Använda kameralägen på iPhone, iPad och iPod touch

Lär dig om olika kameralägen på enheten, till exempel porträtt, panorama och slowmotion, och hur du använder dem.

Hitta det perfekta läget för rätt ögonblick

Med hjälp av de otroliga kameralägena som är inbyggda direkt i en iPhone, iPad och iPod touch, kan du ta den perfekta bilden eller videon. Svep åt vänster eller höger på kameraskärmen för att se och använda de olika lägena. Du kan välja bild, kvadrat, panorama, video, uppsnabbat och slowmotion. Och tack vare porträttlägets effekt för skärpedjup ser bilder på iPhone 7 Plus, iPhone 8 Plus och iPhone X bättre ut än någonsin.

Innan du börjar, bör du se till att du har den senaste versionen av iOS så att du har åtkomst till de senaste kamerafunktionerna.

Bild

När du öppnar appen Kamera är kameraläget bild förvalt. Använd det för att ta vanliga stillbilder. På iPhone 6s och senare kan du också ta Live Photo-bilder, vilka får liv när du trycker på dem.

Kameran fokuserar automatiskt på bilden och justerar exponeringen utifrån vad du riktar den mot. Det innebär att du alltid börjar med en skarp, klart belyst bild.

Du kan ändra kamerafokus och exponering utifrån ett speciellt område. Innan du tar bilden trycker du på den plats du vill justera på skärmen. Om du sedan vill behålla fokus och exponering på den platsen, håller du ned fingret på skärmen tills du ser Exponering/fokus låst.

Porträtt

Det är lätt att ta fantastiska porträtt med iPhone 7 Plus, iPhone 8 Plus och iPhone XPorträttläget använder den dubbla kameran på iPhone för skapa en skärpedjupseffekt. Det ger motivet skärpa samtidigt som bakgrunden blir vackert suddig.

Gå till appen Kamera och svep till porträttläget. När den gula djupeffektsrutan visas tar du bilden.

Med iPhone 8 Plus och iPhone X kan du göra dina porträttlägesbilder ännu mer fängslande med ljuseffekter som håller studiokvalitet. När du har tagit din bild trycker du på Ändra och väljer Studiobelysning, Konturbelysning, Scenbelysning eller Scenbelysning mono.

Porträttbelysning är för närvarande en funktion i betaversionen.

Kvadrat

Med kvadratläget begränsas kameraskärmens ram till en kvadrat: den vanligaste bildstorleken i många sociala medieappar. På så sätt kan du ta en bild och snabbt dela den på dina favoritplattformar.

Panorama

Vill du ta en andlöst vacker bild i liggande läge men märker att vyn inte får plats på kameraskärmen? Använd panoramaläget och ta en fantastisk vidvinkelbild.

I panoramaläget visas en stödlinje mitt på skärmen så att du får hjälp att ta bilden. Om du vill påbörja bilden från vänster ser du till att pilen pekar åt höger. Om du vill börja från höger trycker du på pilen och ändrar riktning.

Tryck på slutarknappen och flytta kameran långsamt i en rak linje från en sida till den andra. Försök att hålla pilen på den gula stödlinjen.

Video

Filma i proffskvalitet med den fantastiska kameran som är inbyggd direkt i varje iPhone, iPad och iPod touch. När du går till ett videoläge blir den vita slutarknappen röd. Tryck en gång på slutarknappen för att påbörja inspelningen och tryck en gång till för att stoppa den.

Vill du redigera längden på videon? Tryck på Ändra eller  och dra reglaget för att ändra start- och sluttid. Tryck sedan på Klar när du vill spara ändringarna.

Vill du snabba upp videon eller göra den långsammare? Då kanske du föredrar slowmotion eller uppsnabbat istället.

Slowmotion

Låt de bästa ögonblicken vara ännu längre med slowmotion-videor. Videon spelas in som vanligt. Men när du spelar upp den visas den i slowmotion. Du kan till och med redigera videon så att slowmotioneffekten börjar och slutar vid en tidpunkt som du väljer.

Uppsnabbat

Spela in material vid dynamiskt valda intervall och skapa uppsnabbade videor som du snabbt och enkelt kan dela. När du använder läget uppsnabbat och trycker på slutarknappen, tar kameran bilder med ett visst intervall tills du trycker på slutarknappen igen.