Emoji, accenten en symbolen typen op een Mac

macOS bevat functies waarmee u eenvoudig speciale tekens kunt vinden en typen, zoals emoji en valutasymbolen.

Emoji en andere symbolen typen

1. Klik op de plek in het document of bericht waar u het teken wilt plaatsen.
  2. Druk op Control-Command-spatiebalk. Het pop-upvenster 'Tekenweergave' wordt weergegeven:
    Emoji-menu
  3. Gebruik het zoekveld bovenaan het venster, klik op een categorie onderaan het venster of klik op knop 'Aangepaste weergave' rechtsboven om het venster te vergroten en meer tekens weer te geven.
  4. Klik of klik dubbel op het gewenste teken om het in de tekst in te voegen.

In de apps Berichten en Mail kunt u het pop-upvenster 'Tekenweergave' ook weergeven door te klikken op knop 'Emoji'.

Tekens met accenten typen

Houd een toets ingedrukt tot de alternatieve tekens ervan worden weergegeven en klik op, of typ vervolgens het nummer onder het teken dat u wilt gebruiken.

Als er geen extra tekens beschikbaar zijn voor de toets die u indrukt, verschijnt er geen venstermenu met accenten.

Als u toch geen teken met accent wilt typen na het indrukken van een toets, drukt u op de Esc-toets (Escape).

Een teken herhalen

Sommige toetsen worden herhaald wanneer u deze ingedrukt houdt, afhankelijk van waar u ze gebruikt. Houd de spatiebalk of symbooltoetsen (zoals een afbreekstreepje of isgelijkteken) ingedrukt om deze tekens in de meeste apps te laten herhalen. In apps waar geen tekens met accenten worden gebruikt (zoals Rekenmachine, Grapher of Terminal), worden letters en cijfers ook herhaald wanneer u deze toetsen ingedrukt houdt.

Als een teken niet wordt herhaald, controleert u de instellingen voor 'Toetsrepeteertempo':

1. Ga naar het Apple-menu () > 'Systeemvoorkeuren'.
  2. Klik op 'Toetsenbord'.
  3. Zorg ervoor dat de schuifknop 'Toetsrepeteertempo' niet is ingesteld op 'Uit'.

Als een toets niet kan worden herhaald in de app die u gebruikt, volgt u deze stappen:

1. Selecteer het teken dat u wilt kopiëren.
  2. Druk op Command-C om het teken naar het klembord te kopiëren.
  3. Houd vervolgens Command-V ingedrukt om het teken meerdere keren te plakken.