De Touch Bar op de MacBook Pro gebruiken

De Touch Bar boven aan het toetsenbord op de MacBook Pro past zich aan aan wat u doet en biedt intuïtieve toetscombinaties en appregelaars wanneer u die nodig hebt.

De Touch Bar op de MacBook Pro geeft u snel toegang tot commando's op uw Mac en verandert automatisch op basis van wat u doet en welke apps u gebruikt. De Touch Bar is beschikbaar op MacBook Pro-modellen uit 2016 of nieuwer, met uitzondering van de MacBook Pro (13-inch, 2016, twee Thunderbolt 3-poorten) en de MacBook Pro (13-inch, 2017, twee Thunderbolt 3-poorten).

Systeemregelaars en instellingen in de Control Strip

Als u de MacBook Pro opstart, wordt in de Control Strip aan de rechterkant van de Touch Bar een aantal bekende knoppen zoals voor volume, geluid uit en beeldschermhelderheid weergegeven. Ook vindt u hier Siri. Tik op de uitvouwknop in de Control Strip om regelaars voor onder andere de helderheid, Mission Control, Launchpad en het afspelen van media weer te geven.

16-inch MacBook Pro met Touch Bar

Om de functietoetsen F1–F12 op de Touch Bar te gebruiken, houdt u de Function-toets (fn) linksonder op het toetsenbord ingedrukt.

De 16-inch MacBook Pro met Touch Bar heeft een afzonderlijke Escape-toets (Esc). Op de 13- of 15-inch MacBook Pro met Touch Bar wordt de Escape-toets (Esc) aan de linkerkant van de Touch Bar weergegeven.

De Touch Bar gebruiken in apps

Veel ingebouwde apps op de Mac hebben Touch Bar-regelaars die algemene handelingen nog eenvoudiger maken. Zo kunt u in Mail de Touch Bar gebruiken om berichten te schrijven, te beantwoorden, te archiveren, als reclame aan te duiden en te markeren.

Tijdens het schrijven van e-mails bevat de Touch Bar suggesties voor het volgende woord. Tik op de Touch Bar op een woord of emoji om deze in de tekst in te voegen.

Wanneer u tekst selecteert, bevat de Touch Bar opties voor opmaak, zoals vette of cursieve tekst of lijsten.

De meeste apps, inclusief de meeste apps van derden, plaatsen toetscombinaties, tools en regelaars op de Touch Bar voor de taken die u wilt uitvoeren. Tik ergens op om te bekijken wat u snel en eenvoudig kunt bereiken.

De Touch Bar aanpassen

In veel apps zoals Finder, Mail en Safari kunt u de Touch Bar aanpassen.

Kies 'Weergave' > 'Pas Touch Bar aan'. Het aanpasvenster wordt weergegeven op het beeldscherm. Hier kunt u uw favoriete items kiezen:

Wanneer u de Touch Bar aan het aanpassen bent, bewegen de knoppen op de Touch Bar. Gebruik de cursor om de gewenste items vanaf het beeldscherm naar de Touch Bar te slepen.

Ook kunt u items binnen de Touch Bar naar links en rechts slepen om ze anders te rangschikken. Sleep items uit de Touch Bar naar boven om ze te verwijderen. Klik op 'Gereed' op het scherm als u klaar bent.

De Control Strip aanpassen

U kunt knoppen (inclusief de knop voor Siri) aan de Control Strip toevoegen of eruit verwijderen, en de knoppen anders rangschikken.

In apps waarin aanpassing mogelijk is (zoals de Finder), kiest u 'Weergave' > 'Pas Touch Bar aan'. Raak het Control Strip-gedeelte van de Touch Bar aan om de Control Strip aan te passen.

Vervolgens sleept u met de cursor de gewenste items van het beeldscherm naar de Control Strip.

U kunt de items op de Control Strip anders rangschikken door ze naar links of rechts te slepen, of ze verwijderen door ze vanuit de Touch Bar omhoog te slepen. Klik op 'Gereed' op het scherm als u klaar bent.

U kunt de Control Strip ook aanpassen door op 'Pas Control Strip aan' te klikken in het Toetsenbord-paneel van Systeemvoorkeuren.

Toegankelijkheidsopties gebruiken met Touch Bar

De toegankelijkheidsfuncties waarmee u uw Mac kunt gebruiken, zijn ook handig voor de Touch Bar. Houd de Command-toets ingedrukt terwijl u drie keer op de Touch ID (aan/uit-knop) drukt om VoiceOver in of uit te schakelen. Met VoiceOver worden de Touch Bar-opdrachten hardop voorgelezen.

Lees meer over het gebruik van toegankelijkheidsfuncties met Touch Bar.