Macin energiansäästöominaisuuksien käyttäminen

Tässä artikkelissa kerrotaan Macin käyttämistä energiansäästöominaisuuksista, kuten nukkumisesta ja Power Napista.

Macin laittaminen nukkumaan

Voit säästää energiaa laittamalla Macin nukkumaan, kun et käytä sitä. Kun Mac on nukkumassa, se on päällä, mutta kuluttaa vähemmän virtaa. Macin herättämiseen kuluu vähemmän aikaa kuin sammutetun Macin käynnistämiseen.

Laita Mac heti nukkumaan jollakin seuraavista tavoista:

• Valitse Omenavalikko () > Mene nukkumaan.
  • Jos käytät Mac-kannettavaa, sulje sen sisäinen näyttö.
  • Paina komento (⌘) – tallennusvälineen poistopainike (⏏).*
  • Napauta tietokoneen virtapainiketta.*

*Nämä vaihtoehdot eivät koske MacBook Pro -malleja, joissa on Touch ID.

Energiansäästäjän asetusten säätäminen

Kun et käytä Macia vähään aikaan, macOS pystyy automaattisesti poistamaan käyttämättömät toiminnot käytöstä. Kun jokin tehtävä pitää suorittaa, siihen liittyvät tietokoneen osat palautuvat käyttöön.

Voit säätää virrankäyttöön liittyviä asetuksia Energiansäästäjä-järjestelmäasetuksissa.

1. Valitse Omenavalikko > Järjestelmäasetukset.
  2. Klikkaa Energiansäästäjä.

Näyttö nukahtaa

Voit asettaa, miten pitkään Mac odottaa, ennen kuin näyttö laitetaan nukkumaan. Näytön sammuttaminen voi olla kätevää, jos tietokone suorittaa jotakin tehtävää (esimerkiksi toistaa musiikkia), mutta sinun ei tarvitse nähdä, mitä tapahtuu.

Kun näyttö laitetaan nukkumaan, videosignaalin siirtäminen sisäisiin tai ulkoisiin näyttöihin pysäytetään. Applen näyttöjen ja sisäisten näyttöjen osalta tämä tarkoittaa myös sitä, että nestekidenäytön taustavalo sammuu energian säästämiseksi.

Kun näyttö nukahtaa, se pimenee tai sammuu, mutta Macissa varattuna olevat ohjelmat jatkavat toimintaansa. Jos näytössä on virran merkkivalo, se saattaa muuttua merkiksi siitä, että näyttö on alhaisen virran tilassa. Herätä näyttö liikuttamalla hiirtä, koskettamalla ohjauslevyä tai painamalla jotakin näppäintä.

Laita kovalevyt nukkumaan, kun mahdollista

Kun tämä asetus on päällä, kovalevyn moottori sammuu, kun aseman tiedostoja ei lueta tai kirjoiteta. SSD-asemissa ei ole liikkuvia osia, joten tämä asetus ei vaikuta Mac-tietokoneisiin, jotka käyttävät vain SSD-asemia tietojen tallennukseen.

Harkitse tämän asetuksen valinnan poistamista, jos sinulla on sisäisenä tai ulkoisena asemana muu kuin SSD-asema ja käytät ohjelmia, esimerkiksi ammattimaisia äänen- tai videonmuokkausohjelmia, jotka toimivat paremmin, kun ne voivat jatkuvasti lukea ja kirjoittaa kovalevyn tiedostoja.

Herää verkkoyhteydestä

Valitse tämä asetus, jos haluat, että tietokone herää automaattisesti, kun joku käyttää siinä olevia jaettuja resursseja (esimerkiksi jaettua tulostinta tai iTunes-soittolistaa).

Asetus koskee muista tietokoneista tulevia langallisia yhteyksiä, esimerkiksi Ethernet-yhteyksiä. Se koskee myös Wi-Fi-yhteyksiä, jos käytät asianmukaisesti määritettyä AirPort-tukiasemaa. Jotkin tehtävät saattavat estää tietokonetta menemästä nukkumaan, kun se on käyttämättä.

Ota käyttöön Power Nap

Power Napin avulla Mac voi ajoittain herätä suorittamaan joitakin tehtäviä, esimerkiksi tarkistamaan uudet sähköpostiviestit tai ohjelmistopäivitykset.

Power Napin aikana Macin näyttö ja muut laitteet, joita ei tarvita tehtävän suorittamiseen, pysyvät poissa päältä energian säästämiseksi. Tehtävän jälkeen Mac nukahtaa uudelleen energian säästämiseksi.

Jos et halua Macin heräävän omatoimisesti suorittamaan tällaisia tehtäviä, poista valinta tästä valintaneliöstä.

Lisävalinnat

Saatat nähdä Energiansäästäjä-asetuksissa myös muita valintoja sen mukaan, käytätkö Macia pöytäkoneena vai kannettavana tietokoneena.

iMac, Mac Pro ja Mac mini

Kun käytät Mac-pöytäkonetta, voit hallita, koska tietokone, näyttö ja kovalevyt laitetaan nukkumaan energian säästämiseksi.

iMacissa ja Mac Prossa ovat käytettävissä seuraavat asetukset:

Mac mini sisältää nämä asetukset:

Näytön sammuminen

Joissakin Mac-pöytäkoneissa voit määrittää, miten pitkään tietokone odottaa, kunnes se siirtyy pienimpään alhaisen virran tilaan. Asetus eroaa näytön nukkumisesta siten, että myös kaikki muut tietokoneen osat menevät nukkumaan.

Jos määrität tällä liukusäätimellä, että tietokone ei mene koskaan nukkumaan, näytön ja tietokoneen muiden osien virrankäyttö pysyy normaalina.

Käynnistä automaattisesti sähkökatkoksen jälkeen

Voit asettaa Mac-pöytätietokoneen käynnistymään uudelleen automaattisesti, jos verkkovirtaa ei ole saatavilla. Jos esimerkiksi on ollut sähkökatkos tai irrotat virtajohdon vahingossa, Mac käynnistyy uudelleen, kun virtaa on taas saatavilla.

Voit avata ikkunat, ohjelmat ja dokumentit automaattisesti uudelleen Macin uudelleenkäynnistyksen jälkeen. Tämä on kätevää, jos usein jätät tietokoneen suorittamaan tehtäviä, kun et itse ole paikalla.

MacBook Pro, MacBook Air ja MacBook

Mac-kannettavissa jotkin asetukset ovat käytettävissä sen mukaan, käyttääkö tietokone akkua vai verkkovirtaa. Saatat ehkä esimerkiksi haluta, että tietokone ei koskaan mene nukkumaan, kun se käyttää verkkovirtaa. Kun tietokone käyttää akkuvirtaa, saatat taas ehkä haluta laittaa sen nukkumaan, kun se on ollut käyttämättä vain lyhyen aikaa, jotta akun varaus säilyy pidempään.

Valitse Energiansäästäjä-asetuspaneelista Akku- tai Virtalähde-välilehti:

Automaattinen näytönohjaimen vaihtaminen

Automaattinen näytönohjaimen vaihtaminen -asetus näkyy Mac-kannettavissa, joissa on useampi kuin yksi sisäinen grafiikkasuoritin. Kun valitset sen, tietokone säästää energiaa käyttämällä heikompaa grafiikkasuoritinta esimerkiksi tekstinkäsittelyn aikana. macOS vaihtaa automaattisesti tehokkaampaan grafiikkasuorittimeen, kun kyseessä on vaativampi tehtävä, kuten peli tai videon pakkaus.

Jos poistat tämän asetuksen valinnan, tietokone käyttää aina tehokkaampaa grafiikkasuoritinta, mikä vie enemmän energiaa.

Muut nukkumistilat

Jotkin Mac-tietokoneet siirtyvät erikoisnukkumistiloihin, kun ne ovat käyttämättömänä pitkään. Näin energiaa säästyy vieläkin enemmän.

Valmiustila

Mac-tietokoneissa, jotka käynnistyvät sisäisestä SSD-asemasta, macOS sisältää valmiustilaksi kutsutun syvän nukkumisen tilan.

Vuonna 2013 ja sen jälkeen valmistetut Mac-tietokoneet siirtyvät valmiustilaan, kun ne ovat olleet nukkumistilassa kolme tuntia. Aikaisemmat mallit siirtyvät valmiustilaan nukuttuaan hieman yli tunnin. Kun tietokone on valmiustilassa, istunnon tila tallennetaan flash-muistiin (SSD-asemaan). Tämän jälkeen joidenkin laitteistojärjestelmien, kuten RAM-muistin ja USB-väylien, virta katkaistaan.

Valmiustila pidentää aikaa, jonka kannettava tietokone voi pysyä nukkumassa akkuvirralla. Jos kannettavan tietokoneen akku on ladattu täyteen, tietokone voi pysyä valmiustilassa 30 päivän ajan ilman, että se liitetään virtalähteeseen.

Turvallinen nukkuminen

macOS:ssä on myös turvalliseksi nukkumiseksi kutsuttu syvän nukkumisen tila. Mac saattaa siirtyä turvalliseen nukkumiseen, jos akku on lopussa tai jos tietokone on pitkään käyttämättömänä.

Turvallinen nukkuminen kopioi tietokoneen muistin sisällön käynnistyslevylle ja sammuttaa tietokoneen. Näin voit jatkaa työskentelyä siitä, mihin jäit, etkä menetä mitään tietoja.

Voit herättää Macin turvallisesta nukkumisesta painamalla virtapainiketta. Jos käytät Mac-kannettavaa ja sen akku on lopussa, liitä virtalähde ensin.

Kun herätät tietokoneen turvallisesta nukkumisesta, näytölle ilmestyy etenemisen ilmaisin. Se näyttää, kun aiemmin tallennettua muistin sisältöä luetaan käynnistyslevyltä ja kopioidaan takaisin RAM-muistiin.

Macin herättäminen

Voit herättää Macin mistä tahansa edellä mainitusta nukkumistilasta seuraavilla tavoilla:

• Napauta tietokoneen virtapainiketta.
  • Klikkaa hiirellä tai ohjauslevyllä.
  • Avaa Mac-kannettavan kansi.
  • Paina liitetyn näppäimistön näppäintä.

Jos käytät jako-ominaisuuksia Macissasi, näitä palveluita käyttävät muut tietokoneet saattavat pystyä herättämään tietokoneesi tarvittaessa.

Muita kuin Applen valmistamia tuotteita sekä itsenäisiä verkkosivustoja (joita Apple ei hallitse tai joita se ei ole testannut) koskevat tiedot on tarkoitettu vain tiedoksi. Apple ei suosittele tai tue niitä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivustojen tai tuotteiden valikoimasta, suorituskyvystä tai käytöstä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivuston oikeellisuudesta tai luotettavuudesta. Internetin käyttöön liittyy riskejä. Pyydä lisätietoja valmistajalta. Muut yritysten ja tuotteiden nimet saattavat olla omistajiensa tavaramerkkejä.