Om kamerafunktionerna på din iPhone

Läs mer om Fotografiska stilar, QuickTake, Actionläge, Ultravidvinkelkamera och andra kamerafunktioner på din iPhone.

Hitta din look med fotografiska stilar

Fotografiska stilar på iPhone 13, iPhone SE (3: generationen) och senare gör det möjligt att anpassa dina bilders utseende med appen Kamera. Välj en förinställning, Rik kontrast, Mättad, Varm eller Kall, och om finjustera den ytterligare genom att justera inställningarna Ton och Värme. Ange din stil en gång för att använda din önskade stil varje gång du tar en bild i läget Bild.

iPhone som visar appen Kamera med fyra personer i sökaren

Skapa en fotografisk stil

När du öppnar appen Kamera för första gången trycker du på Ställ in för att välja din fotografiska stil. Svep igenom de olika stilarna och tryck på Använd [stilnamn] på förinställningen som du gillar.

Ställa in stilen innan du börjar ta bilder. Det går inte att lägga till en fotografisk stil på en bild som du redan har tagit.

Ändra din fotografiska stil

Vill du ändra din inställda fotografiska stil? Öppna helt enkelt appen Kamera, tryck på pilen och tryck på Fotografiska stilar . Standard är en förinställd och balanserad stil som är verklighetstrogen och den inte att anpassa, men det går att svepa åt vänster för att visa andra förinställda stilar som är anpassningsbara. Tryck på Anpassa för att justera tonen och värmen för stilen du valde.

Ta närbilder med makrobilder och makrovideo

iPhone 13 Pro och iPhone 13 Pro Max introducerar makrofotografering genom den nya ultravidvinkelkameran med avancerat objektiv och autofokus för fantastiska närbilder med skärpa så nära som 2 centimeter. iPhone 13 Pro och iPhone 13 Pro Max gör det möjligt att spela in makrovideor, även i slowmotion och uppsnabbat.

Makrofotografering i lägena Bild och Video är automatiskt, du behöver bara flytta din iPhone närmare motivet så växlar kameran automatiskt till ultravidvinkelkameran, om den inte är vald, samtidigt som din inramning finns kvar. Välj ultravidvinkelkameran (.5x) och flytta närmare motivet för att spela in makrovideo i slowmotion eller uppsnabbat läge.

Du kan eventuellt se hur appen Kamera går över till vidvinkelkameran när du flyttar din iPhone närmare eller längre bort från ett motiv. Du kan reglera den automatiska övergången till makro genom att gå till Inställningar > Kamera och sedan aktivera Makrostyrning. När Makrostyrning är aktiverat visar appen Kamera en makroknapp när din iPhone är på makroavstånd från motivet. Tryck på makroknappen för att inaktivera automatisk övergång till makro. Tryck en gång till för att aktivera automatisk övergång till makro igen.

Om du aktiverar Makrostyrning är automatisk övergång till makro aktiverat nästa gång du använder kameran på makroavstånd. Behåll Makrostyrning mellan kamerasessionerna genom att gå till Inställningar > Kamera > Förvalsinställningar och aktivera Makrostyrning.

Skapa en video med QuickTake

Du kan spela in videor med QuickTake utan att inaktivera bildläget. QuickTake är tillgängligt på iPhone XS, iPhone XR och senare.

iPhone som visar inspelning av en video med QuickTake

Håll ned slutarknappen för att ta en video

När du öppnar kameraappen visas standardbildläget. Tryck på slutarknappen för att ta ett foto. Tryck sedan på pilen för att ställa in alternativ, såsom blixt, Live Photo-bilder, timer, med mera.

Om du vill skapa en QuickTake-video behöver du bara trycka på och hålla ned slutarknappen .* Släpp knappen för att stoppa inspelningen.

Med iOS 14 och senare kan du hålla ned en av volymknapparna för att spela in en QuickTake-video. Om du har aktiverat Använd volym upp för bildserie kan du spela in en QuickTake-video med knappen Minska volym.

För knappen åt höger för att låsa inspelningen

Fortsätt spela in video utan att behöva hålla ned knappen genom att dra slutarknappen åt höger och sedan släppa den. Under tiden videoinspelningen är låst visas en slutarknapp till höger. Tryck på slutarknappen för att ta en stillbild under videoinspelningen. När du är redo att sluta spela in trycker du på inspelningsknappen.

För knappen åt vänster för bildserieläge

Dra slutarknappen åt vänster och håll ned den för att ta en bildserie och släpp den för att stoppa.

Med iOS 14 och senare kan du ta bilder i bildserieläget genom att trycka på volymhöjningsknappen. Gå bara till Inställningar > Kamera och aktivera användning av volymhöjningsknappen för bildserie.

* Om du vill filma med anpassningsbar upplösning, stereoljud och ljudzoom måste du byta till videoläge.

Actionläge är aktiverat i appen Kamera.

Filma stadigare videor med Actionläge

Actionläge på iPhone 14- och iPhone 14 Pro-modeller gör det möjligt att spela in jämn handhållen video även när du rör dig mycket.

1. Öppna appen Kamera och svep till läget Video.
  2. Tryck på knappen för att aktivera Actionläge.
  3. Tryck på slutarknappen och spela in videon.

Actionläge fungerar bäst med mycket ljus och kameran visar Mer belysning krävs om det är för mörkt. Det går att ändra inställningarna för att använda Actionläge i svagt ljus.

1. Tryck på Kamera i appen Inställningar.
  2. Tryck på Spela in video.
  3. Aktivera Actionläge vid svagare ljus.

Actionläge spelar in video med antingen 1080p eller 2,8k upplösning upp till 60 bilder per sekund. Det stöder Dolby Vision HDR eller Apple ProRes-videoformat på iPhone 14 Pro-modeller.

Justera fokus och exponering

Innan du tar en bild ställer kameran in fokus och exponering automatiskt och ansiktsigenkänning balanserar exponeringen på många ansikten. Du kan ställa in och låsa exponeringen för kommande bilder med hjälp av kompensationsreglagen för exponering.

Tryck helt enkelt på pilen och sedan på och justera exponeringsnivån. Exponeringen låses tills nästa gång du öppnar appen Kamera.

Kompensationsreglagen för exponering finns på iPhone 11, iPhone 11 Pro och senare med iOS 14 eller senare.

Ta en spegelvänd selfie

Med iOS 14 och senare kan du ta en spegelvänd selfie som tar bilden så som du ser den i kameraramen. Aktivera spegelvänd kamera på framsidan genom att öppna Inställningar > Kamera och aktivera sedan inställningen.

Spegelvänd kameran på framsidan för foto och video finns på iPhone XS, iPhone XR och senare med iOS 14 eller senare. Om du har en iPhone 6s till iPhone X kallas inställningen Spegelvända bilder och tar bara bilder.

Ta bilder ännu snabbare

Använd Prioritera snabbare fotografering för att ändra hur bilder bearbetas så att du kan ta fler bilder när du trycker snabbt på slutarknappen . Du kan stänga av funktionen genom att gå till Inställningar > Kamera och stänga av Prioritera snabbare fotografering.

Prioritera snabbare fotografering finns på iPhone XS, iPhone XR och senare med iOS 14 eller senare.

Förbättra dina selfies och ultravidvinkelbilder

Använd Linskorrigering när du tar en selfie med kameran på framsidan eller på en bild du tog med ultravidvinkelobjektivet (0,5x) för att automatiskt förbättra bilderna och göra dem mer naturliga. Du kan stänga av funktionen genom att gå till Inställningar > Kamera och stänga av Linskorrigering.

Linskorrigering är tillgängligt på iPhone 12-modeller och senare.

Få ut mer av kameran på din iPhone