Använda kameralägen på iPhone, iPad och iPod touch

Läs om hur du använder Porträtt, Panorama, Slowmotion och andra kameralägen på din enhet.

Hitta det perfekta läget för rätt ögonblick

Med hjälp av kameralägena som är inbyggda i en iPhone, iPad och iPod touch kan du ta den perfekta bilden eller videon. Svep till höger eller vänster på kameraskärmen när du vill byta läge. Du kan välja mellan lägena Bild, Video, Uppsnabbat, Slowmotion, Kvadrat, Porträtt och Panorama.

Kontrollera att du använder den senaste versionen av iOS innan du startar.

Bild

Bild är standardläget som du ser när du öppnar appen Kamera. Du använder det när du vill ta stillbilder och Live Photos, som får liv när du rör vid dem.

Kameran fokuserar automatiskt på bilden och justerar exponeringen utifrån vad du riktar den mot. På så vis får du alltid en klart belyst bild att börja med.

Du kan ändra kamerafokus och exponering utifrån ett speciellt område. Innan du tar bilden trycker du på den plats du vill justera på skärmen. Om du sedan vill behålla fokus och exponering på den platsen, håller du ned fingret på skärmen tills du ser Exponering/fokus låst.

Om du vill ta en snabb sekvens med bilder håller du slutarknappen intryckt tills du vill sluta.

Om du har iPhone 11 eller iPhone 11 Pro kan du använda QuickTake till att enkelt vill spela in videor i bildläget.

Porträtt

Porträttläget, som finns på iPhone 7 Plus och senare, använder dubbla kameror·till att skapa en skärpedjupseffekt. Det skapar en bild som behåller skärpan på motivet men som har en suddig bakgrund. Om du har iPhone X eller senare kan du även ta en selfie i porträttläge med den framåtvända TrueDepth-kameran.

Öppna appen Kamera och svep till porträttläget. Rör dig bort från motivet om appen föreslår det. När djupeffektsrutan blir gul tar du bilden.

Med iPhone 8 Plus och senare kan du göra dina porträttlägesbilder ännu mer fängslande med ljuseffekter som håller studiokvalitet. När du har tagit din bild trycker du på Ändra och väljer Studioljus, Konturljus, Scenljus, Scenljus mono eller Svartvitt high key-ljus.*

* På iPhone XR är Scenljus, Scenljus mono och Svartvitt high key-ljus inte tillgängliga för den bakre kameran.

Kvadrat

Med kvadratläget begränsas kameraskärmens ram till en kvadrat, den vanligaste bildstorleken i många sociala medieappar. Så när du tar en bild kan du snabbt dela den på dina favoritplattformar.

På iPhone 11 och iPhone 11 Pro trycker du på pilen  om du vill se fler alternativ, bland annat kvadratläget.

Panorama

Vill du ta en andlöst vacker bild i liggande läge men märker att vyn inte får plats på kameraskärmen? Använd panoramaläget för att få en fantastisk vidvinkelbild.

I panoramaläget visas en stödlinje mitt på skärmen så att du får hjälp med att ta bilden. Om du vill påbörja bilden från vänster ser du till att pilen pekar åt höger. Om du vill börja från höger trycker du på pilen och ändrar riktning.

Tryck på slutarknappen och flytta kameran långsamt i en rät linje från en sida till den andra. Försök att hålla pilen på den gula stödlinjen.

Video

När du går till ett videoläge blir den vita slutarknappen röd. Tryck en gång på slutarknappen för att påbörja inspelningen och tryck sedan en gång till för att stoppa den.

Vill du redigera längden på videon? Tryck på Ändra eller ändringsknappen och dra reglaget för att ändra start- och sluttid. Tryck på Klar när du vill spara ändringarna.

Vill du snabba upp videon eller göra den långsammare? Testa att använda lägena Slowmotion eller Uppsnabbat.

Slowmotion

Låt de bästa ögonblicken vara ännu längre med slowmotion-videor. Videon spelas in som vanligt. Men när du spelar upp den visas den i slowmotion. Du kan till och med redigera videon så att slowmotioneffekten börjar och slutar vid en tidpunkt som du väljer.

Uppsnabbat

Spela in material enligt valda intervall om du vill skapa uppsnabbade videor som du snabbt och enkelt kan dela. När du använder läget Uppsnabbat och trycker på slutarknappen tar kameran bilder med ett visst intervall tills du trycker på slutarknappen igen.