Macin perusteet: Työpöytä

Työpöydällä ovat tiedosto-, kansio- ja ohjelmaikkunat. Tässä artikkelissa kerrotaan työpöydästä ja sen mukauttamisesta.

Työpöydän elementit

1. Omenavalikko () – Tästä pääset muun muassa Ohjelmiston päivitykseen ja Järjestelmäasetuksiin sekä voit asettaa tietokoneen lepotilaan tai sammuttaa sen.
  2. Ohjelmavalikko – Sisältää käytössä olevan ohjelman valikot. Ohjelman nimi näkyy lihavoituna Omenavalikon vieressä.
  3. Valikkorivi – Sisältää Omenavalikon, aktiivisen ohjelmavalikon, tilavalikot, valikkoriviekstrat, Spotlight-kuvakkeen ja Ilmoituskeskuksen kuvakkeen (OS X Mountain Lion).
  4. Tilavalikko – Näyttää päivämäärän ja kellonajan sekä tietokoneen tilan ja mahdollistaa nopean pääsyn tiettyihin ominaisuuksiin: voit esimerkiksi ottaa nopeasti käyttöön Wi-Fin, kytkeä Bluetoothin pois päältä tai vaimentaa tietokoneen äänenvoimakkuuden.
  5. Spotlight-kuvake – Osoittamalla tätä saat esiin Spotlight-hakukentän, jonka avulla voit etsiä mitä tahansa Mac-tietokoneeltasi.
  6. Ilmoituskeskuksen kuvake – Osoittamalla sitä näet Ilmoituskeskuksen, jossa on Viestit, Kalenteri, Mail, Muistutukset ja muun valmistajan ohjelmat.
  7. Työpöytä – Ohjelmaikkunat tulevat näkyviin tähän. Voit lisätä työpöytiä Mission Controlin avulla. Jos käytössä on Mac OS X 10.6 tai uudempi, voit käyttää Tilat-ominaisuutta.
  8. Dock – Pääset nopeasti yleisimmin käytettyihin ohjelmiin, kansioihin ja tiedostoihin. Ohjelma, kansio tai tiedosto avautuu yhdellä osoituksella.

Työpöydän tiedostojen ja kansioiden järjestäminen

Jos lataat ja luot tiedostoja työpöydälle, siitä voi tulla sotkuinen. Voit järjestää työpöydän tiedostot ryhmittelemällä ne työpöydän kansioihin. Valitse ryhmiteltävät tiedostot, Ctrl-osoita yhtä valituista kohteista ja valitse pikavalikosta Uusi kansio valinnalla. Anna kansiolle nimi. Kaikki valitut tiedostot ryhmitellään uuteen kansioon.

Työpöydän mukauttaminen

Näkymävalinnat-ikkuna

Voit muuttaa symbolien kokoa, järjestää ne ruudukkoon ja asettaa muita asetuksia työpöydän kohteille muuttamalla työpöydän näkymävalintoja. Voit muuttaa työpöydän näkymävalintoja osoittamalla työpöytää ja valitsemalla sitten valikkoriviltä Näytä > Näkymävalinnat. Voit kokeilla eri valintoja, ja näet lopputuloksen välittömästi.

Taustakuvan vaihtaminen

Voit vaihtaa Macin työpöydällä näkyvän kuvan. Voit valita jonkin Macin mukana toimitetuista taustakuvista, yksivärisen taustan tai oman kuvan.

Työpöydän asetukset Järjestelmäasetuksissa

1. Osoita Dockin Launchpad-kuvaketta ja valitse Järjestelmäasetukset. Jos käytössä on Mac OS X 10.6 tai uudempi, osoita Dockin Järjestelmäasetukset-kuvaketta.
  2. Valitse Työpöytä ja näytönsäästäjä ja sitten Työpöytä.
  3. Voit valita taustakuvan seuraavilla tavoilla:
    • Jos haluat käyttää Macin mukana toimitettua kuvaa, valitse Apple-osiosta jokin kansio.
    • Jos haluat käyttää yksiväristä taustaa, valitse Apple-osiosta Kiinteät värit.
    • Jos haluat käyttää omaa kuvaa, valitse Kansiot-osiosta Kuvat-kansio, jos haluamasi kuva on tallennettu sinne. Jos kuva on toisessa kansiossa, osoita lisäyspainiketta (+) ja etsi kansio, jossa kuva on. Osoita sitten Valitse.
  4. Valitse haluamasi kuva oikealla olevasta ruudusta.

Työpöydällä näkyvien kohteiden muuttaminen

Valitse Finderin asetuksista, millaisia kohteita työpöydälläsi näkyy.

Finderin asetukset

1. Osoita työpöytää.
  2. Valitse Finder > Asetukset ja valitse Yleiset.
  3. Valitse Näytä nämä kohteet työpöydällä -osiosta kohteet, joiden haluat näkyvän työpöydällä, esimerkiksi kovalevyt ja ulkoiset levyt.