macOS High Sierra

Programma's installeren, bijwerken en verwijderen

Je kunt kiezen uit duizenden programma's die je op je Mac kunt downloaden en installeren en eenvoudig up-to-date kunt houden. Als je een bepaald programma niet meer gebruikt, kun je het verwijderen.

Programma's installeren

Programma's bijwerken

• Je krijgt een melding van de App Store als er updates beschikbaar zijn voor programma's die je hebt gedownload of die standaard bij je Mac zijn geleverd.

• Om te controleren of er updates van een programma beschikbaar zijn, kies je Apple-menu > 'App Store' en klik je op 'Updates'.

Programma's verwijderen

Programma's die je vanuit de App Store, vanaf een website of vanaf een schijf hebt geïnstalleerd, kun je verwijderen. Programma's die deel uitmaken van macOS, zoals Safari en Mail, kun je niet verwijderen.

• Programma's die uit de App Store zijn gedownload: Klik op het Launchpad-symbool  in het Dock, houd de aanwijzer boven het symbool van een programma, houd de knop ingedrukt totdat alle symbolen beginnen te bewegen en klik vervolgens op de verwijderknop  van het programma. Als je het programma later toch weer wilt gebruiken, kun je het opnieuw installeren vanuit de App Store.

Als bij een symbool geen verwijderknop beschikbaar is, kan het programma niet via Launchpad worden verwijderd. Zie Programma's bekijken en openen met Launchpad voor meer informatie over Launchpad.

• Andere programma's: Klik in de navigatiekolom van de Finder op 'Programma's' en voer een van de volgende stappen uit:

• Als een programma zich in een map bevindt, open je de map en zoek je daarin naar een verwijderprogramma. Als je een optie ziet staan zoals 'Verwijder programma' of 'programma verwijderen', klik je hier dubbel op en volg je de instructies op het scherm.

• Als het programma zich niet in een map bevindt of geen eigen verwijderprogramma heeft, sleep je het programma van de map 'Programma's' naar de prullenmand (aan het einde van het Dock) en kies je vervolgens 'Finder' > 'Leeg prullenmand'.

Als je je bedenkt, selecteer je het programma in de prullenmand (voordat je de prullenmand hebt geleegd) en kies je 'Archief' > 'Zet terug'.

WAARSCHUWING: Wanneer je de prullenmand leegt, wordt het programma permanent verwijderd van je Mac. Als je bestanden hebt die met het programma zijn aangemaakt, kun je die mogelijk niet meer openen.