Basiskenmerken van de Mac: het bureaublad

Het bureaublad is een ruimte waarop u bestanden, mappen en programmavensters ziet. Lees hier meer over het bureaublad en hoe u het aanpast.

Elementen van het bureaublad

1. Menu Apple () - Toegang tot Software-update, Systeemvoorkeuren, Sluimer, Zet uit en meer.
  2. Programmamenu - Bevat menu's voor het gebruikte programma. De naam van het programma verschijnt in het vet naast het menu Apple.
  3. Menubalk - Bevat het menu Apple, het menu van het actieve programma, statusmenu's, menubalkextra's, het symbool van Spotlight en van Berichtencentrum (OS X Mountain Lion).
  4. Statusmenu - Toont de datum en tijd, status van uw computer of geeft u een snelle toegang tot bepaalde functies. Zo kunt u bijvoorbeeld snel Wi-Fi inschakelen, Bluetooth uitschakelen of het geluid van uw computer uitschakelen.
  5. SpotLight-symbool - Klik erop om het SpotLight-zoekveld te openen. Hiermee kunt u items op de Mac zoeken.
  6. Symbool van Berichtencentrum - Klik erop om Berichtencentrum weer te geven. Hier worden de meldingen van Berichten, Agenda, Mail, Herinneringen en programma's van andere fabrikanten verzameld.
  7. Bureaublad - Hierop verschijnen de vensters van het programma. Met Mission Control kunt u meer bureaubladen toevoegen. Als u Mac OS X v10.6 of hoger gebruikt, kunt u Spaces gebruiken.
  8. Het Dock - Biedt snelle toegang tot de meest gebruikte programma's, mappen en bestanden. Het programma, de map of het bestand wordt met één klik geopend.

Bestanden en mappen op het bureaublad organiseren

Als u bestanden downloadt naar het bureaublad of er op maakt, komt het na enige tijd vol te staan. U kunt de bestanden op het bureaublad organiseren door deze te groeperen in mappen op het bureaublad. Selecteer gewoon de onderdelen die u wilt groeperen, Control-klik op één van de geselecteerde onderdelen en kies vervolgens ‘Nieuwe map met selectie’ in het contextuele menu. Voer vervolgens een naam voor de map in. Alle geselecteerde bestanden worden gegroepeerd in de nieuwe map.

Het bureaublad aanpassen

Het venster Toon weergaveopties

U kunt de grootte van symbolen wijzigen, deze in een raster plaatsen en andere voorkeuren instellen voor onderdelen op het bureaublad door de weergaveopties van het bureaublad te wijzigen. Als u de weergaveopties van het bureaublad wilt wijzigen, klikt u op het bureaublad en kiest u Weergave > Toon weergaveopties in de menubalk. U kunt de verschillende instellingen testen om te zien welke u goed vindt (u ziet de wijzigingen onmiddellijk).

De achtergrond wijzigen

U kunt de afbeelding op het bureaublad van een Mac wijzigen. U kunt een van de bureaubladafbeeldingen van de Mac, een effen kleur of een van uw eigen afbeeldingen kiezen.

Voorkeurenpaneel Bureaublad in Systeemvoorkeuren

1. Klik achtereenvolgens op het Launchpad-symbool in het Dock en op ‘Systeemvoorkeuren’. Als u Mac OS X v10.6 of hoger gebruikt, klikt u op het symbool van Systeemvoorkeuren in het Dock.
  2. Klik achtereenvolgens op ‘Bureaublad en schermbeveiliging’ en op ‘Bureaublad’.
  3. Ga als volgt te werk om de gewenste soort bureaubladafbeelding te selecteren:
    • Als u een afbeelding van de Mac wilt gebruiken, selecteert u een map onder het onderdeel Apple.
    • Als u een effen kleur wilt gebruiken, selecteert u ‘Effen kleuren’ onder het onderdeel Apple.
    • Als u uw eigen afbeelding wilt gebruiken, selecteert u de map ‘Afbeeldingen’ onder ‘Mappen’ als de gewenste afbeelding in de map Afbeeldingen is bewaard. Als de afbeelding zich in een andere map bevindt, klikt u op de plusknop (+) en selecteert u de map waarin de afbeelding is bewaard. Klik vervolgens op ‘Kies’.
  4. Selecteer de gewenste afbeelding in het vak aan de rechterkant.

De inhoud van het bureaublad bepalen

U gebruikt Finder-voorkeuren om te kiezen welk soort onderdelen op het bureaublad verschijnen.

Finder-voorkeuren

1. Klik op het bureaublad.
  2. Kies Finder > Voorkeuren en klik op ‘Algemeen’.
  3. Selecteer in het onderdeel ‘Toon deze onderdelen op het bureaublad’ de onderdelen die u op het bureaublad wilt laten verschijnen, zoals harde schijven en externe schijven.