Touch Bar gebruiken op een MacBook Pro

Op MacBook Pro (15-inch, 2016) en nieuwer en MacBook Pro (13-inch, 2016, vier Thunderbolt 3-poorten) en nieuwer past de Touch Bar boven aan het toetsenbord zich aan aan wat u doet en biedt intuïtieve toetscombinaties en app-regelaars wanneer u die nodig hebt.

Systeemregelaars en instellingen in de Control Strip

Als u de MacBook Pro opstart, wordt in de Control Strip aan de rechterkant van de Touch Bar een aantal bekende knoppen zoals voor volume, dempen en beeldschermhelderheid weergegeven. Ook vindt u hier Siri. De Escape-knop (Esc) wordt aan de linkerkant van de Touch Bar weergegeven.

Systeemregelaars: als u in de Control Strip op  tikt, wordt deze uitgevouwen en worden systeemregelaars weergegeven voor onder andere helderheid, Mission Control, Launchpad en het afspelen van media:

Breng uw wijzigingen aan en tik op . De Control Strip schakelt weer terug naar de kleinere versie aan de rechterkant van de Touch Bar, waarbij Esc aan de linkerkant wordt weergegeven. U kunt altijd op  tikken om de Control Strip uit te vouwen en alle systeemregelaars weer te geven.

Functietoetsen: als u de functietoetsen F1-F12 in de Touch Bar wilt gebruiken, houd u de Function-toets (fn) in de linkerbenedenhoek van het toetsenbord ingedrukt. De functietoetsen worden weergegeven:

Meer informatie over het gebruik van functietoetsen op de MacBook Pro met Touch Bar.

Tijdens het gebruik van de Mac wordt de Touch Bar automatisch aangepast aan wat u doet en geeft deze bekende relevante tools weer. Lees verder voor voorbeelden van wat u met de Touch Bar kunt doen in uw favoriete apps en lees hoe u de Touch Bar kunt aanpassen aan uw wensen.

Touch Bar-regelaars gebruiken in apps

Veel ingebouwde apps op de Mac hebben Touch Bar-regelaars die algemene handelingen nog eenvoudiger maken. Ook uw favoriete apps van andere makers kunnen gebruikmaken van de Touch Bar.

Lees wat de Touch Bar allemaal kan in enkele populaire Mac-apps. Kijk zelf wat de Touch Bar allemaal te bieden heeft in uw andere favoriete apps.

Finder

Navigeren en weergeven: tik in Finder op de pijltoetsen in de Touch Bar om door items te bladeren en tik op  om items weer te geven in Snelle weergave.

Weergeven en sorteren: tik op  om opties te bekijken voor het weergeven en sorteren van uw bestanden en mappen.

Delen: tik op  om opties te bekijken voor het delen van uw bestanden.

Taggen: tik op  om te zien welke tags u kunt toepassen op items.

Safari

Favorieten bezoeken: tik in Safari op een favoriete website in de Touch Bar om die website te openen.

Navigeren en zoeken: klik op de pijl naar links of de pijl naar rechts om terug of vooruit te gaan. Tik op het zoekveld om een zoekopdracht te starten of tik op  om een nieuwe tab te openen.

Mail

Algemene taken uitvoeren: in Mail kunt u de Touch Bar gebruiken om berichten op te stellen, te beantwoorden, te archiveren, te markeren als ongewenste reclame en er een vlag aan toe te kennen.

Voorspellende invoer gebruiken: in Mail en andere apps waarin u tekst opstelt, geeft de Touch Bar tijdens het typen suggesties weer. Tik op woorden of emoji om ze in te voegen.

Tekst opmaken: selecteer tijdens het typen van uw bericht een stuk tekst. In de Touch Bar worden opmaakopties weergegeven, zoals vetgedrukt, schuingedrukt en lijsten.

Zeg het met emoji: in apps zoals Mail en Berichten kunt u emoji in plaats van woorden kiezen om uw boodschap op een leuke manier over te brengen. Tik op  om te zien welke emoji u het vaakst gebruikt en tik op een emoji om deze in te voegen.

Foto's

Snel door uw bibliotheek gaan: in Foto's zorgt de Touch Bar ervoor dat u sneller de juiste foto vindt door met uw vinger door de miniaturen te schuiven. U kunt op  tikken om een geselecteerde foto te markeren als favoriet of op  om de foto te roteren.

Foto's wijzigen: nadat u een foto hebt geselecteerd, tikt u op  om bewerkingsopties weer te geven (bijsnijden, filters, aanpassen, retoucheren en rode ogen). U kunt uw foto wijzigen met de regelaars op de Touch Bar.

Kaarten

Uzelf vinden: tik in Kaarten op  in de Touch Bar om uw locatie te zoeken. Tik op het zoekveld om te typen waar u naartoe wilt.

Bekijken wat er in de buurt is: op de Touch Bar worden knoppen weergegeven met categorieën van locaties in de buurt, zoals restaurants, hotels en tankstations.

Route: als u een locatie selecteert om te bezoeken, ziet u opties voor de route, om het bedrijf te bellen of de website te bezoeken.

Notities

Een notitie maken: tik in Notities op  in de Touch Bar om een nieuwe notitie te maken. Tik op  om een checklistitem toe te voegen.

Tekst opmaken: tik op  om knoppen weer te geven om tekst uit te lijnen, vetgedrukt of cursief te maken of te onderstrepen.

Stijlen toepassen: tik op  om alineastijlen zoals genummerde lijsten, opsommingslijsten of kopteksten toe te passen.

Agenda

Uw dag bekijken: tik in Agenda op de knop 'Vandaag' om de gebeurtenissen voor vandaag te bekijken of veeg over de Touch Bar om een maand te selecteren (in het verleden of de toekomst).

Uw gebeurtenissen bewerken: selecteer een gebeurtenis in uw agenda en tik om de details van de gebeurtenis te bekijken, de tijd of locatie te bewerken en genodigden toe te voegen of te verwijderen.

FaceTime

Gesprekken beheren: in FaceTime kunt u mensen bellen en gesprekken beantwoorden, de informatie van de beller bekijken en een bericht of e-mail verzenden als u niet kunt praten. Dit kan allemaal vanaf de Touch Bar.

De Touch Bar aanpassen

In veel apps zoals Finder, Mail en Safari kunt u de Touch Bar aanpassen.

Kies 'Weergave' > 'Pas Touch Bar aan'. Het aanpasvenster wordt weergegeven op het beeldscherm. Hier kunt u uw favoriete items kiezen:

Als u de Touch Bar aanpast, bewegen de knoppen en ziet u de knop 'Gereed' aan de linkerkant.

Gebruik de cursor om de gewenste items naar de Touch Bar te slepen. U kunt ook items naar links en rechts slepen binnen de Touch Bar om ze opnieuw in te delen, of u kunt de items uit de Touch Bar naar boven slepen om ze te verwijderen. Tik op 'Gereed' in de Touch Bar of klik op 'Gereed' op het scherm als u klaar bent.

De Control Strip aanpassen

U kunt knoppen (inclusief Siri) aan de Control Strip toevoegen of eruit verwijderen, en de knoppen anders rangschikken.

In apps waarin aanpassing mogelijk is (zoals de Finder), kiest u 'Weergave' > 'Pas Touch Bar aan'. Raak het Control Strip-gedeelte van de Touch Bar aan om de Control Strip aan te passen. Vervolgens sleept u met de cursor de gewenste items van het beeldscherm naar de Control Strip. U kunt de items op de Control Strip anders rangschikken door ze naar links of rechts te slepen, of verwijderen door ze vanuit de Touch Bar omhoog te slepen. Tik op 'Gereed' in de Touch Bar of klik op 'Gereed' op het scherm als u klaar bent.

U kunt de Control Strip ook aanpassen door op 'Pas Control Strip aan' te klikken in het Toetsenbord-paneel van Systeemvoorkeuren.

Ontdekken en experimenteren

De meeste apps plaatsen toetscombinaties, tools en regelaars op de Touch Bar voor de taken die u wilt uitvoeren. Tik ergens op om te bekijken wat u snel en eenvoudig kunt bereiken.

Vaak is het eenvoudiger om op de Touch Bar te tikken dan om op het scherm op items te klikken of items te selecteren. Zo kunt u bijvoorbeeld Rekenmachine openen om snel iets uit te rekenen met behulp van de cijfertoetsen en de functies op de Touch Bar, zonder de cursor te bewegen, te klikken en te typen.

Door de Touch Bar te gebruiken, zult u steeds de beste manier vinden om dingen gedaan te krijgen, en ook in uw favoriete apps van andere makers zult u nieuwe dimensies ontdekken die de Touch Bar mogelijk maakt.

Toegankelijkheidsopties gebruiken met Touch Bar

De toegankelijkheidsfuncties waarmee u uw Mac kunt gebruiken, zijn ook handig voor de Touch Bar. Houd de Command-toets ingedrukt terwijl u drie keer op de Touch ID (aan/uit-knop) drukt om te schakelen naar VoiceOver. Hiermee worden Touch Bar-opdrachten hardop voorgelezen.

Lees meer over het gebruik van toegankelijkheidsfuncties met Touch Bar.