De doelschijfmodus gebruiken om bestanden naar een andere computer te verplaatsen

Gebruik de doelschijfmodus om een Mac als een externe harde schijf op een andere Mac te laten verschijnen zodat u snel bestanden kunt vinden en kopiëren.

De doelschijfmodus kan nuttig zijn wanneer u bestanden snel wilt verplaatsen van de ene computer naar de andere of bestanden van een Mac met een defect scherm af wilt halen. De twee Mac-computers moeten via een van deze poorten op elkaar zijn aangesloten met een kabel:

De doelschijfmodus biedt geen ondersteuning voor verbindingen die een Apple USB-C-oplaadkabel, USB-A-naar-USB-A-kabel of Mini DisplayPort-kabel  gebruiken.

Sluit de computers op elkaar aan met de juiste kabel

Afhankelijk van de poorten van de Mac-computers gebruikt u een Thunderbolt 3-, USB-C-, Thunderbolt 2- of FireWire-kabel om de computers op elkaar aan te sluiten. Vervolgens start u op in de doelschijfmodus

Als u de computers op elkaar aansluit via Thunderbolt 3 (USB-C) of USB-C:

Start op in de doelschijfmodus

Voer een van de volgende stappen uit op de Mac die u wilt gebruiken als een schijf:

• Zet de Mac aan, druk meteen op de T-toets en houd deze ingedrukt terwijl de computer opstart.
  • Als de Mac al aanstaat, kunt u naar > 'Systeemvoorkeuren' in het Apple () menu gaan en op 'Opstartschijf' klikken. Klik op 'Doelschijfmodus' en klik vervolgens op 'Herstart' wanneer u wordt gevraagd te bevestigen.

De Mac start op in de doelschijfmodus en wordt vervolgens weergegeven als een schijf op de andere Mac. Nu kunt u deze gebruiken alsof het een harde schijf is. Als u de doelschijfmodus wilt stoppen, houdt u de aan/uit-knop van de Mac die u als schijf gebruikt, ingedrukt. Vervolgens koppelt u de kabel los.

Als de doelschijf niet wordt weergegeven op de andere Mac

Als de Mac die u hebt opgestart in de doelschijfmodus niet wordt weergegeven als een schijf op de andere Mac, volgt u de volgende stappen om de schijf te activeren:

1. Open Schijfcontrole op de andere Mac. Deze vindt u in de map Hulpprogramma's in de map Programma's.
  2. Als de verbinding tussen uw computers goed is en u de stappen om op te starten in de doelschijfmodus heeft gevolgd, zou de doelschijf zichtbaar moeten zijn als een volume in de navigatiekolom van Schijfcontrole. Selecteer dit volume en klik vervolgens op 'Bestand' > 'Activeer' in het menu of klik op Activeren in de knoppenbalk.
  3. Als de doelschijf FileVaultgecodeerd is, wordt u gevraagd om een wachtwoord in te voeren om de schijf te ontgrendelen en activeren. Voer het beheerderswachtwoord in voor de Mac die u hebt opgestart in de doelschijfmodus.

De schijf moet nu geactiveerd zijn en beschikbaar zijn op uw Mac. Als het echter is geformatteerd voor APFS moet uw Mac gebruikmaken van High Sierra. Oudere versies van het Mac-besturingssysteem activeren geen volumes die met APFS zijn geformatteerd.

Als alternatief voor de doelschijfmodus kunt u AirDrop gebruiken om materiaal draadloos te verzenden tussen twee Mac-computers.