Om iBooks

Her kan du læse om iBooks til iOS og Mac – du kan se, hvordan du henter bøger og lydbøger fra iBooks Store, organiserer biblioteket og meget mere.

Du kan bruge iBooks til at købe og hente bøger, administrere køb, organisere biblioteket og meget mere.

iBooks er en indbygget app i iOS 8 og nyere versioner. Hvis du har en ældre version af iOS, kan du hente iBooks-appen gratis i App Store på iPhone, iPad og iPod touch. På en Mac følger iBooks med OS X Mavericks og nyere versioner.

Der er adgang til iBooks og iBooks Store i alle lande med App Store. Lydbøger er kun tilgængelige i visse lande. Her kan du få mere at vide om, hvilke muligheder der er i dit land.

Du kan finde dine lydbøger i iBooks på iPhone, iPad eller iPod touch og i iTunes på Mac eller pc.

Kom godt i gang

Til toppen >

Du kan bruge iBooks på iPhone, iPad og iPod touch. Følgende krav skal være opfyldt for at kunne bruge nogle af funktionerne:

• Hvis du vil bruge iBooks 4.0 eller en nyere version, skal du have iOS 8 eller en nyere version.
  • Hvis du vil bruge iBooks 3.2, skal du have iOS 7.
  • Hvis du vil bruge iBooks sammen med iCloud, skal du have iOS 6 eller en nyere version.
  • Hvis du vil hente indhold i iBooks Store eller bruge iCloud-funktioner, skal du have et Apple-id og internetforbindelse.
  • Hvis du vil lytte til lydbøger i iBooks, skal enheden have iOS 8.4 eller en nyere version.

Nogle funktioner i iBooks er ikke tilgængelige i iTunes Store (App Store) i nogle lande. iBooks virker ikke på den originale iPhone eller iPod touch (1. generation).

iBooks-funktioner

Lyt til lydbøger. iBooks kan afspille lydbøger, der er købt i iBooks Store eller importeret fra andre kilder. iBooks husker, hvor du er kommet til, når du stopper afspilningen, så du kan fortsætte fra det samme sted på et senere tidspunkt.

Visning af bøger på flere sprog. iBooks kan vise bøger på mange forskellige sprog.

Visning af illustrerede bøger. Du kan se illustrerede bøger (f.eks. børnebøger, kogebøger og kunstbøger) på en kompatibel iOS-enhed eller en Mac med OS X Mavericks eller en nyere version.

Oplæsning af bøger. Udvalgte børnebøger i iBooks Store har en højtlæsningsfunktion. Med højtlæsningsfunktionen er det en oplæser, som læser bogen for dig, og i nogle bøger fremhæves ordene også under oplæsningen.

Interaktion med lærebøger. Du kan se interaktive lærebøger i iBooks til iOS (mindst version 2.0) på iPad og iBooks til Mac (mindst version 1.0). Interaktive lærebøger kan f.eks. være undervisningskort, ordkort og meget mere.

Handicapvenlige funktioner. Bøger, der overføres fra iBooks Store, kan læses ved hjælp af de indbyggede handicapvenlige funktioner på iPad, iPhone og iPod touch.

Bøger fra New York Times-bestsellerlisten (kun USA). Klik på NYTimes i iBooks Store for at se ugens bedst sælgende indbundne bøger inden for skøn- og faglitteratur. Hvis en bestseller fra New York Times ikke kan overføres fra iBooks Store, vises den ikke på listen.

Hold styr på, hvad dine børn læser. Børnesikring er en mulighed ved bøger, som du læser med iOS 6 eller OS X Maverick samt nyere versioner af de to systemer.

Sådan købes og overføres bøger

Til toppen >

Fra iBooks Store

Hvis du har en aktiv internetforbindelse, kan du gå til iBooks Store ved hjælp af en af metoderne nedenfor:

• På iOS-enheder med mindst iBooks 4.0 kan du gå til iBooks Store ved at trykke på symbolerne nederst i iBooks-skærmbilledet.
  • På iOS-enheder med iBooks 3.2 eller en ældre version skal du åbne iBooks og trykke på knappen Butik.
  • I OS X Mavericks og nyere versioner skal du åbne iBooks og klikke på knappen iBooks Store.

I nogle lande kan du søge efter samt købe bøger og lydbøger i iTunes Store på computeren. Du kan også give bøger og lydbøger som gave.

Det antal bøger og lydbøger, der kan være i iBooks, afhænger af den ledige plads på enheden. iBooks begrænser ikke antallet af bøger eller lydbøger i biblioteket.

Synkronisering og automatiske overførsler

iBooks, der købes på iPhone, iPad og iPod touch, overføres automatisk til iBooks- eller iTunes-biblioteket næste gang, enheden synkroniseres med computeren. Til synkronisering skal du bruge en computer, der er godkendt med det samme Apple-id, som du brugte til at overføre bøgerne fra iBooks Store.

Slå automatiske overførsler til for at få nye køb overført automatisk til dine andre computere og enheder uden synkronisering.

Du kan også overføre lydbøger, som du køber på iPhone, iPad eller iPod touch, til iTunes-biblioteket på computeren.

Arkivstørrelser

En bog fylder typisk ca. 2 MB. Bøger med forbedrede funktioner, f.eks. lyd eller video, varierer i størrelse afhængigt af indholdet. Det kan tage længere tid at hente en forbedret bog end en almindelig bog.

iBooks Store tilbyder også lærebøger, der kan have en arkivstørrelse på helt op til 1-2 GB. Du skal muligvis have en Wi-Fi-forbindelse for at kunne overføre disse fra en iOS-enhed. Overførselstiden for lærebøger afhænger af internetforbindelsen.

Størrelsen på lydbøger varierer meget. Du skal muligvis også have en Wi-Fi-forbindelse for at hente dem. Overførselstiden afhænger af internetforbindelsen.

I iBooks Store kan du søge i bøgerne efter titel, forfatter og genre.

Når du køber en bog, vises den automatisk i iBooks-biblioteket.

Hent et uddrag af en bog

• Tryk på den bog i iBooks Store, som du vil have et uddrag af.
  • Tryk på Uddrag under bogens pris.
  • iBooks overfører et uddrag af bogen til biblioteket.

Når du har læst uddraget, kan du købe eller hente hele bogen på den sidste side af uddraget. Hvis du køber hele bogen, erstatter den uddraget i biblioteket.

Lyt til et uddrag af en lydbog

• I iBooks Store skal du trykke på den lydbog, som du vil høre et uddrag af.
  • Tryk på Uddrag under bogens pris.
  • iBooks afspiller et lydklip fra bogen.

I modsætning til uddrag af bøger arkiveres uddrag af lydbøger ikke i biblioteket.

Overførsel af bøger fra andre websteder

iBooks understøtter ePub-arkivformatet, PDF-arkiver, MP3-lydbøger, AAC-lydbøger og lydbøger fra audible.comiBooks Author-bøger understøttes i iBooks 2.0 eller en nyere version på iPad, iBooks 4.3 eller en nyere version på iPhone og iPod touch samt i alle versioner af iBooks til Mac. Lydbøger understøttes i iBooks 4.3 eller en nyere version på iPhone, iPad og iPod touch.

Hvis du vil føje bøger, lydbøger og PDF-arkiver, der ikke kommer fra iBooks Store eller audible.com, til iBooks, skal de være uden DRM (kopibeskyttelse). Du kan synkronisere dem via iTunes 10.5.3 eller en nyere version. Nogle PDF-arkiver er muligvis ikke kompatible med iBooks.

Bøger, der overføres fra Kindle Store, og andre bøger, som ikke er i et ePub-standardformat uden DRM (kopibeskyttelse), kan ikke bruges sammen med iBooks.

Sådan vises og hentes tidligere køb

Afhængigt af indstillingerne kan du se alle købte bøger og lærebøger i iBooks-biblioteket.

• I iBooks 3.0 til 3.2 skal du slå Vis alle køb til på menuen Samlinger.
  • I iBooks 4.0 og nyere versioner skal du trykke på samlingens navn øverst i skærmbilledet. Slå derefter Skjul iCloud-bøger fra nederst i lokalvinduet.
  • I OS X Mavericks skal du slå Vis køb i iCloud til på menuen Oversigt.
  • I OS X Yosemite skal du klikke på Sorter efter i øverste højre hjørne af iBooks. Klik derefter på Vis iCloud-bøger.

Du kan også hente tidligere køb af bøger og lærebøger gratis i iBooks Store.

1. Log på iBooks Store med det Apple-id, du brugte til at købe bogen.
  2. Gå til siden Købt.
    iOS-enhed: Tryk på Butik (hvis du har iBooks 3.2 eller en tidligere version), og tryk derefter på Købt.
    Mac med OS X Mavericks eller en nyere version: Klik på iBooks Store, og klik derefter på Købt under Henvisninger.
  3. Find den bog, der skal overføres igen. Den har normalt et iCloud-mærke i øverste højre hjørne.
  4. Tryk eller klik på bogens omslag for at overføre den til en enhed eller computeren.

Her kan du se, hvordan tidligere købte bøger overføres til computeren. Tidligere køb kan som regel ikke hentes igen, hvis de ikke længere findes i iBooks Store. Overførsel af tidligere køb kan ikke bruges på en iPhone 4 (CDMA-model).

Hvis udgiveren opdaterer en bog, som du tidligere har overført, tilbyder iBooks til iOS (version 3.0 og nyere) og iBooks til Mac gratis opdateringer af køb i iBooks. Her kan du læse mere om opdatering af iBooks-bøger.

Hvis du sletter en lydbog på en iOS-enhed eller computeren, kan du ikke hente den igen.

Sådan læser og organiserer du bøger

Til toppen >

Muligheder under læsning

Arkivere en side som bogmærke. Hver gang du lukker en bog eller vender tilbage til hjemmeskærmen, husker iBooks automatisk, hvor du er kommet til. iPhone, iPad og iPod touch: Tryk på bogmærkesymbolet i øverste højre hjørne for at oprette et bogmærke for en bestemt side. Mac: Vælg Rediger > Tilføj bogmærke.

iBooks husker også, hvor du er kommet til i lydbogen, når du lukker den eller sætter lyden på pause.

Markere afsnit og tage noter. Du kan markere al tekst i en bog og derefter oprette en note i den markerede tekst. Sådan vises markeret tekst og noter:

• På en iOS-enhed: Tryk på symbolet Indholdsfortegnelse. Tryk derefter på Noter.
  • På en iOS-enhed i en bog, der er oprettet med iBooks Author: Tryk på symbolet Noter.
  • På en Mac: Klik på symbolet "Vis noter" øverst i bogen.

Synkronisere, hvor du er kommet til. Du kan synkronisere bogmærker, markeret tekst og noter trådløst med dine andre enheder via dit Apple-id.

• iOS-enheder: I iBooks 4.0 eller en nyere version skal du trykke på Indstillinger > iBooks > Synkroniser bogmærker og noter > Til.
    Hvis du bruger en ældre version af iBooks, skal du trykke på Indstillinger > iBooks > Synkroniser bogmærker > Til.
  • Åbn iBooks på Mac. Vælg iBooks > Indstillinger på menulinjen. Marker derefter afkrydsningsfeltet ud for "Synkroniser bogmærker, markeringer og samlinger på tværs af enheder".

Slå ord op på flere sprog.* Med iBooks kan du slå orddefinitioner op i en engelsk, tysk, spansk, fransk, kinesisk (forenklet) eller japansk ordbog.

Se og lyt til indbygget video og lyd.* Forbedrede bøger kan afspille lyd eller video automatisk.

Lukke med en knibebevægelse. I iBooks 4.0 og nyere versioner kan du lukke bøger og lydbøger på iPhone, iPad og iPod touch med en knibebevægelse.

Læse bøger og lytte til lydbøger i flyfunktion. Du behøver ikke en internetforbindelse for at læse bøger eller lytte til lydbøger, som du har overført til enhedens bibliotek.

*Ikke tilgængelig for lydbøger

Sådan organiseres biblioteket

Du kan sortere bøger og lydbøger i iBooks ved at skifte til listeoversigten og trykke på Seneste, Titler, Forfattere eller Kategorier.

Du kan også organisere bøgerne og lydbøgerne på følgende måder:

• En net- eller listeoversigt.
  • Bestemte samlinger baseret på et emne. F.eks. kan du samle alle bøger og PDF-arkiver fra dit arbejde i en kollektion.

Hvis du vil ændre eller tilføje nye samlinger, skal du trykke på enten knappen Samlinger eller samlingens navn på iPhone eller iPod touch. Hvis du vil omorganisere bøger i iBooks-biblioteket, skal du trykke på en bog og holde den for at flytte den til en ny placering. Du kan dog ikke omorganisere bøger i samlingen Alle bøger.

Sådan tilpasser og deler du bøger

Til toppen >

Sådan ændrer du bøgers udseende

Du kan tilpasse visse funktioner i nogle ePub-bøger eller nogle bøger, der er oprettet med iBooks Author – bl.a. følgende:

Skriftstørrelse. Vælg mellem de medfølgende skrifter. På nuværende tidspunkt er det ikke muligt at installere og bruge tilpassede skrifter.

Tekst- og baggrundsfarver. I iBooks 4.0 og nyere versioner kan du vælge mellem temaerne Hvid, Sepia og Nat. Vælg muligheden Nat i iBooks for at læse bøger i mørket. Du kan slå automatisk natbelysning til for automatisk at skifte til temaet Nat ved svag belysning.

Rullefunktion. I iBooks 3.2 og nyere versioner kan du bruge funktionen Rulleoversigt til at læse en bog med kontinuerlig rulning i stedet for at vende sider. Denne funktion kan bruges sammen med alle temaer.

Delingsfunktion. I iBooks til iOS 3.0 og nyere versioner og i iBooks til Mac kan du dele markeret tekst og uddrag via Facebook, Twitter, Beskeder og Mail (kun USA).

Du kan ikke ændre udseendet af PDF-arkiver eller lydbøger.

Ikke alle disse funktioner virker sammen med ePub-bøger, der er oprettet med iBooks Author, eller visse andre forbedrede ePub-arkiver.

Sådan udskriver du bøger og PDF-arkiver

Du kan udskrive PDF-arkiver og noter fra iBooks, men du kan ikke udskrive ePub-bøger.

Hvis du vil udskrive fra iBooks, skal du bruge:

• En iPad, iPhone eller iPod touch med iOS 4.2 eller en nyere version
  • iBooks 1.2 eller en nyere version med en understøttet AirPrint-printer

Oplysninger om produkter, der ikke er fremstillet af Apple, eller selvstændige websteder, der ikke er styret eller testet af Apple, er ikke udtryk for anbefalinger eller godkendelser fra Apples side. Apple påtager sig intet ansvar med hensyn til udvalget af disse produkter, produkternes funktionsevne eller brugen af produkterne. Apple giver ingen garanti for, at indholdet på websteder, som Apple ikke står bag, er pålideligt og præcist. Det er forbundet med en naturlig risiko at bruge internettet. Kontakt producenten for at få yderligere oplysninger. Andre virksomheds- og produktnavne kan være varemærker tilhørende de respektive ejere.

Sidst ændret: