Brug af kamerafunktioner på iPhone, iPad og iPod touch

Læs mere om at bruge Portræt, Panorama, Slowmotion og andre kamerafunktioner på din enhed.

Sådan finder du den perfekte funktion til dit billede

De indbyggede kamerafunktioner på iPhone, iPad og iPod touch hjælper dig med at få perfekte billeder og videoer. Skub til venstre eller højre på kameraskærmen for at skifte til en anden funktion. Du kan vælge mellem funktionerne Foto, Video, Tidsforløb, Slowmotion, Kvadrat, Portræt og Panorama.

Før du starter, skal du sørge for, at du har den nyeste version af iOS.

Foto

Foto er den standardindstilling, du kan se, når du åbner appen Kamera. Du bruger den til at tage stillbilleder ogLive Photos, som kommer til live, når du rører ved dem.

Kameraet fokuserer automatisk og justerer eksponeringen ud fra motivet. Dette betyder, at du altid får klare billeder.

Du kan ændre kameraets fokus og eksponering til et bestemt område. Før du tager billedet, skal du trykke på det sted på skærmen, du vil justere. Hvis du vil beholde fokus og eksponering på samme sted, skal du trykke på skærmen og holde nede, indtil du får vist AE-/AF-lås.

Hvis du vil tage en hurtig serie af billeder, skal du holde udløserknappen nede og slippe den igen for at stoppe.

Hvis du har en iPhone 11 eller iPhone 11 Pro, kan du bruge QuickTake til nemt at optage videoer i fotofunktion.

Portræt

Funktionen Portræt, der er tilgængelig på iPhone 7 Plus og nyere modeller, bruger dobbeltkameraer til at skabe en dybdeeffekt. Dette skaber et billede, hvor motivet står skarpt mod en sløret baggrund. Hvis du har en iPhone X eller en nyere model, kan du også tage en selfie i funktionen Portræt ved hjælp af det fremadrettede TrueDepth-kamera.

Åbn appen Kamera, og skub til funktionen Portræt. Flyt længere væk fra motivet, hvis appen foreslår det. Tag billedet, når dybdeeffektboksen bliver gul.

Med iPhone 8 Plus eller en nyere model kan du nu gøre de billeder, du har taget med funktionen Portræt, endnu flottere med lyseffekter i studiekvalitet. Når du har taget billedet, skal du trykke på Rediger og vælge mellem Studielys, Konturlys, Scenelys, Scenelys – Mono eller High Key-belysning – Mono.*

* På iPhone XR er Scenelys, Scenelys – Mono og High Key-belysning – Mono ikke tilgængelige med kameraet på bagsiden.

Kvadrat

Funktionen Kvadrat begrænser rammen på kameraskærmen til en kvadrat, hvilket giver den optimale billedstørrelse til de fleste apps til sociale medier. Når du tager et billede, kan du på den måde hurtigt dele det på dine foretrukne sociale platforme.

På iPhone 11 og iPhone 11 Pro skal du trykke på pilen for at se flere muligheder, herunder funktionen Kvadrat.

Panorama

Vil du gerne tage et billede af et flot landskab, men er motivet for stort til at kunne være på skærmen? Brug funktionen Panorama til at tage fantastiske billeder i bredformat.

Funktionen Panorama viser en hjælpelinje midt på skærmen, som gør det nemmere at tage billedet. Hvis du vil tage billedet fra venstre mod højre, skal du sørge for, at pilen peger til højre. Hvis du vil tage billedet fra højre mod venstre, skal du trykke på pilen for at ændre dens retning.

Tryk derefter på udløserknappen, og bevæg langsomt kameraet i en lige linje fra den ene ende af motivet til den anden. Forsøg at holde pilen på den gule hjælpelinje.

Video

Når du bruger en videofunktion, ændres udløserknappens farve fra hvid til rød. Tryk på udløserknappen én gang for at begynde at optage, og tryk igen for at stoppe.

Vil du gerne redigere længden af din video? Tryk på Rediger eller redigeringsknappen, og flyt mærket for at ændre start- og sluttidspunktet. Klik på Udfør for at arkivere dine ændringer.

Vil du sætte hastigheden på din video op eller ned? Prøv funktionerne Slowmotion og Tidsforløb.

Slowmotion

Få dine yndlingsøjeblikke til at vare længere med video i slowmotion. Din video optages som normalt, men når du afspiller den, vises den i slowmotion. Du kan også redigere din video og vælge, hvornår slowmotionfunktionen starter og stopper.

Tidsforløb

Optag video i valgte intervaller, og lav en tidsforløbsvideo, som du hurtigt og nemt kan dele. Når du bruger funktionen til tidsforløb og trykker på udløserknappen, tager kameraet regelmæssigt billeder, indtil du igen trykker på knappen.