Stapels gebruiken op uw Mac

Stapels ordent uw bureaublad automatisch, waardoor het makkelijk is om uw bureaublad overzichtelijk te houden en precies te vinden wat u zoekt.

macOS Mojave introduceert Stapels, waarmee u uw bureaublad ordent in stapels bestanden die gegroepeerd zijn per categorie. Met Stapels blijft uw bureaublad overzichtelijk als u nieuwe bestanden opslaat. Met Stapels behoort een onoverzichtelijke desktop tot het verleden.

Stapels inschakelen

Kies 'Weergave' > 'Gebruik Stapels' in de menubalk van de Finder. Of Control-klik (klik rechts) op uw bureaublad en kies vervolgens 'Gebruik Stapels' in het contextuele menu.

Elk bestand is nu onderdeel van een stapel, tenzij dit het enige bestand van dit type is op uw bureaublad. De mappen worden vlak onder de stapels weergegeven.

Wijzig hoe uw stapels worden gegroepeerd

Stapels worden standaard gegroepeerd op type, zoals afbeeldingen, pdf's, presentaties, schermafbeeldingen en andere.

Als u stapels wilt groeperen op bewerkingsdatum, tagof andere categorieën, kiest u 'Weergave' > 'Groepeer stapels op' in de menubalk. Of Control-klik op uw bureaublad en kies 'Groepeer stapels op' in het contextuele menu.

Een open stapel waarop de pijl omlaag wordt weergegeven en de inhoud van de stapel wordt weergegeven als aparte symbolen op het bureaublad

Werk met uw stapels

Om een stapel te openen of te sluiten, klikt u eenmaal op de stapel. Wanneer een stapel open is, worden de bestanden van de stapel weergegeven op het bureaublad. Het stapelsymbool verandert in een map met een pijl.

Onderdelen in een stapel bekijken zonder de stapel te openen:

1. Beweeg uw muisaanwijzer over een stapel.
  2. Veeg door naar links of naar rechts te schuiven met uw trackpad of muis. Terwijl u veegt, veranderen het stapelsymbool en de naam mee met elk bestand in de stapel.
  3. Wanneer u het gewenste bestand vindt, klikt u dubbel op het bestand om het te openen.

Stapels maakt het ook makkelijk om acties uit te voeren voor elk onderdeel in een stapel. Control-klik op de stapel en kies een actie uit het contextuele menu, zoals 'Wijzig naam', 'Comprimeer', 'Deel' of een van de beschikbare Snelle taken.

Meer informatie

Mapopdrachten in het Dock zijn een andere type stapel en u kunt deze samen met de stapels op uw desktop gebruiken.