Sådan tænder og slukker du din Mac

Læs mere om, hvordan du tænder og slukker din Mac, og få hjælp til problemer under start og lukning.

Tænd (start) din Mac

Du tænder din Mac ved at trykke på afbryderknappen, der som regel vises med universelt symbol for strøm. Visse bærbare Mac-computere tænder også, når du åbner dem, slutter strøm til dem, trykker på en vilkårlig tast, eller trykker på pegefeltet.

Læs mere nedenfor om at tænde forskellige Mac-modeller.

Stationære Mac-computere

Mac mini, iMac og Mac Pro med afbrydersymbol

Mac mini

Afbryderknappen  er en rund knap bag på computeren. Når du vender bagsiden af din Mac mini ind mod dig, er afbryderknappen placeret længst til venstre.

iMac og iMac Pro

Afbryderknappen universelt symbol for strøm er en rund knap bag på computeren. Når computerens bagside vender ind mod dig, er afbryderknappen placeret i nederste højre hjørne.

Mac Pro

På Mac Pro (2013) er afbryderknappen universelt symbol for strøm en rund knap bag på computeren – lige over den port, hvor du tilslutter strømkablet til din Mac Pro1.

Mac Mac-computere

På bærbare Mac-computere med fysiske funktionstaster (F1-F12) er afbryderknappen universelt symbol for strøm placeret i øverste højre hjørne af tastaturet2

MacBook Air-tastatur med afbryderknap

På MacBook Pro-modeller fra 2016 og nyere er Touch ID (afbryderknappen) placeret i højre side af Touch Bar øverst på tastaturet.

MacBook Pro-tastatur med afbryderknap

Din MacBook Pro (2016 eller nyere) eller MacBook (Retina, 12", 2017) tænder også, når du gør følgende:

• Åbner låget på din Mac-computer. Dette virker også, hvis strømforsyningen ikke er tilsluttet.
  • Slutter din Mac-computer til en strømforsyning, mens låget er åbent3.
  • Slutter din Mac-computer til en strømforsyning, mens låget er lukket, og den er forbundet til en ekstern skærm.

MacBook Pro (2018) tænder også, når du trykker på en vilkårlig tast på tastaturet eller når du trykker på pegefeltet.

1. På tidligere Mac Pro-modeller er afbryderknappen universelt symbol for strøm en rund knap foran på computeren over hovedtelefonstikket.
2. På tidligere bærbare Mac-computere er afbryderknappen
universelt symbol for strøm en rund knap ved siden af tastaturet.
3. Hvis du vil starte din MacBook Pro eller din MacBook ved at tilslutte strømforsyningen, skal du sørge for at bruge en strømforsyning, der leverer nok strøm – f.eks. den, der fulgte med computeren. Der skal være noget strøm på batteriet på din bærbare Mac-computer, når du slutter den til en strømforsyning.

Sluk (luk) din Mac

Den bedste måde at slukke din Mac på er ved at vælge Luk ned fra Apple-menuen ().

På samme måde som din Mac følger en startproces, når den tændes, følger den også en nedlukningsproces, når den slukkes. Under denne proces afsluttes alle åbne programmer automatisk, og du logges af din macOS-brugerkonto.

Hvis din Mac ikke lukker, skal du prøve Afbryd for at lukke apps, der ikke svarer. Hvis dette ikke virker, skal du trykke på afbryderknappen og holde den nede, indtil din Mac slukkes.

Tryk på afbryderknappen, og hold den nede, indtil din Mac slukker, men kun hvis den ikke svarer. Du mister eventuelle ændringer i åbne dokumenter, der ikke er arkiveret.

Hvis din Mac ikke tændes

Hvis din Mac ikke tændes, skal du kontrollere strømforbindelsen, og hvis du bruger en bærbar Mac-computer, skal du kontrollere, at der er strøm på batteriet. Du kan også prøve at trykke på afbryderknappen og holde den nede i 10 sekunder og derefter trykke på afbryderknappen igen for at se, om din Mac tændes. Læs mere om, hvad du kan gøre, hvis din Mac ikke tændes.

Hvis din Mac tændes, men ikke starter helt op, kan du bruge Sikker tilstand til at isolere problemer med din Mac.