Uw Mac in- of uitschakelen

Lees hier hoe u uw Mac in- en uitschakelt en vind hulp bij opstart- of afsluitproblemen.

Uw Mac inschakelen (opstarten)

U schakelt de Mac in door op de aan/uit-knop te drukken. Deze is meestal te herkennen aan het symbool universeel aan/uit-symbool. Sommige Mac-notebooks worden ook ingeschakeld als u ze opent of aansluit of een voedingsbron of als u op het trackpad drukt.

Hoe u de diverse Mac-modellen inschakelt, leest u hieronder.

Mac-desktops

Mac mini, iMac en Mac Pro met callouts naar de aan/uit-knop

Mac mini

De aan/uit-knop  is een ronde knop aan de achterzijde van de computer. Als u de achterzijde van de Mac mini naar u toe keert, zit de aan/uit-knop uiterst links.

iMac en iMac Pro

De aan/uit-knop universeel aan/uit-symbool is een ronde knop aan de achterzijde van de computer. Als u de achterzijde van de computer naar u toe keert, zit de aan/uit-knop rechtsonder.

Mac Pro

Op de Mac Pro (2013) is de aan/uit-knop universeel aan/uit-symbool een ronde knop aan de achterzijde van de computer, net boven de poort waarop het netsnoer van de Mac Pro wordt aangesloten1.

Mac-notebooks

Op Mac-notebooks met fysieke functietoetsen (F1–F12) zit de aan/uit-knop universeel aan/uit-symbool rechtsboven op het toetsenbord2.

Toetsenbord van MacBook Air met callout naar aan/uit-knop

Op MacBook Pro-modellen van 2016 en later bevindt Touch ID (aan/uit-knop) zich aan de rechterzijde van de Touch Bar boven het toetsenbord.

Toetsenbord van MacBook Pro met callout naar aan/uit-knop

Uw MacBook Pro (2016 en nieuwer) of MacBook (Retina, 12-inch, 2017) wordt ook ingeschakeld wanneer u het volgende doet:

• De klep van uw MacBook Pro openen, ongeacht of de computer op een voedingsbron is aangesloten.
  • De Mac aansluiten op een lichtnetadapter terwijl de klep geopend is3.
  • De Mac aansluiten op een lichtnetadapter terwijl de klep gesloten is en de Mac is aangesloten op een extern beeldscherm.

De MacBook Pro (2018) gaat ook aan wanneer u op een toets of op het trackpad drukt.

1. Op oudere Mac Pro-modellen is de aan/uit-knop universeel aan/uit-symbool een ronde knop aan de voorzijde van de computer, boven de koptelefoonaansluiting.
2. Op oudere Mac-notebooks is de aan/uit-knop
universeel aan/uit-symbool een ronde knop naast het toetsenbord.
3. Als u uw MacBook Pro of MacBook wilt opstarten door deze aan te sluiten op een stopcontact, moet u ervoor zorgen dat u een lichtnetadapter gebruikt die voldoende stroom levert, zoals de lichtnetadapter die is meegeleverd met de computer. De batterij van de Mac-notebook moet nog enige lading hebben om te kunnen opstarten wanneer u deze op een voedingsbron aansluit.

Uw Mac uitschakelen (uitzetten)

U kunt uw Mac het beste uitschakelen door 'Zet uit' te kiezen in het Apple-menu ().

Net zoals uw Mac een opstartproces heeft als deze wordt ingeschakeld, heeft de Mac ook een uitschakelproces als deze wordt uitgezet. Tijdens dit proces worden onder andere alle geopende apps automatisch afgesloten en wordt u uitgelogd bij uw macOS-gebruikersaccount.

Als de Mac niet uitgaat, probeert u apps die niet reageren, te stoppen door middel van 'Forceer stop'. Als dat niet werkt, houdt u de aan/uit-knop net zo lang ingedrukt tot de Mac wordt uitgeschakeld.

Schakel de Mac alleen uit door de aan/uit-knop ingedrukt te houden als de Mac niet meer reageert. Alle niet-bewaarde wijzigingen in geopende documenten gaan verloren.

Als uw Mac niet opstart

Als de Mac niet opstart, controleert u de stroomvoorziening. Als het een Mac-notebook is, kijkt u ook of de batterij nog enige lading heeft. U kunt ook proberen de aan/uit-knop 10 seconden ingedrukt te houden en dan nogmaals op de aan/uit-knop drukken om te zien of de Mac dan opstart. Lees hier wat u kunt doen als de Mac niet opstart.

Als de Mac wel wordt ingeschakeld maar niet volledig opstart, kunt u de veilige modus gebruiken om problemen met de Mac op te sporen.