Jos ohjelma jähmettyy tai lopettaa yllättäen toimintansa

Voit kokeilla seuraavia ehdotuksia.

• Jos ohjelma jumiutuu eikä vastaa, voit pakottaa sen lopettamaan (saatat menettää tallentamattomat muutokset). Valitse Omenavalikko > Pakota lopettamaan, valitse ohjelma näkyviin tulevassa ikkunassa ja klikkaa Pakota lopettamaan.

• Jos ohjelma sulkeutui, avaa se uudelleen klikkaamalla Avaa uudelleen esiin tulevassa valintaikkunassa.

• Käynnistä Mac uudelleen valitsemalla Omenavalikko > Käynnistä uudelleen.

• Lue ohjelman dokumentaatiosta, onko se yhteensopiva käyttämäsi macOS-version kanssa.

• Avaa ohjelmassa toinen tiedosto. Alkuperäisessä tiedostossa saattaa olla jokin ongelma.

• Tarkista ohjelmapäivitykset.

• Irrota kaikki äskettäin liitetyt lisälaitteet (esimerkiksi tulostin). Ne eivät välttämättä ole yhteensopivia käyttämäsi macOS-version kanssa.

• Poista ohjelmasta muiden valmistajien liitännäiset ja lisäosat.

Jos olet äskettäin päivittänyt ohjelman tai macOS:n, asennettu liitännäinen tai lisäosa ei välttämättä enää ole yhteensopiva.

• Ongelmien määrittäminen Macin avulla. Nämä työkalut selvittävät, onko asentamasi laite, kuten lisämuisti, yhteensopimaton, väärin asennettu tai viallinen.

• Käynnistä Mac uudelleen turvatilassa.