Sådan vælger du en anden startdisk

Hvis du har en anden startdisk med et kompatibelt operativsystem, kan din Mac starte fra den disk i stedet for din aktuelle startdisk.

Din Mac starter som standard fra sin indbyggede harddisk, men en startdisk kan være en hvilken som helst lagringsenhed, der indeholder et operativsystem, som er kompatibelt med din Mac. Hvis du f.eks. installerer macOS eller Microsoft Windows på en intern eller ekstern disk, kan din Mac genkende disken som en startdisk. Du kan starte fra den ved at følge fremgangsmåden i denne artikel.

Brug indstillinger til startdisk

Når du bruger indstillinger for startdisk til at vælge en startdisk, starter din Mac op fra denne disk, indtil du vælger en anden.

1. Vælg Apple-menuen () > Systemindstillinger, og klik på Startdisk.
  2. Klik på , og skriv din administratoradgangskode.
  3. Vælg din startdisk, og genstart derefter din Mac.

Hvis du får vist en besked om, at dine sikkerhedsindstillinger ikke tillader, at du bruger denne Mac som en ekstern startdisk, skal du kontrollere indstillingen af Ekstern start i Startsikkerhedsværktøj.

Brug Startadministration

Når du bruger Startadministration til at vælge en startdisk, starter din Mac op fra denne disk én gang og vender herefter tilbage til at bruge den disk, der blev valgt under Indstillinger for startdisk.

1. Hold tasten Indstillinger nede, umiddelbart efter du har tændt eller genstartet din Mac.
  2. Slip tasten indstillinger, når du ser vinduet Startadministration.
    Hvis din Mac er beskyttet med en firmwareadgangskode, kan du slippe tasten, når du bliver bedt om at skrive adgangskoden.
  3. Vælg startdisken, og klik derefter på pilen under dens symbol, eller tryk på Retur.
    Hvis du holder ctrl-tasten nede i dette trin, arkiveres dit valg i indstillingerne til Startdisk og bevares, indtil du ændrer det.

Hvis din Mac bruger OS X Lion v10.7.3 eller en nyere version, kan du også bruge denne metode til at starte fra din Time Machine-disk til sikkerhedskopier. Startadministration identificerer din Time Machine-sikkerhedskopi som ”EFI Boot.”

Hvis du ikke kan vælge din startdisk eller starte fra den

Sørg for, at din startdisk bruger en version af macOS eller Windows, der er kompatibel med din Mac-model.

Hvis du bruger en iMac Pro, skal du kontrollere indstillingerne i Startsikkerhedsværktøj. Disse indstillinger bestemmer, om du kan starte fra en anden disk.

Hvis du er i Startadministration og ikke kan se din startdisk, skal du trykke på Alternativ-Skift-Kommando-punktum. Af hensyn til systemets sikkerhed viser Mac-computere med opdateret software ikke enheder med Option ROM-firmware, før du trykker på disse taster i Startadministration for at indlæse firmwaren. Det skal du gøre, hver gang du vil starte fra enheden eller fra en startdisk, der er sluttet til enheden.

På Mac-modeller fra primo 2015 og tidligere kan du slå denne sikkerhedsfunktion fra og automatisk indlæse Option ROM-firmware. Dette fjerner en vigtig beskyttelse imod, at andre personer, der fysisk har adgang til din Mac, potentielt kan opnå uautoriseret adgang til den.

1. Åbn programmet Terminal, som findes i mappen Hjælpeprogrammer i mappen Programmer.
  2. Skriv sudo nvram enable-legacy-orom-behavior=1, og tryk derefter på Return.
    Skriv sudo nvram -d enable-legacy-orom-behavior for at fortryde denne kommando.

Oplysninger om produkter, der ikke er fremstillet af Apple, eller selvstændige websteder, der ikke er styret eller testet af Apple, er ikke udtryk for anbefalinger eller godkendelser fra Apples side. Apple påtager sig intet ansvar med hensyn til udvalget af disse produkter, produkternes funktionsevne eller brugen af produkterne. Apple giver ingen garanti for, at indholdet på websteder, som Apple ikke står bag, er pålideligt og præcist. Det er forbundet med en naturlig risiko at bruge internettet. Kontakt producenten for at få yderligere oplysninger. Andre virksomheds- og produktnavne kan være varemærker tilhørende de respektive ejere.