Om kamerafunktionerna på din iPhone

Läs om QuickTake, ultravidvinkelkameran och andra kamerafunktioner på din iPhone.

Skapa en video med QuickTake

Du kan spela in videor med QuickTake utan att inaktivera bildläget. QuickTake är tillgängligt på iPhone XS, iPhone XR och senare.

Håll ned slutarknappen för att ta en video

När du öppnar kameraappen visas standardbildläget. Tryck på slutarknappen  för att ta en bild. Tryck sedan på pilen  för att ställa in alternativ, såsom blixt, Live Photos, timer med mera.

Om du vill skapa en QuickTake-video behöver du bara trycka på och hålla ned slutarknappen .* Släpp knappen för att stoppa inspelningen.

Med iOS 14 kan du hålla ned en av volymknapparna för att spela in en QuickTake-video. Om du har aktiverat användning av volymhöjningsknappen för bildserie kan du använda volymsänkningsknappen för att spela in en QuickTake-video.

För knappen åt höger för att låsa inspelningen

Om du vill fortsätta spela in video utan att behöva hålla ned knappen för du slutarknappen  till höger och släpper den sedan. Under tiden videoinspelningen är låst visas en slutarknapp till höger. Tryck på slutarknappen  för att ta en stillbild under inspelningens gång. När du är redo att sluta spela in trycker du på inspelningsknappen.

För knappen åt vänster för sekvenstagning

Dra slutarknappen  åt vänster och håll ned den för att ta en serie med bilder och släpp den för att sluta.

Med iOS 14 kan du ta bilder i bildserieläget genom att trycka på volymhöjningsknappen. Gå bara till Inställningar > Kamera och aktivera användning av volymhöjningsknappen för bildserie.

* Om du vill filma med anpassningsbar upplösning, stereoljud och ljudzoom måste du byta till videoläge.

Se bortom din bild

Har du en iPhone-modell med ultravidvinkelobjektiv (0,5x) visar kameragränssnittet vad som händer utanför bilden i bildramen. Detta kan hjälpa dig bestämma om du vill ändra vinkel eller byta till ett annat kameraobjektiv på din iPhone för att få en bättre bild.

Tillämpa automatiska specialstilar på dina bilder

Du kan använda Miljödetektering och låta kameran intelligent detektera vad du tar en bild av och tillämpa en särskild stil som framhäver scenens bästa sidor. Du kan stänga av den här funktionen genom att gå till Inställningar > Kamera och stänga av Miljödetektering.

Miljödetektering finns tillgängligt på iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro och iPhone 12 Pro Max.

Justera fokus och exponering

Innan du tar en bild ställer kameran in fokus och exponering automatiskt och ansiktsigenkänning balanserar exponeringen på många ansikten. Med iOS 14 kan du ställa in och låsa exponeringen för kommande bilder med hjälp av kompensationsreglagen för exponering.

Tryck bara på pilen  och sedan på  och justera exponeringsnivån. Exponeringen låses tills nästa gång du öppnar kameraappen.

Kompensationsreglagen för exponering finns på iPhone 11, iPhone 11 Pro och senare.

Ta en spegelvänd selfie

Med iOS 14 kan du ta en spegelvänd selfie som tar bilden så som du ser den i kameraramen. För att aktivera Spegelvänd skärmkamera går du till Inställningar > Kamera och aktiverar sedan inställningen.

Spegelvänd skärmkamera är tillgänglig på iPhone XS, iPhone XR och senare.

Ta bilder ännu snabbare

Med iOS 14 kan du använda Prioritera snabbare fotografering för att ändra hur bilder bearbetas – så att du kan ta fler bilder när du snabbt trycker på slutarknappen . Du kan stänga av funktionen genom att gå till Inställningar > Kamera och stänga av Prioritera snabbare fotografering.

Prioritera snabbare fotografering är tillgängligt på iPhone XS, iPhone XR och senare.

Ta porträtten till nästa nivå

Använder du kameran i porträttläget skapas en djupeffekt som gör det möjligt att sätta samman bilder av studioklass med ett skarpt fokus på huvudmotivet medan bakgrunden blir suddigare.

Förbättra dina selfies och ultravidvinkelbilder

Du kan använda linskorrigering när du tar en selfie med kameran på framsidan eller på en bild du tagit med ultravidvinkelobjektivet (0,5x) för att automatiskt förbättra bilderna och göra att de ser mer naturliga ut. Du kan stänga av funktionen genom att gå till Inställningar > Kamera och stänga av Linskorrigering.

Linskorrigering finns tillgängligt på iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro och iPhone 12 Pro Max.

Få ut mer av kameran på din iPhone