Mac ei mene nukkumaan tai herää silloin kun pitäisi

Macin nukkumiseen ja heräämiseen vaikuttavat sekä tietokoneen asetukset että ohjelmien, verkon ja tietokoneeseen liitettyjen laitteiden toiminta.

Mac menee nukkumaan odottamatta

Varmista, että Energiansäästäjä-asetukset on asetettu haluamallasi tavalla: valitse Omenavalikko () > Järjestelmäasetukset ja sitten Energiansäästäjä. Voit vaikuttaa Macin nukkumaanmenoon seuraavilla säätimillä. Jotkin niistä eivät ehkä ole käytettävissä omassa Macissasi.

• Näytön sammuminen -liukusäädin
  • Näyttö nukahtaa -liukusäädin
  • Tietokone nukahtaa -liukusäädin
    Jos liukusäätimen asetuksena on Ei koskaan, nukkuminen on pois käytöstä kyseisen ominaisuuden osalta.
  • Ajasta-painike

Varmista, että et laita Macia nukkumaan vahingossa:

• Mac saattaa mennä nukkumaan, jos painat virtapainiketta.
  • Mac saattaa mennä nukkumaan, jos siirrät hiiren osoittimen aktivointikulmaan (riippuu Mission Control -asetuksista). Valitse Omenavalikko > Järjestelmäasetukset ja valitse Mission Control. Klikkaa Aktivointikulmat-painiketta ja tarkista, onko jonkin kulman asetuksena Laita näyttö nukkumaan.
  • Magneettien käyttäminen Mac-kannettavan lähellä saattaa saada Macin menemään nukkumaan.

Mac ei mene nukkumaan silloin kun pitäisi

Tarkista Energiansäästäjä-asetukset yllä kuvatulla tavalla. Muista, että Mac menee nukkumaan automaattisesti vain, jos se on toimettomana:

• Samat verkkotoiminnot, jotka saattavat herättää Macin, voivat myös estää sitä nukkumasta.
  • Myös Macissa käynnissä oleva ohjelma tai muu prosessi saattaa pitää sen hereillä. Voit tarkistaa Järjestelmän valvonnan Energiansäästäjä-paneelista, mitkä ohjelmat estävät Macin nukkumisen. Jos ohjelman kohdalla Lepotilan esto -sarakkeessa lukee Kyllä, Mac ei mene automaattisesti nukkumaan kyseisen ohjelman ollessa käynnissä. Jotkin ohjelmat estävät nukkumisen ainoastaan tiettyjen toimintojen aikana. Niitä voivat olla musiikin tai videoiden toistaminen, tulostaminen tai tiedostojen lataaminen.

Jos Mac-kannettava on käynnistetty macOS:n palautustoiminnosta, automaattinen nukkumaanmeno on pois käytöstä niin kauan kuin Mac käyttää verkkovirtaa.

Mac herää odottamatta

Mac saattaa herätä seuraaviin toimintoihin:

• Verkkotoiminnot, jotka käyttävät Herää tarvittaessa -ominaisuutta. Verkkotoimintoja ovat esimerkiksi iTunes-jako, kuvajako, tulostinjako, tiedostonjako ja Takaisin omaan Maciin -toiminnon käyttö.
  • FaceTimen, Viestien sekä muiden ohjelmien ja palveluiden parannetut ilmoitukset.
  • Bluetooth-toiminnot. Voit estää Bluetooth-laitteita herättämästä Macia valitsemalla Omenavalikko > Järjestelmäasetukset ja klikkaamalla sitten Bluetooth. Klikkaa Lisävalinnat-painiketta ja poista valinta kohdasta Salli Bluetooth-laitteiden herättää tietokone.

Jos käytössä on MacBook Pro (2016 tai uudempi) tai MacBook (Retina, 12-tuumainen, 2017), huomaa, että nämä mallit on suunniteltu käynnistymään, kun niiden kansi avataan tai ne liitetään virtalähteeseen.

Mac ei herää silloin kun pitäisi

Macin toiminta saattaa keskeytyä muutamaksi sekunniksi ennen heräämistä. Jos se ei näytä heräävän lainkaan, tarkista seuraavat seikat:

Jos edellä olevista ohjeista ei ollut apua

Seuraavista lisätoimenpiteistä saattaa olla apua ongelman tunnistamisessa tai ratkaisemisessa:

Jos ongelma edelleen toistuu, ota yhteyttä Apple-tukeen.

FaceTime ei ole saatavilla kaikissa maissa tai alueilla.