Använda kameralägen på iPhone, iPad och iPod touch

Läs om hur du använder Porträtt, Panorama, Slowmotion och andra kameralägen på din enhet.

Hitta det perfekta läget för rätt ögonblick

Med hjälp av kameralägena som är inbyggda i en iPhone, iPad och iPod touch kan du ta den perfekta bilden eller videon. Svep till höger eller vänster på kameraskärmen när du vill byta läge. Du kan välja mellan lägena Bild, Video, Uppsnabbat, Slowmotion, Kvadrat, Porträtt och Panorama.

Se till att du har den senaste versionen av iOS eller iPadOS innan du börjar.

Bild

Bild är standardläget som du ser när du öppnar appen Kamera. Du använder det när du vill ta stillbilder och Live Photos, som får liv när du rör vid dem.

Kameran fokuserar automatiskt på bilden och justerar exponeringen utifrån vad du riktar den mot. På så vis får du alltid en klart belyst bild att börja med.

Du kan ändra kamerafokus och exponering utifrån ett speciellt område. Innan du tar bilden trycker du på den plats du vill justera på skärmen. Om du sedan vill behålla fokus och exponering på den platsen, håller du ned fingret på skärmen tills du ser Exponering/fokus låst.

Om du har iPhone XS eller iPhone XR eller senare kan du använda QuickTake för att enkelt spela in videor i bildläget. Med andra iPhone-modeller kan du hålla ned slutarknappen för att ta några snabba bilder. Släpp slutarknappen för att sluta.

Porträtt

Porträttläge skapar en skärpedjupseffekt. Det är en effekt som ger motivet skärpa samtidigt som bakgrunden blir vackert suddig. Du kan använda porträttläge med iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max, iPhone SE (2:a generationen), iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max, iPhone XR, iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone X, iPhone 8 Plus och iPhone 7 Plus. Om du har en iPhone X eller senare kan du även ta en selfie i porträttläget. Läs om hur du kan identifiera din iPhone.

Om du vill använda porträttläget öppnar du Kamera-appen och sveper till porträttläge. Rör dig bort från motivet om appen föreslår det. När djupeffektsrutan blir gul tar du bilden.

Om du har en iPhone X och senare och iPhone 8 Plus kan du göra dina bilder i porträttläget ännu mer fängslande med ljuseffekter som håller studiokvalitet. När du har tagit din bild trycker du på Ändra och väljer Studioljus, Konturljus, Scenljus eller Scenljus mono. Och med iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max, iPhone SE (2:a generationen), iPhone XR, iPhone XS och iPhone XS Max och senare kan du skapa ett snyggt, klassiskt utseende med Svartvitt high key-ljus.

Scenljus, Scenljus mono och Svartvitt high key-ljus är inte tillgängliga med den bakre kameran på iPhone XR.

Kvadrat

I läget Kvadrat begränsas kameraskärmens ram till en fyrkant: den vanligaste bildstorleken i många sociala medieappar. Så när du tar en bild kan du snabbt dela den på dina favoritplattformar.

Tryck på pilen  på en iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max, iPhone SE (2:a generationen), iPhone 11 eller iPhone 11 Pro för att se fler alternativ, däribland kvadratläge.

Panorama

Vill du ta en andlöst vacker bild i liggande läge men märker att vyn inte får plats på kameraskärmen? Använd panoramaläget för att få en fantastisk vidvinkelbild.

I panoramaläget visas en stödlinje mitt på skärmen så att du får hjälp med att ta bilden. Om du vill påbörja bilden från vänster ser du till att pilen pekar åt höger. Om du vill börja från höger trycker du på pilen och ändrar riktning.

Tryck på slutarknappen och flytta kameran långsamt i en rät linje från en sida till den andra. Försök att hålla pilen på den gula stödlinjen.

Video

När du går till ett videoläge blir den vita slutarknappen röd. Tryck en gång på slutarknappen för att påbörja inspelningen och tryck sedan en gång till för att stoppa den.

Vill du redigera längden på videon? Tryck på Ändra eller ändringsknappen och dra reglaget för att ändra start- och sluttid. Tryck på Klar när du vill spara ändringarna.

Vill du snabba upp videon eller göra den långsammare? Testa att använda lägena Slowmotion eller Uppsnabbat.

Slowmotion

Låt de bästa ögonblicken vara ännu längre med slowmotion-videor. Videon spelas in som vanligt. Men när du spelar upp den visas den i slowmotion. Du kan till och med redigera videon så att slowmotioneffekten börjar och slutar vid en tidpunkt som du väljer.

Uppsnabbat

Spela in material enligt valda intervall om du vill skapa uppsnabbade videor som du snabbt och enkelt kan dela. När du använder läget Uppsnabbat och trycker på slutarknappen tar kameran bilder med ett visst intervall tills du trycker på slutarknappen igen.