macOS High Sierra

De namen van componenten en andere onderdelen op de Mac

Als je niet precies weet hoe een bepaald onderdeel op de Mac wordt genoemd, kun je dit opzoeken in de onderstaande lijst met Windows- en Mac-termen.

Opmerking: Op een draagbare Mac moet je de Fn-toets ingedrukt houden en vervolgens op de andere toetsen van een toetscombinatie drukken. Druk bijvoorbeeld op Fn + Control + F2 in plaats van op Control + F2.

Windows-term

Mac-term

Functie

Alt-toets

Option-toets

Om een speciaal teken in te voeren, houd je de Option-toets ingedrukt in combinatie met een toetsenbordletter. Als je bijvoorbeeld "é" wilt invoeren, druk je op Option + E en druk je nogmaals op de E op het toetsenbord.

Alt-toets

Control + F2

Om met het toetsenbord menu's te openen in de menubalk boven in het scherm, druk je op Control + F2 en selecteer je vervolgens met de pijltoetsen een menu. Druk op de Return-toets om het geselecteerde menu te openen. Gebruik nogmaals de pijltoetsen en de Return-toets om een menuoptie te kiezen.

Alt + Tab

Command + Tab

Druk op Command + Tab om van het ene naar het andere actieve programma te gaan. Laat de toetsen los als het gewenste programma is geselecteerd.

Alt + Tab

Exposé

Om alle geopende vensters in het huidige programma weer te geven, houd je de muisknop ingedrukt op het programmasymbool in het Dock. Laat de muisknop of het trackpad los zodra miniatuurafbeeldingen van de vensters worden weergegeven. Druk op de Tab-toets om de vensters van een ander programma weer te geven.

Sluitknop

Sluitknop

Je sluit een venster door op de rode knop  linksboven in een venster te klikken.

Control-toets

Command-toets

Gebruik de Command-toets samen met toetscombinaties om bepaalde taken of commando's snel uit te voeren. Zo kun je doorgaans een document of bestand bewaren door op Command + S te drukken.

Configuratiescherm

Systeemvoorkeuren

Om voorkeuren te selecteren, zoals je bureaubladachtergrond, kies je Apple-menu > 'Systeemvoorkeuren'.

Apparaatbeheer

Systeeminformatie

Systeeminformatie geeft je gedetailleerde informatie over de hardware en software van je Mac. Kies Apple-menu > 'Over deze Mac'.

Uitwerptoets op schijfstations

Mediaverwijdertoets

Om de optische-schijfeenheid te openen en te sluiten, druk je op de mediaverwijdertoets ⏏ op het toetsenbord. Om schijven te verwijderen uit andere stationstypen (of als je toetsenbord geen toets heeft voor het verwijderen van schijven), selecteer je de schijf in de Finder en kies je 'Archief' > 'Verwijder <schijfnaam>'.

Afsluiten

Stop

Als je een programma wilt stoppen, kies je 'Stop [programmanaam]' uit het programmamenu. (Het programmamenu is het menu met de naam van het programma, bijvoorbeeld Safari of Mail.)

Flip 3D

Mission Control

Als je alle geopende vensters wilt zien, druk je op de Mission Control-toets  (of gebruik je de Control Strip). Je kunt ook op Control + Pijl-omhoog drukken.

Als je tijdelijk alle vensters wilt verplaatsen, zodat het bureaublad zichtbaar wordt, druk je tegelijkertijd op de Command-toets en de Mission Control-toets.

Gadgets

Dashboard-widgets

De weergave 'Vandaag' in het berichtencentrum

In Dashboard staan widgets waarmee je allerlei dingen kunt doen, zoals notities maken, aandelen bijhouden en het weerbericht bekijken.

Om Dashboard te openen, klik je op het Launchpad-symbool  in het Dock (of tik je op het Launchpad-symbool in de Control Strip).

Je kunt ook snel informatie bekijken in de weergave 'Vandaag' in het berichtencentrum. Om het berichtencentrum te openen, klik je op het Berichtencentrum-symbool  in de menubalk.

Microsoft Photo Editor

Foto's

Gebruik het programma Foto's om foto's (en video's) te importeren van een iOS-apparaat of camera, foto's te bekijken en te bewerken, foto's te delen, enzovoort.

Muis

Muis (één knop)

Als je een muis met één knop hebt en je een contextueel menu wilt openen (in Windows heet dit een "snelmenu"), houd je de Control-toets ingedrukt terwijl je klikt.

Muis

Magic Mouse, Mighty Mouse of Apple Mouse

Als je een Magic Mouse of een andere muis met verschillende knoppen hebt, kies je Apple-menu > 'Systeemvoorkeuren' en klik je op 'Muis' om de knoppen aan te passen.

Open het paneel 'Muis' in Systeemvoorkeuren

'Mijn computer', 'Deze computer'

Kies in de Finder de commando's 'Ga' > 'Computer'.

Je ziet de schijven die met je Mac zijn verbonden, de cd's en dvd's die in de optische-schijfeenheid zijn geplaatst, de netwerkvolumes waarmee je verbinding hebt en eventuele schijfpartities.

'Mijn documenten', map 'Documenten'

Map 'Documenten'

Gebruik de map 'Documenten' om een document te bewaren. Om de map 'Documenten' te zien, open je een Finder-venster en klik je vervolgens op 'Documenten' in de navigatiekolom.

'Mijn afbeeldingen', map 'Afbeeldingen'

Afbeeldingen, map

De map 'Afbeeldingen' bevindt zich in je thuismap. Kies in de Finder de commando's 'Ga' > 'Thuismap'.

Lijst met recente documenten

Commando 'Recente onderdelen' in het Apple-menu

De namen van de programma's en bestanden die je opent, worden bijgehouden in de lijst 'Recente onderdelen' in het Apple-menu. Vanuit de lijst 'Recente onderdelen' kun je programma's en documenten snel opnieuw openen.

Bij veel programma's staat in het Archief-menu een commando 'Open recente bestanden'. Met dit commando geef je een lijst weer met de documenten waaraan je onlangs hebt gewerkt.

Netwerkverbindingen

Het paneel 'Netwerk' in Systeemvoorkeuren

Om netwerkinstellingen te configureren, kies je Apple-menu > 'Systeemvoorkeuren' en klik je op 'Netwerk'.

Open het paneel 'Netwerk' in Systeemvoorkeuren

Klik op de knop 'Assistentie' in het paneel 'Netwerk' in Systeemvoorkeuren voor informatie over de configuratie of voor tips voor het oplossen van netwerkproblemen.

Schermtoetsenbord

Toetsenbordweergave

Als je de Toetsenbordweergave wilt openen, klik je in de menubalk op het invoermenu (te herkennen aan het symbool voor het tonen van emoji en symbolen  of een aanduiding van de invoermethode). Klik vervolgens op 'Toon Toetsenbordweergave'.

Als het menu niet wordt weergegeven, kies je Apple-menu > 'Systeemvoorkeuren', klik je tweemaal op 'Toetsenbord' en selecteer je 'Toon toetsenbord- en emojiweergave in menubalk'.

Open het paneel 'Toetsenbord'

'Prestaties' in het onderdeel 'Systeembeheer' van het Configuratiescherm

Activiteitenweergave

Om de prestaties van je Mac en de processen die op de Mac worden uitgevoerd te bekijken, open je het programma Activiteitenweergave in de map 'Hulpprogramma's' in de map 'Programma's'.

Printers en scanners

Het paneel 'Printers en scanners' in Systeemvoorkeuren

Om printers te selecteren en te configureren, kies je Apple-menu > 'Systeemvoorkeuren' en klik je op 'Printers en scanners'.

Open het paneel 'Printers en scanners' in Systeemvoorkeuren

Print Screen

Shift + Command + 3

Shift + Command + 4

Om een afbeelding van het hele scherm te maken, druk je op Shift + Command (⌘) + Shift-3. Om een afbeelding van een gedeelte van het scherm te maken, druk je op Shift + Command + 4 en sleep je de aanwijzer om het gedeelte te selecteren.

Programmamenu

Launchpad

Klik op het Launchpad-symbool  in het Dock om snel toegang te krijgen tot al je programma's en hulpprogramma's. (Je kunt ook op het Launchpad-symbool in de Control Strip tikken.)

Eigenschappen

Commando 'Toon info'

Selecteer in de Finder een bestand, map, schijf of ander onderdeel en kies vervolgens 'Archief' > 'Toon info' om informatie over dat onderdeel weer te geven. In het infovenster kun je de eigenaar en bevoegdheden voor het onderdeel instellen. Voor bestanden kun je het programma selecteren waarin je het bestand wilt openen.

Prullenbak

Prullenmand (in het Dock)

Bestanden en mappen die je wilt verwijderen, sleep je naar de prullenmand. Om de bestanden permanent te verwijderen, kies je 'Finder' > 'Leeg prullenmand'.

Zoeken

Spotlight

Om bestanden, documenten, programma's, e-mail en andere onderdelen op je Mac te zoeken, klik je op het Spotlight-symbool  in de menubalk en voer je een of meer woorden in.

In veel programma's, zoals de Finder, Mail en Contacten, zie je in de knoppenbalk een zoekveld waarmee je snel naar onderdelen in het programma kunt zoeken.

Toetscombinaties

Alias

Om een alias aan te maken, selecteer je het bestand of programma en kies je 'Archief' > 'Maak alias aan'.

Knipprogramma

Schermafbeelding

Met de Schermafbeelding-app (in de map 'Hulpprogramma's' in de map 'Programma's') kun je een schermafbeelding maken van een venster, het volledige scherm of een deel van het scherm.

Stand-by

Commando 'Sluimer' in het Apple-menu

De sluimerstand is bedoeld om energie te besparen. Om de computer in de sluimerstand te zetten, kies je Apple-menu > 'Sluimer'.

Menu Start en taakbalk

Het Dock

Met het Dock open je je favoriete programma's, bestanden, mappen en websites. Standaard verschijnt het Dock onder in het scherm. Om een bestand of map aan het Dock toe te voegen, sleep je het onderdeel naar het Dock en laat je de muisknop los wanneer het onderdeel zich rechts van de scheidingslijn in het Dock bevindt.

Start-menu

Spotlight

Om bestanden, e-mail en andere onderdelen te vinden, klik je op het Spotlight-symbool  in de menubalk.

Statussymbolen

Statusmenu's

Rechts in de menubalk worden statusmenu's weergegeven als symbolen. Statusmenu's gebruik je onder andere om verbinding te maken met een draadloos netwerk en de status van de batterij van je draagbare Mac te controleren.

Taakbeheer

Activiteitenweergave

Om de prestaties van je Mac en de processen die op de Mac worden uitgevoerd te bekijken, open je het programma Activiteitenweergave in de map 'Hulpprogramma's' in de map 'Programma's'.

Windows Verkenner

Finder

Met de Finder kun je je bestanden, mappen en programma's ordenen. Om een Finder-venster te openen, klik je op het bureaublad en kies je 'Archief' > 'Nieuw Finder-venster'.

Windows Media Player

QuickTime Player

iTunes

Met QuickTime Player kun je films en muziek afspelen.

Met iTunes kun je muziek-cd's beluisteren, muziek uit de iTunes Store aanschaffen en je persoonlijke digitale muziekbibliotheek samenstellen.

Windows Movie Maker

iMovie

Met iMovie download je videobeelden van een digitale videocamera en maak je je eigen films.

Cortana

Siri

Je kunt Siri vragen om allerlei taken voor jou uit te voeren, zoals bestanden of programma's openen, of om dingen op te zoeken op je Mac of op het internet. Je kunt de resultaten van Siri bij de hand houden op het bureaublad of in het berichtencentrum.

Om Siri te gebruiken, klik je op het Siri-symbool  in de menubalk (of gebruik je de Touch Bar).