Installera, uppdatera och avinstallera program

Du kan välja mellan tusentals program att hämta och installera på datorn och enkelt hålla dem uppdaterade. Om du inte längre vill ha ett program kan du ta bort det.

Installera program

Uppdatera program

• App Store meddelar dig när det finns tillgängliga uppdateringar för program som du har hämtat eller som medföljde datorn.

• Om du själv vill söka efter programuppdateringar väljer du Apple-menyn > App Store och klickar på Uppdatera.

Avinstallera program

Du kan avinstallera program du hämtat eller installerat från App Store, från webbplatser eller från skivor. Det går inte att avinstallera program som ingår i macOS, t.ex. Safari och Mail.

• Program som hämtats från App Store: Klicka på symbolen för Launchpad i Dock, placera pekaren över en programsymbol och tryck tills alla symboler börjar vicka. Klicka sedan på raderingsknappen för programmet. Om du vill använda programmet igen senare kan du installera om det från App Store.

Om en symbol saknar raderingsknapp kan programmet inte avinstalleras i Launchpad. Om du vill veta mer om Launchpad läser du Använda Launchpad till att visa och öppna program.

• Övriga program: Klicka på Program i sidofältet i Finder och gör något av följande:

• Om ett program finns i en mapp öppnar du dess mapp och letar efter ett avinstallationsprogram. Om Avinstallera [program] eller [program]-avinstalleraren visas dubbelklickar du på det alternativet och följer anvisningarna på skärmen.

• Om ett program inte finns i en mapp eller saknar avinstallationsprogram drar du det från programmappen till papperskorgen (i slutet av Dock). Välj sedan Finder > Töm papperskorgen.

Om du ångrar dig innan du tömmer papperskorgen markerar du programmet i papperskorgen och väljer Arkiv > Lägg tillbaka.

VARNING: När du tömmer papperskorgen tas programmet bort från datorn permanent. Om du har filer som du skapat med programmet kanske du inte kan öppna dem.