macOS Sierra: Werken met Apple Diagnostiek of Apple Hardware Test

Apple Diagnostiek en Apple Hardware Test zijn diagnoseprogramma's voor het opsporen van problemen met de interne hardware van uw computer, zoals de printplaat, het geheugen en draadloze componenten. Zelfs als de Mac niet met macOS kan worden opgestart, kunt u de Mac mogelijk wel opstarten met Apple Diagnostiek of Apple Hardware Test.

Het model van uw Mac en de versie van macOS bepalen welk programma u moet gebruiken. Als u informatie over het model en de versie wilt zien, kiest u Apple-menu > 'Over deze Mac'.

• Als u een Mac hebt van 2013 of later, is Apple Diagnostiek ingebouwd in uw Mac.

• Als u een Mac hebt van 2012 of eerder met OS X versie 10.8.4 of hoger, is Apple Hardware Test standaard beschikbaar op uw Mac.

• Als u een Mac hebt van 2012 of eerder met OS X versie 10.8.3 of lager, gebruikt u de schijf met systeemsoftware of de USB-flash-eenheid die bij uw Mac is geleverd.

Apple Diagnostiek gebruiken

1. Druk deze instructies af: Klik op de deelknop  in het helpvenster en kies 'Druk af'.

2. Koppel alle externe apparaten los (behalve het toetsenbord, de muis, het beeldscherm en de luidsprekers). Als u over een Ethernet-kabel of externe dvd-eenheid beschikt, koppelt u deze los.

3. Kies Apple-menu > 'Herstart' en houd de toets D ingedrukt terwijl de Mac opnieuw wordt opgestart.

Apple Diagnostiek wordt automatisch gestart. Als Apple Diagnostiek voltooid is, wordt een lijst met gevonden problemen weergegeven. (De referentiecode is voor Apple Support bestemd.)

Om de taal te wijzigen, drukt u op Command + L.

4. Volg de instructies op het scherm.

• Om de Mac op te starten vanaf de ingebouwde herstelschijf en de webpagina 'Contact opnemen met Apple Support' te openen in Safari, klikt u op 'Aan de slag'.

• Als door Apple Diagnostiek wordt aangegeven dat de wifikaart niet goed werkt, neemt u contact op met Apple Support of brengt u de Mac naar een Apple Store of een door Apple erkende serviceaanbieder.

Apple Hardware Test gebruiken

1. Druk deze instructies af: Klik op de deelknop  in het helpvenster en kies 'Druk af'.

2. Koppel alle externe apparaten los (behalve het toetsenbord, de muis, het beeldscherm en de luidsprekers). Als u over een Ethernet-kabel of externe dvd-eenheid beschikt, koppelt u deze los.

3. Kies Apple-menu > 'Herstart' en houd de toets D ingedrukt terwijl de Mac opnieuw wordt opgestart.

4. Als het keuzescherm van Apple Hardware Test wordt weergegeven, selecteert u de gewenste taal en drukt u vervolgens op de Return-toets of klikt u op de knop met de naar rechts wijzende pijl.

Als u het keuzescherm niet ziet, is Apple Hardware Test mogelijk niet beschikbaar op uw Mac. U kunt Apple Hardware Test wellicht starten vanaf het internet. Sluit uw Mac opnieuw op het netwerk aan en start vervolgens de Mac opnieuw op terwijl u Option + D ingedrukt houdt.

5. Als het hoofdscherm van Apple Hardware Test wordt weergegeven, volgt u de instructies op het scherm.

Als Apple Hardware Test een probleem aantreft, verschijnt er een waarschuwingsbericht. Noteer of kopieer het bericht, zodat u het bij de hand hebt als u contact opneemt met Apple Support.

Een schijf met systeemsoftware of een USB-flash-eenheid gebruiken

Als bij uw Mac een schijf met systeemsoftware of een USB-flash-eenheid is geleverd, kunt u deze mogelijk gebruiken om Apple Hardware Test te starten.

Belangrijk: Volg deze instructies alleen als bij uw Mac een schijf met systeemsoftware of een USB-flash-eenheid is geleverd. Probeer niet een schijf of USB-flash-eenheid van een ander model Mac te gebruiken.

1. Druk deze instructies af: Klik op de deelknop  in het helpvenster en kies 'Druk af'.

2. Koppel alle externe apparaten los (behalve het toetsenbord, de muis, het beeldscherm en de luidsprekers). Als u over een Ethernet-kabel of externe dvd-eenheid beschikt, koppelt u deze los.

3. Plaats de schijf met systeemsoftware of de USB-flash-eenheid.

4. Kies Apple-menu > 'Herstart' en houd de toets D ingedrukt terwijl de Mac opnieuw wordt opgestart.

5. Als het keuzescherm van Apple Hardware Test wordt weergegeven, selecteert u de gewenste taal en drukt u vervolgens op de Return-toets of klikt u op de knop met de naar rechts wijzende pijl.

6. Als het hoofdscherm van Apple Hardware Test wordt weergegeven, volgt u de instructies op het scherm.

Als Apple Hardware Test een probleem aantreft, verschijnt er een waarschuwingsbericht. Noteer of kopieer het bericht, zodat u het bij de hand hebt als u contact opneemt met Apple Support.

Externe hardwarecomponenten, zoals USB- of FireWire-apparaten, worden niet door Apple Diagnostiek en Apple Hardware Test gecontroleerd. Apparaten van andere fabrikanten dan Apple, zoals PCI-kaarten, worden evenmin gecontroleerd. Er wordt niet gecontroleerd of er problemen zijn met het besturingssysteem (macOS) of de software, zoals conflicterende programma's of extensies.

Als er geen hardwareprobleem wordt gevonden, is er mogelijk een probleem met uw macOS-versie en moet u het besturingssysteem misschien opnieuw installeren. Zie macOS herinstalleren voor meer informatie.

Publicatiedatum: 11-mei-2017