Sådan bruger du Stakke på din Mac

Stakke organiserer automatisk dit skrivebord, så det er nemt at holde orden og finde lige præcist det, du leder efter.

I macOS Mojave introduceres Stakke, som organiserer dit skrivebord i stakke med arkiver grupperet efter kategori, og de bliver ved med at holde orden på skrivebordet, efterhånden som du gemmer nye arkiver. Med Stakke hører et rodet skrivebord fortiden til.

Slå Stakke til

Vælg Vis > Brug stakke i menulinjen Finder. Eller Ctrl-klik (højreklik) et hvilket som helst sted på skrivebordet, og vælg derefter Brug stakke i lokalmenuen.

Alle arkiver er nu en del af en stak, medmindre arkivet er den eneste af sin slags på dit skrivebord. Mapper vises lige under stakke.

Skift, hvordan dine stakke grupperes

Stakke grupperes som standard efter type, f.eks. billeder, PDF-dokumenter, præsentationer, skærmbilleder m.m.

Hvis du vil gruppere stakke efter ændringsdato, mærke eller andre kategorier, skal du vælge Vis > Grupper stakke efter i menulinjen. Eller Ctrl-klik på skrivebordet, og vælg Grupper stakke efter i lokalmenuen.

En åben stak, der viser pil ned på en stak, og indholdet af stakken vist som særskilte symboler på skrivebordet

Arbejd med dine stakke

Du kan åbne eller lukke en stak ved at klikke på stakken én gang. Når stakken er åben, vises stakkens arkiver på skrivebordet, og stakkens symbol ændres til en mappe med en pil.

Du kan få vist emner i en stak uden at åbne stakken:

1. Flyt din markør hen over en stak.
  2. Skub ved at rulle til venstre eller højre med pegefeltet eller musen. Når du skubber, ændres stakkens symbol og navn, så det svarer til de enkelte arkiver i stakken.
  3. Når du finder det ønskede arkiv, skal du dobbeltklikke på det for at åbne det.

Med Stakke er det også nemt at udføre handlinger på alle emner i en stak. Bare Ctrl-klik på stakken, og vælg en handling i lokalmenuen, f.eks. Omdøb, Komprimer, Del eller en af de tilgængelige hurtige kommandoer.

Læs mere

Mappegenveje i Dock er også en form for stakke, og du kan bruge dem sammen med stakkene på dit skrivebord.