærmen ved at trykke på Skift-Kommando-4 og derefter trække for at vælge et område.

Menuen Programmer

Launchpad

Hvis du hurtigt vil se alle programmer og hjælpeprogrammer, skal du klikke på symbolet for Launchpad i Dock (eller trykke på knappen Launchpad på Control Strip).

Kendetegn

Vis info

Vælg et arkiv, en mappe, disk, server eller et andet emne i Finder, og vælg Arkiv > Vis info for at se oplysninger om det. I infovinduet kan du indstille ejer af og tilladelser til emnet. Hvis der er tale om arkiver, kan du også vælge, hvilket program der skal åbne arkivet.

Papirkurv

Papirkurv (i Dock)

Du sletter arkiver og mapper ved at trække dem til papirkurven. Du sletter arkiverne i papirkurven ved at vælge Arkiv > Tøm papirkurv.

Søg

Spotlight

Klik på symbolet for Spotlight på menulinjen, og skriv derefter et ord eller udtryk for at finde arkiver, dokumenter, programmer, e-mail og andre emner.

Mange programmer, f.eks. Finder, Mail og Kontakter, indeholder et søgefelt på værktøjslinjen, hvor du hurtigt kan søge efter emner i programmet.

Genveje

Henvisninger

Du opretter en henvisning ved at vælge arkivet eller programmet og derefter vælge Arkiv > Opret henvisning.

Sakseværktøj

Skærmbillede

Brug appen Skærmbillede (i mappen Hjælpeprogrammer i mappen Programmer) til at tage billeder af et vindue, en skærm eller en del af skærmen.

Standby

Vågeblus (på Apple-menuen)

Vågeblus er en energibesparende funktion. Du sætter computeren på vågeblus ved at vælge Apple > Vågeblus.

Startmenu og proceslinje

Dock

Brug Dock til at åbne dine favoritprogrammer, -arkiver, -mapper og -websteder. Dock befinder sig som udgangspunkt nederst på skærmen. Du føjer et arkiv eller en mappe til Dock ved at trække emnet til højre for skillelinjen i Dock.

Startmenu

Spotlight

Klik på symbolet for Spotlight på menulinjen for at finde arkiver, e-mail og andre emner.

Statussymboler

Statusmenuer

I menulinjens højre halvdel findes symboler for statusmenuer. Brug statusmenuer til at oprette forbindelse til et trådløst netværk, kontrollere status for batteriet i din bærbare Mac m.m.

Task Manager

Aktivitetsovervågning

Hvis du vil se, hvordan Mac virker, og hvilke processer den afvikler, skal du åbne Aktivitetsovervågning (ligger i mappen Hjælpeprogrammer i mappen Programmer).

Stifinder

Finder

Brug Finder til at organisere arkiver, mapper og programmer. Du åbner et Findervindue ved at klikke på skrivebordet og derefter vælge Arkiv > Nyt Findervindue.

Windows Media Player

QuickTime Player

iTunes

Brug QuickTime Player til at afspille film og musik.

Brug iTunes til at lytte til musik-cd'er, købe musik fra iTunes Store og oprette dit eget personlige digitale musikbibliotek.

Windows MovieMaker

iMovie

Brug iMovie til at overføre video fra et digitalt kamera og fremstille dine egne film.

Cortana

Siri

Bed Siri om at gøre ting som f.eks. at åbne arkiver eller programmer eller at finde ting på din Mac eller internettet. Du kan hurtigt få adgang til dine Siri-resultater ved at opbevare dem på skrivebordet eller i Meddelelsescenter.

Du bruger Siri ved at klikke på symbolet for Siri på menulinjen (eller bruge Touch Bar).