Om iBooks

Her kan du læse om iBooks til iOS og Mac. Du kan bl.a. se, hvordan du henter bøger fra iBooks Store og organiserer biblioteket.

Du kan bruge iBooks til at købe og hente bøger, administrere køb, organisere biblioteket og meget mere.

iBooks er en indbygget app i iOS 8. Hvis du har en ældre version af iOS, kan du gratis hente iBooks-appen i App Store på iPhone, iPad og iPod touch. På en Mac følger iBooks med OS X Mavericks og nyere versioner.

Der er adgang til iBooks og iBooks Store i alle lande med App Store. Indholdet i iBooks Store varierer fra land til land.

Kom godt i gang

Til toppen >

Du kan bruge iBooks på iPhone, iPad og iPod touch. Følgende krav skal være opfyldt for at kunne bruge nogle af funktionerne:

• Hvis du vil bruge iBooks 4.0 eller en nyere version, skal du have iOS 8 eller en nyere version.
  • Hvis du vil bruge iBooks 3.2, skal du have iOS 7.
  • Hvis du vil bruge iBooks sammen med iCloud, skal du have iOS 6 eller en nyere version.
  • Hvis du vil hente indhold i iBooks Store eller bruge iCloud-funktioner, skal du have et Apple-id og internetforbindelse.

Nogle funktioner i iBooks er ikke tilgængelige i iTunes Store (App Store) i nogle lande. iBooks virker ikke på den originale iPhone eller iPod touch (1. generation).

iBooks-funktioner

Visning af bøger på flere sprog. iBooks kan vise bøger på mange forskellige sprog.

Visning af illustrerede bøger. Du kan se illustrerede bøger (f.eks. børnebøger, kogebøger og kunstbøger) på en kompatibel iOS-enhed eller en Mac med OS X Mavericks eller en nyere version.

Oplæsning af bøger. Udvalgte børnebøger i iBooks Store har en højtlæsningsfunktion. Med højtlæsningsfunktionen er det en oplæser, som læser bogen for dig, og i nogle bøger fremhæves ordene også under oplæsningen.

Interaktion med lærebøger. Du kan se interaktive lærebøger i iBooks til iOS (mindst version 2.0) på iPad og iBooks til Mac (mindst version 1.0). Interaktive lærebøger kan f.eks. være undervisningskort, ordkort og meget mere.

Handicapvenlige funktioner. Bøger, der overføres fra iBooks Store, kan læses ved hjælp af de indbyggede handicapvenlige funktioner på iPad, iPhone og iPod touch.

Bøger fra New York Times-bestsellerlisten (kun USA). Klik på NYTimes i iBooks Store for at se ugens bedst sælgende indbundne bøger inden for skøn- og faglitteratur. Hvis en bestseller fra New York Times ikke kan overføres fra iBooks Store, vises den ikke på listen.

Hold styr på, hvad dine børn læser. Børnesikring er en mulighed ved bøger, som du læser med minimum iOS 6 eller OS X Maverick.

Sådan købes og overføres bøger

Til toppen >

Fra iBooks Store

Hvis du har en aktiv internetforbindelse, kan du gå til iBooks Store ved hjælp af en af metoderne nedenfor:

• På iOS-enheder med mindst iBooks 4.0 kan du gå til iBooks Store ved at trykke på symbolerne nederst i iBooks-skærmbilledet.
  • På iOS-enheder med iBooks 3.2 eller en ældre version skal du åbne iBooks og trykke på knappen Butik.
  • I OS X Mavericks og nyere versioner skal du åbne iBooks og klikke på knappen iBooks Store.

I nogle lande kan du søge efter og købe bøger i iTunes Store på computeren. Du kan også give en bog som gave.

Det antal bøger, der kan være i iBooks, afhænger af pladsen på enheden. iBooks begrænser ikke antallet af bøger i biblioteket.

Synkronisering og automatiske overførsler

Alle køb i iBooks Store føjes automatisk til iTunes-biblioteket, næste gang enheden synkroniseres med computeren. Til synkronisering skal du bruge en computer, der er godkendt med det samme Apple-id, som du brugte til at overføre bøgerne fra iBooks Store. Slå automatiske overførsler til for at få nye køb overført automatisk til dine andre computere og enheder uden synkronisering.

Arkivstørrelser

En bog fylder typisk ca. 2 MB. Bøger med forbedrede funktioner, f.eks. lyd eller video, varierer i størrelse afhængigt af indholdet. Det kan tage længere tid at hente en forbedret bog end en almindelig bog.

iBooks Store tilbyder også lærebøger, der kan have en arkivstørrelse på helt op til 1-2 GB. Du skal muligvis have en Wi-Fi-forbindelse for at kunne overføre disse fra en iOS-enhed. Overførselstiden for lærebøger afhænger af internetforbindelsen.

I iBooks Store kan du søge i bøgerne efter titel, forfatter og genre.

Når du køber en bog, vises den automatisk i iBooks-biblioteket.

Overførsel af et uddrag

• Tryk på den bog i iBooks Store, som du vil have et uddrag af.
  • Tryk på Uddrag under bogens pris.
  • iBooks overfører et uddrag af bogen til biblioteket.

Når du har læst uddraget, kan du købe eller hente hele bogen på den sidste side af uddraget. Hvis du køber hele bogen, erstatter den uddraget i biblioteket.

Overførsel af bøger fra andre websteder

iBooks understøtter ePub-arkivformatet og PDF-arkiver. iBooks Author-bøger understøttes kun i iBooks 2.0 og nyere versioner på iPad og alle versioner af iBooks til Mac. De understøttes ikke på iPhone og iPod touch.

Nogle PDF-arkiver er muligvis ikke kompatible med iBooks. Hvis du vil føje bøger og PDF-arkiver, der ikke kommer fra iBooks Store, til iBooks, skal de være uden DRM (kopibeskyttelse). Du kan synkronisere dem via iTunes 10.5.3 eller en nyere version.

Tilføjelse af ePub- eller PDF-arkiver, som du henter fra andre websteder, til iTunes-biblioteket på computeren

1. Åbn iTunes eller appen iBooks.
  2. Vælg Arkiv > Føj til bibliotek.
  3. Gå til det arkiv, der skal tilføjes.
  4. Klik på Tilføj.

Tilføjelse af ePub- eller PDF-arkiver, som du henter fra andre websteder, til iTunes-biblioteket på computeren fra en iOS-enhed

1. Åbn iTunes.
  2. Tilslut iOS-enheden.
  3. Klik på Arkiv > Enheder > Overfør køb på menulinjen.

Bemærk, at disse ePub- og PDF-arkiver kun overføres én gang. Derefter skal du overføre dem direkte fra webstedet til computeren.

Tilføjelse af ePub- eller PDF-arkiver, som du henter fra andre websteder, til iBooks på en iOS-enhed

1. Rul til toppen af et PDF-arkiv på iPhone, iPad eller iPod touch.
  2. Tryk på "Åbn i iBooks". PDF-arkivet føjes til iBooks-biblioteket.

Bøger, der overføres fra Kindle Store, og andre bøger, som ikke er i et ePub-standardformat uden DRM (kopibeskyttelse), kan ikke bruges sammen med iBooks.

Sådan vises og hentes tidligere køb

Afhængigt af indstillingerne kan du se alle de købte bøger i iBooks-biblioteket.

• I iBooks 3.0 til 3.2 skal du slå Vis alle køb til på menuen Samlinger.
  • I iBooks 4.0 og nyere versioner skal du trykke på samlingens navn øverst i skærmbilledet. Slå derefter Skjul iCloud-bøger fra nederst i lokalvinduet.
  • I OS X Mavericks skal du slå Vis køb i iCloud til på menuen Oversigt.
  • I OS X Yosemite skal du klikke på Sorter efter i øverste højre hjørne af iBooks. Klik derefter på Vis iCloud-bøger.

Du kan overføre tidligere køb i iBooks Store gratis.

1. Log på iBooks Store med det Apple-id, du brugte til at købe bogen.
  2. Gå til siden Købt.
    iOS-enhed: Tryk på Butik (hvis du har iBooks 3.2 eller en tidligere version), og tryk derefter på Købt.
    Mac med OS X Mavericks eller en nyere version: Klik på iBooks Store, og klik derefter på Købt under Henvisninger.
  3. Find den bog, der skal overføres igen. Den har normalt et iCloud-mærke i øverste højre hjørne.
  4. Tryk eller klik på bogens omslag for at overføre den til en enhed eller computeren.

Her kan du se, hvordan tidligere købte bøger overføres til computeren. Tidligere køb kan som regel ikke hentes igen, hvis de ikke længere findes i iBooks Store.
Overførsel af tidligere køb kan ikke bruges på en iPhone 4 (CDMA-model).

Hvis udgiveren opdaterer en bog, som du tidligere har overført, tilbyder iBooks til iOS (version 3.0 og nyere) og iBooks til Mac gratis opdateringer af køb i iBooks. Her kan du læse mere om opdatering af iBooks-bøger.

Sådan læser og organiserer du bøger

Til toppen >

Muligheder under læsning

Arkivere en side som bogmærke. Hver gang du lukker en bog eller vender tilbage til hjemmeskærmen, husker iBooks automatisk, hvor du er kommet til. iPhone, iPad og iPod touch: Tryk på bogmærkesymbolet i øverste højre hjørne for at oprette et bogmærke for en bestemt side. Mac: Vælg Rediger > Tilføj bogmærke.

Markere afsnit og tage noter. Du kan markere al tekst i en bog og derefter oprette en note i den markerede tekst. Sådan vises markeret tekst og noter:

• På en iOS-enhed: Tryk på symbolet Indholdsfortegnelse. Tryk derefter på Noter.
  • På en iOS-enhed i en bog, der er oprettet med iBooks Author: Tryk på symbolet Noter.
  • På en Mac: Klik på symbolet "Vis noter" øverst i bogen.

Synkronisere, hvor du er kommet til. Du kan synkronisere bogmærker, markeret tekst og noter trådløst med dine andre enheder via dit Apple-id.

• iOS-enheder: I iBooks 4.0 eller en nyere version skal du trykke på Indstillinger > iBooks > Synkroniser bogmærker og noter > Til.
    Hvis du bruger en ældre version af iBooks, skal du trykke på Indstillinger > iBooks > Synkroniser bogmærker > Til.
  • Åbn iBooks på Mac. Vælg iBooks > Indstillinger på menulinjen. Marker derefter afkrydsningsfeltet ud for "Synkroniser bogmærker, markeringer og samlinger på tværs af enheder".

Slå ord op på flere sprog. Med iBooks kan du slå orddefinitioner op i en engelsk, tysk, spansk, fransk, kinesisk (forenklet) eller japansk ordbog.

Se og lyt til indbygget video og lyd. Forbedrede bøger kan afspille lyd eller video automatisk.

Lukke med en knibebevægelse. I iBooks 4.0 og nyere versioner kan du lukke bøger på iPhone, iPad og iPod touch med en knibebevægelse.

Læs bøger i flyfunktionen. Hvis du overfører bøger til enhedens bibliotek, kan du læse dem uden at være afhængig af en internetforbindelse.

Sådan organiseres biblioteket

Du kan sortere bøger i iBooks ved at skifte til listeoversigten og trykke på en af knapperne Seneste, Titler, Forfattere eller Kategorier.

Du kan også organisere bøgerne på følgende måder:

• En net- eller listeoversigt.
  • Bestemte samlinger baseret på et emne. F.eks. kan du samle alle bøger og PDF-arkiver fra dit arbejde i en kollektion.

Hvis du vil ændre eller tilføje nye samlinger, skal du trykke på enten knappen Samlinger eller samlingens navn på iPhone eller iPod touch. Hvis du vil omorganisere bøger i iBooks-biblioteket, skal du trykke på en bog og holde den for at flytte den til en ny placering. Du kan dog ikke omorganisere bøger i samlingen Alle bøger.

Sådan tilpasser og deler du bøger

Til toppen >

Sådan ændrer du bøgers udseende

Du kan ændre ePub-bøger, men ikke PDF-arkiver eller bøger, der er oprettet med iBooks Author. Du kan tilpasse visse funktioner i ePub-bøger, f.eks.:

Skriftstørrelse. Vælg mellem fem medfølgende skrifter. På nuværende tidspunkt er det ikke muligt at installere og bruge tilpassede skrifter.

Tekst- og baggrundsfarver. I iBooks 4.0 og nyere versioner kan du vælge mellem temaerne Hvid, Sepia og Nat. Vælg muligheden Nat i iBooks for at læse bøger i mørket. Du kan slå automatisk natbelysning til for automatisk at skifte til temaet Nat ved svag belysning.

Rullefunktion. I iBooks 3.2 og nyere versioner kan du bruge funktionen Rulleoversigt til at læse en bog med kontinuerlig rulning i stedet for at vende sider. Denne funktion kan bruges sammen med alle temaer.

Sådan deler med vennerne. I iBooks til iOS 3.0 og nyere versioner og i iBooks til Mac kan du dele markeret tekst og uddrag via Facebook, Twitter, Beskeder og Mail (kun USA).

Sådan udskriver du bøger og PDF-arkiver

Du kan udskrive PDF-arkiver og noter fra iBooks, men du kan ikke udskrive ePub-bøger.

Hvis du vil udskrive fra iBooks, skal du bruge:

• En iPad, iPhone eller iPod touch med iOS 4.2 eller en nyere version
  • iBooks 1.2 eller en nyere version med en understøttet AirPrint-printer

iOS 4.2 og iBooks 1.2 kan ikke køre på den originale iPhone eller iPod touch (1. generation).

Oplysninger om produkter, der ikke er fremstillet af Apple, eller selvstændige websteder, der ikke er styret eller testet af Apple, er ikke udtryk for anbefalinger eller godkendelser fra Apples side. Apple påtager sig intet ansvar med hensyn til udvalget af disse produkter, produkternes funktionsevne eller brugen af produkterne. Apple giver ingen garanti for, at indholdet på websteder, som Apple ikke står bag, er pålideligt og præcist. Det er forbundet med en naturlig risiko at bruge internettet. Kontakt producenten for at få yderligere oplysninger.

Sidst ændret: