Macin perusteet: Skannerin käyttö

Tässä artikkelissa kerrotaan, miten voit skannata OS X:ssä skannerilla muun muassa tekstidokumentteja ja valokuvia Mac-tiedostoiksi.

Huomautus: Skanneri saattaa olla yksi monitoimitulostimen ominaisuuksista. Lisätietoja tulostinten hallinnasta on artikkelissa Tulostaminen.

Vinkkejä skannaamiseen OS X:ssä

• Tarkista, onko Maciin liitettävän skannerin malli tuettujen skannerien luettelossa.
  • Asenna muun valmistajan skannerin tai tulostimen ohjelmistopäivitykset automaattisesti Ohjelmiston päivityksen avulla.
  • Skannaus- tai tulostusjono luodaan automaattisesti, kun USB-skanneri liitetään tietokoneeseen.
  • USB-liitännän kautta liitetty skanneri voidaan jakaa muiden kotiverkossa olevien Mac-tietokoneiden kanssa.
  • Skannaamiseen voi käyttää eri ohjelmia:
    • Kuvansiirtäjä
    • Esikatselu
    • Järjestelmäasetusten Tulostus- ja faksausasetukset
    • skannaus- tai tulostusjono
    • jotkin muun valmistajan ohjelmat.

Tärkeää: Jos skannerin ajuri tukee ohjauspaneelitoimintoja OS X:ssä, skannausta ei ehkä voi aloittaa painamalla laitteen skannauspainiketta. Tällöin skanneria voi hallita käyttämällä jotakin edellä mainituista ohjelmista.

Alla on lisätietoja näistä ominaisuuksista.

Ennen skannerin liittämistä

• Varmista, että skannerin virta on päällä ja ettei sen ohjauspaneelissa näy varoituksia.
  • Varmista, että tiedät Macin ylläpitäjän käyttäjätunnuksen ja salasanan.

Liitä skanneri tietokoneeseen

Liitä monitoimitulostin tai skanneri tietokoneeseesi USB-kaapelilla. Jos monitoimitulostimesi käyttää Ethernet- tai langatonta verkkoa, varmista, että se on määritetty käyttämään samaa lähiverkkoa kuin Macisi. Valitse Omenavalikko () > Järjestelmäasetukset…. Valitse sitten Näytä > Tulostus ja skannaus. Osoita vasemmalla puolella olevan Tulostimet-paneelin alla olevaa +-kuvaketta ja valitse tulostin, jonka haluat lisätä.

Kun olet liittänyt skannerin tietokoneeseesi, suorita Ohjelmiston päivitys, niin voit tarkistaa uusimmat muiden valmistajien tulostin- tai skanneriohjelmistot ja päivitykset.

Huomautus: Älä asenna skannerin mukana toimitettua ohjelmistoa, sillä se saattaa olla vanhentunut. OS X:ssä ja Ohjelmiston päivityksessä on skannerin ohjelmiston uusin versio. Saat ilmoituksen, kun päivityksiä on saatavilla Ohjelmiston päivityksen kautta.

Skannaaminen

Huomautus: Tässä artikkelissa käsitellään skannaamista Kuvansiirtäjä-ohjelman kautta (sijaitsee Ohjelmat-kansiossa). Skannaaminen muilla ohjelmilla (esimerkiksi Esikatselulla) tapahtuu vastaavalla tavalla.

Yksinkertaistettu skannaustila

Skannerin yksinkertaistettua käyttöliittymää käytetään seuraavasti:

1. Aseta skannattava kohde (tai kohteet) skannerin tasolle.
  2. Avaa Kuvansiirtäjä osoittamalla Launchpadia Dockissa ja kirjoittamalla hakukenttään Kuvansiirtäjä.

3. OS X Mountain Lion: Jos skannerissa on dokumentin syöttölaite, voit valita Käytä dokumentin syöttölaitetta -asetuksen ja skannata syöttölaitteen kautta tason sijaan.
    OS X Lion tai aiempi: Jos skanneri tukee eri tiloja, Kuvansiirtäjässä näkyy Tila:-ponnahdusvalikko. Tiloja voivat olla esimerkiksi Taso, Kalvo - positiivi ja Kalvo - negatiivi.
  4. OS X Mountain Lion: Kuvansiirtäjä skannaa oletusarvoisesti järjestelmän oletussivukokoon (esimerkiksi US Letter) ja skannaa koko sivun. Osoittamalla voit tarkastella muita valintoja, kuten Tunnista ympäröivä kehys tai Tunnista erilliset kohteet.

OS X Lion tai aiempi: Valitse Autom. valinta -ponnahdusvalikosta Tunnista erilliset kohteet, niin skannattavat kohteet valitaan ja suoristetaan automaattisesti. Lisäksi jokainen kohde tallennetaan eri tiedostoon. Vinkki: Jos kohteen reunassa on suuri kontrasti, automaattinen valinta on tarkempi. Valitse Autom. valinta -ponnahdusvalikosta Tunnista ympäröivä kehys, niin kaikki skannerin tasolla olevat kohteet sisällytetään samaan kuvaan.
  5. Valitse skannattujen kuvien tallennuspaikka Skannaa kohteeseen -ponnahdusvalikosta:
    • Kansio. Jotkin kansiot on määritetty ennakkoon, tai voit valita haluamasi kansion Muu...-kohdasta.
    • Ohjelma kuten iPhoto, Aperture tai Esikatselu.
    • Mail-ohjelma, jolloin skannatut kuvat lisätään omiin sähköpostiviesteihinsä.
  6. Skannaa osoittamalla Skannaa-painiketta.

Huomautus: skannatut kohteet tallennetaan JPEG-kuvina ja nimetään järjestyksessä: skannaus1.jpeg, skannaus2.jpeg jne.

Skannauksen lisäasetukset

Jos haluat siirtyä tarkempaan skannaustilaan, jossa on lisäasetuksia, valitse Näytä yksityiskohdat. Skannerin yksityiskohdat-käyttöliittymässä voidaan valita manuaalisesti seuraavat vaihtoehdot:

1. Jos skanneri tukee eri tiloja, näkyvissä on Tila:-ponnahdusvalikko. Tiloja voivat olla esimerkiksi Taso, Kalvo - positiivi ja Kalvo - negatiivi.
  2. Tyyppi:-ponnahdusvalikosta voit valita haluamasi skannaustyypin.
    • Jos haluat skannata kohteen värillisenä, valitse Väri.
    • Jos haluat skannata kohteen harmaasävyissä (256 tai tuhansia harmaasävyjä), valitse Mustavalkoinen.
    • Jos haluat skannata tekstidokumentteja, valitse Teksti.
  3. Tarkkuus-ponnahdusvalikosta voit valita skannattavan kuvan dpi:n (pistettä tuumalle). Yleensä 300 dpi riittää. Liian korkea tarkkuus saattaa aiheuttaa tulostusongelmia.
  4. Voit määrittää skannausalueen leveyden ja korkeuden valitsemalla Käytä muokattua kokoa -valintaneliön (ellei sitä ole jo valittu), jolloin Koko-kentät ovat käytettävissä. Valitse pikselit, tuumat tai cm (senttimetrit).
  5. Kiertokulma-kentästä voit valita, paljonko skannattua kuvaa käännetään myötäpäivään.
  6. Valitse Autom. valinta: -ponnahdusvalikosta jokin seuraavista:
    • Valitse Tunnista erilliset kohteet, niin skannattavat kohteet valitaan ja suoristetaan automaattisesti. Vinkki: jos kohteen reunassa on suuri kontrasti, automaattinen valinta on tarkempi.
    • Valitse Tunnista ympäröivä kehys, niin kaikki skannerin tasolla olevat kohteet sisällytetään samaan kuvaan.
  7. Valitse skannattujen kuvien tallennuspaikka Skannaa kohteeseen -ponnahdusvalikosta. Kohde voi olla esimerkiksi:
    • Kansio. Jotkin kansiot on määritetty ennakkoon, tai voit valita haluamasi kansion Muu...-kohdasta.
    • Ohjelma kuten iPhoto, Aperture tai Esikatselu.
    • Mail-ohjelma, jolloin skannatut kuvat lisätään omiin sähköpostiviesteihinsä.
  8. Voit kirjoittaa skannattujen kuvien nimet Nimi:-kenttään. Jos skannauksia on useita, ne nimetään nousevassa numerojärjestyksessä. Esimerkiksi skannaus1.jpeg, skannaus2.jpeg jne.
  9. Muoto: – valitse skannatun kuvan tiedostomuoto: JPEG, TIFF, PNG, JPEG 2000 tai PDF.
  10. Kuvankorjaus: – jos valitset Manuaalinen, valitun skannausvalinnan osalta ovat käytettävissä seuraavat vaihtoehdot histogrammin kera. Seuraavat vaihtoehdot ovat käytettävissä, kun Laji:-ponnahdusvalikosta on valittu asetukseksi Väri:
    • Kirkkaus:
    • Sävy:
    • Lämpötila:
    • Värikylläisyys:
      Vinkki: voit nollata asetukset valitsemalla Palauta oletusarvot.

11. Kuvankorjauksen jälkeen näyttöön tulee skannerikohtaisia toimintoja sen perusteella, mitä käytössä oleva skanneri tukee.

Skannattavien alueiden valinta

Jos haluat valita tiettyjä alueita skannattavaksi (tai jos poistit valinnan Tunnista erilliset kohteet -asetuksesta), toimi seuraavasti. Huomautus: Skannaa-painike on himmennettynä, kunnes skannausalue on valittu.

1. Kaikista valituista skannattavista alueista voidaan poistaa valinta osoittamalla tyhjää aluetta, jota ei ole vielä valittu (valittuja alueita reunustaa katkoviiva).
  2. Skannattava alue voidaan määrittää osoittamalla ja vetämällä sen alueen päältä, joka halutaan skannata.
  3. Valitun alueen kokoa voi muuttaa osoittamalla valitun alueen reunaa. Reunalla näkyy harmaita pisteitä. Kun osoitin on kahvan päällä, se muuttuu punaiseksi. Skannausalueen kokoa voi muuttaa osoittamalla ja vetämällä punaista kahvaa. Vinkki: voit valita useamman kuin yhden alueen vaihto-osoittamalla.
  4. Jos haluat poistaa valinnan, paina Del.
  5. Jos haluat kääntää valintaa, osoita valinnan keskeltä alkavan viivan päässä olevaa kääntökahvaa. Kun osoitin on lähellä tätä kahvaa, se muuttuu punaiseksi ja alueella näkyy läpikuultava kuva henkilöstä. Osoita punaista kahvaa ja käännä valintaa haluamallasi tavalla. Huomautus: kahvan lähellä saattaa olla reunakahva, jonka avulla valinnan kokoa muutetaan – valitse siis oikea kahva.

6. Uusi valinta-alue voidaan luoda osoittamalla ja vetämällä alueella, joka ei kuulu valintaan.

USB-porttiin liitetyn skannerin jakaminen verkossa

1. Valitse Omenavalikosta () Järjestelmäasetukset.
  2. Valitse Näytä-valikosta Jako.
  3. Ota Skannerijako käyttöön laittamalla valinta kyseiseen kohtaan.
  4. Valitse liitetty skanneri, jonka haluat jakaa.

Yhteyden muodostaminen jaettuun verkkoskanneriin

Kuvansiirtäjä tai Tulostus ja skannaus

1. Avaa Kuvansiirtäjä tai Tulostus ja skannaus -asetukset.
  2. Valitse skanneri sivupalkin JAETUT-ryhmästä.

Esikatselu ja muut ohjelmat

1. Avaa Esikatselu osoittamalla Launchpadia Dockissa ja kirjoittamalla hakukenttään Esikatselu.
  2. Ota ensin verkkolaitteet käyttöön. Valitse Arkisto > Tuo skannerista > Sisällytä verkkolaitteet.
  3. Valitse skanneri. Valitse Arkisto > Tuo skannerista > (skanneri Verkkolaitteet-kohdasta).

Jos skannaaminen ei onnistu

Varmista, että skanneri saa virtaa ja että se on kytketty päälle. Sammuta skannerin virta ja kytke se takaisin päälle.

Muita kuin Applen valmistamia tuotteita sekä itsenäisiä verkkosivustoja (joita Apple ei hallitse tai joita se ei ole testannut) koskevat tiedot on tarkoitettu vain tiedoksi. Apple ei suosittele tai tue niitä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivustojen tai tuotteiden valikoimasta, suorituskyvystä tai käytöstä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivuston oikeellisuudesta tai luotettavuudesta. Internetin käyttöön liittyy riskejä. Pyydä lisätietoja valmistajalta. Muut yritysten ja tuotteiden nimet saattavat olla omistajiensa tavaramerkkejä.