Emoji, accenten en symbolen typen op een Mac

macOS bevat functies waarmee het eenvoudig is speciale tekens te vinden en te typen, zoals emoji en valutasymbolen.

Emoji's en andere symbolen typen

U kunt de Tekenweergave gebruiken om smileys, dingbats en andere symbolen in te voegen terwijl u typt.

1. Klik op de plek in het document of bericht waar u het teken wilt plaatsen.
  2. Druk op Control-Command-spatiebalk. Het pop-upvenster Tekenweergave wordt weergegeven:
    Emoji-menu
  3. Gebruik het zoekveld boven in het venster of klik op de  om het venster uit te vouwen en meer tekens weer te geven:
    Tekenweergave
  4. Klik of dubbelklik op het gewenste teken om het in de tekst in te voegen.

In de app Berichten kunt u het menuvenster Tekenweergave ook weergeven door te klikken op Emoji-knop rechtsonder. In macOS Sierra of hoger worden emoji's die u in Berichten verzendt in dezelfde grootte weergegeven als de tekst waarvan deze deel uitmaken. Als u alleen een paar emoji verzendt zonder tekst erbij, worden de emoji's drie keer zo groot weergegeven.

Tekens met accenten typen

Als u een geaccentueerde of alternatieve versie van een teken wilt typen, houdt u een toets ingedrukt tot de alternatieve tekens ervan worden weergegeven.

Om een van de weergegeven tekens te kiezen, typt u het nummer dat onder het teken verschijnt of klikt u op het gewenste teken. Als u toch geen teken met accent wilt typen nadat u een toets ingedrukt hebt gehouden, typt u een ander teken of drukt u op de Esc-toets (Escape).

Als er geen extra tekens beschikbaar zijn voor de toets die u indrukt, verschijnt er geen venstermenu met accenten. Het menu verschijnt ook niet wanneer de schuifknop 'Toetsrepeteertempo' in het paneel 'Toetsenbord' van 'Systeemvoorkeuren' is ingesteld op 'Uit'.

Een teken herhalen

Sommige toetsen worden herhaald wanneer u deze ingedrukt houdt, afhankelijk van waar u ze gebruikt. Houd de spatiebalk of symbooltoetsen (zoals een afbreekstreepje of isgelijkteken) ingedrukt om deze tekens in de meeste programma's te laten herhalen. In programma's waar geen tekens met accenten worden gebruikt (zoals Calculator, Grapher of Terminal), worden letters en cijfers ook herhaald wanneer u deze toetsen ingedrukt houdt.

Als een teken niet wordt herhaald, gaat u naar het paneel 'Toetsenbord' in 'Systeemvoorkeuren' om te controleren of de schuifknop 'Toetsrepeteertempo' niet is ingesteld op 'Uit'. Als een toets niet kan worden herhaald in het programma dat u gebruikt, kopieert u het teken naar het klembord. Houd vervolgens Command-V ingedrukt om het teken of woord meerdere keren te plakken.