Brug af Touch ID på din Mac

Med Touch ID på din MacBook Pro og MacBook Air kan du hurtigt låse din Mac-computer op og foretage køb ved hjælp af dit Apple-id og Apple Pay – alt sammen med dit fingeraftryk.

På MacBook Pro-modeller med Touch ID er knappen Touch ID placeret i højre side af Touch Bar øverst på tastaturet.

På MacBook Air-modeller fra 2018 og nyere er knappen Touch ID placeret til højre for funktionstasterne.

Kom godt i gang

Åbn låget på din MacBook Pro eller MacBook Air for at tænde den, eller tryk på Touch ID. Du skal indtaste din adgangskode for at logge på din brugerkonto igen, hver gang du starter, genstarter eller har været logget ud. Når du har indstillet Touch ID, og du er logget ind, kan du bruge dit fingeraftryk, så du ikke behøver at indtaste din adgangskode, når du bliver bedt om den.

Med Touch ID kan du også bruge dit fingeraftryk til at foretage køb i App Store, Apple Books Store og iTunes Store samt på mange af dine foretrukne websteder, der bruger Apple Pay.

MacBook Pro med Touch Bar

MacBook Air

Sådan indstiller du Touch ID

Følg disse trin for at indstille Touch ID:

1. Sørg for, at din finger er ren og tør.
  2. Vælg Apple-menuen  > Systemindstillinger.
  3. Klik på Touch ID.
  4. Klik på plustegnet  for at tilføje et fingeraftryk, og indtast derefter adgangskoden til din brugerkonto, når du bliver bedt om det. Følg vejledningen på skærmen.
  5. Marker afkrydsningsfelterne for de Touch ID-funktioner, som du vil bruge på din Mac.

Tips til tilføjelse af fingeraftryk:

• Placer din finger på knappen Touch ID – uden at trykke på den. Hold fingeren stille, indtil du bliver bedt om at flytte den.
  • Placer fingeren på knappen, og løft den gentagne gange, og flyt den en anelse for hver gang.

Du kan også slette fingeraftryk:

1. Placer markøren på et fingeraftryk. Der vises en sletteknap ().
  2. Klik på sletteknappen, og indtast derefter din adgangskode for at fjerne fingeraftrykket.

Brug af Touch ID til at låse din Mac op

Når du har indstillet Touch ID, kan du bruge det til at låse din Mac op. Aktiver din Mac ved at åbne låget og trykke på en tast eller på pegefeltet. Placer derefter din finger let på Touch ID for at logge ind.

Du skal indtaste din adgangskode, hver gang du starter, genstarter eller har været logget ud af din Mac. Når du er logget ind, kan du hurtigt godkende med Touch ID, når du bliver bedt om adgangskoden.

Du kan også bruge Touch ID til at låse følgende funktioner op på din Mac:

• Adgangsbeskyttede noter
  • Afsnittet Adgangskoder under indstillingerne i Safari
  • Systemindstillinger
    Hvis du har slået FileVault til, skal du indtaste din adgangskode for at låse Sikkerhed & anonymitet og Brugere & grupper op.

Hvis flere brugere har indstillet Touch ID og logger på den samme Mac, kan de bruge Touch ID til at skifte konto. Du skal bare trykke på Touch ID, så skifter din Mac til den brugerkonto, der er tilknyttet fingeraftrykket.

Sådan foretager du køb i iTunes Store, App Store og Apple Books Store med Touch ID

Brug Touch ID i stedet for adgangskoden til dit Apple-id til at foretage køb på din Mac:

1. Åbn iTunes Store, App Store eller Apple Books Store.
  2. Klik på knappen Køb for den vare, du vil købe. Der vises en meddelelse om Touch ID.
  3. Placer din finger på Touch ID for at gennemføre købet.

Du kan blive bedt om at indtaste din adgangskode ved det første køb, eller hvis du har ændret de fingeraftryk, der er registreret i Touch ID.

Brug Touch ID til Apple Pay

Du kan foretage køb på websteder let, sikkert og privat ved hjælp af Apple Pay på din Mac. Apple Pay arkiverer aldrig dine kredit- eller debetkortoplysninger og deler dem heller ikke med forhandleren.

Apple Pay er ikke tilgængelig i alle lande.

Sådan indstiller du Apple Pay

På bærbare Mac-computere med Touch ID bliver du bedt om at konfigurere Apple Pay under indstillingen. Følg den viste vejledning.

Hvis du ikke vælger at indstille Apple Pay, første gang du starter computeren, kan det indstilles senere i afsnittet Wallet & Apple Pay under Systemindstillinger. Du kan også kontrollere din transaktionsoversigt og administrere dine betalingskort. Du kan f.eks. tilføje eller slette kort og opdatere kontakt- eller forsendelsesoplysninger.

Du kan kun føje betalingskort til én brugerkonto på din Mac. Hvis du indstiller Apple Pay for din primære brugerkonto og derefter logger ind med en anden konto, kan du ikke bruge Touch ID og Apple Pay. I en sådan situation kan du bruge en iPhone eller et Apple Watch, der opfylder kravene, til at gennemføre de Apple Pay-transaktioner, du påbegynder i Safari på din Mac.

Sådan foretager du køb i Safari med Apple Pay

På websteder, der tilbyder Apple Pay, skal du klikke på knappen Apple Pay på betalingssiden. Når du bliver bedt om det, skal du gennemføre betalingen ved at placere din finger let på Touch ID.

Slå Start igen, Vågeblus og Luk ned til

Tryk på Touch ID for at tænde din MacBook Pro eller MacBook Air, hvis den er åben, men slukket. Hvis din Mac er lukket og slukket, skal du blot åbne den for at tænde den.

I modsætning til ældre bærbare Mac-computere åbnes der ingen dialog med indstillinger til Vågeblus, Start igen eller Luk ned, når du holder Touch ID nede på din MacBook Pro eller MacBook Air. Du kan finde disse indstillinger i Apple-menuen. Hvis din Mac ikke svarer, kan du holde Touch ID nede i seks sekunder for at tvinge computeren til at lukke ned. Bemærk: Du mister arbejde, som du ikke har arkiveret, hvis du gør dette.

Du sætter ikke din Mac på vågeblus ved at trykke på Touch ID. Vælg i stedet Apple-menuen () > Vågeblus. Hvis din Mac har en Touch Bar, kan du også føje en Vågeblus-knap til din Control Strip:

1. Klik på Finder.
  2. Vælg Vis > Tilpas Touch Bar.
  3. Tryk på området med Control Strip på Touch Bar for at skifte til tilpasning af Control Strip.
  4. Brug markøren til at trække de ønskede emner, f.eks. knappen Vågeblus, fra hovedskærmen og ned på Touch Bar. Du kan også trække elementerne til venstre eller højre på din Touch Bar for at omorganisere dem eller trække dem op og ud af din Touch Bar for at fjerne dem.
  5. Tryk på OK på din Touch Bar, eller klik på OK på skærmen, når du er færdig.

Læs mere om Touch ID

Du kan bruge Touch ID til at administrere tilgængelighedsfunktionerne på din Mac:

• Tryk tre gange på Touch ID for at åbne Tilgængelighedsindstillinger.
  • Hold Kommandotasten nede, og tryk tre gange på Touch ID for at skifte mellem at slå VoiceOver til og fra.

I nogle situationer er det nødvendigt, at du indtaster din adgangskode i stedet for at bruge Touch ID:

• Hvis du lige har startet din Mac igen.
  • Hvis du er logget ud af din brugerkonto.
  • Hvis dit fingeraftryk ikke genkendes fem gange i træk.
  • Hvis din Mac har været låst i mere end 48 timer.
  • Hvis du lige har registreret eller slettet fingeraftryk.

Følg disse tips, hvis du stadig har brug for hjælp til at låse din Mac op med Touch ID. Prøv igen efter hvert trin:

• Sørg for, at dine fingre er rene og tørre.
    Fugt, creme, sved, fedt, rifter eller tør hud kan gøre det vanskeligere at genkende fingeraftrykket. Det kan også være vanskeligere at genkende fingeraftrykket lige efter aktiviteter som træning, bad, svømning eller madlavning.
  • Din finger skal dække Touch ID helt. Du må ikke trykke ned med fingeren eller flytte den, mens Touch ID scanner.
  • Prøv at indstille et andet fingeraftryk.