Sätt att skydda din integritet på datorn

Det är viktigt att tänka på integriteten när du använder program som utväxlar information på webben. I macOS finns säkerhetsfunktioner som förbättrar integritetsskyddet och styr mängden information som lämnas ut om dig och datorn på internet.

Använda Föräldrakontroll

Du kan använda föräldrakontroll till att övervaka barnens datoranvändning, styra vem som kan kontakta dem via e-post och chatt och begränsa deras tillgång till webbplatser. Mer information finns i Ställa in föräldrakontroll och Övervaka barns datoranvändning.

Välj Apple-menyn > Systeminställningar och klicka på Föräldrakontroll.

Öppna inställningspanelen Föräldrakontroll åt mig

Använda integritetsfunktionerna i Safari

Safari innehåller en mängd funktioner som hjälper dig att skydda din integritet på internet. Du kan surfa privat, så att Safari inte registrerar någonting om vilka webbplatser du besökt och vad du hämtat. Du kan blockera popupfönster, förhindra att webbplatser sparar cookies på datorn och annat.

Ange vilken personlig information du delar med program

Med platstjänster kan program, t.ex. webbläsare, hämta och använda information baserat på var du befinner dig. Du kan stänga av platstjänster helt eller välja vilka program som kan se information om var du är.

Vissa program kanske samlar in och använder information från dina kontakter, kalendrar eller påminnelser.

Läs mer i följande ämnen:

Välja om analysinformation ska delas

Du kan hjälpa Apple att förbättra kvalitet och prestanda för sina produkter och tjänster. macOS kan automatiskt samla in analysinformation från datorn och skicka den till Apple för analys. Informationen skickas enbart med ditt tillstånd och levereras anonymt till Apple. Mer information finns i Dela analysinformation med Apple.

Du väljer om analysinformation ska skickas i panelen Integritetsskydd i inställningspanelen Säkerhet och integritet.

Välj Apple-menyn > Systeminställningar, klicka på Säkerhet och integritet och sedan på Integritetsskydd. Klicka på Analys.

Öppna panelen Integritetsskydd åt mig

Ställa in en brandvägg

Du kan använda en brandvägg till att skydda din integritet genom att blockera oönskad nätverkskommunikation med datorn. Om brandväggen är aktiverad kan du också använda ”dolt läge”, vilket förhindrar att datorn upptäcks av andra på webben. Mer information finns i Förhindra oönskade anslutningar genom att använda en brandvägg.

Du ställer in och anpassar brandväggen genom att använda panelen Brandvägg i inställningspanelen Säkerhet och integritet.

Välj Apple > Systeminställningar, klicka på Säkerhet och integritet och sedan på Brandvägg.

Öppna panelen Brandvägg åt mig