Tambah jadual dalam Nota pada Mac
Tambah jadual
Pergi ke app Nota
pada Mac anda.
Dalam nota, klik tempat yang anda mahu menambah jadual.
Klik
atau pilih Format > Jadual.
Jadual kosong dengan dua baris dan dua lajur ditambah ke nota anda.
Lakukan mana-mana daripada berikut:
Taip dalam sel: Klik sel, kemudian mula menaip.
Anda boleh gunakan cadangan menaip, jika tersedia.
Alih dalam jadual: Tekan Tab atau gunakan kekunci anak panah untuk beralih antara sel jadual.
Tampal teks dalam jadual: Klik sel, kemudian pilih Edit > Tampal.
Gaya dinamakan seperti Monostyled atau Subtajuk dikeluarkan.
Pilih berbilang sel: Seret ke atas teks dalam satu atau lebih sel.
Jika anda mahu memilih keseluruhan baris atau lajur, lihat Urus baris dan lajur.
Alih jadual: Pilih jadual, kemudian seretnya ke lokasi baharu.
Petua: Anda juga boleh menyalin jadual daripada app lain (seperti Safari atau pages) dan menampalnya dalam Nota. Sesetengah pemformatan tidak disokong dalam Nota.
Uruskan baris dan lajur
Pergi ke app Nota
pada Mac anda.
Dalam nota dengan jadual, klik jadual. Klik
di sebelah kiri baris untuk memilih baris tersebut, atau klik
di atas lajur untuk memilih lajur tersebut.
Lakukan mana-mana daripada berikut:
Tambah atau keluarkan baris atau lajur: Klik
, kemudian pilih pilihan.
Petua: Anda boleh menambah baris baharu ke bahagian bawah jadual dengan menekan Tab atau Return apabila anda berada di sel terakhir dalam jadual.
Alihkan baris atau lajur: Selepas memilih baris atau lajur, klik dan tahan sehingga baris atau lajur kelihatan ternaik daripada jadual, kemudian seretnya ke kedudukan baharu.
Padamkan kandungan dalam baris atau lajur: Pilih Edit > Padam atau tekan kekunci Delete.
Jika tiada kandungan dalam baris atau lajur, ini memadamkan baris atau lajur serta-merta.
Tukarkan teks kepada jadual
Pergi ke app Nota
pada Mac anda.
Dalam nota, lakukan satu daripada berikut:
Tukarkan teks kepada jadual: Pilih satu atau lebih perenggan teks dalam nota, kemudian klik
atau pilih Format > Jadual. Teks dipilih ditukarkan menjadi jadual.
Tukar jadual kepada teks semula: Klik di mana-mana dalam jadual, klik
, kemudian pilih “Tukar kepada teks”.